Податкові відрахування за споживчий кредит: як оформити повернення прибуткового податку, скільки разів його можна отримати і чи можна повернути відсотки

  1. Різновиди споживчого кредиту
  2. Податкові відрахування за споживчим кредитом
  3. Особливості кредиту на освіту
  4. Особливості кредиту на лікування
  5. Особливості повернення прибуткового податку
  6. Повернення податку з інших позиках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бажання якісно поліпшити життєві умови змушує фізична особа звертатися за отриманням позики в установу банку

Бажання якісно поліпшити життєві умови змушує фізична особа звертатися за отриманням позики в установу банку. Можливість отримувати гроші тут і зараз на свої потреби не може не радувати. А повертати позикові кошти разом з відсотками - процедура малоприємна. Однак якщо громадянину в кредиті не було відмовлено, то і в цьому випадку є підстави для радості: кожен позичальник має право на податкові відрахування за споживчий кредит.

Різновиди споживчого кредиту

Назва такого позики говорить сама за себе. Він береться в банку фізичною особою, яка бажає задовольнити свої персональні потреби.

Тип споживчого кредиту Цільове призначення Умови погашення Забезпечений або незабезпечений Будь потреби позичальника Без підтвердження витрачання позики і рівними частками Товарний Придбаний в магазині товар З високою процентною ставкою і під заставу товару Кредитна карта Будь потреби позичальника Найвищий відсоток, основна сума вимагає погашення в короткі терміни Експрес -заем Будь потреби позичальника Невелика сума під високий відсоток і терміном погашення 6 місяців

Податкові відрахування за споживчим кредитом

За споживчим кредитом, взятому в фінансовій установі, закон передбачає 13% повернення податку з кредиту по основній сумі, а також податкове вирахування на відсотки, нараховані тим же установою. Для оформлення повернення податку слід надати необхідну документацію в установу, яка видала позику, і написати на місці письмову заяву відповідного зразка.

Податкові відрахування за споживчий кредит можуть бути призначені тільки в разі, якщо:

  • він узятий з метою погашення вартості навчання;
  • він йде на лікування;
  • він необхідний, щоб поліпшити умови проживання.

Споживчий кредит може бути виданий і в якості оплати першого іпотечного внеску, однак одержати відрахування з відсотків в цьому випадку не вийде.

Позикові гроші, які були використані на придбання житлового приміщення, є підставою для розрахунку вирахування по ньому тільки, якщо в кредитному договорі прописано право позичальника використовувати їх в цих цілях. Якщо умови договору не передбачають даний пункт, в поверненні податку людині буде відмовлено.

Деяких позичальників цікавить як отримати податкове вирахування готівковими коштами. Для цього слід уважно вивчити умови кредитної угоди.

Якщо в договорі не передбачено дострокове погашення, то можливість повернути суму податку готівкою виключений.

Якщо в договорі не передбачено дострокове погашення, то можливість повернути суму податку готівкою виключений

Оформлений громадянином РФ автокредит не розглядається Податковим Кодексом в якості підстави для отримання податкового вирахування.

Особливості кредиту на освіту

На здійснення податкових відрахувань на кредит, взятий з метою погашення вартості навчання, може претендувати:

  • громадянин, у якого на утриманні перебувають діти, які є студентами денної форми;
  • громадянин, який сам є студентом очної форми.

У такому випадку держава накладає додаткові обмеження, до яких відноситься вік студента до 24 років і максимальна сума, яку позичальник може повернути за період часу, рівний одному року.

Ставлення до позичальника Максимальний відрахування за 12 місяців Само фізична особа 120 000 Дитина на утриманні 50 000

Щоб забезпечити собі вигідніші умови по поверненню податку, рекомендується оплачувати тільки 1 рік навчання, а не весь період.Офіціально працевлаштований студент, який сплачує в казну податок і здобуває освіту на території РФ, повинен на своє ім'я оформити договір про надання йому платної освіти, щоб з'явилося підставу на відшкодування йому державою прибуткового податку.

Особливості кредиту на лікування

Дорогі медпрепарати і платне медичне обслуговування, на які були витрачені позикові гроші, дають право громадянину РФ звернутися в ИФНС із заявою про надання йому відповідних відрахувань.

В даному випадку є наступні обмеження:

  • максимальна сума повернутого податку не може перевищувати 120 000 рублів;
  • споживчий кредит повинен бути використаний тільки в відношенні самого позичальника або його прямих родичів: чоловіка або дружини, дітей до 18 років і батьків.

