Мама на зарплати

  1. Сімейний дитячий сад
  2. Тяганина і підтримка
  3. Історія однієї поразки
  4. Мамина кваліфікація
  5. Перший раз в дитячий сад

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що таке сімейний дитячий сад? Як він влаштований? Про це ми поговоримо з декількома мамами, що стали виховательками у власних дитсадках.

Сімейний дитячий сад

Те розпалюються, то затихають суперечки про те, чи треба платити багатодітній мамі зарплату і нараховувати стаж. Тим часом в Москві вже другий рік це питання вирішене позитивно: багатодітні москвичі можуть у себе вдома з власних дітей організувати сімейний дитячий сад, ставши, таким чином, оплачуваними вихователями. Ми обговорили з декількома мамами - виховательками сімейних дитсадків плюси і мінуси цього нововведення.

Тяганина і підтримка

Якщо ви багатодітні батьки та серед ваших дітей є хоча б один дошкільник - можете відкрити у себе вдома сімейний дитячий сад, на базі дитсадка звичайного. Правда, дітей у ньому має бути не менше трьох, тому, якщо всі інші ваші діти старше семи років, потрібно «доповнити комплект» дітьми з інших сімей. Одна умова: ці сім'ї теж повинні бути багатодітними. Тетяна, дружина священика і мама сімох дітей, дізнавшись про таку можливість в лютому 2008 року, вже в березні була вихователем дитячого садка з власних дітей.

«В принципі, це виявилося нескладно», - говорить вона. Перший крок - піти в окружне управління освіти до фахівця з дошкільної освіти - він запропонує на вибір кілька садочків, які мама може подивитися, далі треба поговорити з завідувачами і вибрати той садок, який сподобається. Після більш докладної розмови із завідуючою можна приступати до оформлення свого сімейного саду. Оформлення теж забирає трохи сил: батьки збирають документи - свідоцтва про народження дітей, їх медичні поліси, свідоцтво про багатодітності, паспорт і диплом про освіту батька - майбутнього вихователя, пенсійне страхове свідоцтво, ІПН (якщо є) і трудова книжка. Якщо трудової книжки немає, її заведуть в дитсадку, якщо трудова книжка лежить на місці попередньої роботи, її доведеться забрати - оформлення за договором тут не передбачено. На всі документи потрібні копії, приносять їх в обраний сад, пишуть заяву, оформляється наказ, і сімейний сад з цього моменту починає працювати.

«Після того як я віднесла документи в дитячий сад, до нас додому прийшли завідувач та старший вихователь. Переконавшись, що квартира відповідає всім необхідним вимогам, ми підписали трудовий договір », - розповідає багатодітна мама Дарина. Їй вручили купу паперів: від посадової інструкції до табеля відвідуваності дитсадка. Табель Дарину розсмішив: кожен день вона повинна була відзначати в ньому відвідуваність трьох своїх власних дітей. Але такий вже порядок!

Дарина також отримала програму занять з дітьми з різних предметів: фізкультури, читання, малювання і т. Д. І кожен день стала заповнювати звітний журнал про виконану роботу. Записи були приблизно такого змісту: «Сьогодні вчилися тримати ложку, з ранку вчилися чистити зуби і говорити" спасибі "». Через пару днів їй це набридло, і вона разом розписала все на рік вперед.

«У моєму окрузі вимоги до звітів досить адекватні, а ось деякі мої подруги просто стогнуть від формалізму, - розповідає Тетяна. - І якщо б вони могли писати, як їм насправді вдалося провести заняття, а не так, як формально зобов'язані, було б набагато краще ».

Можливо, ці вимоги виникають від нерозуміння, що в родині може бути не тільки троє дошкільнят, а ще стільки ж або більше школярів-підлітків. Адже навантаження мами, яка має трьох дошкільнят, і тієї, у якій шість-вісім дітей, зовсім різна. Першою мамі, звичайно, теж важко, але друга відчуває себе просто загнаної конем. І формальні вимоги заганяють маму в кут.

Потрібно писати звіти і по харчуванню. Зрозуміло, що в садку звітують по грамах - хто, що і скільки з'їв, бо там матеріальна відповідальність, але коли від мами вимагають написати таку ж викладку товарів, це виглядає абсурдно. Наприклад, Тетяна збирає чеки, виписує продукти, за один вечір пише звіт, які продукти були куплені на ці гроші, здає в бухгалтерію, і все. А деяких мам змушують вираховувати продукти аж до грамів, і вони пишуть ці звіти по три тижні. Але ж в родині купуються продукти не тільки на дошкільнят, а й на інших дітей!

