Дар'я Донцова - Привид в кросівках

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дарина Донцова

ПРИВИД У кросівках

Якщо дівчина знає собі ціну, значить, вона її не раз називала. Я не дуже люблю людей, які заявляють з апломбом: «Ну, мене обдурити нікому не вдасться, я добре знаю, чого стою!»

Питається, звідки? Почувши подібну фразу, сказану з гордим виглядом, я намагаюся швидше закінчити зі співрозмовником розмова, просто бгають його на середині і тікаю. Розумію, що така поведінка нерозумно, але вдіяти з собою нічого не можу. Але ці слова, сказані сьогодні Оленкою Кареліного, абсолютно мене не розлютили. Ленка особлива справа - її і справді не можна обдурити.

Колись ми вчилися разом в інституті, і Ленка вже тоді була страшно ділової. Ті, кому виповнилося сорок, повинні добре пам'ятати привітних, усміхнених чоловіків і жінок, що з'являлися в установах з великими сумками, набитими речами, взуттям і косметикою. Фарцовщики, так називали їх у сімдесяті роки, або спекулянти. Варто було такій людині виникнути в коридорі, як велика, в основному жіноча, частина працюючих миттю кидала всі справи і мчала в туалет, де починалося зовсім п'янке заняття: примірка шмоток.

Ось Ленка і була одним з цих коробейников, тільки тягала вона не ліфчики, плаття або недоступні для більшості баб французькі духи, а книги. За часів, коли в СРСР при владі стояли комуністи, книги теж були в тотальному дефіциті. Причому ситуація на ринку торгівлі друкованими виданнями виглядала парадоксально. Магазини ломилися від достатку чудово виданих томів в класних палітурках. Але при найближчому розгляді це виявлялося щось неоковирне: збірники постанов ЦК КПРС, вірші яких-небудь Пупкин і Ляпкина під бадьорим назвою «Широко крокує робітничий клас» і повісті про користь соціалістичного змагання. Ні детективів, ні фантастики, ні хорошою навчальної літератури, ні просто талановитих творів, віршів і прози улюблених авторів не можна було знайти вдень з вогнем.

Ні, в СРСР були і прозаїки, і поети: Катаєв, Каверін, Вознесенський, Євтушенко ... Але їхні твори ніколи відкрито не лежали на прилавках, а діставалися з-під поли. У магазинах процвітала так звана «навантаження». Це коли ви, бажаючи отримати жаданий томик Цвєтаєвої, повинні були брати на додачу до нього збірник постанов Ради Міністрів з кролівництва або роман «В світлі електрифікації».

У радянські часи мати вдома хорошу бібліотеку вважалося престижним. У партійної еліти існували не тільки «ковбасний» або «шмоточний», а й книжковий «розподільник».

Книгами хвалилися, їх виставляли на увазі, поряд з кришталевими фужерами і сервізом «Мадонна». Підпільного «Книгоноша» на підприємстві зустрічали не менш, а іноді і більш радісно, ​​ніж фарцовщика з косметикою.

Ось Ленка і тягалася по установам з пересувної торговельної тачкою. Ахматова, Андрій Білий, зібрання творів Достоєвського, Чехова, Купріна. Поруч - Майн Рід, Джек Лондон, Дюма ...

Нинішньому поколінню, що звик до того, що прямо у метро можна купити будь-яку цікаву для книгу, ніколи не зрозуміти нас, розкладають томики улюблених авторів в туалетах на підвіконня, між унітазом і умивальником. Як не зрозуміти, яку бурю захоплення викликав виявлений роман Чейза або Агати Крісті.

Тільки-но в країні повіяло свободою, народ почав організовувати «кооперативи». Пам'ятайте той час, коли кожен другий взявся торгувати продуктами? Вічно голодному радянській людині здавалося, що це найстабільніший, самий надійний бізнес: м'ясо, риба, масло ... Намети і павільйончики з'являлися немов гриби після дощу.

А ось Ленка пішла іншим шляхом, вона відкрила книжковий магазин. Маленький, навіть крихітний, в підвалі, де раніше спали бомжі. Але розташований він виявився вельми вдало, прямо біля самого метро. Народ виходив з підземки і натикався на вивіску «офенею. Книги і канцтовари за оптовою ціною ». Через рік у Олени було вже два магазини, а в 2000-му вона урочисто, з оркестром, феєрверком, шампанським і телебаченням відкрила десяту за рахунком торгову точку. Тепер Ленка ходить в норковій шубі до статі, їздить на «Мерседесі» і відчуває себе акулою бізнесу. Ось їй-то якраз дозволено заявляти: «Я собі ціну знаю».

- Ти тільки уяви, - зітхнувши, розповідала подруга, що не підозрювала про моїх думках, - народ зовсім зіпсувався. Не можу знайти пристойну людину на місце директора магазину.

- Новий відкриваєш? - поцікавилася я.

Ленка кивнула.

- На вулиці Федосєєва.

- Це де ж така?

- У центрі, в районі Садового кільця.

- Воно велике.

- Перпендикулярно Садово-актори.

Я пригадала те місце.

- Там же суцільно старі будинки.

