Перекваліфікація цивільно-правового договору в трудовій



Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Е.В. Шестакова,
генеральний директор
ТОВ «Актуальний менеджмент»,
к.ю.н.

Дуже часто роботодавцям вигідніше укласти з працівниками цивільно-правовий договір. По-перше, укладення такого договору може замінити випробувальний термін, і не знадобиться доводити, що працівник його не пройшов в суді. По-друге, строковий трудовий договір надає можливість задіяти працівника в разі надзвичайної ситуації, для виконання певного виду робіт. По-третє, є можливість заощадити на сплаті страхових внесків, особливо якщо договір укладається з індивідуальним підприємцем, який їх сплачує самостійно. По-четверте, в разі, якщо працівник і роботодавець «не зійшлися характерами», можливо розірвати договір, не дотримуючись умов про компенсації та виплати, передбачені в разі розірвання трудового договору при скороченні штату або чисельності.

Однак існують великі ризики перекваліфікації цивільно-правового договору в трудовій. Розглянемо дані ризики в судовій практиці.

Основні відмінності цивільно-правового договору від трудового договору
У визначенні ВАС РФ від 05.03.2012 № ВАС-2009/12 суд перекваліфікував цивільно-правовий договір у трудовій.

Суди встановили, що спірними договорами притаманні всі елементи строкового трудового договору, передбачені статтею 59 Трудового кодексу РФ, а саме:
? систематичний характер (полягали періодично з одними і тими ж особами протягом тривалого періоду часу);
? закріплення в предметі договору трудової функції (виконання працівником особисто робіт певного роду, а не разового завдання замовника);
? відсутність в договорах конкретного обсягу робіт (значення для сторін мав сам процес праці, а не досягнутий в результаті цього результат);
? виконання працівниками робіт з підпорядкуванням режиму праці в установі; щомісячна, гарантована в певній сумі оплата праці;
? контроль з боку роботодавця; забезпечення роботодавцем працівникові умов праці.

З урахуванням викладеного судами зроблено висновок про те, що роботи за вказаними договорами носили не цивільно-правовий, а трудовий характер, виплати по ним були прихованою формою оплати праці, тому прокуратурою неправомірно занижена оподатковувана база при обчисленні страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування.

Проблема у визначенні цивільно-правового договору та відмінностей його від трудового криється в самому законодавстві. Справа в тому, що в законодавстві чітко не визначено перелік відмінностей одного договору від іншого.


Кваліфікація виплат за різними договорами
Виплати працівникам за трудовими договорами оподатковуються як податком на доходи фізичних осіб, так і страховими внесками в розмірі 30% до того, як заробіток складе 512 000 рублей, а з суми перевищення сплачуються внески в розмірі 10%.

Якщо укладається цивільно-правовий договір, то на страхові внески можливо заощадити.

Відповідно до п. 2 частини 3 статті 9 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ будь-які винагороди, що виплачуються фізособам за договорами цивільно-правового характеру, не включаються до бази для нарахування страхових внесків до ФСС Росії. Можливість в добровільному порядку сплачувати страхові внески на такі виплати законодавством не встановлена.

Таким чином, якщо на виплати за договорами цивільно-правового характеру нараховані та сплачені страхові внески по обов'язковому соціальному страхуванню на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством, то даний факт не є підставою для забезпечення посібниками зазначених осіб. Такі внески є надміру перерахованими і підлягають заліку або поверненню платнику. З 01.01.2011 страхові внески нараховуються на виплати і винагороди, що виплачуються страхувальниками на користь застрахованих осіб в рамках трудових відносин і цивільно-правових договорів, якщо відповідно до цивільно-правовим договором страхувальник зобов'язаний сплачувати страховикові страхові внески.

При цьому при укладанні цивільно-правового договору з індивідуальним підприємцем він виплачує внески самостійно у вигляді фіксованого платежу.

Постановою Уряду РФ від 21.03.2012 № 208 «Про вартість страхового року на 2012 рік» страховий платіж затверджений в розмірі 14 386 рублів 32 копійки виходячи з тарифу страхових внесків до Пенсійного фонду Російської Федерації, встановленого частиною 2 статті 12 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування».

Продовження статті в журналі: "Кадри підприємства" №5 / 2012

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online