Податкові пільги ветеранам бойових дій

  1. Термінологія
  2. Види податкових пільг ветеранам бойових дій
  3. Пільги з транспортного податку
  4. Податок на майно
  5. Пільги по земельному податку
  6. Пільги по державному миту
  7. порядок отримання
  8. Можливі зміни в 2018

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Учасники військових операцій на території країни і за її межами, які отримали статус «ветерана», мають право на цілий спектр державної допомоги. податкові пільги для ветеранів бойових дій представляють один із її напрямів. Мета підтримки - знизити обов'язкові платежі, і зменшити навантаження на сімейний бюджет військових, які ризикували життям заради країни і її громадян.

Підстава для отримання податкових послаблень дає 5 ФЗ «Про ветеранів». Перелік пільг для ВБД відбивається у другій частині Податкового кодексу РФ, а також в окремих правових актах регіонального та федерального рівня. Це пов'язано з тим, що суб'єктам РФ надано право на визначення умов при призначенні частини податкових привілеїв для ветеранів.

Аналіз документів дозволяє розібратися, які податки ветерани можуть сплачувати в пільговому обчисленні, від яких виплат вони за законом звільняються повністю, і яка процедура отримання привілеїв.

Термінологія

Щоб зрозуміти, як працює система податкових привілеїв, слід освоїти термінологію.

Основні поняття, якими доведеться оперувати, є:

Основні поняття, якими доведеться оперувати, є:

  • податкова база;
  • податкова ставка;
  • податкове вирахування;
  • коефіцієнти (знижують і підвищують).

Податковою базою визнаються об'єкти, які згідно із законом підлягають оподаткуванню. Наприклад, при стягненні майнового збору, базою буде загальна вартість всіх об'єктів власності громадянина: квартири, дачі, гаража, інших житлових і нежитлових будівель.

Податкові ставки виражені у вигляді відсотка від вартості податкової бази. Показник може бути встановлений на федеральному рівні або на рівні суб'єкта.

Під податковим вирахуванням розуміють скорочення податкової бази на встановлену законом величину. Відрахування може бути спочатку виражений в грошовому еквіваленті, або надавати можливість виключення з бази певного майна або отриманого доходу.

Коефіцієнти можуть збільшувати або скорочувати виплати громадянина на суму затвердженого законодавством показника.

Всі нарахування проводяться податковою службою. Максимальний період, за який ИФНС може виставити рахунки - 3 роки.

З 2015 року в обов'язки громадян входить своєчасна подача відомостей про отримання доходів і придбанні майна.

Види податкових пільг ветеранам бойових дій

Згідно із законодавством ВБД, надаються послаблення по сплаті ПДФО і державних мит, майнового та земельного податків. Крім того, виходячи з суб'єкта проживання, ветерани можуть розраховувати на пільги з транспортного збору.

податкові пільги ветеранам бойових дій в частині прибуткового податку закріплені 217-218 статтями НК.

Податковою базою буде будь-який дохід, отриманий ветераном. Ставка податку дорівнює 13%, і обчислюється щомісяця.

Згідно з нормами для ВБД, з податкової бази виключаються:

  • посібники та виплати, покладені від держави, згідно ветеранському статусу;
  • податкове вирахування, що дорівнює 500 рублям (детальніше читайте тут );
  • податкове вирахування, що дорівнює 3000 рублів, якщо ВБД має інвалідність, отриману за час служби, статус «чорнобильця», або брав участь у ядерних (радіаційних) випробуваннях.

Використовувати наявний відрахування можна, виключивши його щомісяця з податкової бази, в такому випадку виплата буде нижче. Другий варіант - реалізувати право на пільгу, звернувшись за вирахуванням в кінці звітного періоду. Так можна отримати на руки різницю, що утворилася в результаті переплати.

Якщо до переліку податкових пільг потрапляють кілька варіантів відрахувань, то фактично надається тільки один з них - більший.

Пільги з транспортного податку

Часте підвищення ставок транспортного збору призвело до його значного збільшення. Сума обов'язкової виплати для сімейного бюджету стала досить відчутною. Пільги з цього податку викликають серед ветеранів бойових дій найбільший інтерес.

Федеральне законодавство ст.356 НК закріпило можливість надавати ВБД привілеї в оподаткуванні на транспорт за регіональною владою. Умови по суб'єктах РФ сильно розрізняються.

У частині суб'єктів:

  • надані знижки (в середньому по країні від 20 до 50%);
  • ВБД звільнені від податку повністю;
  • пільги по Автозбір у ветеранів абсолютно відсутні, зниження ставок можливе тільки при додаткових підставах (інвалідності, наявності державних звань і так далі).

Регіональне законодавство може визначати кілька варіантів пільг зі сплати цього збору, забезпечуючи ветерану особливо вигідне право вибору.

Найбільш часта схема надання знижки при сплаті автоподатків або його скасування ветеранам бойових дій: Найбільш часта схема надання знижки при сплаті автоподатків або його скасування ветеранам бойових дій:

  1. Привілей діє відносно однієї машини з податкової бази ветерана кожної категорії (автомобіль, мототехніка, водний транспорт).
  2. ВБД може скористатися пільгою тільки в тому випадку, якщо є власником об'єкта за документами.
  3. Технічні характеристики потужності двигуна транспортного засобу менше або дорівнюють встановленої в регіоні нормі (в середньому цей показник дорівнює 100-150 к.с.).

