Музей «Хохловка»: як доїхати, що подивитися і де переночувати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шедеври дерев'яного зодчества зібрали разом в селі Хохловка

Ми вже розповідали про музеї-заповіднику в Нижній Сінячіхе. Сьогодні ми запрошуємо всіх любителів дерев'яного зодчества відправитися в гості до наших сусідів, в Пермський край. Тут, неподалік від крайового центру, знаходиться архітектурно-етнографічний музей «Хохловка», в якому зібрано 23 старовинних будови з усього регіону. Найстаршому будівлі в музеї вже чотири століття.

Шлях від Єкатеринбурга до Хохловка неблизький, і все ж ми рекомендуємо познайомитися з цим дивовижним місцем. По-перше, існує пара зручних способів дістатися сюди, незважаючи на відстань. По-друге, в Хохловка дійсно є на що подивитися.

Фотограф-мандрівник Євген Кожевников приїхав до музею з Томська і був насправді вражений. Пермяк Олександр Вілісов недавно приїхав удруге:

- Мені дуже сподобався цей ансамбль. Навіть вдруге він викликає захоплення!

Навіть вдруге він викликає захоплення

Музей під відкритим небом

Село Хохловка знаходиться на річці з тією ж назвою в тому місці, де вона впадає в Камський водосховище. Музей стоїть поруч, на височини півострова Варнач. Територія в 42 га поділена на кілька секторів, кожен з них відповідає за свій район, адже архітектура в різних частинах Пермського краю відрізнялася.

Карта об'єктів з сайту музею

Хати, церкви, сторожова вежа, дзвіниця, господарські будівлі, млин ... Цілий ряд об'єктів пов'язаний з сольовим промислом - це рассолопод'емная вежа, варница, соляної скриня і соляної комору. Про те, як за старих часів здобували білу смерть, розповідають і архівні фотографії.

«Виїмка солі після варіння і укладання на піл для просушування. 1925 рік » «Виїмка солі після варіння і укладання на піл для просушування «Соленоси. Кінець XIX століття »

- Я багато мандрую. Це місце зачепило! - зізнається Євген Кожевников. - Зачепило саме об'єктами! Не віриться навіть, що такі старі дерев'яні церкви і дзвіниці вдалося зберегти. Знаю, що музей «Хохловка» використовується для проведення різних подієвих заходів, під час яких там проходять цікаві дії і збирається багато людей. Але мені сподобалося саме відсутність людей і можливість доторкнутися до реально древнім спорудам нашої Русі. Особливо зачепили дві церкви. Вони унікальні! Я бував в подібних етноселі в різних частинах країни. Там такого не було.

- Це дуже красиве місце. Ідеальне поєднання дерев'яних будівель і природи, - розповідає художник Олександр Вілісов. - Фотографії в Хохловка виходять казкові. Коли ти там, реально опиняєшся в машині часу, переносишся в XVIII-XIX століття! Є гіди і екскурсія, де можна дізнатися, як жили кілька століть тому. Там же є ремісник, який може навчити ткати тканину. Можна все помацати.

Можна все помацати

Експонати розповідають про те, як жили люди минулого Експонати розповідають про те, як жили люди минулого

У музеї шумно відзначають народні свята - наприклад, в травні тут проходить Трійця. Організовують і виставки. До кінця року буде працювати виставка «Від поля льону до полотна». Співробітники музею зібрали безліч предметів, які використовувалися для обробки льону, прядіння, різних видів ткацтва. Льномялкі, тріпала, вальки і безліч виробів з льону розмістяться в садибі Баяндін-Боталова.

Для тих, хто захоче перейти до справи, в Хохловка організували майстрові вихідні: кожні вихідні протягом усього літа тут проводять майстер-класи з традиційних ремесел - плетіння, ткацтва і набійки. Плата за участь - 100 рублів, обов'язково заздалегідь записатися по телефону +7 (342) 212-16-96.

Час роботи музею: з 10:00 до 18:00 щодня (виняток - санітарний день, який проводиться кожного останнього понеділка місяця).

