Куди звертатися за фактом шахрайства в Інтернеті

  1. Інтернет-шахрайство. Поняття і основні форми
  2. Шахраї в Інтернеті - куди на них скаржитися
  3. Яка стаття передбачає відповідальність за шахрайство в Інтернеті
  4. Інтернет-шахрайство - куди звертатися крім поліції
  5. Що робити, якщо обдурили в інтернет-магазині

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Інтернет-шахрайство. Поняття і основні форми

Шахраї в Інтернеті - куди на них скаржитися

Яка стаття передбачає відповідальність за шахрайство в Інтернеті

Інтернет-шахрайство - куди звертатися крім поліції

Що робити, якщо обдурили в інтернет-магазині

Інтернет-шахрайство. Поняття і основні форми

З точки зору закону шахрайством є розкрадання майна, яке виконується за допомогою обману або зловживання довірою З точки зору закону шахрайством є розкрадання майна, яке виконується за допомогою обману або зловживання довірою. Тобто викрадення чужих грошей або інших цінностей за допомогою Інтернету є точно таким же кримінальним злочином, як і шахрайство , Вчинене в реальному житті.

На сьогоднішній день шахрайство в Інтернеті зустрічається в найрізноманітніших формах. Перелічимо найбільш поширені з них:

  • пропозиція участі в різних проектах, для вступу в які потрібно сплата внеску;
  • злом і блокування аккаунтів в соцмережах, для відновлення доступу до яких шахраї потім просять відправити СМС-повідомлення, що стоїть чималих грошей і зовсім не гарантує розблокування;
  • блокування операційної системи за допомогою вірусів, для зняття якої, як і в попередньому випадку, потрібно відправити СМС на певний номер;
  • прохання про перерахування грошей на лікування та інші благодійні цілі (проте не всі прохання подібного роду є шахрайством);
  • розсилання електронних листів з повідомленням про блокування електронного гаманця (банківської карти і т. д.) і проханням перейти за вказаним URL і ввести персональні дані;
  • організація фінансових пірамід;
  • продаж товару з умовою передоплати, якщо в реальності товар покупцеві не надходить (або надходить більш дешева річ).

Шахраї в Інтернеті - куди на них скаржитися

Якщо ви зіткнулися з шахрайством в Інтернеті, то скаржитися слід туди ж, куди звертаються в разі звичайного розкрадання, - в правоохоронні органи (про те, як написати заяву, читайте в статті " Куди і як грамотно подавати заяву про шахрайство (зразок) "). Не варто думати, що раз ви не знаєте шахрая в обличчя, то справа безнадійна. За час існування у Всесвітній павутині шахрайства правоохоронні органи набули достатнього навик розслідування подібних справ. Не варто відмовлятися від подачі скарги і через невеликої суми викрадених грошей. цілком можливо, що ваша скарга буде далеко не першої, і відомості, повідомлені саме вами, допоможуть вивести зловмисників на чисту воду.

Ви запитаєте, куди звертатися при шахрайстві в Інтернеті конкретно?

Всіма справами, пов'язаними з комп'ютерною інформацією, в системі МВС займається відділ «К».

Для більш швидкого реагування можна подати заяву безпосередньо в регіональне управління «К», проте цілком достатньо і просто написати скаргу у відділення поліції за місцем проживання - співробітники поліції самі направлять її за підвідомчістю.

При написанні заяви потрібно вказати всі наявні у вас дані про шахраїв, зокрема:

  • адреса шахрайського сайту;
  • нік зловмисника на форумі;
  • номер рахунку або електронного гаманця, на який були переведені кошти;
  • номер телефону, на який було відправлено СМС-повідомлення ;
  • адреса електронної пошти шахрая і т. д.

Треба відзначити, що подати скаргу можна і анонімно (в тому числі усно по телефону гарячої лінії). Але практика показує, що подібні заяви розглядаються з меншим ентузіазмом. Крім того, згідно з КПК України, анонімна заява не може стати безпосереднім приводом для порушення справи.

Подати скаргу на шахрайство в Інтернеті можна і в електронному вигляді - на сайті МВС. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму в розділі « прийом звернень ». В такому випадку скаргу слід адресувати безпосередньо управлінню «К».

Яка стаття передбачає відповідальність за шахрайство в Інтернеті

При скоєнні шахрайства в Інтернеті стаття закону, за якою винний понесе відповідальність, залежить від вартості викраденого і від обставин розкрадання.

