Звідки береться погода?

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19 листопада 2007, 8:00 Переглядів: 19 листопада 2007, 8:00 Переглядів:   Метеостанція

Метеостанція. Радіолокатор, що приймає сигнали зонда, відпрацював вже 2 терміни. Фото А.Яремчука.

Щоб дізнатися, як живуть метеорологи в нашій країні, кореспонденти "Сегодня" побували на київській метеостанції, однією з 187 в Україні, де виробляються спостереження за погодними умовами. На підставі цих даних синоптики гідрометеоцентру складають карти і роблять прогнози погоди.

ТЕХНІКА НА МЕЖІ ТЕХНІКА НА МЕЖІ. Метеостанція - це обгороджена площадка, на якій знаходяться прилади для вимірювання і будівля, звідки кожні три години фахівці відправляють дані спостережень в гідрометеоцентр.

На другому поверсі розташувалися Аерології, які знімають показання з радіозонда. Це наповнений гелієм гумова куля, до якого прикріплений датчик: він вимірює вологість, тиск і температуру атмосфери на різних висотах, максимальна висота - 24 км. Умови, в яких вони працюють, залишають бажати кращого. Приміщення не бачили ремонту багато років, дані спостережень обробляються на військовій техніці радянських часів, і передаються телетайпом в гідрометеоцентр, так як комп'ютер хоч і є, але не підключений до інтернету. На другому поверсі розташувалися Аерології, які знімають показання з радіозонда

У метеорологів, які розташувалися на першому поверсі і знімають показання з наземних приладів ситуація трохи краща - вони дані вимірювань з майданчика передають по глобальній мережі. Технік-метеоролог, Діма Приходько, молодий фахівець, погодився показати нам свою роботу. Увіткнені в сніг лінійки - це шкала для вимірювання снігового покриву, градусники на снігу заміряють температуру, що крутяться щогли показують напрямок і швидкість вітру. Діма замерзлими руками записує показання з приладів в робочий зошит. "Ламається апаратура часто. Ось цей самописець, який фіксує температуру повітря, старший за мене напевно рази в два, - каже він, - Тому майже всі виміри вручну робимо". Навіть ці нехитрі термометри та лінійки часто крадуть, а на охорону у метеорологів грошей немає. Колись давним-давно "піонери" стягнули зі станції геліограф (металева куля), меря тривалість сонячного світла, з тих пір приладу на станції немає.

Фіни НАМ НЕ ПО КИШЕНІ. Метеорологи можуть розраховувати на зарплату не більш як 1000 грн. Самій станції вдається заробляти небагато - близько 1 млн грн. щорічно за рахунок продажу своїх послуг організаціям, але ці гроші майже всі йдуть на запуски радіозонда. Один запуск обходиться станції в 500 грн. "Система гідрометеорологічних станцій в Україні потребує повного переоснащення. Держпрограму з переобладнання профінансували всього на 5%. Навіть радіолокатор, за даними якого складають прогнози для польотів, відпрацював 3 терміну і його не збираються міняти, - нарікає Олександр Косовець, директор центральної геофізичної обсерваторії, - Ми змушені купувати вітчизняні розробки автоматизованих систем спостережень, які поступаються за якістю європейським аналогам. Фіни роблять відмінну вимірювальну апаратуру, але таку ті хніку можуть дозволити собі тільки аеростанціі Борисполя і Жулян, які знаходяться на самозабезпеченні. "

ПРОГНОЗ наступаючої зими

"Навіть з урахуванням надсучасної обчислювальної техніки межа передбачуваності стану погоди в світі - 15 діб, далі немає сенсу вважати, - стверджує Микола Кульбіда, начальник Українського гідрометцентру. - Але ймовірність настання тієї чи іншої погоди простежити можна. Отже, за останні 30 років кількість холодних зим катастрофічно зменшилася. З десяти попередніх було всього 2 холодних, 1 нормальна і 7 теплих зим. і якщо попередню зиму за рахунок січня можна вважати холодної, то ймовірність цієї теплої зими дуже висока (дві підрив морозні зими бути не можуть по закономірності). Але холодні періоди, хоч і нетривалі, до одного тижня, але будуть. Те ж стосується і снігового покриву - опади будуть випадати, але дуже швидко танути ".

