Чи входить в трудовий стаж навчання: основні положення

  1. Чи може школяр працювати? Чи входить підробіток під час навчання в стаж?
  2. Чи входить технікум і коледж в трудовий стаж?
  3. Навчання в технікумі
  4. Навчання в коледжі або академії
  5. Чи входить навчання в інституті в трудовий стаж для нарахування пенсії
  6. Освіта на денному відділенні
  7. Освіта на заочному відділенні
  8. Фундаментальну наукову освіту в аспірантурі інтернатурі та інших формах
  9. Чи зарахують роки навчання в спеціалізованому ВНЗ вислугу років МВС?
  10. Чи зарахують роки навчання в цивільному вузі вислугу років МВС?
  11. Законодавча база

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час роботи впливає на період нарахування пенсії, чим воно більше, тим швидше є можливість вийти на заслужений відпочинок. Деякі громадяни замислюються про майбутнє з молодості і їх цікавить, чи входить в трудовий стаж навчання в школі, спеціальних професійних і вищих навчальних закладах.

Чи може школяр працювати? Чи входить підробіток під час навчання в стаж?

законодавством дозволено укладення трудового договору при досягненні 14 років, тобто з моменту отримання громадянського паспорта. На цій підставі при забезпеченні самостійно матеріального забезпечення дитиною, яка досягла 16-річного віку, можливо оголошення себе повністю дієздатним.

Процедура регулюється правилами про визнання ранньої емансипації. У такому випадку за громадянином закріплюються права і обов'язки, як за повнолітнім, які досягли повних 18 років.

При укладанні трудового договору 14-річний громадянин має право розпоряджатися відрахуваннями до позабюджетних фондів самостійно, призначивши організацію, в яку будуть перераховуватися страхові внески.

Ви можете завантажити зразок трудового договору з неповнолітнім за посиланням .

При виході на пенсію платежі будуть зараховуватися в рахунок державного забезпечення непрацездатного населення.

У їх числі право на чергову оплачувану відпустку, який зараховується в рахунок страхового стажу . Це пов'язано з тим, що за час відпочинку виплачується на загальних підставах середній заробіток і виробляються відрахування в Пенсійний фонд.

Працівникові покладаються всі доплати, пов'язані з роботою в районах Крайньої Півночі. Вікові обмеження не дозволяють працювати на небезпечному і шкідливому виробництві, на посадах з підвищеною відповідальністю, що вимагає підтвердження кваліфікації.

На певні види робіт дитина може працевлаштуватися тільки при наявності письмової згоди батьків або законних опікунів, піклувальників. У стаж періоди зараховуються тільки при укладенні трудового договору. В цьому відношенні підписання цивільно-правових угод на виконання певних видів робіт, надання послуг не розглядається. Період роботи підтверджується для Пенсійного фонду записом в трудовій книжці або довідкою з місця зайнятості.

Чи входить технікум і коледж в трудовий стаж?

Час навчання в навчальних закладах не згадано в ФЗ №400 «Про трудові пенсії» як зараховується до страхового стажу. Можливість включення його в такий період встановлюється в залежності від проведення відрахувань у позабюджетні фонди. Якщо такі виплати не проводилися, то права на дострокову пенсію періоди навчання не дають.

Навчання в технікумі

Відносно навчання в технікумі і ПТУ діють єдині правила. Період входить в трудовий стаж, якщо він здійснюється до введення змін в 2002 році і внесений до трудової книжки, а освіту підтверджено дипломом.

Якщо отримання знань здійснювалося після 2002, то потрібно підтвердження:

  • записом в трудовій книжці;
  • виплат до Пенсійного фонду страхових внесків;
  • проходження професійної виробничій практиці, якщо відбувалися відрахування у позабюджетні фонди;
  • реєстрації в якості індивідуального підприємця за умови відрахування самостійно коштів на фінансування страхової частини.

Якщо в трудовій книжці відсутні відомості про періоди роботи або вона загублена, зіпсована, потрібен доказ діяльності від роботодавця. У разі здійснення роботи після 2002 року, дані враховуються за індивідуальним (персоніфікованого) обліку.

