Маленькі одесити зможуть піти в доступні і недорогі дитячі сади

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні в Одесі своєї черги на влаштування в дитячий сад чекають 3 тисячі малюків в віці від 3 до 5 років.

Такі дані станом на 1 жовтня 2018 року оприлюднені міським департаментом освіти.

«Конкуренція» між охочими отримувати ці послуги (часто сумнівної якості), тим не менше, значна. У Київському районі в черзі зараз коштує понад тисячу дітей, в Суворовському - 988, в Приморському - 600, в Малиновському - майже 400. Виходячи з кількості садочків в місті, на 100 місце сьогодні претендує в середньому 160 дітей.

Як одеські батьки вирішують цю проблему? Усім відомо. Невідомо тільки інше: до яких пір одесити будуть сунути хабара «потрібним людям»? І ще - чи існує ефективний і з незначними витратами спосіб збільшення кількості дитсадків в Одесі?

Відповідь: так, існує.

Цю ідею рік тому запропонувала своїм колегам по депутатській групі Одеської міськради під назвою «Рівні можливості» Оксана Гончарук.

До складу цієї групи входять жінки-депутати, і їх головне завдання - це розробка і втілення соціальних ініціатив. У грудні 2017 го на одну з робочих зустрічей цієї групи Гончарук і принесла свій проект. Мова в ньому йшла про те, як створити нові дитсадки, які не розоривши при цьому бюджет міста.

«В Одесі офіційно зареєстровано 36 тисяч дітей дитсадівського віку, з яких дошкільні установи освіти відвідують 30 тисяч чоловік. Дошкільні навчальні заклади в місті дуже перевантажені на 60% і щоб влаштувати туди дитину, доводиться вдаватися до «блату» - у кого є така можливість - або вирішувати питання банальної дачею хабара », - констатувала депутат в інтерв'ю Ivasi.News в квітні нинішнього року.

За її словами, багато батьків і зовсім не стають в чергу, тому що не вірять в перспективу потрапити в садок. Адже сьогодні Одесі не вистачає близько 30 дитсадків, на будівництво яких (згідно з нормами про окремій будівлі такого типу) необхідно виділити 14 гектарів землі і понад 2 мільярди гривень (плюс 300 мільйонів на його утримання щороку). Але найсумніше - це те, що за умови будівництва двох нових садків в рік на вирішення цієї проблеми місту знадобиться цілих 13 років ...

Перебуваючи в такій, майже тупикової ситуації, одеські батьки, природно, виявляють своє невдоволення. Одні - тим, що їх фактично змушують «вирішувати питання» пристрою малюків нечесними способами. А інші - тим, що через необхідність «сидіти з дитиною», якому немає місця в садку, вони не можуть знайти роботу.

«І це положення небезпечно з усіх боків, - відзначає сьогодні Оксана Гончарук. - З одного боку, діти-черговики не отримують повноцінного дошкільної освіти, а з іншого - страждають кар'єри мам, а іноді - і батьків, які змушені часом йти в декрет замість жінок, які отримують більшу зарплату. Але ж з нинішнім темпом зростання технологій ринок праці змінюється дуже швидко! І так само швидко втрачається кваліфікація ».

Як вирішення проблеми Оксана Гончарук запропонувала перейняти європейський досвід і почати створення в місті мережі так званих «міні-дитсадків».

Принцип простий: ініціативна група батьків (або будь-яка людина, яка хоче займатися розвитком приватного дитсадка) знаходять потрібні приміщення в багатоповерхових будинках (новобудовах, яких в місті сьогодні досить) і звертаються до міської влади з проханням про викуп цих приміщень під дитячий садок, а також відшкодування вартості догляду та навчання дитини в цьому дитячому садку. Де вибирати приміщення, скільки дітей туди ходитиме і хто стане працювати в новому колективі - вирішують самі батьки.

