Велика депресія: крах американського фондового ринку в 1929 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У 1929 році в США стався біржовий крах - різке падіння цін на акції. Причин такого падіння було кілька.
У 1929 році в США стався біржовий крах - різке падіння цін на акції

  • По-перше, створення так званого економічного міхура, який в результаті «лопнув». Бажаючи швидкого збагачення, багато інвестували гроші в акції, цінні папери росли занадто швидко.
  • Друга причина - це брак грошової маси на виробництво товарів, що спричинило за собою дефляцію і різке падіння цін на товари. В результаті багато підприємств і організації ставали банкрутами.
  • Третя причина - це загороджувальна політика на ввезення і реалізацію імпортних товарів, що призвело до збільшення цін на них.
  • Остання, четверта причина, це стрімке зростання населення країни.

Цей період в історії носить назву Великої депресії, яка не тільки торкнулася США, але і негативно вплинула на економіки інших розвинених держав.

Абсолютно рекордне зростання вартості акцій в США в 20-і роки мав Дженерал Моторс: кожен хто в 1920 році купив акції цієї компанії на 25 000 $, той в 1929 році став мільйонером. Американський економічний бум в 20ті роки, в основному, базувався на автомобільної промисловості . В кінці 20х років Америка виробляла майже стільки ж автомобілів, скільки і в 50х роках.

Почали закриватися банківські установи, стався обвал цін на нерухомість , З'явилася масове безробіття, розорялися фермерські господарства.

Так, наприклад, індекс Доу-Джонса за один день впав на 11%, за тиждень в цілому біржовий ринок втратив 30 млрд. Доларів.

У період американської кризи місцем стабільності бачився СРСР. Ліві журналісти того часу відзначали, що принаймні в Союзі у всіх є робота, чого не скажеш про США. Коли в радянському посольстві оголосили про велику кількість вакансій на роботу на будівництвах в СРСР, прийшло в десятки разів більше претендентів. У цей період з США більше людей їхало, ніж сюди емігрувало.

Для подолання Великої депресії президентом Рузвельтом був розроблений спеціальний економічний план дій і відповідних заходів, який називався «новий курс Рузвельта».

Згідно з цим курсом основна роль в регулюванні економіки належала державі. Так Рузвельт в першу чергу провів ряд реформ, як в соціальній, так і в економічній сфері. Насамперед новий президент вирішив стабілізувати грошово-валютну систему. Всі банки тимчасово закрили з метою упорядкування їх діяльності.

Наступним кроком була заборона на вивіз золота за межі США, девальвація валюти, укрупнення і реорганізація фінансової систем.

Для відродження економіки була створена спеціальна організація НИРА - Національна адміністрація відбудови промисловості. Так, згідно з даними законами, вся промисловість була розділена на 17 груп, кожна з яких мала свої законодавчі акти і статути.

Були створені так звані кодекси чесної конкуренції, які жорстко регулювали всю діяльність в секторі приватного підприємництва. Також було встановлено нове правило, згідно з яким вводилася заборона на продаж товарів за цінами, нижче мінімально встановлених. У сільському господарстві також був створений окремий орган, який контролював усі ціни на сільськогосподарську продукцію.

Кодекси передбачали встановлення мінімальної заробітної плати, збільшення тривалості робочого дня, давали право створювати профспілкові організації.

Для боротьби з безробіттям була створена спеціальна організація по залученню цілої «армії» безробітних на різні громадські роботи.

Крім того, уряд велику увагу приділяло для поліпшення і стабілізації рівня життя в соціальному секторі. Так були створені різні страхові фонди, пенсійні фонди, прийнято безліч законів, які відстоювали і захищали права робітників перед роботодавцем.

Значні кошти були виділені на будівництво нових шкіл, медичних установ, зведення нових доріг і на розвиток інфраструктури, в загальному.

За рахунок цих заходів вдалося в значній мірі реабілітувати економіку країни і подолати велику кризу. Варто також відзначити, що важливу роль в боротьбі з економічним крахом зіграла Друга світова війна, так як на тлі «змученої» військовими діями Європи, Америка почала дуже швидко процвітати. У 1941 році вартість американського промислового виробництва в доларах остаточно перевершила рівень 1929 г. Друга Світова стала для США виходом з Депресії.

Є думка (його дотримуються прихильники теорії циклів ), Що рецесія і біржовий спад в США в кінці 20-х років - були необхідними частинами циклу зростання. Це спосіб скинути з економіки нездорові елементи. Гелбрейт: Користь від депресій полягає в тому, що вона виводить на білий світ то, фінансові ревізори не можу відкрити.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online