Афіша Місто: Де в Росії тече найкраща вода з-під крана і чи можна її пити - Архів

  1. Залізо
  2. Водневий показник
  3. запах
  4. жорсткість
  5. Перманганатна окислюваність
  6. хлориди
  7. Загальна мінералізація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- Як, власне, вода потрапляє в кран московської квартири?

- Спрощено схему можна описати так: у московського водопроводу є два джерела водопостачання. Перший - Москворецкая, в нього входять чотири найбільших водосховища регіону. Другий - Волзький джерело, каскад з шести водосховищ. До нього, наприклад, відноситься Акуловское водосховище, саме закрите в Москві - воно раніше називалося «Сталінських водоканалом».

З усіх цих водосховищ забирають воду водопровідні станції, перетворюють її в питну і подають в мережу. Станцій в місті п'ять: Західна, Північна, Східна, Рублевская і Південно-Західна. Весь місто поділене на сектори - зони впливу цих станцій. Дві з них, Східна і Північна, знаходяться на Волзькому джерелі, інші - на Москворецькому.

- Як, власне, вода потрапляє в кран московської квартири

Вода з Тверського району ЦАО, набрана в будинку 1903 року побудови. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Вони чимось відрізняються?

- Так, навіть всередині Москви вода різна. Волзький джерело відрізняється тим, що він більше схильний до цвітіння, тому що це мережа водосховищ - вода в ньому відстоюється і в певну пору року починає цвісти. У Москворецкого своя специфіка - на річці знаходиться дуже багато сільськогосподарських підприємств, які скидають очищені, а десь, може, і неочищені води. Тому технологія очищення для Волзького джерела відрізняється від технології очищення Москворецкого.

- Чи можна подивитися простому жителю, звідки до нього потрапляє вода?

- Точне зонування ви навряд чи знайдете, але можете просто взяти карту Москви, знайти розташування всіх водопровідних станцій і прикинути на око: станції обслуговують прилеглі райони. Центр в основному харчується від Рублевской і Східної станцій.

Вода з панельного 9-поверхового будинку 1970-х років в СЗАТ. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Як відбувається перетворення річкової води в питну?

- Станції забирають воду насосними станціями безпосередньо з річки, після чого відбувається кілька ступенів очищення: відстоювання, фільтрація, обробка реагентами. На виході - знезараження, то саме хлорування, якого всі так бояться. А боятися його не потрібно: так зване залишкове вміст хлору вкрай жорстко дозується і ніколи не перевищує норму. До того ж без нього буде набагато гірше: труби - це замкнуті системи, якщо в них не буде хлору і не буде підтримуватися необхідна швидкість течії, почнеться вторинне забруднення.

- Але ж в будь-якому випадку сиру воду з-під крана в Москві пити не можна?

- Як це не можна? Можна - я п'ю воду з-під крана. Мало того, наші санітарні норми і правила набагато жорсткіше, ніж вимоги до питної води в Євросоюзі. Просто незрівнянно жорсткіше. Якщо ви так вже боїтеся хлорки, налили воду в чайник, хвилину вона постояла - все, будь ласка, готуйте на ній. Хлор - летючий елемент. У Мосводоканалі ходила раніше приказка: «Друзі! Набираючи воду з-під крана, залишайте його ненадовго відкритим, щоб хлорка вивітриться ». У будь-якому випадку, повторюся: вода в Москві краще, ніж в містах Європи і Америки.

Вода з ЮЗАО, район Північне Бутово, набрана в 16-поверховому панельному будинку 2001 року побудови. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Виходить, неважливо, живу я в Капотне або на Рубльовському шосе, вода повинна бути одна і та ж? Але по факту це ж не так - від чого це залежить?

- Водопостачання влаштовано за наступним принципом: є трубопроводи магістральні, а є внутрішньо квартальні. Тобто до якогось моменту якість води - це відповідальність Мосводоканала, а далі - відповідальність експлуатують житлових організацій. Тому якщо труби старі, течуть, заростають, вода погана - це вже претензії не до водоканалу, а до міської влади і ЖЕКу. Наприклад, у мене район не найновіший, тому я завжди десь хвилину спускаю холодну воду - поки не піде вода не з стояка, а з магістрального трубопроводу. І коли ви відчуваєте, що вода стала крижаною - вона повинна бути температурою близько чотирьох градусів, - все, пийте на здоров'я.