Навчання в коледжі або академії

Час отримання освіти в училищі або коледжі зараховується, якщо проводилися відрахування до Пенсійного фонду Росії на підставі договору про трудову діяльність.

Чи входить період до стажу визначається на момент оформлення пенсії на підставі законодавства, чинного на момент проходження навчання.

Час роботи впливає на період нарахування пенсії, чим воно більше, тим швидше є можливість вийти на заслужений відпочинок

Приклад диплома до 2002 року випуску

Що стосується освіти, отриманої до 2002 року, період включається до трудового стажу, після зазначеного періоду - тільки при проведенні відрахувань на страхову частину в ПФ РФ.

Чи входить навчання в інституті в трудовий стаж для нарахування пенсії

З 2002 року в трудове законодавство введено поняття «страховий стаж», виходячи з показників якого розраховується право на пенсію і її розмір.

У зазначений період зараховуються всі роки трудової діяльності, протягом яких проводилися відрахування до Пенсійного фонду РФ. Також облік здійснюється на підставі законодавства, чинного до введення ФЗ №400 від 28.12.2003 . Ці правила стосуються дат, коли велася трудова діяльність під час отримання освіти.

Також на підставі ст.12 зазначеного закону включаються в трудовий стаж:

  • час догляду за дитиною до досягнення 1,5 років;
  • служба в армії;
  • незаконного утримання під вартою;
  • при отриманні від держави допомоги по тимчасовій непрацездатності;
  • при оформленні виплат по безробіттю;
  • при догляді за дитиною-інвалідом 1 групи, непрацездатним громадянином, нездатним самостійно обслуговувати себе, старими родичами після 80 років;
  • при знаходженні в віддалених місцях з чоловіком, що знаходяться на військовій службі, при відсутності підприємств та можливості зайнятості;
  • при проживанні з чоловіком або дружиною, мають трудову зайнятість за кордоном.

Якщо час навчання збіглося з зазначеними періодами, і якщо навчається працював раніше і продовжив діяльність на підставі раніше укладеного трудового договору, то вони зараховуються до стажу і беруть участь при розрахунку пенсії.

Освіта на денному відділенні

Трудовим законодавством допускається включення запису про навчання на денному відділенні в трудову книжку. Однак цей період не зараховується до стажу, оскільки протягом цього часу не виробляються відрахування в Пенсійний фонд.

При відрахуванні коштів у позабюджетні фонди періоди діяльності зараховуються до страхового стажу та враховуються при визначенні розміру пенсійних відрахувань.

За інших умов і навіть при наявності запису в трудовій книжці стаж не враховується для цілей надання державного змісту.

Виняток із загального правила для студентів денної форми навчання складають випадки, коли законодавство застосовується щодо медичних працівників і вчителів при встановленні дострокової пенсії. Для цього необхідне дотримання умов:

  • до зарахування в навчальний заклад громадянин працював за фахом, що дає право на призначення дострокової пенсії за вислугою років;
  • період прослуховування курсу має тимчасові рамки до 01.01.1992.

Освіта на заочному відділенні

На якому відділенні навчався громадянин під час здійснення трудової діяльності не має значення. Періоди роботи зараховуються при наданні пенсійного забезпечення, якщо відбувалися відрахування до Пенсійного фонду.

При укладанні трудового договору без відриву від навчання роботодавець зобов'язаний надати співробітникові оплачувану відпустку на час заліків та іспитів.

При укладанні трудового договору без відриву від навчання роботодавець зобов'язаний надати співробітникові оплачувану відпустку на час заліків та іспитів

Стаж підтверджується для нарахування пенсії на підставі відрахувань, відображених в даних персоніфікованого (індивідуального) обліку в пенсійній системі РФ.

Також підтвердження трудового стажу в періоди раніше введення страхового стажу відбувається на підставі раніше чинного законодавства при наданні документів, довідок, показань свідків про ведення трудової діяльності і зроблених відрахуваннях.

На підставі Постанови Міністерства праці № 70 від 17.10.2003 періоди роботи під час навчання можуть зараховуватися до трудового стажу щодо діяльності, яка велася за часів дії законодавства СРСР.

