Завод Бош з виробництва котлів Bosch і Buderus в Енгельсі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 липня 2014 року в місті Енгельс Саратовської області розпочало роботу нове підприємство Групи Bosch в Росії - завод підрозділу «Бош Термотехніка» з випуску промислових котлів Bosch потужністю від 2,5 до 6,5 МВт і побутових настінних газових котлів для опалення та гарячого водопостачання під брендами Bosch і Buderus 3 липня 2014 року в місті Енгельс Саратовської області розпочало роботу нове підприємство Групи Bosch в Росії - завод підрозділу «Бош Термотехніка» з випуску промислових котлів Bosch потужністю від 2,5 до 6,5 МВт і побутових настінних газових котлів для опалення та гарячого водопостачання під брендами Bosch і Buderus. У проект, будівництво якого велося менш року, інвестовано понад 20 млн євро. Нове підприємство "Бош Опалювальні Системи" займає площу 8 тис. Кв. м і розрахована на 190 робочих місць. Журнал "Споживач" був в числі запрошених гостей цього заходу. Пропонуємо вам докладний репортаж з виробництва котлів Bosch і Buderus в місті Енгельсі.

BOSCH: РОЗРОБЛЕНО ДЛЯ ЖИТТЯ. ЗРОБЛЕНО В РОСІЇ.

РІК ТОМУ

6 червня 2013 року в 850 км від Москви, в м Енгельсі Саратовської області Група Bosch провела церемонію закладки першого каменю (капсули часу Bosch) в фундамент нового виробничого підприємства підрозділу «Бош Термотехніка» з виробництва побутових і промислових котлів.

СЬОГОДНІ СЬОГОДНІ

Не минуло й року, як в квітні 2014 го був проведений запуск лінії з виробництва побутових газових котлів Bosch і Buderus і дан старт виробництву промислових котлів Bosch. А 3 липня 2014 року відбулося офіційне урочисте відкриття заводу.

Anfang gut, alles gut

Так звучить німецька приказка, що російською означає «коли початок добре, то і все добре» Так звучить німецька приказка, що російською означає «коли початок добре, то і все добре». А початок був покладений 18 років тому, коли в місті Енгельсі Саратовської області відкрився перший завод концерну Bosch в Росії по виробництву автокомпонентів. Його продукцію закуповують світові автогіганти на всіх континентах. Через кілька років поруч заробив другий завод - з випуску електроінструментів, також виготовляються не тільки для Росії, але і для інших країн.

Сьогодні індустріальний парк «Бош-Енгельс» включає три виробничі майданчики: по випуску комплектуючих для автомобілів, електроінструментів, а з липня 2014 року - і опалювальних котлів (побутових і промислових).

Новий завод «Бош Опалювальні Системи» розрахований на 190 робочих місць. Інвестиції в нього склали більше 20 млн євро (900 млн рублів).

Поруч із заводом, на місці закладки першого каменя в фундамент підприємства (церемонія відбулася влітку 2013 року), встановлено пам'ятну дошку «Перше виробництво Бош Термотехника в Росії» Поруч із заводом, на місці закладки першого каменя в фундамент підприємства (церемонія відбулася влітку 2013 року), встановлено пам'ятну дошку «Перше виробництво Бош Термотехника в Росії». На фото: генеральний директор «Бош Опалювальні Системи» В'ячеслав Беккер (ліворуч), президент Bosch Thermotechnik GmbH Уве Глок (в центрі), регіональний президент «Бош Бензинові Системи» в РФ і СНД Еккарт Райлі (праворуч).

Завдяки запуску нових виробничих потужностей в Саратовській області компанія Bosch почала поставки на російський ринок повністю оновленої лінійки настінних побутових котлів. До речі, це перші настінні котли російського виробництва, що випускаються під міжнародними брендами - Bosch і Buderus. І розроблені вони спеціально для місцевих умов експлуатації.