Де можна подивитися прогноз погоди в Інтернеті? Детальніше...

НА НОВИЙ РІК БУДЕ ДОЩ

Валерій Нікрасов, народний метеоролог з Дніпропетровська, не звик довіряти офіційним прогнозам. Він стверджує, що синоптики не враховують сонячно-місячні ритми і тому їх прогнози не зовсім достовірні. Він розробив свою систему, по якій складає карту погоди на цілий рік вперед. Народними прикметами він теж не довірять, так як через глобальне потепління вони перестали збуватися. Про прийдешню зими Валерій каже, що вона буде теплою (до +15), з відлигами. Новий рік передбачається з дощем, сльотою і мокрим снігом, зате після Різдва випаде справжній сніг, будуть невеликі заморозки, любителі лижного екстриму можуть сміливо вирушати в Карпати. Весна прийде на 15 днів пізніше, ніж торік, а стійке тепло встановиться до 20 квітня.

МИКОЛА КУЛЬБІДА: ДОСТОВІРНІСТЬ НАШИХ ПРОГНОЗІВ - 80% МИКОЛА КУЛЬБІДА: "ДОСТОВІРНІСТЬ НАШИХ ПРОГНОЗІВ - 80%"

За останні 10 років якість українських прогнозів, стверджують синоптики, підвищилося на 2,5%. А все тому, що Україна отримала повний доступ до інформаційних ресурсів Всесвітньої метеорологічної організації.

Метеорологи стверджують, що достовірність прогнозів в Україні приблизно 80%. Поліпшити результати поки неможливо - бракує метеостанцій. "Навіть в столиці тільки одна метеостанція, яка перебуває на Правом березі, а Лівий залишається без спостережень. Жителі Троєщини часом скаржаться, що сонячна погода, обіцяна в Києві, була, наприклад, на Борщагівці, а у них -" хмарно за проясненнями ". для побудови ще однієї метеостанції в Києві потрібно не так вже й багато - 200 му не забудованої санітарної зони, метеоплощадка і будівництво самого будинку станції. Все це обійдеться в 3-4 млн гривень. Але місто чомусь в цьому не зацікавлений ", - розповідає Микола Кульбіда. В даний момент синоптики можуть проаналізувати тільки відміну погоди в центрі і на периферії - Київ знаходиться під куполом тепла і чим ближче до околиць, тим ночі холодніше.

В ЕФІРІ - "ДЯДЯ КОЛЯ"! В ЕФІРІ - ДЯДЯ КОЛЯ

Микола Луценко "Миколіну погоду" на ICTV веде вже 12 років. Кожен випуск він незмінно закінчує улюбленою фразою: "Нехай проблеми та Негоди НЕ роблять вам в жітті постривай!" Ведучий вважає, що погода - це життя і вона набриднути не може. Його часто запитують друзі, родичі, знайомі про погоду на завтра і він завжди знаходить хвилинку, щоб підказати прогноз. "Мене за це і даішники люблять, я їм люблю поради давати, наприклад," піддягніть завтра тепленьке - похолодає, - посміхається він, - а одного разу я сам передбачив погоду.

Колись давно в поспіху прочитав замість "без опадів" - "буде дощ". І яке ж було моє здивування, коли пішов справжня злива! Мені хотілося кричати: Це я передбачив дощ! Я перший дізнався! Напевно, мені інтуїція вже стала підказувати "А улюблена пора року" дяді Колі "(так його називають колеги) - весна, коли все розпускається і зеленіє:" Я люблю тепло і з настанням квітня частини сідаю в машину і їду кудись за місто " .

ЛЮБЛЮ ШТОРМ "ЛЮБЛЮ ШТОРМ"

Лілія Ребрик веде на СТБ погоду вже два роки і вважає, що головне її зброю в кадрі - жіноча чарівність.