Але незважаючи на звіти, більшість багатодітних мам в домашньому дитячому садку бачать великі плюси. «Коли мої старші були маленькими, серед православних існував погляд, що не потрібно віддавати дітей до дитячих садків, - розповідає Тетяна. - Але з плином часу я зрозуміла, що просто сидіти вдома не можна, потрібна альтернатива. Як я, наприклад, можу провести повноцінне музичне заняття без музичної освіти? »Тетяна водить дітей на музику, фізкультуру, в басейн, до логопеда, а вдома проводить заняття з розвитку мовлення, математики, малювання. «Дуже істотним виявилася те, що можна приходити в звичайний дитсадок і абсолютно безкоштовно займатися з його фахівцями, - каже Дарина. - Нам дуже допоміг логопед, ми могли користуватися послугами масажиста. Коли один з дітей обпікся, до нас приходила з дитсадка медсестра і робила йому перев'язки. Ми були дуже зворушені, коли адміністрація дитсадка подарувала нам килими та постільну білизну для дітей ».

І звичайно, зарплата і оплата харчування на кожну дитину - величезна підмога для сім'ї. В місяць у Дарини виходить близько 10 тис. Рублів, у матінки Тетяни - 13 тис. (Зарплата вихователя залежить від наявності педагогічної освіти).

Історія однієї поразки

Однак не завжди адміністрація «головного» дитсадка з розумінням ставиться до потреб багатодітних батьків, і причиною цьому стають в тому числі гроші. «Вам за трьох дітей платять, а у мене за таку зарплату одна вихователька 20 дітей веде. Де ж справедливість? »- говорила завідувачка мамі п'ятьох дітей Людмилі. Коли та послалася на програму допомоги багатодітним, почалися причіпки.

Комісія з дитячого саду складалася з медсестри, вихователя і завідуючої. На Людмилу горохом посипалися запитання та вказівки: чому не пронумеровані горщики і ліжка, у ванній повинно бути по три гачка для рушників (т. К. Троє дітей), три гачки для гребінців, для чашок і мочалок, а в туалеті повинна стояти банку з хлорaміном (антисептик з хлором)! Людмила з усім погодилася, крім хлорaміна: одна з її дочок дуже цікава - може залізти в банку.

- Ми не можемо взяти ваших дітей в дитячий сад, тому що вони не щеплені! - раптом заявила медсестра, переглядаючи медичні карти дітей.

Але і з цим Людмила відмовилася: постанова головного санітарного лікаря міста Москви Миколи Філатова №12 від 02.11.2000 р дозволяє приймати дітей в ясла і дитсадки без щеплень.

Сухо вислухавши відповідь, комісія продовжила атаку:

- У скільки годин ваші діти лягають вдень спати?

- О другій годині дня.

- А у нас діти молодшої групи лягають спати в 12!

- Ви розумієте, вони у мене звикли лягати о другій годині дня ... - на свою біду заперечила Людмила.

- ... а я вам нагадую, що ви - працівник дитячого садка і повинні жити за розкладом. Порядок для всіх один. Ваш робочий день починається о восьмій ранку, ви проводите з ними заняття, потім гуляєте і в дванадцять вони лягають спати, - сказала завідувачка. - І ми будемо ходити до вас і все це перевіряти.

Потім виявилося, що діти Людмили грають в неправильні іграшки. Іграшки повинні бути рольовими: кухня, перукарня, медичний кабінет.

-К вам прийде методист, щоб перевірити, якими іграшками користуються ваші діти, - попередила директор.

«Я зрозуміла, що вони будуть приходити до нас без попередження, як до себе додому, - згадує Людмила. - Через два місяці, коли старша дитина пішов в школу і залишилося тільки двоє дітей дошкільного віку, ми майже домовилися з друзями, що до нас буде ходити їх дитина; але казенне відношення і постійна нервування, коли кожен день ти чекаєш непрошених, недружелюбно налаштованих гостей, виявилися для мене непідйомними ».

Втім, цей випадок, судячи з наших опитувань мам із сімейних дитячих садів і коментарям на форумах, швидше виняток з правил. Більшість мам адміністрація дитячого садка раптовими візитами не турбувала. За оцінкою самої Людмили, її невдалий досвід, швидше за все, був пов'язаний з тим, що ще не все завідувачі дитсадків опинилися готові до нової програми.

Мамина кваліфікація

Мамам-вихователькам адміністрація дитячих садків допомагає підвищити освіту, причому не тільки посібниками та методички. Тетяна, наприклад, закінчила курси з педагогіки, фізіології, психології дітей в Інституті відкритої освіти. Заняття йшли два місяці раз на тиждень, по п'ять годин. На час курсів Тетяна залишала дітей з бабусями. Якщо такої можливості немає, мама на цей час може відвести хлопців в «головний» дитячий сад.