Урочиста церемонія відкриття заводу відбулася на початку липня Урочиста церемонія відкриття заводу відбулася на початку липня. На ній були присутні губернатор Саратовської області Валерій Радаєв, глава Енгельской муніципального району Дмитро Лобанов, спікер обласної думи Володимир капкан, а також керівництво концерну Bosch: президент Bosch Thermotechnik GmbH Уве Глок (Uwe Glock), президент ТОВ «Роберт Бош» Герхард Пфайфер (Gerhard Pfeifer ), генеральний директор ТОВ «Бош Опалювальні Системи» В'ячеслав Беккер, генеральний директор ТОВ «Бош Термотехніка» Юрій Нечепаев. На адресу присутніх звучали подяки мови за підтримку в будівництві. І звичайно ж, подяки були оголошені архітекторам, будівельним фірмам і їх співробітникам, які в найкоротші терміни змогли побудувати це підприємство.

Герхард Пфайфер (Gerhard Pfeifer), президент ТОВ «Роберт Бош» Герхард Пфайфер (Gerhard Pfeifer), президент ТОВ «Роберт Бош»

«Дорогі клієнти, ми будували цей завод для вас. Ми побудували його для вас! Ми хочемо бути ближче до вас і створювати надійну і конкурентоспроможну продукцію », - з такими словами звернувся до всіх присутніх пан Пфайфер, президент ТОВ« Роберт Бош », повноважний представник групи Bosch в Росії, Білорусії, Україні, Середній Азії і на Кавказі . Він привітав всіх з цією знаменною днем ​​і підкреслив, що нове підприємство з виробництва побутових і промислових котлів було побудовано в найкоротший термін - з дня закладення першого каменя в фундамент заводу до урочистого відкриття пройшло всього 13 місяців.

Президент компанії заявив, що Bosch успішний на російському ринку вже більше 110 років. Будучи спочатку регіональним дистриб'ютором німецької компанії Bosch, сьогодні концерн має кілька заводів в Росії і безліч представництв по всій країні. А на саратовській землі утворився великий індустріальний кластер «Бош» з трьома виробництвами, в тому числі з новим заводом «Бош Опалювальні Системи». У 2015 році відкриється завод в Самарі з випуску автокомпонентів. І ці два нових підприємства, побудованих на берегах Волги, сумарно нададуть додаткові 800 робочих місць. А локальна економіка регіонів отримає до 8 млн євро.

Г-н Пфайфер сказав, що з 2010 року компанія подвоїла продажу в Росії, а з 2012 року, незважаючи на складну економічну обстановку, змогла збільшити зростання на 15%. Продукція під маркою Bosch продається від Калінінграда до Владивостока, саме завдяки такому успіху компанія продовжує інвестувати в країні. І головний ключ до успіху - це більше 2500 висококваліфікованих співробітників. З 2011 по 2015 роки обсяг інвестицій компанії Bosch складе до 250 млн євро.

Компанія не тільки будує нові заводи. У липні 2014 го була відкрита штаб-квартира Bosch в Росії, в Москві. Все це зайвий раз підтверджує серйозний підхід вендора до виробництва своєї продукції і бажання залишатися на російському ринку надовго.

Г-н Пфайфер заявив, що Bosch і далі буде активно продовжувати використовувати всі шанси для представлення своєї продукції на російському ринку. Компанія робила це і раніше, беручи участь в престижних проектах РФ. Наприклад, з 2006 по 2011 роки Bosch допомагала з реконструкцією сцени Великого театру. Це був найбільший індивідуальний проект концерну. Відразу кілька дивізіонів компанії (Системи безпеки, Електроінструменти, Термотехника) взяли участь в олімпійській будівництві. І ніякі коливання валют не можуть змінити бажання концерну Bosch бути ближче до російського споживача, бути разом з ним. Новий завод з виробництва теплогенераторів в Енгельсі підтримує цей курс.

Новий завод з виробництва теплогенераторів в Енгельсі підтримує цей курс

Ульріх Шмідт (Ulrich Schmidt), віце-президент Bosch Thermotechnik GmbH

Г-н Шмідт нагадав присутнім, що в усьому світі компанія Bosch пропонує інноваційні рішення для організації теплопостачання, ГВП та енергетичного менеджменту. Асортимент включає: газові котли та колонки, теплові насоси, промислові котли, а також блокові теплоелектроцентралі. Енергоефективні продукти Bosch економлять ресурси і сприяють скороченню викидів парникових газів. І далеко ходити не треба - в котельні заводу встановлено сучасне промислове котел Buderus Logano S825L LN, введений в експлуатацію минулої зими. У порівнянні зі старим, раніше встановленим котлом ДІВ 10-14 ГМ 0 новий на 15% економніше витрачає газ і на 15% скорочує викид СО2.

