Договір оренди банківської комірки зберігання особливості типова форма

  1. Поняття договору зберігання
  2. Предмет і істотні умови договору зберігання цінностей у банківському сейфі і оренди комірки
  3. Чи не є істотними умовами договору зберігання:
  4. Відповідальність банку і права клієнта
  5. Доступ до осередку, якщо у банку відкликана ліцензія
  6. Типова форма договору оренди банківської комірки
  7. Які помилки роблять найчастіше в Преамбулі договором
  8. Які помилки роблять найчастіше в предмет договору
  9. 3. Інші умови
  10. 4. Юридичні адреси та платіжні реквізити сторін
  11. Автор: юрист и податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019
  12. Корисні посилання по темі "Договір оренди банківської комірки"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

  1. Поняття договору зберігання

  2. Істотні умови договору зберігання цінностей у банківському сейфі і оренди комірки Істотні умови договору зберігання цінностей у банківському сейфі і оренди комірки

  3. Відповідальність банку і права клієнта

  4. Доступ до осередку, якщо у банку відкликана ліцензія

  5. Типова форма договору

  6. Корисні посилання по темі

Поняття договору зберігання

За договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ , Яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності (стаття 886 ЦК).

Дане визначення є класичною конструкцію договору зберігання, який в подібному контексті може бути охарактеризований як безоплатне (відсутня згадка про оплату послуг) і реальне зобов'язання зберігача.

У професійній сфері застосування договір зберігання передбачає такі характеристики, як оплатне, а також ймовірна консенсусний. Подібна конструкція договору передбачає спеціальний суб'єктний склад: в якості зберігача можуть виступати комерційне юридична особа або некомерційне юридична особа, що здійснює зберігання в якості однієї з цілей своєї професійної діяльності, тобто професійні зберігачі. Крім того, до числа професійних зберігачів можна віднести і фізичних осіб, наділених статусом індивідуального підприємця .

Предмет і істотні умови договору зберігання цінностей у банківському сейфі і оренди комірки

Зберігання слід розуміти як послугу , Тобто сукупність корисних дій, об'єктом скоєння яких є передана зберігачу річ, що підлягає подальшого повернення. Цим дане зобов'язання відрізняється від зовні схожого з ним зобов'язання з охорони (спостереження). Об'єктом охоронних дій може бути як майно ( рухомі і нерухомі речі ), Так і фізична особа, а за змістом це відношення являє собою наймання фізичної або юридичної особи в якості охоронця (доглядача).

Надання індивідуального банківського сейфа (осередки) - одна з традиційних послуг банків. Осередок застосовується не тільки для зберігання грошей, коштовностей, цінних паперів, а й при вчиненні нотаріальних дій по спадкових справах , для розрахунків по операціях з нерухомістю та іншим фінансовим зобов'язанням.

Цивільним кодексом РФ (далі - ГК) передбачаються два варіанти конструкції договору зберігання цінностей в індивідуальному банківському сейфі:

  • договір надання послуги відповідального зберігання з використанням клієнтом індивідуального банківського сейфа (п. 2 ст. 922 ЦК), за умовами якого банк:

    • приймає від клієнта конкретні цінності за описом;

    • зберігає цінності клієнта в сейфі;

    • контролює приміщення їх клієнтом в сейф і вилучення їх із сейфа;

    • відповідає за втрату цінностей.

  • договір оренди банківської комірки (сейфу) або зберігання з наданням клієнтові індивідуального банківського сейфа (тобто - безвідповідального зберігання (п. 3 ст. 922 ЦК)), за умовами якого банк:

    • надає осередок (індивідуальний банківський сейф);

    • забезпечує клієнтові можливість приміщення і вилучення цінностей поза чийогось контролю, в тому числі і з боку банку;

    • не несе відповідальності за вміст сейфа в разі, якщо він доведе, що доступ до сейфа без відома клієнта був неможливий.