«Такий підхід дозволяє нам організувати дитсадок максимально близько до місця проживання, забезпечити малюків самим кращими умовами і вирішити питання зайнятості дорослих, - каже Оксана Гончарук. - Адже ніхто не заважає тепер самим мамам об'єднуватися і приступати до створення своїх міні-дитсадків, для власних же дітей. В яких вони можуть самі ж працювати і отримувати зарплату з коштів міського бюджету ».

Формат міні-дитсадків, на думку Оксани Гончарук, має на увазі істотну економію бюджетних коштів. Адже фінансова підтримка, яку направляють з міського бюджету, значно менші тих витрат, яких вимагають дорогі приватні сади, або переповнені муніципальні садки. Разові витрати при створенні міні-саду складають плюс / мінус 70-73 тис. Грн, а щомісячні витрати на зарплати - 11 тис. Грн (8 тис. - зарплата вихователя і 5 тис. - зарплата його помічнику). При цьому місцева влада зберігає контроль над такими установами, що забезпечить також необхідний рівень соціального захисту.

«Я впевнена, що знайдуться ті батьки, які погодяться на такий розвиток подій з тим, щоб розуміти, що їх дитина в безпеці, але при цьому контроль буде виходити від міської влади. Також це дозволило б скоротити навантаження на місто », - заявляє Лілія Леонідова, керівник групи« Рівні можливості », яка активно підтримала Оксану Гончарук.

З черги в САДКИ ПОКІНЧЕНО? У липні 2018 року наша депутатська група «Рівні можливості», до якої входжу Я, ...

Posted by Lilia Leonidova on Neljapäev, 8. november 2018

Ідея міні-дитсадків, з якої до міського голови депутати-жінки звернулися в липні цього року, міською владою була відразу схвалена. За дорученням мера Одеси Геннадія Труханова департамент освіти під керівництвом Олени Буйневіч сьогодні вже приступив до активної реалізації положень документа під назвою «Концепція створення додаткових місць у закладах дошкільної освіти міста Одеси».

«Найважливіший напрям - співфінансування перебування дитини в приватному закладі в межах фінансування перебування дитини в міському саду (діти ж одеські і мають право отримувати гроші на дошкільну освіту незалежно від власника закладу), поки продумаємо напрямок розташування садів на перших поверхах новозбудованих комплексів (як за рахунок частки міста, так і придбаних) », - зазначає Олена Буйневіч.

http://omr.gov.ua/ru/news/111913/. Про дитячі садочки. Трохи «розшірімо межі» Отримання сегодня доручення. Всім ...

Posted by Олена Буйневіч on Esmaspäev, 29. oktoober 2018

За інформацією Оксани Гончарук (яка є також головою бюджетної комісії Одеської міськради), на реалізацію концепції створення міні-дитсадків планується виділяти 2500 грн на одну дитину в місяць - в 2019 році; 2750 грн - в 2020 році. Орієнтовна вартість придбання перших поверхів новобудов для міні-дитсадків за кошти міського бюджету становить 12 млн грн (три групи). Рекомендована кількість дітей в групі - не більше 20-ти.

Довідка «Діловий Одеса»

«Я недавно пояснювала своїм колегам в уряді, що насправді вони, самі того не розуміючи, виступають за гендерну рівність, коли наполягають на тому, що потрібно збільшити кількість дитячих садків і зменшити черги в дитячі садки в різних регіонах. Вони запитують: до чого тут гендерна рівність? Дуже просто. Дитячий сад, де можна залишити свою дитину, означає, що обоє батьків можуть піти на роботу, почати заробляти гроші, щоб забезпечувати свою сім'ю, платити податок до бюджету, підвищити свою купівельну спроможність і мати самоповагу і задоволення від самореалізації ».

Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр України

інтерв'ю за підсумками регіональної наради з гендерної політики, 8 листопада 2018)

Як одеські батьки вирішують цю проблему?
Невідомо тільки інше: до яких пір одесити будуть сунути хабара «потрібним людям»?
І ще - чи існує ефективний і з незначними витратами спосіб збільшення кількості дитсадків в Одесі?
З черги в САДКИ ПОКІНЧЕНО?
Вони запитують: до чого тут гендерна рівність?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online