Г-н Шмідт також зазначив, що в Росії у «Бош Термотехніка» 33 філії і торговельна мережа постійно зростає. За минулий рік оборот компанії в Росії виріс на 28%, і в цьому році він також демонструє сприятливу динаміку. Локальне виробництво лише зміцнить позиції Bosch на російському ринку, а крім того, дозволить розробляти і робити саме ті продукти, які потрібні клієнтам в країнах СНД. Серед інших переваг - привабливі ціни і стислі терміни поставок. У планах компанії - випускати на рік понад 50 000 побутових котлів і більше 500 промислових. Після виходу на проектну потужність у виробництві буде зайнято близько 200 співробітників.

ЕКСКУРСІЯ ПО ВИРОБНИЦТВУ. КРАЩЕ ОДИН РАЗ ПОБАЧИТИ ...

Завод площею 8000 квадратних метрів поділений на складську та виробничу зони. У першому цеху роблять побутові настінні газові котли, в другому - промислові теплогенератори. Наша екскурсія розпочалася з малих потужностей.

ПОБУТОВІ КОТЛИ ПОБУТОВІ КОТЛИ

Продукція компанії Bosch в різних країнах може продаватися під різними брендами. У Німеччині, наприклад, котли представлені під маркою Junkers. У Росії побутова лінійка буде пропонуватися під двома брендами - Bosch і Buderus.

Виробнича лінія являє собою повноцінне складальне виробництво. Робочих місць - 13. Збірка повністю ручна, організована за конвеєрним типу, коли візок з підставою майбутнього котла від однієї монтажної станції передається до іншої, і на кожному етапі відбувається приєднання того або іншого вузла: електродів розпалу, камери згоряння, теплообмінника, Гідрогруп, електроніки і т. д. Повністю зібраний котел надходить на тестовий стенд, де проходить теплові випробування (перевіряється герметичність гідравлічної групи, відбувається підключення до газу і т. д.). Після цього котел упаковують. Налагодження та тестування кожного котла дає споживачеві гарантію, що прилад справний і підготовлений до роботи.

На монтажних станціях встановлено підказки із зазначенням виконуваних на даній ділянці операцій. Але співробітники на них рідко поглядають - вони давно напам'ять вивчили всю послідовність дій. Всі робочі складального цеху пройшли тривалу навчання в Німеччині на підприємствах групи Bosch з виробництва побутових котлів.

Модельний ряд Модельний ряд. Лінія по випуску побутових приладів компактна, але при цьому вельми функціональна і дозволяє збирати відразу кілька типів котлів. Під час нашого візиту йшла збірка Buderus Logamax U072.

На момент підготовки статті (в липні 2014 г.) по обом брендам створено версії потужністю 18 і 24 кВт, з закритою камерою згоряння і вбудованим окремим теплообмінником, необхідним для забезпечення ГВП. Найближчим часом асортимент розшириться 12-кіловатними моделями . А вже в наступному році очікується виробництво котлів потужністю 28 і 35 кВт (вони замінять нинішні Bosch GAZ 7000). Таким чином, завод зможе задовольнити будь-який запит по індивідуального опалення - від квартири до великого заміського будинку.

Тестування Тестування. Як вже було сказано, перед упаковкою кожен котел проходить теплове випробування і опресовування. Крім того, на лініях діє проміжний контроль, коли майстер вибірково перевіряє будь-який продукт. Є механічне тестування певних деталей. І фінально - вибірковий тест в аудиті упакованого товару. Реалізована таким чином система контролю виключає появу помилок на 99%.

