Капремонт за казенний рахунок. Хто зможе заощадити на комуналці?

  1. Плата за красу
  2. Пристави збирають на ремонт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З наступного року деякі росіяни зможуть заощадити на комуналці. Президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким сім'ї з інвалідами звільняються від сплати внесків за капремонт. Також ця графа зникне в платіжках пенсіонерів у віці від 70 років, які є власниками квартири. «360» розбирався, як нараховується плата за капітальний ремонт і чи можна не платити за нього на законній підставі. З наступного року деякі росіяни зможуть заощадити на комуналці

З 1 січня 2019 року в силу вступить закон, що розширює число пільговиків, які будуть звільнені від сплати рахунку за капітальний ремонт. Президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє владі регіонів ввести нову категорію громадян, які мають право на компенсацію таких внесків. З документом можна ознайомитися на порталі правової інформації.

Завдяки новим указом, суб'єкти РФ отримали повноваження компенсувати витрати на сплату внесків на капремонт пенсіонерам, які досягли 70 років, які проживають в сім'ї з інвалідами I і II груп. Компенсація сплачених внесків для людей від 70 до 80 років може скласти 50%, а старше 80 - 100%.

У документі прописано, що витрати на компенсації будуть надаватися субсидія з федерального бюджету. При цьому реалізація проекту потребує додаткових витрат в 300 мільйонів рублів щорічно.

Авторами ініціативи є кілька депутатів Держдуми, Законодавчі збори Ростовської області, а також член Ради Федерації Аркадій Чернецький. У розмові з «360» політик зазначив, що необхідність прийняття закону пояснюється ситуаціями, коли непрацюючі власники житлових приміщень, які досягли 70-річного віку, проживають спільно з інвалідами I або II групи.

Нова поправка дозволить незахищеним категоріям громадян суттєво заощадити на комуналці і скоротити витрати при невисоких доходах, впевнений Чернецький. За офіційними даними Росстату, середній розмір пенсій для інвалідів I групи становить 15 315 рублів, для інвалідів II групи - 12 479 рублів, а середній розмір виплат пенсіонерам по старості дорівнює 12 830 рублям.

Плата за красу

Джерело фото: РИА «Новости» / Олексій Мальгавко

Новий платіж за комунальні послуги з'явився в квитанціях у росіян ще в липні 2015 року. Внесок за капремонт розраховується виходячи з площі квартири, а його розмір різний у кожного регіону. Наприклад, в Москві він становить 17 рублів за квадратний метр, а в Підмосков'ї це показник дорівнює 9 рублям.

Зібрані гроші зберігаються в загальному фонді капітального ремонту або на індивідуальному рахунку будинку. Коштами розпоряджаються власники будинку. До того ж вони самі вирішують, коли ремонтувати будівлю. Власники квартир вибирають підрядників, контролюють їх і приймають роботи. Витратити ці гроші на ремонт потрібно встигнути до закінчення регіональної програми - до 2044 року.

Плата за капремонт для більшості росіян є обов'язковою і вже включена в платіжну квитанцію. Але деякі росіяни все ж звільнені від сплати цього внеску. Так, не витрачаються на капремонт інваліди бойових дій, діти-сироти, самотні пенсіонери старше 80 років.

«Конкурсний відбір»: як учасникам реновації в Москві поліпшити житло і скільки це буде коштувати

Детальніше

Крім того, ця графа відсутня в платіжках жителів новобудов. Якщо будівля ввели в експлуатацію після того, як в регіоні прийняли програму капремонту, то мешканців можуть тимчасово звільнити від платежів. Максимальний термін канікул - п'ять років з дня внесення будинки в програму. Рішення приймають регіональні влади. Зараз гроші за капремонт не платять новосели в Оренбурзькій і Вологодської областях.

Крім того, від внесків звільнені власники квартир в аварійних будівлях, зазначила в бесіді з «360» директор юридичної групи «Яковлев та Партнери» Анастасія Рогулін. Будинки, які збираються зносити або реконструювати, не включають в регіональні програми капремонту. Якщо будинок визнали аварійним після того, як програма почала діяти, то фонд капремонту повинен передати гроші на знесення або реновацію будівлі. Жителям хрущовок, які потрапили під програму реновації в Москві, гроші за капремонт не повернуть. Платити внесок вони перестали з 1 серпня 2017 року.

Пристави збирають на ремонт

З моменту введення нового платежу серед власників житла не вщухає суперечка про можливість не платити за капремонт. Чи законно можна не платити внесок лише в тому випадку, коли гроші на ремонт будинку вже вдалося зібрати, пояснює Анастасія Рогулін. За її словами, для цього треба провести загальні збори мешканців будинку і прийняти рішення про формування фонду на капітальний ремонт. Кошти будуть збиратися на спеціальному відкритому рахунку, і коли жителям вдасться накопичити мінімальну суму в 10 мільйонів рублів, вони будуть звільнені від платежу.

Якщо мешканці самовільно відмовляться платити за капремонт, то для них передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтями житлового кодексу, неплатників чекає нарахування пені на борг, а потім стягнення грошей в судовому порядке.Также правопорушника можуть відмовити у виплаті пільг і субсидій і накласти заборону на виїзд за кордон.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online