Правовий Консультант # 59

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Представляємо 59 випуск рубрики «Правовий Консультант» Представляємо 59 випуск рубрики «Правовий Консультант». У цьому випуску: як перевірити чистоту угоди купівлі-продажу на вторинному ринку, а також покладаються чи вихідні дні на весілля. Відповіді на питання підготовлені фахівцями компанії «Інженери інформації» за допомогою довідкової правової системи КонсультантПлюс.

Питання 1: Як перевірити чистоту угоди купівлі-продажу квартири на вторинному ринку?

Придбання квартири на вторинному ринку має свої ризики, основний з яких - можливість оскарження права на квартиру.

Приводом для такого спору можуть бути:

- конфлікт між минулими спадкоємцями квартири або спроба розділу квартири колишнім подружжям після розірвання шлюбу;

- визнання колишнього продавця квартири недієздатним в судовому порядку (через похилий вік і (або) душевних розладів, алкоголізму або наркоманії);

- повернення з місць позбавлення волі раніше прописаного в квартирі особи;

- поява безвісно відсутнього особи, яке раніше було прописано в квартирі;

- виписка з квартири без згоди органу опіки та піклування неповнолітніх дітей, прописаних в даній квартирі.

Щоб не допустити виникнення ризиків або мінімізувати їх, необхідно вивчити наступні документи.

1. Документи продавця:

- паспорт (громадянство РФ або інше);

- довідка з психоневрологічного та наркологічного диспансеру щодо дієздатності продавця (видається в ПНД, НД особисто громадянину в день звернення).

2. Документи, що засвідчують право власності на квартиру і повноваження представника:

- свідоцтво про право власності або виписка з Єдиного державного реєстру прав (п. 1 ст. 14 Закону від 21.07.1997 N 122-ФЗ);

- правовстановлюючі документи на квартиру (договір купівлі-продажу, за яким раніше квартира купувалася, або договір міни, дарування, ренти, договір передачі квартири у власність (приватизації) або свідоцтво про право на спадщину) (ст. 17 Закону від 21.07.1997 N 122-ФЗ);

- нотаріальна довіреність (оригінал) у разі продажу квартири за дорученням (ст. 185.1 ГК РФ). Бажано звернутися в нотаріальну палату, щоб перевірити дійсність довіреності та повноваження нотаріуса. Довіреність може бути відкликана власником в будь-який момент. Щоб уникнути недійсності правочину, слід зробити запит нотаріуса, який видав довіреність, про її дійсності;

- нотаріальна згода чоловіка на відчуження квартири, якщо квартира купувалася в період шлюбу (п. 3 ст. 35 СК РФ).

3. Документи і відомості для перевірки відсутності домагань третіх осіб:

- виписка з будинкової книги. Видається в ЄЇРЦ в день звернення за заявою, з поданням документа, що посвідчує особу, та страхового свідоцтва обов'язкового пенсійного страхування. У виписці містяться відомості про всі зареєстровані в даній квартирі осіб;

- виписка з ЕГРП про всі угоди, які відбувалися в відношенні даної квартири. Видається в територіальному відділенні Росреестра в термін не більше ніж п'ять робочих днів з дати отримання запиту (п. 41 Порядку надання відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та угод з ним, затв. Наказом Мінекономрозвитку Росії від 14.05.2010 N 180 ).

Важливо, щоб виписка з ЕГРП була актуальною (вже через кілька днів вона може застаріти).

З виписки видно, чи знаходилася квартира під арештом, чи була обтяжена будь-яким іншим чином, скільки разів продавалася, дарувалася, чи були в відношенні даної квартири цивільно-правові спори.

Зверніть увагу!

Якщо є які-небудь сумніви (часті продажу квартири, продаж за дорученням, тимчасова виписка з квартири і т.п.), зверніть увагу на давність цих угод або суперечок, оскільки термін позовної давності про визнання угод недійсними становить один або три роки, в залежно від підстав, за якими операція може бути визнана недійсною (ст. 181 ЦК України).

При наявності судових спорів дочекайтеся їх закінчення і отримаєте на руки рішення суду, яке набрало законної сили.