Якщо вартість викраденого не більше 2 500 тис. Руб., То шахрай підлягає адміністративній відповідальності за ст. 7.27 КоАП РФ. Як покарання ця норма передбачає штраф, арешт до 15 діб або громадські роботи.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Якщо шахрайство в Інтернеті скоєно на суму понад 2 500 тис. Рублів, то воно є кримінально караним. Кваліфікація злочину, тобто конкретна норма КК РФ залежить від способу шахрайства. Так, якщо мало місце втручання у функціонування засобів зберігання і обробки інформації (наприклад, злом акаунтів в соціальних мережах), мова піде про шахрайські дії в сфері комп'ютерної інформації - це ст. 159.6 КК РФ. Максимальним покаранням за подібні діяння є арешт строком на 4 місяці. Якщо ж є обтяжуючі обставини (вчинення шахрайства групою осіб, розкрадання у великому або особливо великому розмірі і т. П.), То винний може бути підданий ув'язнення на термін до 10 років.

У всіх інших ситуаціях злочин кваліфікується за загальною нормою, тобто по ст. 159 КК РФ. Межі покарань по ній такі ж, як по ст. 159.6 КК РФ.

Якщо зловмисник вимагав передачі йому грошей, погрожуючи поширенням конфіденційних відомостей (наприклад, фотографій), то його дії не є шахрайством, а вимаганням - а це вже ст. 163 КК РФ.

Залежно від конкретних обставин, крім відповідальності за розкрадання шахраям може бути призначено також покарання за злочин у сфері комп'ютерної інформації (ст. 272-274 КК РФ), тобто за неправомірний доступ до інформації, поширення вірусів, порушення правил експлуатації ЕОМ або інформаційних мереж .

Інтернет-шахрайство - куди звертатися крім поліції

У разі якщо гроші були перераховані шахраєві через електронну платіжну систему (наприклад, WebMoney), варто звернутися в службу підтримки цієї ПС. Цілком можливо, що після цього гаманець шахрая буде заблокований. Крім того, в службі підтримки можна з'ясувати паспортні дані власника гаманця, незаконно отримав гроші. Знання цих даних дозволить звернутися до суду з позовом про витребування грошових коштів.

На шахрайський сайт можна поскаржитися на спеціальних сервісах, призначених для блокування шкідливих сайтів. Зокрема, такі скарги розглядаються за наступними адресами:

  • https://www.google.com/safebrowsing/report_phish/?hl=ru;
  • http://virusdesk.kaspersky.ru/;
  • https://analysis.avira.com/ru/submit-urls.

Крім того, подати скаргу на комп'ютерне шахрайство можна на сайті Роскомнадзора (це орган з нагляду в сфері інформаційних технологій).

Що робити, якщо обдурили в інтернет-магазині

Якщо вас обдурили в інтернет-магазині - що робити в подібній ситуації? В першу чергу варто написати претензію на адресу продавця. Навіть якщо юридична адреса магазину невідомий, на сайті повинні бути вказані будь-які контактні дані для зв'язку (наприклад, адреса електронної пошти). Якщо ж юридична адреса на сайті є, то буде незайвим електронну претензію продублювати звичайною поштою. У претензії потрібно детально описати суть порушення, допущеного магазином, і висловити свої вимоги (замінити товар, повернути гроші і т. П.).

При ігноруванні претензії потрібно діяти далі. Якщо дії магазина є явним шахрайство (наприклад, не поставлений попередньо оплачений товар), то потрібно не втрачаючи часу подавати заяву в правоохоронні органи. Якщо ж порушення з боку магазину не можна безумовно віднести до шахрайства (наприклад, в отриманому товарі є дефект), то можна звернутися за сприянням в Росспоживнагляд або прокуратуру.

Важливо пам'ятати, що власники інтернет-магазину зовсім не є недосяжними. Адже домен сайту розташований на хостингу, що передбачає наявність там точних паспортних даних власника. Крім того, документи, що додаються до отриманого товару, також можуть містити контактні дані продавця.

Якщо на сайті магазина вказано його юридична адреса, то це дає можливість відразу подати в суд позов про захист прав споживача (Див. Позовна заява про захист прав споживачів ).

***

На закінчення відзначимо, що для уникнення подібних неприємностей покупки через Інтернет треба здійснювати з великою обережністю (і бажано - на перевірених сайтах).

***

Ще більше матеріалів по темі в рубриці " шахрайство ".

Ви запитаєте, куди звертатися при шахрайстві в Інтернеті конкретно?
Не знаєте свої права?
Com/safebrowsing/report_phish/?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online