      Хоча законодавець і відніс дане зобов'язання до спеціальних видів зберігання, мова насправді йде про змішаному договорі, що поєднує елементи оренди (сейф або осередок надається в користування клієнтові без контролю з боку банку за вмістом сейфа) і послуг з охорони (банк зобов'язаний забезпечити неможливість доступу до сейфу всякого особи, крім клієнта). У цьому випадку відсутня необхідна передумова зберігання, а саме передача об'єкта зберігання у володіння зберігача з метою збереження його корисних властивостей. Тому логічно, що до договору про надання банківського сейфа в користування іншій особі без відповідальності банку за вміст сейфа застосовуються правила ЦК про договір оренди. Примітно, що в даному випадку має місце оренда без володіння, і орендар здійснює лише правомочність користування.

Послуга з відповідального зберігання не користується популярністю, тому що її вартість значно більше оренди банківської комірки. Крім того, для того щоб банк міг прийняти від клієнта будь-які цінні папери, необхідно залучити експерта, який буде оцінювати дійсність цінностей з метою запобігання можливих шахрайських дій з боку недобросовісних споживачів.

З цих причин велике поширення отримав договір оренди банківської комірки, за умовами якого клієнт сам поміщає і вилучає цінності без контролю з боку банку.

При зверненні клієнта, який бажає взяти в оренду осередок, працівник банку знайомить клієнта з умовами договору оренди комірки. Потім виходячи з термінів оренди і розміру осередку по діючими тарифами банку визначається сума оплати за яку вони надають послугу.

При використанні банківських сейфів для розрахунків по операціях з нерухомістю банки практикують багатостороння угода - між клієнтами і банком. Такий договір передбачає особливі умови доступу, які полягають в тому, що доступ до осередку надається орендарям окремо - при дотриманні певних умов і в різні терміни.

Клієнт, який користується доступом до осередку, повинен пред'явити документ, що засвідчує особу , Ключ від комірки і документи, передбачені договором з особливими умовами. Після ідентифікації клієнта або його представника працівник банку вносить в журнал реєстрації відвідувань сейфа запис про надання клієнту доступу до сейфа, а клієнт розписується у відповідній графі.

Механізм доступу в сховище обумовлений технічними особливостями обладнання, що використовується в банку з метою надання в оренду індивідуальних осередків. Найчастіше осередок відкривається двома різними ключами, один з яких (майстер-ключ) знаходиться в банку, а другий передається клієнту, який орендує осередок. В цьому випадку доступ до сховища і відкриття осередку здійснюються клієнтом спільно з працівником банку.

Нижче розміщена типова форма договору оренди банківської комірки. Звичайно ж, треба розуміти, що кожен договір унікальний і його умови залежать від особливостей ряду умов і волі сторін. Проте є умови (вони називаються істотними ) Які повинен містити будь-який договір оренди банківської комірки і без яких договір вважається неукладеним. До істотних умов договору зберігання відносяться:

  1. Предмет зберігання (згідно зі ст. Ст. 432, 886 Цивільного кодексу РФ ), Тобто умова, яким визначено, чого і скільки передається на зберігання.

  2. ЦК містить єдину спеціальну норму, що стосується визначення кола істотних умов договору зберігання (п. 2 ст. 886 ЦК), з якої випливає, що в консенсуального договору зберігання таким істотним умовою є умова про строк виконання зобов'язання прийняти (передати) річ на зберігання.

  3. Інші умови, які сторони вважатимуть суттєвими (згідно статті 432 ГК), тобто такі умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Чи не є істотними умовами договору зберігання:

  • ціна - вона служить умовою лише возмездногодоговору зберігання, але її відсутність і в ньому заповнюється відповідно до п. 3 ст. 424 ГК: при відсутності певної або визначної ціни в безкоштовне договорі застосовується ціна, яка при порівнянних обставинах звичайно стягується за аналогічні послуги, товари, роботи;

  • умова про форму договору (стосовно договору, що укладається фізичними особами).

Виходячи зі змісту п. 4 статті 922 ЦК до істотних умов договору оренди банківської комірки відносяться ті ж умови, які є істотними для договору оренди .

