"Велика кишеня", або Велика проблема

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Супермаркет неподалік від будинку - це зручно. Але якщо цей супермаркет знаходиться не просто поруч, а, фактично, у дворі - замість зручного місця для здійснення покупок він перетворюється в джерело постійного шуму, сміття і проблем. Саме так сприймають 150 жителів кількох будинків на Позняках відкрився в кінці березня на їх прибудинкового території супермаркет "Велика кишеня". Уже 1,5 роки люди борються з потужною мережею продуктових супермаркетів.

Чим не догодила "Велика кишеня" позняковцам, чому судові рішення на користь киян залишаються тільки на папері, і яка схема, на думку людей, дозволяє абсолютно безкарно захоплювати двори в Києві, пише "Обозреватель. Кияни".

Виворіт "маркетингового дива"

Історія боротьби мешканців будинків, що є сусідами з відкрилися 23 березня супермаркетом "Велика кишеня" на ул.Вишняковская, 10, триває вже 1,5 року. З моменту, коли люди дізналися, що ще в 2005 році Київрада своїм рішенням позбавив їх прибудинкової території. Дізналися на початку листопада 2011 року, коли серед них дворів виріс будівельний паркан. З того часу кияни вже встигли відчути всі принади супермаркету у дворі.

"У нас поруч завод" Енергія ", через якого і раніше було нічим дихати. А тепер ще й цю махину побудували, цей магазин - з дітьми ніде вийти. Машини вдень і вночі, товар привозять, гази. Там дитячий майданчик була - від неї практично одна назва залишилося. там зараз і собаки бігають, там же сміття викидають ", - розповідає місцева жителька Леся Хирний, яку об'єдналися в боротьбі проти супермаркету люди обрали головою ініціативної групи.

Зараз, за ​​її словами, на майданчику замість дітей збираються бомжі з усього району, які вичікують черговий "порції" прострочених товарів, які з магазину регулярно викидають. Імпровізована звалище не сприяє і чистоті повітря - мешканці скаржаться, що на нижніх поверхах не ризикують відкривати вікна. Та й дітей у двір випускати побоюються - грати їм тепер не тільки ніде, а й небезпечно.

Найбільше обурює місцевих жителів той факт, що прибудинкової території їх позбавили заради супермаркету, який на Позняках був не потрібен: зовсім поруч вже працюють відразу 4 таких магазини, причому один з них - "Велика кишеня". Крім того, люди запевняють: споруджено будинок прямо на колекторі - тому побоюються, що будь-яка аварія на комунікаціях може обернутися дуже плачевними наслідками.

Будівництво, яке не дозволяли

За свої інтереси люди вирішили стояти горою. Адже, всупереч існуючим вимогам законодавства, їх думки перед початком будівництва ніхто не запитав - хоча закон передбачає при зведенні таких серйозних об'єктів проведення громадських слухань.

Тим більше, що спочатку люди поскаржилися в колл-центр КМДА. Там на скарги зреагували - і доручили перевірити законність розгорнувся будівництва в столичних дворах Держархбудінспекції. Інспекція доручення виконала. "Мешканці отримують кілька відповідей від ДАБІ про те, що проведена перевірка, забудовник не має жодних дозвільних документів на це будівництво. Забудовнику дано припис це будівництво знести. Це максимальні дії, які зробила інспекція", - розповідає адвокат жителів Ігор Іванов.

Тоді люди вплуталися в тривалі судові розгляди з приводу споруджуваного супермаркету. І виграли практично всі процеси. Звернувшись в НДІ містобудування, людям вдалося довести, що їх права порушені, оскільки їх позбавили передбаченої законом прибудинкової території - площа якої і до будівництва залишала бажати кращого.

"Отримавши цей висновок, ми оскаржили в суді рішення Київради, яким було виділено цю ділянку. Тому що виходить, що його взагалі не можна було виділяти. Київський апеляційний адміністративний суд встановив, що дійсно права мешканців порушені, порушені багато інших норм - давно, ще в 2005 році. і рішення про виділення землі визнано протиправним - тобто незаконним з самого початку. Це рішення підтвердив і Вищий адміністративний суд України ", - розповідає Іванов.

Зараз, за ​​його словами, не існує жодного документа, що свідчить про право власності на цю землю - вона цілком і повністю належить територіальній громаді Києва.

Паралельно з листопада 2012 роки триває процес в Дарницькому районному суді, де жителі вулиці Вишняківської вимагають знесення самовільного будівництва. Адже цей об'єкт споруджувався без необхідної дозвільної документації. "Була проведена перевірка прокуратурою міста Києва і встановлено, що цей об'єкт не можна будувати декларативним способом - він придатний тільки для об'єктів простих категорій, якихось маленьких магазинів, закладів, які вимагають тільки подачі декларації, що має повідомний характер.