Випускаються моделі котлів розроблені з урахуванням специфіки російського ринку і не дублюватимуть аналоги, вироблені в даний момент в європейських країнах. Прилади адаптовані до різких перепадів температури, до варіативного тиску газу (працюють в діапазоні від 5 до 30 мбар), оснащені шиною поширеного протоколу OpenTherm, газовим клапаном фірми Sit нової, поліпшеної модифікації зі зменшеним споживанням електроенергії.

На момент запуску заводу на лінії працювала тільки одна зміна і в добу по обом брендам випускалося близько 90 котлів. Але вже з середини липня завод Bosch в Енгельсі почав працювати в дві повноцінні зміни і виробляти за день до 160 котлів. Надалі зростання цих показників неминучий. Планова цифра до кінця 2014 року - 130 штук за зміну. Максимальне завантаження лінії - до 30 000 одиниць обладнання на рік. При цьому виробничий майданчик в Енгельсі дозволяє подвоїти потужності заводу.

Локалізація Локалізація. Пресового і фарбувального цехів тут немає. Завод замовляє металевий профіль і пофарбовані панелі корпусів у російських постачальників. У місцевих підприємств, розташованих в Саратовській області, закуповуються палети, упаковка, матеріали для документації.

У планах Bosch - максимально перейти від міжнародних постачальників до російських, зберігши при цьому традиційну німецьку якість продукції та її безпеку в експлуатації. Навіть інженерний склад заводу майже повністю російський. У планах - локалізація різних електричних складових (кабелі, дроти), дрібних деталей. Електронні плати, гідравлічна група, теплообмінники і ряд інших компонентів імпортуються. При цьому Bosch використовує вже перевірених міжнародних постачальників, послугами яких давно користується і на своєму турецькому заводі, і на інших заводах групи (в Англії, Голландії, Німеччини). На сьогоднішній день локалізовано близько 11% компонентів. Мета до кінця року - 15%.

ПРОМИСЛОВЕ ОБЛАДНАННЯ

Модельний ряд. На заводі в Енгельсі налагоджений випуск шести типів промислових котлів UTL-40 потужністю від 2,5 до 6,5 мегавата. Водогрійний триходовий сталевий котел UTL призначений для промислових підприємств, ТЕЦ і комунального господарства. Зараз в місяць випускається п'ять котлів. Вихід на потужність в одну зміну - п'ять котлів на тиждень. Виробнича лінія розрахована на 340 котлів в рік.

У Енгельсі промислові котли будуть проводитися тільки під маркою Bosch У Енгельсі промислові котли будуть проводитися тільки під маркою Bosch. У планах поставок, крім Росії, країни близького зарубіжжя - Казахстан, Білорусь і т. Д.

Під час екскурсії в різних місцях цеху велися зварювальні роботи. Всі співробітники підприємства пройшли навчання за своєю спеціальністю (від трьох до шести місяців) на заводах Bosch в Європі. Зараз в цеху працює 20 осіб. При переході на двозмінну роботу чисельність буде збільшуватися з урахуванням продуктивності.

Рівень локалізації при виробництві промислових котлів Bosch становить близько 60%. У російських постачальників закуповується сталь (з Магнітогорська), теплоізоляція, документація.

Тестування Тестування. Перед упаковкою кожен котел проходить гідровипробування на спеціальному стенді. Установка працює в автоматичному режимі. Результати тестів заносяться в паспорт котла, який в подальшому передадуть клієнтові разом з товаром, і в електронний архів компанії Bosch. Відділ якості заводу відповідає за кожен котел.

Виробництво одного промислового котла - від стадії обробки стали до упаковки - займає 14 днів. Таким чином, всього за два тижні компанія Bosch готова виконати і підготувати до відправки новий енергоефективний промисловий котел.

Готовий промисловий котел Bosch проходить гідравлічні випробування на спеціальному стенді Готовий промисловий котел Bosch проходить гідравлічні випробування на спеціальному стенді. Результати тестів заносяться в паспорт котла (його передадуть клієнтові разом з товаром) і в електронний архів компанії Bosch.

Упаковка. Після тестування промисловий котел обмотують термоусадочної плівкою і обдувають газовим пальником. До кожного котла додається паспорт. Склад готової продукції розташований в другій половині робочого цеху.

