Земельні ділянки ветеранам бойових дій: умови отримання і пільги на землю

  1. Загальна інформація
  2. Хто видає землі
  3. Регіональні проекти
  4. Хто є ветераном
  5. Хто є нужденним
  6. Хто має право отримати ділянку після 2005 року
  7. умови отримання
  8. Земельні пільги
  9. Останні зміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До 1 січня 2005 року ветеранам бойових дій, як пільгової категорії громадян, було покладено виділення земельної ділянки на безоплатній основі під будівництво житла .

Однак після того, як був введений Федеральний закон, який монетизував натуральні пільги, право на отримання землі безкоштовно було втрачено.

Загальна інформація

Земельні ділянки ветеранам бойових дій видавалися безкоштовно до 1 січня 2005 року. Зараз ця процедура не скасована. Ті, хто встали в чергу на отримання землі до 1 січня 2005 року, можуть розраховувати на те, що ділянку безкоштовно вони все-таки отримають.

Ветерани, які встали на облік в чергу після 1 січня 2005 року, потрапили вже під монетизувати програму, що передбачає матеріальну допомогу на придбання житлового приміщення у власність.

Хто видає землі

Земля учасникам бойових дій виділяється з федерального фонду Земля учасникам бойових дій виділяється з федерального фонду. Тобто існує загальна для всієї Росії чергу, яка просувається досить повільно.

Пов'язано це з тим, що в федеральному фонді на балансі знаходиться не надто багато ділянок, які можуть бути виділені для будівництва житлових будинків приватними особами.

Федеральний закон, який замінив натуральне виділення земель грошовим варіантом, дозволив дещо прискорити процес виплати належних ветеранам пільг.

Ті, хто вирішив змінити чергу, вступивши в монетизувати програму, повинні відмовитися від участі в первісної програмі.

При цьому постановка на новий облік здійснюється в порядку звичайної черги, ніяких привілеїв не передбачено.

Регіональні проекти

Після вступу в силу закону про монетизацію деякі регіони на місцевому рівні встановили виділення земель пільговим категоріям громадян з власного фонду.

Наприклад, в Новосибірській області на підставі закону №108 від 14.04.2003 року для індивідуального будівництва ветерани бойових дій можуть отримати землю безкоштовно. Людина повинна бути визнаний потребують житловому приміщенні, інакше на облік він поставлений не буде.

При цьому ветеранам бойових дій пропонується вибір: отримання коштів на придбання житлового приміщення по федеральному проекту або отримання пільги в натурі з регіонального проекту.

Одночасно отримати і ту, і іншу пільгу не представляється можливим.

Далеко не всі регіони підтримують пільгові категорії громадян шляхом виділення з власного фонду ділянок під будівництво. Для отримання актуальної інформації в конкретній галузі необхідно звертатися в місцеву адміністрацію, відділ Росреестра, МФЦ або УСЗН.

Хто є ветераном

Оскільки на земельні ділянки безкоштовно могли розраховувати тільки ветерани бойових дій, Федеральним законом від 12 Оскільки на земельні ділянки безкоштовно могли розраховувати тільки ветерани бойових дій, Федеральним законом від 12.01.1995 № 5 було визначено, хто ними є.

До цієї пільгової категорії громадян відносяться військовослужбовці:

  • автомобільного або льотного складу, що служили в Афганістані в період бойових дій;
  • відправлені для виконання завдань на територію Сирії (з 2015 року);
  • розмінували території колишнього СРСР і РФ після Великої вітчизняної війни;
  • виконують бойові завдання в період проведення бойових дій на території колишнього СРСР, на території РФ або іншої території за завданням держави.

Завантажити та роздрукувати безкоштовно

Федеральний закон від 12.01.1995 N 5-ФЗ «Про ветеранів»

Хто є нужденним

Для отримання будь-якої земельної виплати (будь то пільга в натурі або грошовому еквіваленті) заявник повинен бути визнаний потребують. Тобто в його власності і власності членів його сім'ї, які проживають разом з ним, не повинно бути ніякого житла.

Крім того не повинен бути складений договір соціального найму на квартиру або будинок, за винятком випадків, коли житлове приміщення не відповідає встановленим нормам.

Заявник не повинен бути одержувачем аналогічної державної допомоги з інших підстав.

Наприклад, якщо ветеран бойових дій при цьому є співробітником поліції з певною вислугою років, і вже отримав житло за іншою програмою.

Якщо ветеран бойових дій отримав земельну ділянку, вставши на облік до 2005 року, то він не може розраховувати на одноразову соціальну виплату для придбання житлового приміщення.

Навіть якщо отриману ділянку він продав або подарував іншій особі. Програма соціальної допомоги вважається виконаним.

Хто має право отримати ділянку після 2005 року

Незважаючи на те, що програма постачання земельними ділянками змінилася на матеріальну допомогу від держави, існує ряд ветеранів, які все ще можуть реалізувати своє право. Навіть якщо встали на облік після 2005 року.

До таких громадян належать:

  • герої РФ або СРСР;
  • герої соціалістичної праці;
  • повні кавалери ордена Слави.

Для підтвердження статусу повинні бути представлені супровідні документи до відповідних нагород. В іншому випадку право на отримання земельної ділянки втрачається.

умови отримання

Крім того, що громадянин, який розраховує на пільгу, повинен мати певну заслугою, до нього висувається і ряд інших умов.

До них відносяться:

  • відсутність у власності у заявника земельної ділянки;
  • відсутність у власності житлового будинку, що знаходиться на ділянці проживання;
  • реєстрація за місцем проживання не менше 5 років;
  • невідповідність санітарним нормам житлового приміщення, що перебуває у власності або в користуванні за договором соціального найму.

Якщо заявник не проходить за цими критеріями, то право на отримання у власність землі втрачається. В цьому випадку оформити ділянку можна тільки з загальних підставах.

Земельні пільги

Існує ряд інших пільг, які покладені ветеранам бойових дій Існує ряд інших пільг, які покладені ветеранам бойових дій.

Якщо отримати землю не виходить, то ця категорія громадян може скористатися правом на переважне вступ в дачні або садові, городні та гаражні, житлові та житлово-будівельні кооперативи.

Дане право закріплено на федеральному рівні, тому ветерани бойових дій можуть його реалізувати в будь-який момент.

Реалізувати своє право на вступ в кооперативи можуть не тільки ті, хто не отримав земельні ділянки під будівництво, а й ті, хто стоїть в черзі на них, а так само ті, хто вже їх отримав.

Останні зміни

У 2018 році були продовжені виплати коштів для придбання житла пільговими категоріями громадян, а так само виділення земельних ділянок тим, хто встав на облік до 2005 року.

При цьому існуюча чергу на землю просувається дуже повільно, близько 50-70 осіб на рік. Тому програма може бути продовжена на невизначений термін - до тих пір, поки всі пільговики не реалізують своє право.

Наші експерти відстежують всі зміни в законодавстві, щоб повідомляти вам достовірну інформацію.

Підписуйтесь на наші оновлення!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online