Для цього потрібне надання документарних доказів або підтвердження свідків. Таку позицію підтвердив Конституційний суд Росії, вказавши в Постанові №2-П від 29.01.2004 року . Згідно з позицією верховного органу щодо громадян, які працюють за часів дії втратив силу радянського законодавства, застосовуються раніше прийняті норми. Таке правило діє відносно пенсійних прав.

Фундаментальну наукову освіту в аспірантурі інтернатурі та інших формах

згідно ФЗ №125 про вищу освіту , Аспірантура відноситься до виду форм навчання. Прийматися аспіранти можуть як на очне, так і заочне відділення. Згідно пенсійного законодавства, такі періоди не входять ні в трудовій, ні до страхового стажу, оскільки вони не враховуються при визначенні права на пенсію.

На підставі наказу Міністерства охорони здоров'я №23 від 17.02.1993 , Такі ж правила встановлені щодо клінічної ординатури при проходженні навчання з відривом від роботи.

Інтернатура має тривалість в 1 рік після закінчення університету. Напрямок про призначення на посаду виписується головним лікарем на підставі наказу установи охорони здоров'я.

Обов'язки працівником здійснюються на підставі трудового розпорядку з отриманням права на пільги, належні також іншого медичного персоналу. Таким чином, період навчання в інтернатурі зараховується до трудового стажу і береться до уваги при розрахунку пенсії.

Чи зарахують роки навчання в спеціалізованому ВНЗ вислугу років МВС?

Для початку слід визначитися, хто має право на пенсію за вислугою років. До таких категорій громадян відносяться співробітники, які потрапили під скорочення або покинули посаду в зв'язку з досягненням граничного віку або погіршенням стану здоров'я:

  • при досягненні 45 років на день звільнення;
  • при загальному терміні трудового стажу в 25 років;
  • при службі в органах МВС або ОКОНС, протипожежної служби або підрозділах кримінально-виконавчої системи періодом не менше 12,5 років.

Систему освіти МВС складають три види вузів:

  • інститути;
  • університети;
  • академії.

При зарахуванні на очні відділення приймаються абітурієнти, які не досягли 25 років. При оплаті освіти за рахунок коштів МВС РФ в договорі прописується, що термін служби після закінчення навчання складає 5 років.

При встановленні пенсії у зв'язку з вислугою років в рахунок загального стажу приймаються:

  • період до 2002 року, який береться до уваги при встановленні права на вихід на відпочинок, на підставі раніше чинного законодавства;
  • час роботи, за яке проводилися страхові виплати на підставі норм законодавства про ведення персоніфікованого (індивідуального) рахунки.

До працівників МВС прирівнюються навчаються в установах правоохоронної системи курсанти. Вони мають права на компенсації та пільги, які належать співробітникам органів внутрішніх справ. Час отримання освіти зараховується до трудового стажу і при розрахунку вислуги, після закінчення навчального закладу присвоюється звання «лейтенант міліції».

Чи зарахують роки навчання в цивільному вузі вислугу років МВС?

Особливості визначені щодо навчання в цивільних навчальних закладах за спеціальностями для служби в органах МВС. За загальним правилом, вважається один місяць служби за 2 місяці навчання. Максимальний термін, зараховується при вислузі, становить 5 років.

Офіцерам в запасі, які проходять навчання в цивільному вузі, або жінкам на аналогічних умовах, але не перебувають у запасі, надана можливість зарахувати шість місяців навчання, рівним одному року роботи. Також проводиться розрахунок при навчанні терміном не більше 5 років в університеті МВС або військових навчальних закладах.

Законодавча база

Правила включення до страхового стажу періодів навчання регулюються:

Чи може школяр працювати?
Чи входить підробіток під час навчання в стаж?
Чи входить технікум і коледж в трудовий стаж?
Чи зарахують роки навчання в цивільному вузі вислугу років МВС?
Чи може школяр працювати?
Чи входить підробіток під час навчання в стаж?
Чи входить технікум і коледж в трудовий стаж?
Чи зарахують роки навчання в спеціалізованому ВНЗ вислугу років МВС?
Чи зарахують роки навчання в цивільному вузі вислугу років МВС?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online