Якщо відомості про квартиру в ЕГРП відсутні, значить, після приватизації з квартирою ніяких угод не здійснювалося. Однак слід мати на увазі, що відомості про операції з об'єктом нерухомості вносяться в ЕГРП з 31.01.1998 (п. 6 ст. 33 Закону від 21.07.1997 N 122-ФЗ), тому відомості про операції з об'єктом нерухомості до зазначеної дати можна отримати або в місцевій адміністрації (в Москві уповноваженим органом є Департамент житлової політики по м Москві і його територіальні підрозділи), або в Бюро технічної інвентаризації, оскільки до 1998 р функція з ведення реєстру об'єктів нерухомості була покладена на даний орган.

В цьому випадку при продажу квартири в ЕГРП спочатку вносяться відомості про квартиру, а потім реєструється перехід права власності до покупця.

Такий варіант для покупки квартири є найкращим і безпечним. Однак і в цьому випадку на раніше прописаних в квартирі мешканців (неповнолітніх, перестарілих, які відбувають термін позбавлення волі і безвісно відсутніх) слід звертати особливу увагу (ст. 558 ЦК України).

Питання 2: Покладаються чи вихідні дні або відпустку на весілля?

Законодавство РФ не передбачає, що в зв'язку з реєстрацією шлюбу працівнику покладаються вихідні дні. У такій ситуації працівникові право на відпустку без збереження заробітної плати - до п'яти календарних днів (ч. 2 ст. 128 ТК РФ).

Примітка. Питання про час надання відпустки за загальним правилом вирішується між працівником і роботодавцем. Це означає, що працівнику і роботодавцю потрібно домовитися про те, коли почнеться відпустка:

- до реєстрації шлюбу;

- після реєстрації шлюбу.

Щоб вирішити ці питання, працівник може звернутися, наприклад, до відділу кадрів або до свого безпосереднього керівника.

Роботодавець зобов'язаний надати відпустку

Роботодавець не має права відмовити працівникові у відпустці за свій рахунок у зв'язку з реєстрацією шлюбу.

Зокрема, відпустка має бути надана незалежно від інших відпусток і трудового стажу працівника. Іншими словами, на право працівника отримати, наприклад, чергову відпустку не повинен вплинути відпустку, надану йому в зв'язку з весіллям.

Більш того, час надаються на прохання працівника відпусток без збереження заробітної плати, що не перевищує 14 календарних днів протягом робочого року, входить в стаж роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпустку (ч. 1 ст. 121 ТК РФ).

Для отримання відпустки працівникові потрібно надати працедавцю письмову заяву про надання такої відпустки. Заява складається у довільній формі.

За угодою з роботодавцем тривалість гарантованого відпустки може бути збільшена

За сімейними обставинами та з інших поважних причин працівникові за його письмовою заявою може бути надана відпустка без збереження заробітної плати, тривалість якого визначається за угодою між працівником і роботодавцем (ч. 1 ст. 128 ТК РФ). Це означає, що якщо працівникові з якихось причин буде мало п'яти днів гарантованого відпустки, то за угодою з роботодавцем цей термін може бути збільшений до будь-якої тривалості.

В організації, де ви працюєте, можуть бути передбачені додаткові гарантії для працівників у зв'язку з вступом у шлюб

Так, можливість надання додаткової відпустки у зв'язку з весіллям на термін понад п'ять днів може бути прямо передбачена роботодавцем і закріплена в колективному договорі або локальному нормативному акті організації (ч. 2 ст. 116 ТК РФ). Це означає, що роботодавець не має права буде відмовити в наданні такої додаткової відпустки.

Примітка. Не виключено, що роботодавець гарантує працівникові на період відпустки у зв'язку з весіллям виплату середнього заробітку або ж певної грошової суми в якості подарунка.

Порядок і умови надання таких гарантій також прописуються в колективному договорі або локальному нормативному акті організації.

Поцікавтеся, чи передбачені додаткові гарантії у вашого роботодавця.

Регіональний центр КонсультантПлюс в м Волзькому - ТОВ «Інженери інформації»:

• продаж і обслуговування довідкової правової системи КонсультантПлюс;

• підписка на журнал для бухгалтера «Головна книга»;

• семінари-тренінги з бухгалтерського обліку та оподаткування

Волзький, вул. Карбишева 76, офіс 824-826

(8443) 25-57-83, 38-68-25 [email protected]

Щоденні відео-новини законодавства на сайті www.enginf.ru

Ваш правовий консультант

Вівторок, 08 квітня 2014 7:55:37


Додавання нових коментарів заблоковано у зв'язку із закінченням часу.

Питання 1: Як перевірити чистоту угоди купівлі-продажу квартири на вторинному ринку?
Питання 2: Покладаються чи вихідні дні або відпустку на весілля?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online