Відповідальність банку і права клієнта

У разі надання в оренду індивідуального банківського сейфу або сейфа, коли предмет зберігання не оголошується, застосовуються правила договору оренди (П. 4 ст. 922 ЦК). За цими правилами банк звільняється від відповідальності за схоронність вмісту сейфа, якщо доведе, що доступ кого-небудь до сейфа без відома клієнта був неможливий або став можливий внаслідок подій непереборної сили . Відповідальність банку полягає в необхідності виконання зобов'язань щодо охорони індивідуальної банківської комірки. Розтин сейфа в разі проникнення в сховище третіх осіб не може бути розцінена як обставини непереборної сили ( п. 3 ст. 401 Г), тому що обов'язком банку виступає забезпечення схоронності довірених йому цінностей шляхом створення умов для зберігання, які не дозволили б злочинцям проникнути в приміщення, що охороняється, і щоб відняти вміст банківських сейфів. При кваліфікації обставини непереборної сили суди виходять із сукупності ознак: непередбачуваності і надзвичайності (Постанова Президії ВАС РФ від 21.06.2012 № 3352/12).

У деяких випадках кредитна організація, що надає послуги з надання сейфа, визнається в судовій практиці професійним зберігачем (Визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 14.07.2011 N 33-10727). В силу абз. 2 п. 1 ст. 901 ГК професійний зберігач відповідає за втрату, недостачу або пошкодження речей, якщо не доведе, що втрата, недостача або пошкодження сталися внаслідок непереборної сили, або через властивості речі, про які зберігач, приймаючи її на зберігання, не знав і не повинен був знати, або в результаті наміру або грубої необережності поклажодавця.

В даний час суди схильні перекваліфікувати договір оренди в договір зберігання, в зв'язку з чим банк може бути притягнутий до відповідальності за збитки, заподіяні клієнту внаслідок дій третіх осіб (Ухвала Верховного Суду РФ від 07.12.2010 № 78-В10-31). У цьому випадку основною складністю для клієнта є відсутність у банку інформації про вміст індивідуальної комірки. У зв'язку з цим виникає необхідність доведення факту заподіяння збитків та їх розміру. В якості таких доказів можуть виступати:

  • довідки про вчинення операцій по перевірці банкнот (Визначення Московського міського суду від 21.11.2012 № 4г / 8-6986 / 12; рішення Калінінського районного суду Санкт-Петербурга у справі № 2-3259 / 11 09.06.2011);

  • показання свідків учасників угоди і третіх осіб (Касаційну ухвалу Санкт-Петербурзького міського суду від 30.11.2011 № 33-17743 / 2011 року; рішення Калінінського районного суду Санкт-Петербурга у справі № 2-3259 / 11 09.06.2011);

  • договори купівлі-продажу, розписки (Касаційну ухвалу Санкт-Петербурзького міського суду від 25.05.2011 № 33-7762);

  • договір оренди банківського сейфа, а також підписаний між учасниками угоди договір купівлі-продажу, в якому прямо вказано на даний спосіб розрахунків - через осередок в обумовленій сумі і через конкретний банк (Постанова Президії Ленінградського обласного суду від 01.07.2011 № 44г-23/2011);

  • виписки по рахунках (Ухвала Верховного Суду РФ від 07.12.2010 № 78-В10-31).

Необхідно мати на увазі, що всі ці докази суди будуть розцінювати як непрямі, оскільки жодне з них не підтверджує факт вкладення предмета зберігання в банківський осередок. Надання прямих доказів (акта опису цінностей) неможливо в силу договору оренди між банком і клієнтом, що забезпечує конфіденційність інформації про предмет зберігання і відсутність контролю вкладення і вилучення предмета клієнтом, в тому числі з боку банку. Деякі суди не приймають такого роду докази в якості підтверджуючих факт приміщення цінностей в банківську комірку (Апеляційне визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 18.02.2013 № 33-2886 / 2013).

Якщо докази приміщення клієнтом грошових коштів в сейф представлені не були, до сейфу не допускалися сторонні особи і відсутні сліди розтину, то вимога клієнта до банку задоволенню не підлягає (Визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 09.02.2011 № 1766). При розгляді даної справи банк представив матеріали відеоспостереження, які стали свідченням належного виконання банком умов договору, що стосуються відповідальності за збереження і цілісність сейфа.