Уве Глок (Uwe Glock), президент компанії Bosch Thermotechnik GmbH Уве Глок (Uwe Glock), президент компанії Bosch Thermotechnik GmbH

Г-н Глок, президент компанії Bosch Thermotechnik GmbH, привітав усіх гостей з відкриттям заводу і зазначив, що розширення присутності в Росії - це наріжний камінь в глобалізації бізнесу «Бош Термотехніка». У 2014 році компанія планує отримати в Росії оборот понад 6,5 млрд рублів. До сих пір Bosch імпортувала опалювальні прилади в Росію, але тепер новий завод в Енгельсі дозволить організувати виробництво приладів, розроблених з урахуванням місцевої специфіки, з високою локальної доданою вартістю. Це, звичайно ж, збільшить конкурентоспроможність продуктів.

Г-н Глок порадів і за кінцевих споживачів, власників квартир і приватних будинків. Завдяки використанню сучасних приладів Bosch вони зможуть тепер реалізувати індивідуальні уявлення про комфорт в опаленні житла, а також знизити витрати на придбання та експлуатацію техніки.

Президент компанії зазначив, що довгострокові плани холдингу включають розширення виробництва в Енгельсі. Але серед першорядних завдань він назвав дві: як можна швидше вийти на заплановану проектну потужність і по можливості мати високі замовлення.

Валерій Радаєв, губернатор Саратовської області Валерій Радаєв, губернатор Саратовської області

Губернатор Саратовської області Валерій Радаєв з гордістю заявил, что період з кінця весни до середини літа 2014 року увійде в Історію саратовській промісловості як Справжній індустріальний прорив. В течение двух місяців в Енгельсі и Балаково Було запущено Чотири великих підприємства, в чіслі якіх завод «Бош Опалювальні Системи» (інші - «Балаково Центролит», «Северсталь», Аir Liquide). Це рекордний результат з часів Радянського Союзу. Така динаміка дає області всі підстави розраховувати на реальний сектор регіональної економіки як на міцний фундамент для вирішення пріоритетних соціальних завдань.

Г-н Радаєв назвав ГК «Роберт Бош» багаторічним надійним партнером. За 18 років присутності цього світового лідера на саратовській землі обласного бюджету поповнився сотнями мільйонів рублів, а інвестиції тільки за останні п'ять років склали близько двох мільярдів. У компанії амбітні плани. Побудоване в найкоротші терміни підприємство з виробництва котлів планує вже в наступному році підвищити обсяг виробництва на 20%. А до кінця поточного року майже в два рази збільшить число співробітників. Крім холодильників, тролейбусів і підшипників, Саратовську область тепер знатимуть в Росії ще й по газовим котлам. Г-н Радаєв, нагадавши, що «бог любить трійцю», підкреслив, що відкриття третього за рахунком виробництва в Енгельсі свідчить про міцного зв'язку німецького бізнесу з саратовській землею.

В'ячеслав Бекер, генеральний директор ТОВ «Бош Опалювальні Системи» В'ячеслав Бекер, генеральний директор ТОВ «Бош Опалювальні Системи»

Генеральний директор ТОВ «Бош Опалювальні Системи» В'ячеслав Беккер розділив з гостями радість з нагоди офіційного відкриття підприємства і висловив подяку на адресу всіх, хто брав участь у підготовці та реалізації цього проекту: губернатору, керівництву Енгельской муніципального району, представникам адміністрації профільних міністерств, держслужбам, експертам інших підприємств «Бош», підрядним організаціям, будівельникам, завдяки яким будівництво і введення в експуатаціі виробництва був здійснений в такі короткі терміни. І окрему подяку - керівництву компанії «Бош Термотехніка» в особі пана Нечепаєвим за підприємницьку далекоглядність і сміливість, завдяки якій ініціалізація цього інвестиційного проекту стала можливою.

У своїй промові пан Беккер підкреслив, що урочисте відкриття заводу - це завершення першого важливого етапу шляху. Головне попереду - зробити підприємство успішним.