Але такі великі складні об'єкти як, наприклад, ТЦ, вимагають отримання спеціальних дозволів - адже туди буде приходити велика кількість народу. У нашому випадку забудовник не отримував спеціального дозволу. Він 4 місяці проводячи будівництво взагалі без документів, заднім числом подав декларацію про будівництво. Ця декларація була скасована Держархбудінспекцією за протестом прокуратури ", - розповідає Іванов.

Поки Дарницький районний суд вивчає матеріали справи - позивачі попросили забезпечення позову. Суд пішов назустріч і 27 лютого заборонив будь-які роботи і експлуатацію будівлі до винесення рішення. Але на це рішення в супермаркеті просто "наплювали" і не тільки закінчили оздоблювальні роботи, а й з помпою відкрили магазин 23 березня.

Схема "вигрібання спека" чужими руками

Цинічне ігнорування рішень судів - наслідок роботи до геніальності простий схеми захоплення землі представниками великого капіталу, яка діє в столиці і завдяки якій справжні "ляльководи" залишаються в тіні, висуваючи на амбразури можливих проблем з законом підставних осіб. У випадку з "Великою кишенею" на Вишняковской, 10, люди і судяться якось не з мережею "Велика кишеня", а з нікому не відомим підприємцем Коваленко, якому Київрада ні з того, ні з сього вирішив виділити в 2005 році відразу три суміжних земельні ділянки у дворах багатоповерхівок. А супермаркет тут ніби як і ні до чого - він просто орендує побудоване ФОП Коваленко будівлю.

"Це схема, яку використовують великі торгові об'єкти для заходу на об'єкти. Вони тут ні при чому формально. Всі проблеми має абстрактний ФОП Коваленко. А" Кишеня "з'являється вже після того, як цей Коваленко, ризикуючи всім, чим тільки можна (хоча це підставну особу, і нічим він не ризикує), укладає договір оренди на це незаконне будова з супермаркетом.

"Кишеня" формально чиста, біла і пухнаста. Всі подальші дії по розгортанню роботи її магазину начебто засновані на договорі оренди з цим підприємцем. А все косяки і всі рішення судів, які забороняють експлуатацію цього об'єкта, його зведення, навіть саме виділення землі - це косяки підприємця, а не орендаря - "Кишені", - розповідає голова ЦК профспілки "Захист праці" Олег Верник.

Хто закриває очі Феміді?

У разі з будівництвом на Вишняковской, 10, протестуючі підозрюють, що і без того гладкий хід балансує на межі законності, а то й відверто злочинної схеми її організатори ще й додатково "змазали", адже люди постійно наштовхуються на умисне перешкоджання з боку районних правоохоронних органів - зокрема, міліції та виконавчої служби. Міліціонери вже більше місяця не реагують на заяви профспілки про те, що в супермаркеті порушуються права не тільки місцевих жителів, а й нелегальних робітників, яких наймали для завершення ремонтних робіт і яким, нібито, так і не заплатили.

А виконавча служба після всіх мислимих і немислимих приводів для відтягування виконання постанови Дарницького райсуду про призупинення експлуатації будівлі - обмежилася простим зачитуванням цього рішення і закрила виконавче провадження.

"Ми звернемося до Міністерства юстиції України, в МВС, в Генпрокуратуру і Антикорупційний комітет з проханням перевірити і дати правову оцінку діям правоохоронних органів Дарницького району. І не будемо здивовані, якщо дане розслідування покаже елементи корупції в їхніх діях", - повідомляє Верник.

Сквер проти супермаркету

Позняковци точно знають, що вони хочуть бачити на зайнятої супермаркетом своїй же землі. "Це дворова територія. Це наша територія. Ми хочемо, щоб там був парк, щоб там грали діти, щоб було хоча б чим дихати", - говорить Хирний. Люди навіть найняли архітектора, який візуалізував мрії місцевих жителів і зробив проект скверу з дитячим майданчиком.

Але сквер зараз існує тільки на папері, в той час як супермаркет - не має ніяких паперів і законних підстав - спокійно працює.

2 квітня Дарницький райсуд зможе або залишити цю ситуацію без змін, або допомогти реалізувати мрію 150 киян. "Це суд про знесення незаконного будівництва як самовільного. Ми надали до суду всі наявні матеріали (документи дивіться у фотогалереї - ред.), А також матеріали адміністративного суду міста Києва, де був доведений факт порушення прав мешканців цим будівництвом. Сподіваємося, що всі доводи суд сприйме і прийме рішення на нашу користь ", - говорить Іванов.

І місцеві жителі, і підтримує їх профспілка "Захист праці" налаштовані рішуче. І запевняють: якщо в Києві не знайдеться державних структур, готових виконати рішення суду - вони будуть шукати способи змусити чиновників це зробити. Навіть якщо від мирних пікетів і судових засідань доведеться перейти до куди більш агресивним заходам.

Навіть якщо від мирних пікетів і судових засідань доведеться перейти до куди більш агресивним заходам

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

Хто закриває очі Феміді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online