Законодавством також визначено перелік захворювань, на які максимальна сума відрахування не поширюється, вона формується з фактично понесених громадянином витрат. Також визначено і список лікарських засобів, на які поширюється право фізичної особи отримати податкове вирахування.

Оформлення податкового вирахування може бути ускладнене, якщо заклад охорони здоров'я, де проводилося лікування, не має відповідної ліцензії, що дає право здійснювати діяльність з надання медичних послуг. Підставою для відмови в поверненні податку може бути відсутність платіжних документів, що підтверджують платне обслуговування позичальника.

Особливості повернення прибуткового податку

Багатьох працюючих громадян цікавить, чи можна повернути прибутковий податок при наявності позики. Для повернення прибуткового податку за споживчим кредитом існують певні умови:

  • статус резидента Російської Федерації;
  • наявність у фізичної особи ІПН;
  • сплата наймачем в казну держави ПДФО за даним позичальнику.

статус резидента Російської Федерації;   наявність у фізичної особи ІПН;   сплата наймачем в казну держави ПДФО за даним позичальнику

Повернути податок можна в термін, що не перевищує 1 рік, наступний за звітним, і тільки один раз за все життя. Без надання необхідної документації отримати прибутковий податок за позикою неможливо. У зв'язку з цим до 1 квітня фізичній особі необхідно принести в регіональну ІНС заповнену Податкову Декларацію за звітний рік або до 1 березня звернутися з проханням безкоштовно її заповнити за нього.

Можливість повернути суму податку вимагає від позичальника певного алгоритму дій, який залежить від рівних або нерівних часток погашення кредитної позики.

При рівних сумах щомісячних виплат фізична особа повинна:

  • погасити заборгованість в повному обсязі;
  • до настання дати наступного платежу звернутися в установу, яка видала позикові кошти;
  • зажадати перерахувати суму залишку і надати новий графік виплат.

Позичальник, який погашає кредитні виплати нерівними частками, при бажанні повернути прибутковий податок повинен:

  • внести на рахунок додаткову суму грошей, щоб банк бачив позитивну динаміку виплат;
  • звернутися в установу, де були отримані позикові кошти;
  • підписати з банком договір про бажання дострокового погашення кредиту.

За розглянутими заявками кредитна установа приймає рішення про перерахунок залишку, призначення нового графіка виплат і навіть звільнення від них.

Повернення податку з інших позиках

Законодавство України передбачає повернення податку на отримані позики:

  • при оформленні іпотечного кредитування;
  • при цілеспрямованому використанні позикових коштів на придбання у власність житла;
  • при оформленні кредиту особою, яка постійно поповнює державну скарбницю у вигляді податкових виплат.

при оформленні іпотечного кредитування;   при цілеспрямованому використанні позикових коштів на придбання у власність житла;   при оформленні кредиту особою, яка постійно поповнює державну скарбницю у вигляді податкових виплат

Схвалений банківську позику дає право громадянину повернути суму, рівну 13% від вартості того житла, на яке було витрачено кошти по кредиту. Також можна претендувати на податкові відрахування за відсотками, сплаченими банківській установі в тому ж розмірі 13%.

Майновий вирахування в розмірі 13% можливий при вартості житла, що не перевищує 2 000 000 рублів. Даний відрахування по іпотеці не може бути більше 260 000 рублей, якщо ціна придбаного житлового приміщення перевищила суму в 2 000 000 рублів.

На сьогоднішній день встановлена ​​максимальна сума відрахування і на відсотки по кредиту. Вона дорівнює 3 000 000 рублів, однак це обмеження накладається тільки на те житло, яке придбано за кредитом, отриманим в період з 01.01.2014 року.

Повернення податку можна отримати на суму відсотків по кредиту, взятому до 31.12.2013 року. В цьому випадку законодавчими актами не передбачено обмежень, що дозволяє громадянину розраховувати на всю суму виплачених відсотків.

При позитивному розгляді ИФНС заяви фізичної особи на отримання даного вирахування при іпотеці приймається рішення:

  1. про повернення на рахунок позичальника суми грошей, яка дорівнює раніше сплаченого прибуткового податку;
  2. про скасування стягування на деякий час прибуткового податку з суми заробітної плати такого працівника.

Отримання податкового вирахування з споживчого кредиту вигідно для будь-якого громадянина. Однак варто розуміти, що даний процес є правом фізичної особи, а не обов'язком співробітника податкових органів. І пам'ятайте: поверненню підлягає тільки та сума податку, яка була раніше внесена фізичною особою до державної скарбниці.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online