Вода з ЮАО, район Браїлів Західне, набрана в 12-поверховому панельному будинку, побудованому в 1973 році. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Навіщо тоді потрібні питні фільтри?

- Фільтри, які зараз повсюдно рекламують, - перш за все комерція. Хоча вони допомагають, якщо є якісь проблеми з трубопроводом: якщо будинок старий, ветхий, без кінця аварії, та, має сенс поставити фільтр, тому що немає надії, що труби дозволять отримувати воду питної якості. Але іноді люди купують фільтр, поставили - і рік п'ють, два п'ють, а потім дивуються: чому така погана вода? А взяти і прочитати інструкцію, що фільтр потрібно міняти саме рідкісне раз в три місяці, як-то забувають.

- А накип в чайниках звідки береться?

- Накип в чайниках - це жорсткість води. У Москві вода жорстка.

Вода з ВАО, район Новогирєєво, набрана в 12-поверховому блочному будинку 1968 року. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- А це на щось впливає в організмі?

- Ні. Якщо дотримуються норми, то для здоров'я це не небезпечно.

- Чи існує рейтинг по Росії, в якому місті найчистіша вода, а в якому найгірша?

- У мене немає такої статистики. Насправді всюди вода різна. У Петербурзі, наприклад, вода м'яка. Візьміть Калмикії, там джерела засолені, тому з крана тече солона вода. Причому жителям це абсолютно непомітно, вони звикли, а коли перший раз її п'єш, розумієш, що це солона вода. І там, звичайно, з цим борються, тому що надмірно солона вода - це камені в нирках і печінці. Головне місцеве захворювання - сечокам'яна хвороба. Більшість міст Московської області сидить на свердловинах, а в підземних свердловинах часто підвищений залізо. Звертали увагу, що в Підмосков'ї іноді відкриваєш кран, а звідти йде іржава вода? Або патьоки руді на сантехніці бачили?

Вода з САО, район Східне Дегуніно, набрана в 16-поверховому панельному будинку. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Тобто виходить, що норми все-таки не скрізь в країні дотримуються?

- Так. Точніше, показники можуть укладатися в верхню межу норми, але при цьому за смаком і ефекту вода буде відрізнятися. Але з цим можна майже завжди щось зробити, в тому ж Підмосков'ї, наприклад, повсюдно ставлять станції знезалізнення - це відпрацьована технологія.

- Чи можна готувати їжу на гарячій воді?

- Ні в якому разі. Температура питної води повинна бути близько чотирьох градусів - тільки тоді в ній не буде розвитку ніякої флори, бактерій і мікроорганізмів. Гарячу воду пити не можна. На гарячій воді готувати не можна. До того ж, уявляєте собі, що відбувається зі старим чайником? Ось те ж саме відбувається в трубах гарячого водопостачання.

Вода з ЮВАО, район Любліно, набрана в 17-поверховому панельному будинку 1988 року. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- А до бутильованої води ви як ставитеся?

- Дуже добре. Чому ні? Я її п'ю і купую, правда, в основному для мами.

- Вона значно відрізняється від водопровідної?

- Як вам сказати. Ось у Зеленоградского водоканалу є свердловини посріблені, з яких розливається вода у пляшках. Приходив батюшка, освятив ці свердловини - вийшла популярна нині марка води.

- А що таке, з точки зору хіміка, свята вода, яку розливають в церквах?

- Теж, як правило, просто свердловини, які оброблені сріблом.

Вода з ЗАТ, район Раменкі, набрана в цегляному будинку 80-х років. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Тобто та ж водопровідна вода, просто додатково очищена?

- Так, або водопровідна, або з підземних свердловин, яка накопичується і знезаражується в срібних ємностях. Слухайте, мене після нашої розмови анафемі зрадять!

- А на які параметри треба насамперед дивитися при вивченні аналізу води?

- Я б взагалі не стала ні на що дивитися, якщо всі показники в нормі. Бачите, є значення, а є гранично допустима концентрація, і завжди дається вилка допустимих значень - від і до. Якщо цифра в цей проміжок потрапляє, відповідно, вода придатна для пиття. Якщо вже хочеться до чогось причепитися, я б звертала увагу на бактеріологію - хвороботворні бактерії повинні повністю бути відсутнім.