- Ну і що? - здивувалася Ленка.

- А ти ніби любиш будувати за власним проектом.

Кареліна засміялася.

- Точно, люблю, тільки не скрізь можна звести нову будівлю. У центрі взагалі геморой, майданчики годі й шукати. Та ще такі хабарі потрібно платити! Чесно кажучи, з вулицею Федосєєва мені просто пощастило. Там завжди був книжковий. Спочатку муніципальний, потім приватний. Тільки господар прогорів, мені точка, вважай, за безцінь дісталася. Але ось тепер проблема з директором.

- Невже так важко знайти? - здивувалася я. - Начебто стільки народу роботу шукає, або це дуже хитре діло, директорство?

Ленка відмахнулася:

- Будь-який ідіот за місяць навчиться, за умови, що у нього хороший бухгалтер і нормальний завскладом.

- Ну і візьми будь-якого!

Лена зітхнула.

- У мене останнім часом таке відчуття, що порядні люди просто перевелися. Починають працювати і миттю приймаються обманювати господаря.

- Як?

- А, - хмикнула подруга, - є сто способів, як лопухнуться роботодавця, і мої службовці чомусь дуже швидко їх освоюють. Директор магазину для мене моторошна проблема. Знаєш, зізнаюся тобі в непорядних діях. Є на Поляні магазин «Молода гвардія». Чула про такий?

- Звичайно, я його обожнюю, раз в тиждень обов'язково роблю туди набіг. Такий вибір! Детективи, підручники, книги на іноземних мовах!

- Ось, ось, - кивнула Ленка, - і справді блискуче поставлене справу. Я сама туди частенько заглядаю, інкогніто, подивитися, що директриса новенького придумала ... Знаєш місцеве начальство?

- Звідки?

- Так, дійсно. Директор там Ніна. Ось у кого, скажу тобі, треба повчитися! Зачіска, макіяж, ідеальний одяг, чудові прикраси, сама - красуня. Іноді дехто, особливо з чоловіків, думає: раз баба така цікава, та ще й при сережках з кільцями, значить, дура. Тільки обдурити Ніну ще нікому не вдалося. Під зовнішністю чарівною пані ховається просто залізна бізнес-леді. У неї повний порядок всюди: в торгових залах, в бухгалтерії, на складі. Корабель веде міцна рука. При цьому врахуй, що вона дбає про співробітників, як мати рідна. Організувала столову для персоналу, домовилася в якомусь радгоспі, і їм возять сир, молоко, сметану. Перукар приходить причісувати продавщиць. Ти не повіриш, але вона найняла їм вчительку німецької та англійської.

- Навіщо? - здивувалася я.

Ленка знизала плечима:

- Хочуть знати іноземні мови. І вони щороку святкують день народження свого магазину, причому не де-небудь, а в хорошому ресторані. Результат не забарився: колектив, як дружна сім'я. Ніяка погань там не затримується, її просто витісняють. Продавщиці легко розбираються в асортименті, покупці клубочаться, в каси течуть грошенята. Причому Ніна ухитряється тримати в своєму магазині найдешевші ціни! У всіх Маринина по сорок рублів, а у неї тридцять п'ять! Вічно у них якісь конкурси серед покупців, вікторини, зустрічі з письменниками.

- А це навіщо?

- Господи, Дашка, - посміхнулася Олена, - народ біжить до улюбленого автору і просить автограф, зрозуміла?

- А-а-а, - протягнула я, - їм же для цього треба купити книгу!

- Молодець, - похвалила Ленка, - миттю сечешь! Загалом, вирішила я Ніну до себе переманити. І так і сяк під'їжджала. Зарплату запропонувала таку, що не повіриш! Відсоток від прибутку давала.

- І що?

- Нічого, - зітхнула Ленка, - вона мило так сказала: «Дякую за приємне пропозицію, але« Молода гвардія »моє дитя, а мати дитини не кине навіть за величезні гроші».

- А ти що?

Ленка витягла сигарети.

- Ну там ще є заступник директора Людмила і Люба, завскладом. Я до них розбіглася, тільки даремно. Бортанули вони мене. Чемно, з посмішками. Кланялися, немов китайські мандарини. Ах, Олена Миколаївна, ваша пропозиція така честь для нас, така честь! Тільки що не сказали, йди-но ти, Ленка, куди подалі. Ось і сиджу з хворою головою. Де взяти директора! Головне, знаю, який він повинен бути.

- Ну?

- Жінка за сорок, не обтяжена сім'єю, така, щоб пропадала на роботі. Бажано, з квартирою, дачею, машиною, щоб не було бажання хапнути, чесна, ініціативна, жвава, інтелігентна, словом, така, як ти, Дашка!

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Дарина Донцова   ПРИВИД У кросівках   Якщо дівчина знає собі ціну, значить, вона її не раз називала
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Пам'ятайте той час, коли кожен другий взявся торгувати продуктами?
Новий відкриваєш?
Це де ж така?
Ну і що?
Невже так важко знайти?
Начебто стільки народу роботу шукає, або це дуже хитре діло, директорство?
Як?
Чула про такий?
Знаєш місцеве начальство?
Звідки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online