Дмитро Лобанов, глава Енгельской муніципального району Дмитро Лобанов, глава Енгельской муніципального району

Г-н Лобанов зазначив, що Bosch - це всесвітньо відомий бренд. І відкриття нового заводу зайвий раз підкреслює, що компанія не стоїть на місці, а динамічно розвивається. Для Енгельской муніципального району відкриття заводу - це ще один крок до збільшення економічного потенціалу регіону з надходженням податків до доходної частини бюджету, забезпечення промислового ринку високоякісною продукцією і, звичайно ж, це додаткові робочі місця.

Для органів місцевої влади соціально-економічний розвиток Енгельской району орієнтоване, перш за все, на підвищення рівня життя населення та створення інвестиційної привабливості. І відкриття заводів європейських компаній є яскравим тому підтвердженням.

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ КЛАСТЕР «БОШ» В РОСІЇ

У 1996 році відкрився перший завод Bosch в Росії, в місті Енгельсі Саратовської області, з виробництва автокомпонентів. У радянські часи завод спеціалізувався на свічках запалювання, і це виробництво займало всю наявну площу. Після покупки підприємства компанією Bosch і установки нового обладнання практично таку саму кількість свічок стало проводитися на зовсім невеликій площі (не кажучи вже про те, що якість продукції тепер відповідає найсучаснішим вимогам). В результаті Bosch на території, що звільнилася став зносити старі корпуси і будувати нові, під інші виробництва. Сьогодні завод виробляє компоненти систем електронного уприскування палива (модулі педалі газу, датчики витрати повітря, джгути проводів, паливні рампи, сполучну техніку, лямдазонди, модулі ЕБН, блоки управління, дросельні заслінки), свічки запалювання. Географія поставок дуже широка: США, країни СНД, Європи (Великобританія, Німеччина, Португалія, Іспанія і т. Д.), Латинської Америки, Південної Африки, Індонезія, Тайвань, Австралія і багато інших.

У серпні 2007 року Bosch став першою іноземною компанією, яка почала виробляти свої електроінструменти в Росії, прагнучи задовольнити зростаючі потреби російської будівельної галузі. Цікаво, що основна частина продукції заводу (близько 80%) поставляється в Західну Європу. Виробництво електроінструментів не зводиться до банальної збірці. У Енгельсі роблять мотори, деталі, в тому числі пластикові корпусні.

У 2005 році в Санкт-Петербурзі засновано виробничий підрозділ німецького концерну Bosch and Siemens Home Appliances Group - ТОВ «БСХ Побутові Прилади». На площі в 24 га розмістилися два заводи: з виробництва холодильників (до 500 тис. Штук на рік) і по випуску пральних машин (до 350 тис. Штук на рік).

У квітні 2014 року розпочалося виробництво побутових і промислових котлів Bosch в місті Енгельсі. Це перший завод концерну з опалювальної техніки в Росії і перший - серед німецьких виробників теплогенераторів.

У 2015 році буде введено в експлуатацію виробництво автокомплектуючих в Самарі. Підприємство площею 20 000 м2 буде випускати автокомпоненти переважно для місцевого ринку: антиблокувальні пристрої, генератори, інжектори системи Common Rail, системи склоочисників. Компанія планує інвестувати в проект до кінця 2016 року близько 50 млн євро.

У 2015 році в Енгельсі заплановано введення в експлуатацію ще одного заводу Bosch по опалювальних приладів - радіаторів.

«Розроблено для життя»

Завдання Bosch як провідного виробника - слідувати високому стандарту якості, незалежно від того, на якому заводі виробляється його продукція. На підприємствах в Росії використовується сучасне високотехнологічне обладнання тих же постачальників, що і на заводах в Німеччині і в інших країнах, де є виробничі майданчики Bosch. Важливим фактором у забезпеченні однакового рівня якості продукції є централізоване укладання договорів на поставку сировини і матеріалів. Високі споживчі властивості продуктів повністю виправдовує девіз компанії: «Розроблено для життя».

Редакція журналу «Споживач. Все для будівництва та ремонту »і сайту www.master-forum.ru вітає компанію Bosch з відкриттям в Росії заводу з виробництва опалювальної техніки і бажає новому підприємству процвітання і багаторічної творчої роботи!

Репортаж опублікований в журналі "Споживач. Все для будівництва та ремонту "ЛІТО 2014

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online