Відносини клієнта з банком підпадають під дію Закону РФ від 07.02.1992 N 2300-1 "Про захист прав споживачів" (Далі - Закон № 2300-1), оскільки споживачеві виявляється послуга у вигляді надання в оренду індивідуальної комірки. Законом № 2300-1 встановлено гарантії, спрямовані на захист прав та інтересів споживачів, в число яких входить право вимоги про відшкодування збитків в розмірі викрадених з сейфа цінностей, а також моральної шкоди ( стаття 15 Закону N 2300-1). Деякі суди при певних обставинах стають на бік споживача, зрозумівши, що Господь громадянину надана послуга у вигляді надання банківської комірки (Апеляційне визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 02.10.2012 № 33-13983). Необхідно відзначити що в разі якщо індивідуальна банківська комірка використовується з метою виконання зобов'язань, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності , Положення Закону № 2300-1 не застосовуються і суд має право відмовити в задоволенні вимоги про компенсацію моральної шкоди (Апеляційне визначення Санкт-Петербурзького міського суду від 18.02.2013 № 33-2886 / 2013).

Можливо побудувати захист своїх прав і за іншою схемою: згідно з п. 1 ст. 10 Закону № 2300-1 виконавець зобов'язаний своєчасно надавати споживачеві необхідну і достовірну інформацію про послуги, що забезпечує можливість їх правильного вибору. В даному випадку можна угледіти невиконання банком обов'язки з інформування споживача, тобто не було роз'яснено, що за умовами договору, що укладається банк не буде нести відповідальність за збереження розміщені клієнтом в сейф цінностей, споживач не був поінформований працівниками банку про можливість укласти більш зручний і безпечний для себе договір зберігання з відповідальністю банку за збереження цінностей і складенням опису майна. Порушення прав споживача на інформацію саме по собі може бути підставою для стягнення збитків. Отже, споживач в силу ст. 13, 14, п. 1 ст. 29 Закону про захист прав споживачів може пред'явити позов про відшкодування збитків.

Доступ до осередку, якщо у банку відкликана ліцензія

В разі відкликання ліцензії банк зобов'язаний повернути майно, прийняте на зберігання від клієнта. Дана норма заснована на положеннях статті 189.33 Федерального закону "Про неспроможність (банкрутство)" (в ред. ФЗ від 22.12.2014 № 432-ФЗ), згідно з яким після відкликання ліцензії цінності, що знаходяться в осередку (сейфі), повинні бути повернуті клієнту банку тимчасовою адміністрацією або конкурсним керуючим в разі визнання банку банкрутом (Постанова ФАС Московського округу від 05.08.2013 у справі № А 40-155439 / 12-97-763), т.к .:

  • цінності, які зберігаються в сейфових комірках, не є власністю банку;
  • якщо у банку відкликали ліцензію, то він не припинив існувати як юридична особа , Отже, його обов'язки за договором оренди комірки зберігаються;

Банки, діяльність яких припинена ЦБ РФ або знаходяться в стадії ліквідації , Повинні інформувати клієнтів про необхідність змінити місце зберігання цінностей. Таке повідомлення може бути дано на офіційному сайті банку, оголошенням в офісі, по телефону.

Якщо орендаря зустрінуть замкнені двері відділення банку (чир може статися, якщо в банк прийшла тимчасова адміністрація, і проводить там масштабну перепис майна) то необхідно дізнатися, хто очолює тимчасову адміністрацію (такою інформацією розташовують в Агентстві зі страхування вкладів (АСВ), і написати заяву . у ньому слід вказати, що відповідно до договору клієнт має право безперешкодного доступу до осередку, і попросити забезпечити цей доступ. варто додати до заяви копію договору оренди та направити ці докум нти голові тимчасової адміністрації.

Викладене доводить, що можлива ліквідація банку не є перешкодою для вигідного і надійного способу зберігання грошей або цінностей в індивідуальному банківському сейфі і сейфі (на відміну від таких розрахункових центрів, як, наприклад, в Санкт-Петербурзі, на вул. Повстання, 8) . Але хоч як мене легко здавалася процедура отримання грошей з осередку при банкрутстві банку, краще спочатку вибрати надійний банк , Який не піднесе вам сюрпризів.