Вхідний квиток: школярам і дошкільнятам - безкоштовно; студентам, пенсіонерам та інвалідам - ​​80 рублів; всім іншим - 130 рублів. Кожну третю середу місяця увійти безкоштовно може будь-який відвідувач Хохловка, останню неділю кожного місяця - день вільного відвідування для багатодітних сімей. Двогодинна екскурсія оплачується окремо: неповнолітнім - 90 рублів, пільговикам - 110, всім іншим - 140 рублів. Записатися можна по телефону +7 (342) 274-77-37 або на сайті .

Записатися можна по телефону +7 (342) 274-77-37 або на   сайті

Можна замовити екскурсію або почитати про експонати самостійно

Кафе, готель, сувеніри

У музеї є не тільки експонати, а й кілька зон відпочинку з лавками, сувенірна крамниця. На території працює чайна, де можна випити чаю з м'ятою і чебрецем, купити млинці з м'ясом і сиром або пряники. Берег Камського водосховища перетворений в зручну набережну, на якій приємно відпочити в жаркий день.

У Хохловка можуть виникнути проблеми зі зв'язком.

- Зв'язок бере тільки на височині, - попереджає Олександр Вілісов.

Гості з Єкатеринбурга можуть зупинитися в «заїжджий двір в Хохловка», він знаходиться прямо навпроти входу в музей. Тут є готель, гостьовий будиночок на шістьох і сауна. Дізнатися більше можна на сайті або по телефону +7 (342) 247-43-26.

Як дістатися

Мабуть, поїздка в Хохловку - той самий рідкісний випадок, коли їхати на автомобілі не так зручно, як на громадському транспорті. Зараз розповімо, чому.

Відстань від Єкатеринбурга до пермського села становить 420 кілометрів, тобто в один кінець доведеться добиратися близько шести годин. За Новомосковському тракту через Ревда і Кунгур потрібно доїхати до Пермі, звідси залишиться ще 40 кілометрів їзди. Дотримуйтесь по мосту через Каму, крізь мікрорайон Гайва і по Іллінському шосе, далі дорогу підкажуть покажчики.

Дотримуйтесь по мосту через Каму, крізь мікрорайон Гайва і по Іллінському шосе, далі дорогу підкажуть покажчики

Інший варіант - приїхати до Пермі на автобусі або поїзді, а далі відправитися на автобусі № 340. Рейси стартують з автовокзалу о 7:35, 9:55, 11:30, 14:30, 16:00 і 18:05. Зворотно можна виїхати в 9:15, 11:30, 13:50, 16:00, 18:00 і 19.40. У будні додається ще по одному рейсу: о 6:00 туди і о 7:10 назад.

Але як же дістатися до самої Пермі? Наприклад, на поїзді. Місце в плацкарті буде коштувати від 1200 рублів. Потяги йдуть кілька разів на день, але ми рекомендуємо вам той, що прямує за маршрутом Тюмень - Санкт-Петербург. Він відправляється о 23:35 за місцевим часом і приходить до Пермі о 5:00. Так, підйом вийде рано, зате ви не втратите ні хвилини вихідних. Схема може бути, наприклад, такий: в п'ятницю ввечері виїжджаєте до Пермі на поїзді, ранок суботи проводите, гуляючи по місту, їдете в Хохловку, ночуєте там на заїжджому дворі, в неділю продовжуєте милуватися пермськими красотами і до ранку понеділка повертаєтеся додому знову на поїзді . Програму можна скоротити до одного дня.

Можна поїхати і на міжміському автобусі. Прилягти там не вдасться, зате вийде трохи дешевше: квиток коштує 800-900 рублів. З Південного автовокзалу йдуть рейси о 12:18 і 23:30 (при виборі другого варіанту ви опинитеся в Пермі о 6:10). Можна поїхати і на попутному автобусі з Північного автовокзалу (уточнюйте, які рейси є в день вашої поїздки, на сайті ).

А ми продовжуємо розглядати Хохловку на фото. Своїми чудовими знімками з нами поділився фотограф Денис Орлов (© Dennis OrLove) з Пермі.

Текст: Ая Шафран
Фото: Денис ОРЛОВ (© Dennis OrLove), Євген КОЖЕВНИКОВ

Але як же дістатися до самої Пермі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online