Різниця в застосуванні пільг по транспортному збору, пов'язана з відсутністю затвердження показників на федеральному рівні, зобов'язує інспекторів ФНС консультувати жителів регіону.

Слід звертатися в місцеве відділення ИНФС, і дізнаватися, які пільги з транспортного збору покладено ветерану бойових дій.

Хочете докладніше дізнатися про транспортний податок для ВБД, переходите до статті.

Податок на майно

Пільги по майновому податку ветеранам воєнних дій, які служили в Афганістані та інших територіях, де країна проводила військові операції, відображені в ст.407 НК.

Для визначення збору за майно в податкову базу входять всі об'єкти нерухомості, які належать ВБД.

Вони розділені на кілька категорій:

  • квартири і кімнати;
  • житлові приватні будинки;
  • приміщення, які використовуються в якості творчих майстерень;
  • дачні та садові будинки і господарські будівлі, їх площа не перевищує 50м²;
  • машиномісця і гаражі.

Федеральне законодавство встановлює можливість не включати в податкову базу один об'єкт будь-якої категорії зі списку.

Наприклад, якщо ветеран володіє квартирою, кімнатою, невеликим садовим будиночком і сараєм, то наявна привілей дає можливість не платити податок за одне житлове і одне нежитлове приміщення.

Ветерану бойових дій необхідно самостійно визначити, на який об'єкт поширити пільгу. Це дає можливість вибрати найвигідніший варіант.

Законодавство допускає надання ветеранам бойових дій додаткових регіональних податкових знижок по майновому збору.

На сайті є окрема стаття про майнові пільги для ветеранів.

Пільги по земельному податку

щодо виплат земельного податку ветеранами бойових дій в кодекс внесені останні зміни від 21.12.2017. Законодавці обіцяють, що поправки набудуть чинності вже в січня 2018.

До кінця року діє наступна система розрахунку (ст.391 НК):

  • сума податкової бази розраховується по кадастрової вартості земельного наділу;
  • ВБД має право на відрахування з бази 10 000 в рублевому еквіваленті;
  • ставка податку встановлюється на рівні суб'єкта РФ;
  • додаткові привілеї можуть бути визначені на рівні регіону.

З січня 2018 року через податкової бази для ВБД буде виключена площа в 6 соток. Якщо ділянку менше, або дорівнює затвердженим показником, то ВБД буде повністю звільнений від податку. Якщо наділ більше, розрахунок мита буде вестися за вирахуванням допустимої площі.

Важливо відзначити, що суми земельного податку по країні можуть істотно відрізнятися. Регіональні органи влади встановлюють ставки самостійно, наприклад, вводячи підвищувальні коефіцієнти для земель під будівництво, а знижують показники для наділів, наданих під городництво.

Місцева влада може звільняти від сплати земельного податку ветеранів бойових дій відповідно до власними критеріями, або знижувати для них ставки.

Читайте докладніше про пільги на земельний податок.

Пільги по державному миту

Окремі знижки отримують ВБД по оплаті державного мита Окремі знижки отримують ВБД по оплаті державного мита. Правило стосується зборів при зверненнях до судових органів, і закріплено ст.333.36 НК.

Якщо ветеран змушений відстоювати свої права, при розгляді справи судові витрати з нього не стягуються:

  • у Верховному суді;
  • судом загальної юрисдикції;
  • у світових суддів.

Пільга поширюється на процеси цивільного та адміністративного судочинства.

порядок отримання

Щоб реалізувати податкові пільги, покладені для ветеранів військової служби, необхідно з'ясувати їх повний перелік, і заявити про бажання скористатися кожною з них. За замовчуванням при розрахунку податків жодне з послаблень для ВДБ не враховується.

З'ясувати, які привілеї, і на яких умовах покладені ветерану, а також оформити всі податкові пільги можна в одному місці - територіальному відділенні ФНС.

Слід подати заяву про надання кожної пільги, на яку претендує ВБД.

Право на отримання привілеїв в оподаткуванні дається при наявності посвідчення ветерана бойових дій.

Громадянин, який є учасником військових операцій, але не оформив документ належним чином, не зможе розраховувати на пільги, поки не отримає посвідчення.

Щоб скористатися знижками, або скасувати можливі податки, ветерану можуть знадобитися документи, що підтверджують дотримання умов програм підтримки. Так, для зменшення Автозбір знадобиться ПТС, для скасування виплат за ділянку - кадастрова документація і паперу про права власності, а для того, щоб не платити держмито, буде достатньо пред'явити посвідчення.

Можливі зміни в 2018

Поправки, вже внесені в Податкове законодавство, можливо не остаточні. У Держдумі розглядається законопроект №341006-7, який дозволить звільнити від земельного податку пільгові категорії громадян, включаючи ВБД. Скасування податку торкнеться тих земель, де розташовані об'єкти нерухомості, від сплати майнового збору за які ветеран бойових дій вже звільнений законодавчо.

Якщо у вас залишилися питання, що стосуються податкових пільг ветеранам бойових дій, або ви зіткнулися з відмовою в отриманні законних привілеїв, залиште повідомлення в поле «Коментарі».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online