Обмін фінансовою інформацією в дії

  1. Про систему автоматичного обміну фінансовою інформацією

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Партнер» №6 (249) 2018 р.

Про систему автоматичного обміну фінансовою інформацією

Приєднання в кінці 2017 року Російської Федерації до Міжнародної угоди про автоматичному обміні фінансової та податкової інформацією (Common Reporting Standard - CRS) може мати наслідки для резидентів Німеччини Приєднання в кінці 2017 року Російської Федерації до Міжнародної угоди про автоматичному обміні фінансової та податкової інформацією (Common Reporting Standard - CRS) може мати наслідки для резидентів Німеччини. Зі списком країн, готових обмінюватися фінансовою інформацією, можна ознайомитися на сайті Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) за посиланням http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/ .

На квітень 2018 року в рамках CRS погодилися направляти фінансову інформацію в Росію кілька десятків юрисдикцій, і число їх постійно зростає. У свою чергу, РФ погодилася направляти інформацію в велика кількість країн-учасниць Угоди.

CRS-стандарт передбачає автоматичний обмін інформацією про майнові відносини резидентів з транскордонними фінансовими інтересами. Предметом Угоди є припинення ухилення від сплати податків, боротьба з фінансуванням терористичної діяльності, а також виявлення засобів, отриманих злочинним шляхом.

Типовий приклад останніх десятиліть - торговець уживаними автомобілями, що везе до Швейцарії валізу з грошима. Приховану від фіскалів готівкову виручку він хотів заховати в надійному швейцарському банку. Уже давно в прикордонних районах Німеччини, уздовж швейцарської і люксембурзької кордонів, діють таємні патрулі фінансової гвардії. Співробітники поліції вміють розпізнавати перевізників великих грошових сум. Якщо перевірка виявить готівкові кошти в розмірі понад 10 тис. Євро, перевізнику доведеться давати докладні пояснення про походження грошей.

Євро, перевізнику доведеться давати докладні пояснення про походження грошей

Тепер фінансова поліція розгортається обличчям на схід. До Росії валізи з грошима масово, мабуть, не возять, це - не Швейцарія, але багато росіян мають фінансові інтереси за кордоном. Деякі резиденти Німеччини, особливо вихідці з РФ, мають також фінансові інтереси в країні свого походження. Деякі персони переводять за кордон легально зароблені в Німеччині гроші, але не декларують відсотки по іноземним вкладами у своїй німецькій податкової декларації. Країни-учасники Угоди CRS вирішили спільними зусиллями боротися з правопорушеннями у фінансовій і податковій сферах.

Судячи з повідомлень, у вересні 2018 року компетентні відомства РФ відправлять країнам-учасницям Угоди CRS перший транш податкової та фінансової інформації. Йдеться, в першу чергу, про банківську інформації. Угода охоплює також дані страхових компаній, біржових брокерів і інших фінансових інститутів. Такі інформаційні транші будуть автоматично передаватися зацікавленим іноземним відомствам в річному циклі без конкретних запитів. Автоматизована система повинна виключити людський фактор участі в обміні даних. Уряду хочуть мінімізувати ризики корупційного впливу на систему на користь окремих персон.

Кожен банк власними силами перевіряє особистості своїх клієнтів. Якщо російський фінансовий інститут виявить можливий зв'язок клієнта з зарубіжними податковими юрисдикціями, банк зобов'язаний повідомити фінансову інформацію фіскальним владі РФ. Компетентні органи РФ передають цю інформацію податковим відомствам Німеччини. Таким чином, німецькі податківці отримують інформацію про наявність у резидента Німеччини іноземного банківського рахунку. Органи РФ повідомляють підсумкову суму грошей на рахунку до моменту передачі податкової інформації або до моменту ліквідації банківського рахунку на території РФ. Німецькі фіскали отримають інформацію про отримані на території РФ відсотках на вклади, про прибуток з акцій, що надходить на банківський рахунок, про доходи від найму або інші доходи відповідної особи. В окремих випадках повідомляється ретроспективна фінансова інформація за останні 10 років.

Можливі наслідки

Питань про походження майна і грошей на рахунках слід очікувати резидентам Німеччини з низькими доходами (одержувачі громадської допомоги, низькооплачувані службовці, підприємці з низьким рівнем офіційного доходу), що зберігає на рахунках в РФ значні суми грошей. Те ж саме - по які повідомленої дохідної власності і не зазначених відсоткам за вкладами. Походження такого роду майна буде досліджено владою РФ і Німеччини.

Фіскальні відомства мають право оцінити майно і заднім числом обкласти його податком в рамках своєї оцінки.

За інформацією інтернету, РФ ще в 1996 році уклала угоду з Німеччиною про уникнення подвійного оподаткування. В рамках цієї угоди різні види доходів піддаються індивідуальному оподаткуванню. Зрозуміло, що сплата прибуткового податку в Росії звільняє від оподаткування в Німеччині. Передбачено, що податок на дохід у Росії потрібно декларувати перед німецьким фіскальним відомством. Зацікавленим особам рекомендується отримати консультацію податкового фахівця про діючі російсько-німецьких нормативних актах по темі і про імплементацію (включення) правил CRS в особисті податкові обставини.

Окремою темою можна назвати зацікавленість німецьких соціальних влади в отриманні інформації про закордонну власність одержувачів соціальних виплат.

За давньою практиці, німецькі соціальні відомства мають доступ до інформації німецьких податкових відомств. Податковому відомству відомий кожен грошовий рахунок на території Німеччини. Своєю інформацією податківці злагоджено діляться з соціальними відомствами. Регресні вимоги відомств соціального захисту населення про повернення виплачених коштів може викликати паралельне отримання пенсії РФ і німецької пенсії за іноземний трудовий стаж. Проблематично отримання громадської допомоги особами з солідним майном за кордоном.

Адвокат Т. ПУЕ (Франкфурт-на-Майні)

Читайте також:

  1. Автоматизований обмін фінансовою та податковою інформацією . Журнал «Партнер», № 2 / 2018. Автор адвокат Т. ПУЕ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online