Типова форма договору оренди банківської комірки

Банк "ХХХ" іменований надалі "Банк", в особі _____________________ (посада, П.І.Б.) що діє на підставі Статуту , З одного боку, і ________ (П.І.Б. фізичної особи) називаємо _______ надалі "Орендар", з іншого боку, уклали цей договір про наступне.

Які помилки роблять найчастіше в Преамбулі договором

1. Предмет договору

1.1. Банк зобов'язується надаті Орендар за плату у ТИМЧАСОВЕ Користування осередок депозитного шафи в сховіщі Банку. Осередок має порядковий номер ______ та забезпечен замком типу "Банкір - Клієнт" фірми "__________________" з двома ключовими свердловина. Ключ від однієї зі свердловин (в подалі іменується "Ключ N 1") Належить Банку. Ключ від другої свердловини (іменований надалі "Ключ N 2") згідно з технічним описом замку виготовлений в двох примірниках і має свій номер.

1.2. При передачі осередки в користування обидва Ключа N 2 вручаються Орендарю за актом, який є невід'ємною частиною цього Договору (Додаток N 1). За бажанням Орендаря один Ключ N 2 може бути залишений на зберігання в Банку, про що в акті робиться відповідний запис.

Які помилки роблять найчастіше в предмет договору

2. Термін договору

2.1. Термін оренди - з "___" _______ ____ р по "___" _______ ____ р

Якщо після закінчення зазначеного терміну Орендар не звільнить займану осередок, Договір вважається пролонгованим на невизначений термін.

3. Інші умови

3.1. Орендна плата за користування коміркою становить ________ (______________) гривень в місяць з урахуванням податків.

3.2. Орендна плата вноситься Орендарем щомісячно в касу Банку або перераховується на його рахунок. Орендна плата повинна бути внесена не пізніше ______ числа відповідного / попереднього місяця.

Якщо протягом ______ днів з дня підписання цього Договору орендна плата не надійде на рахунок Банку, Договір вважається неукладеним.

3.3. Крім орендної плати Орендар в момент першого платежу вносить також заставу за видані йому Ключі в розмірі ___________________.

Застава повністю повертається Орендарю при припиненні Договору, якщо Орендар одночасно повертає Банку справні Ключі. У разі втрати Ключа / Ключів Орендарем витрати Банку по розкриттю осередки та встановлення нового замка відшкодовуються Банком шляхом утримання суми застави незалежно від кількості втрачених ключів. При недостатності цієї суми Орендар зобов'язаний додатково відшкодувати документально підтверджені витрати Банку до повного їх покриття.

3.4. Осередок з Ключами надається Орендарю в день надходження на рахунок Банку плати за користування нею. При втраті Ключа / Ключів Орендар зобов'язаний негайно повідомити про це Банк.

3.5. Банк допускає Орендаря в сховище тільки після пред'явлення паспорта і примірника цього Договору. За бажанням Орендаря та за погодженням з ним може бути встановлений інший порядок допуску Орендаря в сховище.

3.6. Банк несе відповідальність за збереження осередку, зданої в оренду, але не відповідає за збереження що знаходяться в ній цінностей при наявності справних замків і відсутності ознак її розкриття.

3.7. Орендар не має права використовувати осередок для зберігання в ній вибухонебезпечних, вогненебезпечних, отруйних, радіоактивних і отруйних речовин, наркотиків, а також інших предметів, вилучених з обороту.

3.8. Орендар несе повну відповідальність за будь-які збитки, завдані Банку та / або третім особам внаслідок використання осередку не за призначенням, незалежно від того, знав він чи ні про небезпечні властивості належних їм предметів.

3.9. Цей Договір може бути змінений або достроково розірваний за письмовою згодою Сторін.

3.9. На вимогу Банку цей Договір може бути достроково розірваний у судовому порядку в наступних випадках:
3.9.1. Орендар користується осередком з істотним порушенням умов Договору або призначення майна або з неодноразовими порушеннями.
3.9.2. Орендар істотно погіршує стан осередку.
3.9.3. Орендар більше двох разів поспіль після закінчення ___________ терміну платежу не вносить орендну плату в повному розмірі.