Вода СВАО, район Олексіївський, набрана в цегляному будинку 1970-х років. Згідно з дослідженням, всі показники знаходяться в межах норми. Подивитися результати аналізу

Фотографія: Саша Кареліна

- Чи можна перевірити якість води в домашніх умовах?

- Ні. А як? Тільки побутові характеристики - прозорість, смак, відсутність запаху. Але треба розуміти, що якість води гарантується законом - «СанПіН 2.1.4.1074-01. Питна вода". На Мосводоканалі кожну годину, 24 рази на добу, відбираються проби. Це насправді вкрай жорсткий контроль. Взагалі варто пам'ятати: невідповідність санітарним вимогам переслідується кримінальним законодавством, тому зайвий раз себе кошмарити не потрібно.

Ми зібрали зразки води з крана в різних автономних округах Москви, пронумерували пляшки і відправили їх в Акредитований головний контрольно-випробувальний центр питної води. Подивитися на результати по кожному району можна тут . Центр досліджував воду по 20 параметрам, у всіх зразків показники в межах норми, але значно відрізняються в залежності від району. Фахівці центру на наше прохання розтлумачили, як читати основні параметри.

Залізо

Підвищена концентрація цього металу робить воду в'язкої і непридатною для застосування - при пранні на білизну з'являться руді розлучення, а на сантехніці - іржаві патьоки. Допустимою вважається концентрація 0,3 мг / куб.м.

Водневий показник

Всім знайомий рН - маркер лужності води. У дистильованої воді рН приблизно дорівнює 7 одиниць, якщо у воді є хімічні речовини, це призводить до зміни рівня рН. У сильнокислому водах він менше 3, в кислих водах - 3-5, в нейтральних - 6,5-7,5, в слаболужних 7,5-8,5, в лужних - 8,5-9,5, в сільнощелочних - більше 9,5 одиниць.

запах

У складі будь-якої води розчинені органічні і мінеральні речовини, тому не мати смаку і запаху вона не може. Інша справа, що вони не завжди яскраво виражені. Запах відноситься до так званих органолептичними показниками - приладів для його вимірювання немає, тому воду нагрівають до 20оС і 60оС і за допомогою експертів вимірюють рівень в балах від 0 до 5. Всі зразки заробили 1 бал: це означає, що запах є, але виявляється він тільки при лабораторному дослідженні.

жорсткість

Сумарний вміст в воді кальцію і магнію. Тому жорсткість буває кальцієвої і магнієвої, причому кальцієва помітно переважає. Вище всього цей показник у морських вод. Висока жорсткість надає воді гіркуватий смак, викликає утворення накипу в чайниках.
Величина загальної жорсткості в питній воді не повинна перевищувати 10 градусів, в Москві середній показник тримається на рівні 4 градусів.

Перманганатна окислюваність

Цим терміном називають вміст органічних речовин, будь то залишки грунту, рослин або частинки потрапили в воду відходів. У підземних вод цей показник значно менше, ніж, наприклад, у поверхневих.

хлориди

Майже всі води містять хлорид-іони, що пояснюється присутністю в багатьох породах найпоширенішою на Землі солі - хлориду натрію. Підвищений вміст хлоридів можна пояснити забрудненням водойми, з якого забирають воду, безпосередньо до хлору цей показник відношення не має.

Загальна мінералізація

Сумарний кількісний показник вмісту розчинених у воді речовин, які зазвичай знаходяться у вигляді солей - тому цей параметр також називають загальним солевмістом. Судячи з результатів дослідження, всі наші зразки відносяться до прісних вод.

Чи можна подивитися простому жителю, звідки до нього потрапляє вода?
Але ж в будь-якому випадку сиру воду з-під крана в Москві пити не можна?
Як це не можна?
Але по факту це ж не так - від чого це залежить?
Але іноді люди купують фільтр, поставили - і рік п'ють, два п'ють, а потім дивуються: чому така погана вода?
А накип в чайниках звідки береться?
Чи існує рейтинг по Росії, в якому місті найчистіша вода, а в якому найгірша?
Звертали увагу, що в Підмосков'ї іноді відкриваєш кран, а звідти йде іржава вода?
Або патьоки руді на сантехніці бачили?
Чи можна готувати їжу на гарячій воді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online