"Погода так само непередбачуване, як і жінка, тому я намагаюся найнеприємніші прогнози підносити з гумором", - зізнається вона. Ліля звикла довіряти "своїм" прогнозами, охоче ділиться інформацією, а коли замість вітання питають про погоду, віджартовується. Сексапільна ведуча любить злива і розбурхане море: "Нещодавно в Алушті вирішила після зйомок піти прогулятися до моря. Почався сильна злива, шторм, але було дуже красиво. І раптом мене з головою накрило величезною крижаною хвилею. Я наскрізь промок, волосся перетворилися в бурульки, але це відчуття було - супер! "

ДОЩ ПРИНОСИТЬ МЕНІ УДАЧУ "ДОЩ ПРИНОСИТЬ МЕНІ УДАЧУ"

Максим Неліпа веде погоду на "1 + 1" вже не перший рік, але звик ставитися до прогнозів з часткою скептицизму.

"Так, я не дуже довіряю синоптикам і можу сказати, що вони нечасто помиляються, але рідко вгадують, - посміхається ведучий, - але у мене в машині є багатофункціональний рибальське комплект одягу, який завжди врятує мене від негоди". На питання "Яка буде погода?" Максим незмінно віджартовується або задає зустрічне каверзне питання. Але сам все прогнози сприймає з позитивом: "Я звик в будь-якій погоді знаходити щось хороше: коли холодно і багато снігу, можна покататися на лижах, в дощову погоду - порибалити, я завзятий рибалка, а в грозу поспостерігати за нею з балкона 14 поверху: у мене чудовий вид на небо. І я помітив, що дощ для мене - до удачі. Навіть якщо збираюся в дорогу, то опади - завжди до успішних справах ".

РУСЯ - ПІОНЕР РУСЯ - "ПІОНЕР"

У 1996 року на телеканалі "Інтер" з'явилася перша в Україні програма "Погода". Руслану Писанку, в той час режисера анонсів на іншому каналі, запросили на роль ведучої. Екстрапишние форми Русі швидко підкорили серця телеглядачів. І особливо чоловіків, які дивилися "Погоду" не заради прогнозу, а щоб помилуватися огрядною красунею.

ПОГОДНИЙ "Везунчик" ПОГОДНИЙ Везунчик

Незважаючи на те що Олексій Дівєєв-Церковний досить довго "дружив" з погодою, працюючи ведучим, природа щороку в день народження підносить йому сюрпризи. У 2005 році 5 березня розпочалася справжня зима, а роком пізніше, коли він був на "Іграх патріотів" у Франції, в цей день пройшов ураган.

Хіп-хоп ПРОГНОЗ Хіп-хоп ПРОГНОЗ

Діма Нгуен, провідний погоди на одному з харківських телеканалів, не читає текст, а ... співає його в стилі хіп-хоп. На основі даних метеоцентру Діма пише тексти пісень і придумує музику. Соліст молодіжної реп-групи, а за сумісництвом ведучий, вважає, що до його імпровізованим прогнозам не варто ставитися надто серйозно.

СТЕФАНІЯ ВЖЕ 15 РОКІВ НЕ ВІРИТЬ прийме СТЕФАНІЯ ВЖЕ 15 РОКІВ НЕ ВІРИТЬ прийме

Відома цілителька Марія-Стефанія, а з недавніх пір і телеведуча кулінарного шоу, каже, що вже 15 років народні прикмети "не працюють" і не довіряє синоптикам.

"Коли жили в селі, то тільки на поведінку природи і орієнтувалися. Якщо дим з труби вгору йде високо, то буде ясна погода, будемо працювати на городі, а якщо по землі стелиться, то до дощу - чекає робота в будинку. За котом спостерігали : якщо він дуріє, по підлозі катається - вітер буде.

Птахи в ясну погоду майже не співають, а якщо дощ зріє, то вони так щебечуть голосно, навіть набридали нам, - згадує Стефанія, - але це вже 15 років як не діє, чому - не знаю, перестали "працювати" прикмети ". Тепер народна цілителька довіряє тільки власної інтуїції, адже і прогнози погоди, за її словами, далеко не завжди збуваються. "Скільки разів таке було, що передають, що буде сухо, а йде дощ. Так що я завжди раджу людям, незважаючи на прогноз, запастися або теплою кофтою або парасолькою ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

АВТОР:

шелест Леся

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Де можна подивитися прогноз погоди в Інтернеті?
На питання "Яка буде погода?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online