Новини | Столична нерухомість подешевшала на 15%, але брати перестали | Business Assist, Київ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ціни на нерухомість стабілізувалися, але кількість угод на ринку впало до рекордного мінімуму. Підсумки дев'яти місяців

Київський ринок нерухомості скорочується. За даними компанії ARPA Real Estate, за дев'ять місяців цього року в столиці було укладено 5 865 угод купівлі-продажу, що в 1,8 рази менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зараз фахівці з нерухомості фіксують найнижчу активність з боку орендарів за останні п'ять років. Така поведінка потенційних покупців легко пояснити: рівень доходів знижується, а отримати іпотеку можуть тільки одиниці і за дуже високою ставкою - від 24% річних в гривні.

Джерело: ARPA Real Estate
Джерело: ARPA Real Estate

ЛІГАБізнесІнформ з'ясувала основні тенденції на ринку в третьому кварталі.

первинна нерухомість дорожчає

Цього року забудовники підвищили ціни на квартири. За даними аналітиків системи пошуку нерухомості ЛУН, середня вартість об'єктів нерухомості в новобудовах з січня по вересень зросла на 27% і зараз становить 21 000 долл за один квадратний метр. Найбільший стрибок цін - до 23 000-24 000 грн за один квадратний метр - спостерігався в березні і квітні цього року. Почасти це пов'язано з різкою девальвацією національної валюти. Багато аналітиків робили песимістичні прогнози про майбутнє гривні, виходячи з яких забудовники встановлювали ціни. Деякі девелопери під час різких курсових коливань навіть припиняли продажу.

Джерело: ЛУН
Джерело: ЛУН

Вторинний ринок дешевшає

Ціни на вторинне житло (в гривні) зросли трохи менше, ніж на 25%, але якщо вважати в іноземній валюті (ціни на вторинному ринку традиційно прив'язані до долара), за даними Address.ua, з січня по вересень житло подешевшало в середньому на 16% . Наприклад, однокімнатна квартира в Києві зараз коштує в середньому $ 1 280 за один квадратний метр. Найдешевша нерухомість, за даними консалтингової компанії UTG, розташована в Деснянському ($ 1 083 за кв м), Дніпровському ($ 1 295 за кв м), Святошинському ($ 1 294 за кв м), а також Дарницькому ($ 1 315 за кв м) районах столиці. Найдорожча нерухомість - у Печерському районі ($ 2 437 за кв м).

Джерело: ЛУН
Джерело: ЛУН

Пропозиція по $ 40 000

За даними дослідження Address.ua, яке було проведено спільно з фахівцями Colliers International, в столиці зростає інтерес до нерухомості вартістю до $ 40 000. Наприклад, у Сен

<a href="//liga.net/"> Джерело </a> тября частка запитів на пошук таких квартир зросла до 66% в порівнянні з 59% в серпні цього року. За цей же період інтерес до більш дорогому житлу за ціною $ 60 000-80 000, навпаки, скоротився з 29 до 12%. Житло за ціною понад $ 80. 000 залишається найменш затребуваним: протягом трьох кварталів інтерес користувачів до нього впав в п'ять разів. За структурою попиту ніяких особливих змін не спостерігається. У вересні 47% відвідувачів порталу Address.ua розглядали пропозиції щодо купівлі однокімнатних квартир, 37% - двійок.

Джерело: ЛУН
Джерело: ЛУН

Відмова від новобудов

У третьому кварталі вперше за рік було продано більше квартир на первинному ринку, ніж на вторинному ринку. За даними ARPA Real Estate, в липні-вересні реалізовано 970 об'єктів нерухомості в нових будинках, що становить 43% в загальній структурі операцій. Наприклад, за підсумками 2014 року, нове житло вибирали 60% покупців. Переорієнтація в сторону вторинки в першу чергу пов'язана з проблемами на первинному ринку нерухомості: покупці побоюються інвестувати в нові будівництва. Навіть запуск Києвом Містобудівного моніторингу, де вказано перелік будівництв без повного пакета документів, не рятує ситуацію. Ця тенденція, швидше за все, протримається до кінця року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online