Оформлення повноважень представника в держорганах і суді: нотаріальна довіреність не потрібна!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не можу сказати, що намагався цією статтею «відкрити для кого-то Америку», але вважаю за необхідне розібратися в порядку оформлення довіреності на представлення інтересів довірителя в цивільному або арбітражному процесі, який, будучи чітко прописаним в законі, тлумачиться судом і учасниками процесу по- різному Не можу сказати, що намагався цією статтею «відкрити для кого-то Америку», але вважаю за необхідне розібратися в порядку оформлення довіреності на представлення інтересів довірителя в цивільному або арбітражному процесі, який, будучи чітко прописаним в законі, тлумачиться судом і учасниками процесу по- різному.

Юридичні, а також фізичні особи можуть безпосередньо захищати і відстоювати свої інтереси в арбітражному і цивільному процесі особисто або через інститут представництва (представників).

Статтею 37 ЦПК РФ дано визначення цивільної процесуальної дієздатності, здатності громадян (що досягли віку вісімнадцяти років), організацій здійснювати процесуальні права, виконувати процесуальні обов'язки, а також доручати ведення справи в суді представнику.

Цивільний процесуальний та Арбітражний процесуальний кодекси встановлюють певні вимоги до оформлення повноважень представників для їх участі в судочинстві.

Повноваження представників повинні бути закріплені в довіреності, виданої та оформленої відповідно до закону (ч. 1 ст. 53 ЦПК РФ, ч. 4 ст. 61 АПК РФ).

Згідно ст. 185 ГК РФ довіреністю визнається письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Від того, яким чином оформлена довіреність для представництва інтересів, зокрема юридичних осіб, при розгляді спорів в суді загальної юрисдикції і в арбітражному суді, залежить прийняття судом відповідного рішення по справі.

За загальним правилом довіреність повинна бути нотаріально посвідчений.

Однак відповідно до ч. 2 ст. 53 ЦПК РФ довіреності, що видаються громадянами, можуть бути засвідчені в нотаріальному порядку або:

- організацією, в якій працює або навчається довіритель;

- товариством власників житла, житловим, житлово-будівельним чи іншим спеціалізованим споживчим кооперативом, що здійснює управління багатоквартирним будинком;

- керуючої організацією за місцем проживання довірителя;

- адміністрацією установи соціального захисту населення, в якому знаходиться довіритель, а також стаціонарного лікувального закладу, в якому довіритель знаходиться на лікуванні;

- командиром (начальником) відповідних військових частин, з'єднань, установ, військово-навчального закладу, якщо доручення видаються військовослужбовцями, працівниками частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу або членами їх сімей.

Довіреності осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі, засвідчуються начальником відповідного місця позбавлення волі. Таким чином, в норму статті 53 ЦПК РФ законодавцем була закладена імперативність про обов'язкове нотаріальне оформлення повноважень представника фізичної особи. Останньому надається можливість самостійно вибрати для себе порядок такого оформлення.

При посвідченні довіреності перерахованими вище організаціями та особами слід вказати посаду особи, яка посвідчила довіреність. Підпис особи повинна бути скріплена печаткою відповідної установи. Так як, організація, що засвідчує повноваження представника не є стороною у справі, то за необхідне вважаю рекомендувати докласти до неї документи, що підтверджують повноваження посадової особи (рішення засновника для одноосібного виконавчого органу, наказ про призначення на посаду, можливо трудовий договір).

У разі якщо довіреність видається від імені організації, то вона завіряється підписом керівника або іншої уповноваженої на це її установчими документами особи, скріпленим печаткою цієї організації (частина 3 статті 53 ЦПК РФ).

Стаття 53 ЦПК РФ допускає визначення повноважень представника за допомогою усної заяви, занесеного до протоколу судового засідання, або письмової заяви довірителя в суді.

Виконання тих чи інших процесуальних дій в суді загальної юрисдикції має бути в певних випадках безпосередньо обумовлено у довіреності, незважаючи на те, що представник має право вчиняти від імені акредитуючої всі процесуальні дії.

Аналогічні вимоги пред'являються статтею 62 Арбітражного процесуального кодексу Російської Федерації.

У довіреності також повинні бути спеціально обумовлені права представника.

Цивільний процесуальний кодекс РФ не визначає специфіку передоручення, за винятком згадки про право передоручення в числі повноважень представника (ст. 54). Згідно ст. 187 ЦК України особа, якій видана довіреність, повинна особисто вчиняти ті дії, на які вона уповноважена. Вона може передоручити їх вчинення іншій особі, якщо уповноважена на це довіреністю або примушена до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність. А ось довіреність, яка видається в порядку передоручення, повинна бути нотаріально посвідчена, що закріплено в законі імперативно. Термін дії довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку дії довіреності, на підставі якої вона видана.

Повноваження адвоката посвідчуються ордером. Згідно ст. 6 Закону про адвокатуру в випадках, передбачених федеральним законом, адвокат повинен мати ордер на виконання доручення, що видається відповідним адвокатським утворенням. Форма ордера затверджується федеральним органом юстиції.

В інших випадках адвокат представляє довірителя на підставі довіреності. При цьому ні хто не має права вимагати від адвоката і його довірителя пред'явлення угоди про надання юридичної допомоги для вступу адвоката в справу.

Однак наявність у адвоката ордера не надає йому можливість здійснювати дії, передбачені ст. 54 ЦПК РФ, тому що в останньому не можуть бути вказані конкретні повноваження. Для здійснення зазначених дій від імені акредитуючої він повинен бути уповноважений на це довіреністю.

З усього вищевикладеного можна зробити наступний висновок:

по-перше, ні хто не має права зобов'язати суб'єкта процесуальних відносин уявити в суд довіреність на свого представника, завірену нотаріально, тому що це буде суперечити нормам закону і порушувати право довірителя самостійно визначати порядок оформлення повноважень;

по-друге, обов'язковим реквізитом довіреності, що оформляється за місцем роботи, навчання і т.д. довірителя, буде вказівка ​​посади особи, що посвідчує таку довіреність і наявність печатки організації на підписи;

по-третє, для підтвердження повноважень особи на запевнення довіреності буде розумним захопити з собою до суду копії документів про призначення його на посаду.

З власної практики можу сказати, що в моєму випадку у суду ні коли не виникало бажання вимагати надати довіреність саме завірену нотаріально, коли мною дотримувалися всі перераховані вище нюанси. Що значно заощаджувало час і кошти довірителя.

Адвокат Урало-Сибірської колегії адвокатів С.В. Панасенко.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online