Особливості автоматизації обліку в ТСЖ

  1. Облік в ТСЖ. Характерні особливості.
  2. Рішення для розрахунку квартплати і ведення бухобліку в ТСЖ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як усі ми знаємо, найболючіша реформа останніх десятиліть - це реформа ЖКГ. Держава, намагаючись позбутися від витрат по утриманню житлового фонду, постійно змінює законодавство. Останні кардинальні кроки були зроблені в 2005 році, коли був введений в дію Житловий Кодекс (ЖК). Держава практично повністю самоусунулася від участі в утриманні і фінансуванні житлового фонду і передало владу в управління власникам. У зв'язку з цим, в останні кілька років, різко збільшилася кількість ТСЖ (Товариство власників житла).

Облік в ТСЖ. Характерні особливості.

  • Ведення великої кількості особових рахунків: по кожній квартирі необхідно відстежувати досить великий обсяг різноманітної інформації. Це адреса, характеристики приміщення, дані про власників і проживають, які послуги і пільги необхідно надати проживають, які лічильники встановлені, стан особового рахунку і т.д.
  • За комунальні послуги ТСЖ виступають в ролі посередника між постачальником послуги і великою кількістю мешканців. Тому необхідно відстежувати, скільки заплачено постачальнику і скільки зібрано з мешканців.
  • Облік в ТСЖ оплат мешканців на різні цілі: необхідно відстежувати платежі по кожній позиції в квитанції, тому що у кожній позиції може бути свій постачальник послуги. При рознесенні оплати, необхідно розбивати отриману суму по нарахуваннях за період.
  • Облік заявок від мешканців на виконання різних робіт: необхідно вести облік прийнятих заявок і відстежувати їх виконання.
  • Облік розрахунків за надані послуги, що не входять в квартплату. Необхідно отримувати інформацію кому, які послуги були надані, і скільки за них заплачено.
  • З огляду на те, що по ЖК рішення про платежі та збори повинні прийматися мешканцями на загальних зборах, не завжди є можливість збирати необхідні кошти. Тому виникає необхідність відстежувати ліміти за кошторисом, затвердженої зборами мешканців. Так само повинна бути інформація, скільки зібрано коштів, скільки ще необхідно зібрати протягом якогось часу, і скільки боржників.
  • І безпосередньо сам бухгалтерський облік.

Автоматизація обліку в ТСЖ

Найчастіше всю цю роботу доводиться виконувати одній людині - бухгалтеру. І якщо будинок досить великий, то виходить колосальний обсяг рутинної роботи. Таким чином, з'явилася необхідність автоматизувати процеси обліку в ТСЖ і розрахунку квартплати. Існуючі на сьогоднішній день конфігурації умовно можна розділити на три групи:

  • Рішення, призначені для розрахунку квартплати і ведення бухгалтерського обліку;
  • Рішення, призначені тільки для розрахунку квартплати;
  • Вузькоспеціалізовані програми, вирішальні дуже вузьке коло завдань.

Третя група - найчисельніша. Це вузькоспеціалізовані програми, вирішальні дуже обмежений ряд завдань. Велика частина з них на сьогоднішній день практично не підтримується розробником. У даній статті ми не будемо зупинятися на них, так як нашим завданням є дати загальне уявлення про можливості автоматизації обліку в ТСЖ, і в загальному, на підприємствах сфери ЖКГ.

Розглянемо, що являють собою перші дві групи.

Рішення для розрахунку квартплати і ведення бухобліку в ТСЖ

Конфігурації цих груп призначені для нарахування та обліку комунальних послуг. Вони дозволяють автоматизувати роботу бухгалтера і звести до мінімуму ймовірність помилки. Розрізняються групи між собою можливістю ведення бухгалтерського обліку: в деяких з рішень цього не передбачено.

Набір можливостей, пропонованих розробниками, не сильно різниться. Є три основні функції, без яких автоматизація ставати непотрібної:

1. Облік даних по особових рахунках: кожна програма містить список особових рахунків. У різних конфігураціях може відрізнятися набір реквізитів, що відображаються в особовому рахунку, але, в загальному, вони досить схожі:

  • Інформація про власників;
  • Інформація про приміщення;
  • Інформація за індивідуальними лічильниками;
  • Інформація про проживаючих;
  • Інформація про пільговиків;
  • Інформація про послуги, підключених до особового рахунку.

Інформація про власників;   Інформація про приміщення;   Інформація за індивідуальними лічильниками;   Інформація про проживаючих;   Інформація про пільговиків;   Інформація про послуги, підключених до особового рахунку

= ">

На малюнку представлений особовий рахунок з програмного продукту " Айлант: Управління житлово-комунального господарства 8 ".

2. Облік нарахувань по особових рахунках і рахунків постачальників: за допомогою різних звітів можна отримувати інформацію, скільки і за якою послугою виставлено і оплачено мешканцями, і скільки виставлено і оплачено постачальникам.

3. Нарахування квартплати - це облік і розподіл оплати житлово-комунальних послуг. Ця функція так само автоматизована у всіх конфігураціях, призначених для галузі ЖКГ.

На малюнку представлена ​​оплата за ЖКП з програмного продукту " Інфокрафт: Розрахунок квартплати та бухгалтерський облік ".

4. Розрахунок квартплати і виписка квитанцій - найбільш трудомістка операція. У всіх існуючий рішеннях 1С вона виконується автоматично, бухгалтеру потрібно лише вибрати особовий рахунок і натиснути кнопку "Виконати". Безумовно, роботу з розрахунку квартплати можна передавати в ВЦКП (Обчислювальний Центр Колективного Користування), проте в цьому випадку не виключена можливість помилки, викликана "людським фактором".

На малюнку представлено платіжне доручення з програмного продукту " Айлант: Управління житлово-комунального господарства 8 ".

На сьогоднішній день існує більше 10 найбільш популярних рішень для автоматизації обліку підприємств сфери ЖКГ. Вони побудовані як на платформі "1С: Підприємство 8", так і на "1С: Підприємство 7.7". Принципових відмінностей між ними немає, є лише невеликі: ведення бухгалтерського обліку поряд з розрахунком квартплати, наявність паспортного обліку, можливість завантаження даних про оплату з терміналів оплати ( "Екселнет", "Money-Money") і т.д. При виборі програмного продукту слід звертати увагу на платформу, наявність необхідного функціоналу, якість підтримки і вартість. Ви можете ознайомитися з деякими з рішень на нашому сайті.

Спеціаліст відділу будівельних рішень
Санкт-Петербург
Кемурджіан Наталя



Повернення до списку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online