Зарплата лікаря: дешевше тільки двірники

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Середня зарплата російських лікарів - 26 тис Середня зарплата російських лікарів - 26 тис. Руб. (близько 800 дол.). Але звідки ж така висока цифра, здивуються вітчизняні лікарі, особливо з регіонів Росії? Ця зарплата - середня, як "середня температура по лікарні ". Вона враховує високі оклади чиновників від охорони здоров'я.

У грудні минулого року прем'єр-міністр Володимир Путін під час відеоконференції, присвяченій програмі модернізації охорони здоров'я, зауважив: "У Калінінградській області зарплата лікаря в 3-5 разів нижче, ніж у керівника або співробітника допоміжних служб. Це несправедливо, і з таким підходом не можна сформувати міцний і здоровий колектив, в результаті страждають пацієнти ".

Путін тоді доручив Мінздравосцразвітія проаналізувати механізм оплати праці медпрацівників в Калінінградській області та інших регіонах. Хотілося б вірити, що після завершення такого аналізу зарплати наших рядових лікарів і в правду коли-небудь підвищаться ...

Гірше тільки двірникам

Однак за підсумками 2010 року, хоча формально середня зарплата наших лікаря виявилася помітно вище среднероссийской (остання становила 18,3 тис. Руб. - по РФ, а в Москві - 35,6 тис. Руб.), Професія лікаря так і не покинула список "ТОП-10 найбільш низькооплачуваних професій".

Читайте також: Скорочення списку безрецептурних ліків. Хто постраждає?

Гірше тільки посади медсестер, продавців, секретарів і двірників. Щоб отримувати більше, переважна більшість лікарів Росії змушені працювати на 1,5 - 2 ставки, за сумісництвом, і через підвищених навантажень у них не залишається часу для підвищення кваліфікації.
Незважаючи на щорічний випуск вітчизняними медичними університетами десятків тисяч лікарів, в країні відчувається їх велика нестача - близько 30%. Лікарі масово йдуть в інші сфери діяльності або перекваліфіковуються в фармацевтів. Приватна медицина, де зарплати лікарів вище, ніж в державному охороні здоров'я, мало поширена в Росії і обслуговує вузький прошарок населення.

На спеціалізованих HR-сайтах в 2010 році було найбільше вакансій стоматолога (середня пропозиція по зарплаті - 1,5-1,8 тис. Дол.), Терапевта (0,8-1,1 тис. Дол.), Психотерапевта (1 , 0-1,3 тис. дол), педіатра (1,0-1,3 тис. дол.). При цьому середня пропонована зарплата виводилася без поділу на державні і приватні медустанови.

П'ятизначна доларова цифра

Найбільше лікарі заробляють в США, причому середня американська зарплата лікарів (14.500 дол.) Аж в два рази вище, ніж в країні, яка за цим показником посідає друге місце - Швейцарії (7.800) Словом, в сучасному світі лише в Америці середня зарплата лікаря вимірюється п'ятизначної доларової цифрою.

У рейтингу "Форбс" в ТОП-10 найбільш високооплачуваних американських професій перші 9 місць займають лікарі. У не менш авторитетному рейтингу сайту PayScale в десятці найбільш дохідних спеціальностей лікарі "окупували" 8 місць.

І в тому, і в іншому рейтингу найбільш високооплачувані професії в США - хірург і анестезіолог , Які заробляють 16 - 17.000 дол. у місяць. Менше отримують сімейні лікарі (14,500 дол.), Педіатри (15.000дол.), Терапевти ($ 15,000 дол.). Що ж стосується висококласних лікарів, (причому навіть не є професорами, керівниками охорони здоров'я або власниками клінік), то вони заробляють набагато більше. Наприклад, хірурги-ортопеди - до 43 тис. Дол. в місяць, урологи - до 33 тис. дол.

Але зарплата - це не все, чим забезпечені американські лікарі. Вони мають і ряд соціальних пільг, зокрема, при оплатах медичної страховки. Їм відшкодовують витрати на відрядження, що особливо важливо, скажімо, для початківця лікаря, який бере участь в європейській конференції. Гонорари за публікації монографій і наукових статей, а також за виступи з лекціями, в США теж одні з найвищих в світі.
Примітно, що кожен четвертий сучасний американський лікар отримав освіту за межами США. І багато хто з цих "гастарбайтерів" в білих халатах - вихідці з колишнього СРСР. За приблизними оцінками експертів всього таких в країнах західного світу більше 20 тис.

Всупереч міфам про те, що дипломи медуніверситетів країн СНД не котируються в Америці і Європі, законодавство цих держав визнає дипломи всіх країн, що входять в ВООЗ. Треба лише пройти тестування, яке підтверджує кваліфікацію лікаря і знання англійської мови.

Девід Кемерон заздрить дільничним терапевтам?

У країнах Євросоюзу професія лікаря - не менше шановна, ніж в США, хоча і не настільки високо оплачувана. У Великобританії, наприклад, дільничні лікарі отримує більше, ніж Девід Кемерон, глава кабінету міністрів. Правда рівень зарплат лікарів всередині Євросоюзу сильно розрізняється між "старими" членами спільноти і нещодавно вступили в нього.

За останнє десятиліття значне число лікарів їде в багатші країни не тільки з пострадянського простору, а й з країн Східної Європи За останнє десятиліття значне число лікарів їде в багатші країни не тільки з пострадянського простору, а й з країн Східної Європи. Наприклад, чеські лікарі незадоволені урізанням їхніх зарплат, в останні роки масово виїжджають в Німеччину, Францію, США. Тільки в кінці 2010 року з країни виїхало 3,5 тис. Чеських лікарів.
60% іноземних лікарів, які працюють у Франції, - румуни, в той час як в самій Румунії - гостра нестача фахівців. Ця країна займає 1-е місце в Євросоюзі за еміграції лікарів, слідом за нею йдуть Болгарія, Угорщина, Польща. Всього ж дефіцит лікарів в світі зараз становить понад 2 млн. Фахівців, у Європі - близько 150 тис ...

Яке ж майбутнє чекає охорону здоров'я Росії за нинішньої ситуації, коли в світі - дефіцит кваліфікованих медичних фахівців, а більшість вітчизняних медиків отримують, якщо не жебрацьку, то явно недостатню для гідного життя зарплату?

Середня зарплата лікарів в місяць в тисяч дол. становить: у США - 14,5; Швейцарії - 7,8; Великобританії - 7.0; Нідерландах - 6.3; Франції, Сінгапурі - 6.0; Німеччині - 5.5; Японії, Тайвані - 5.4; Італії - 5.2; Іспанії - 5.0; Данії - 4.6; Фінляндії, Португалії -2.5; Кувейті - 2,4; Естонії -2.1; Чехії - 1,6; Польщі - 1,5; Латвіі- 1,1; Литві - 0,9; Росії- 0, 8; Румунії - 0,65; Китаї - 0,35; Белоруссіі- 0, 34; Казахстані, Україні - 0,3; Грузії - 0,1

Кирилов Вадим

Але звідки ж така висока цифра, здивуються вітчизняні лікарі, особливо з регіонів Росії?
Хто постраждає?
Девід Кемерон заздрить дільничним терапевтам?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online