«Щоб керувати організаціями, люди закінчують інститути. Велика родина - це точно така ж організація, - ділиться своїми думками Тетяна. - Для багатодітних мам життєво необхідні знання з педагогіки і психології. Шкода, що нам дали тільки загальні поняття і що поки не розроблені методики занять в різновікових групах. Будь-педагог може поділитися досвідом, як провести заняття в старших, середніх, молодших групах окремо. А коли в групі діти різного віку ?! »

У Дарини в саду теж все діти за віком різні. Батьки читають їм кожен день нові казки, діти малюють, ліплять, конструюють і грають в усі, що їм захочеться. Молодші тягнуться за старшими, а головними персонажами у них виступають не Курочка Ряба, а мушкетери або індіанці. Проблема з музикою і фізкультурою теж вирішена легко: наприклад, шестирічний Альоша вчиться грати на скрипці - це музика, а фізкультуру йому замінюють заняття в секції самбо. Проти такої програми дирекція районного дитсадка не заперечує. Головне, щоб всі папери були заповнені вірно і в строк.

Але коли старша дитина досягає шкільного віку, садок автоматично закривається, тому що в ньому може бути не менше трьох дошкільнят. Взяти дитину з боку можна, але тільки з багатодітної сім'ї. «Чому нам не довіряють звичайних дітей? - запитує Тетяна. - Адже дуже важко знайти недалеко від будинку багатодітних, у яких би і дитина проходила за віком, і мама б захотіла віддати його в чужу сім'ю ».

У наступному році старша з дошкільнят дочка Тетяни піде в школу, і садочок припинить свою роботу, трудовий стаж теж припиниться, і зарплати знову не буде. «Садок, звичайно, виконав свою функцію, і матеріально держава нас підтримала, діти отримали гарну дошкільну освіту, але було б здорово, якби багатодітна мама просто отримувала зарплату і у неї йшов трудовий стаж незалежно, чи є садок чи ні, щоб держава визнало, що багатодітність - це важка праця і робота », - каже Тетяна.

ДОВІДКА

Перший раз в дитячий сад

Історія дитячих садів почалася в німецькому місті Бад-Бланкенбургу в 1837 році, коли відомий педагог, теоретик дошкільного виховання Фрідріх Вільгельм Август Фребель відкрив перший сад, створений за зразком великої родини, де діти - брати і сестри, а вихователька - добра і турботлива мама. За часів Фребеля в Німеччині існували школи для маленьких дітей, в яких виховання було в основному релігійним, діти цілими годинами в'язали панчохи і вчили напам'ять катехізис. У Фребелевского дитячому садку навчання будувалося більше на грі в суспільстві однолітків під наглядом виховательки, яка не дає в обиду одного іншому, розповідає, співає з дітьми, привчає їх до порядку і охайності і ніколи не карає. Крім Фребеля світську теорію дошкільного виховання розробляли Монтессорі, Френе, Малагуцці, Штейнер та ін. В Європі та Америці дитячі сади працюють, грунтуючись на теоріях цих вчених.

У Росії вперше дитячий садок був відкритий в 1866 році при благодійному Товаристві дешевих квартир в Санкт-Петербурзі. Такі сади називалися «народними» і були призначені для дітей городян з нижчих верств населення. У тому ж році А. С. Симонович відкрила платний приватний дитячий сад для дітей інтелігенції. До початку ХХ століття в Росії існувало вже досить багато дошкільних установ як платних, так і безкоштовних. У ці ж роки К. Д. Ушинський створив свою методику дошкільного виховання.

У Радянській Росії існувало два види дошкільних освітніх установ: державні та відомчі дитячі садки. У сучасній Росії, починаючи з 1998 року, поряд з ними стали з'являтися приватні. За даними прес-служби Міністерства освіти і науки РФ, сьогодні на території Росії функціонує близько 47 тис. Муніципальних дошкільних освітніх установ і більше 2 тис. Відомчих і приватних.

Сімейні дитячі сади (не плутати з домашніми - приватними дитячими садами на дому, які може відкрити не тільки багатодітний батько, але і будь-який власник відповідної ліцензії та відповідного приміщення) стали відкриватися в столиці в 2008 році після указу уряду Москви від 30 жовтня 2007 року « про організацію діяльності сімейного дитячого садка ». На вересень 2008 року в Москві було відкрито 103 сімейних дитячих садки. У такому саду може бути від трьох до п'яти дітей.

Олена Тюлькина, Олексій Реутська

Як він влаштований?
Як я, наприклад, можу провести повноцінне музичне заняття без музичної освіти?
Де ж справедливість?
А коли в групі діти різного віку ?
«Чому нам не довіряють звичайних дітей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online