3.10. На вимогу Орендаря цей Договір може бути достроково розірваний у судовому порядку в наступних випадках:
3.10.1. Банк не надає осередок в користування Орендарю або створює перешкоди користування осередком.
3.10.2. Осередок має перешкоджають користуванню нею недоліки, які не були обумовлені Банком при укладанні Договору, не були заздалегідь відомі Орендарю і не повинні були бути виявлені Орендарем під час огляду осередку або перевірки її стану.
3.10.3. Осередок, в силу обставин, за які Орендар не відповідає, виявиться в стані, непридатному для використання.
3.10.4. Банк направив Орендарю повідомлення про збільшення орендної плати.

3.11. У разі, якщо після закінчення терміну оренди Договір був пролонгований на невизначений термін відповідно до п. 2.1 цього Договору, Договір може бути розірваний в односторонньому порядку в будь-який час. В цьому випадку Сторона, розривати договори, зобов'язана повідомити іншу Сторону про розірвання Договору за ____________ до цього. Договір розривається з моменту, зазначеного в повідомленні про розірвання, але не раніше ___________ з моменту отримання повідомлення.

3.12. При достроковому розірванні Договору у випадках, коли розірвання відбувається не з вини Орендаря та в передбачених п. П. 3.9.1 - 3.9.4 випадках, орендна плата, внесена Орендарем за період, протягом якого Договір вже не діяв, повинна бути повернена Орендарю . В інших випадках орендна плата поверненню не підлягає.

3.13. Договір складений в 2-х примірниках і набирає чинності з дня його підписання Сторонами.

4. Юридичні адреси та платіжні реквізити сторін

банк:
_________________ Орендар
_________________ Прізвище І.П.

Стаття написана і розміщена 04.08.2016. доповнена -

УВАГА!

Копіювання статті без вказівки прямого ПОСИЛАННЯ заборонено. Внесення змін до статті можливе только з Дозволу автора.

Автор: юрист и податковий консультант Олександр Шмельов © 2001 - 2019

Корисні посилання по темі "Договір оренди банківської комірки"

  1. Якщо підрядник неякісно виконав роботу

  2. Договір про реалізацію туристського продукту Договір про реалізацію туристського продукту

  3. Особливості договору оренди банківської комірки

  4. Обов'язковий досудовий (претензійний) порядок врегулювання економічних суперечок

  5. Помилки в договорі і їх наслідки Помилки в договорі і їх наслідки

  6. Закон "Про банкрутство фізичних осіб" Закон Про банкрутство фізичних осіб

  7. Заява про визнання банкрутом фізичної особи (зразок) Заява про визнання банкрутом фізичної особи (зразок)

  8. Як правильно скласти акт прийому-передачі товару, обладнання та іншого майна

  9. Як правильно скласти акт приймання наданих послуг

  10. Як скласти акт приймання виконаних робіт

  11. Договір оренди (загальна форма)

  12. Договір оренди нежитлового приміщення

  13. договір позики

  14. Договір купівлі-продажу

  15. Договір купівлі-продажу автомобіля

  16. Договір підряду

  17. Договір виконання робіт

  18. Договір надання послуг

  19. Договір надання юридичних послуг

  20. Договір надання консультаційних послуг

  21. Договір надання послуг з навчання (Освітніх послуг)

  22. Договір на створення (розробку) сайту Договір на створення (розробку) сайту

  23. договір аутстаффінгу

  24. Договір поставки товарів оптової організації

  25. Типова форма договору про проведення технічного огляду

  26. Що таке договір

  27. Як скласти договір

  28. Укладання договору

  29. Оферта

  30. акцепт

  31. Предмет договору

  32. Істотні умови договору

  33. Зміна і розірвання договору

  34. Особливості кредитного договору

  35. Перевірка "юридичної чистоти" квартири

  36. Особливості договору оренди житла

  37. Податкові ризики договору

  38. Перевірка контрагентів на сумлінність

  39. Положення про закупівлі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online