Пільги ветеранам та учасникам бойових дій в Таджикистані

  1. Акция !!! Консультація юриста 2500 рублів БЕЗКОШТОВНО до 30 червня
  2. Хто має право на преференції?
  3. категорії пільг
  4. житлові пільги
  5. Медицина і санаторна терапія
  6. Трудові та освітні пільги
  7. Податковий кодекс
  8. інші преференції
  9. Алгоритм отримання преференцій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Війна в Таджикистані вважається не менш кровопролитної, ніж афганська . Але довгий час воювали на таджицько-афганському кордоні не надавалося жодних привілеїв. Зараз ситуація змінилася і держава постаралося відновити справедливість.

Пільги ветеранам бойових дій включають в РФ ряд преференцій: пенсійних, комунальних, податкових, житлових, трудових, медичних, освітніх. Зокрема, ті, хто воював в Таджикистані (вересень 1992 - 1997 рр.), Можуть розраховувати на них, не залежно від віку, тривалості військової служби і регіону проживання в Росії.

Акция !!! Консультація юриста 2500 рублів БЕЗКОШТОВНО до 30 червня

Якщо військовий офіційно визнається ветераном бойових дій, йому належить підвищена пенсія, знижки по комуналці, пільгове лікування в санаторіях, можливість отримання щорічної оплачуваної відпустки у зручний час, трудові гарантії і інші переваги.

Хто має право на преференції?

Хто має право на преференції

Спеціальні пільги інвалідам і учасникам активних бойових і розвідувальних дій в 1992 - 97 рр. в Таджикистані отримують всі, хто внесений в 3-й розділ закону «Про ветеранів» від 1995 р

Але до 2015 р далеко не всі з більш ніж 33000 військовослужбовців могли оформити ветеранства. Тільки близько 1500 чоловік отримали посвідчення.

З 2015 р в законопроект були внесені зміни, і тепер право на допомогу від держави і привілеї отримали навіть ті, у кого в особистому ділі не зафіксовано факт участі у війні, а зроблені наступні та подібні до них записи:

  • охорона закріплених в конституції прав громадян,
  • відновлення миру,
  • стабілізація обстановки,
  • охорона кордону, держпідприємств і військових баз,
  • підтримання порядку в умовах воєнного стану і т. д.

Тобто не обов'язково приносити на розгляд лікарсько-військової комісії довідку про участь в зоні боїв, тим більше, що її у більшості учасників військового конфлікту в Афганістані немає. Досить мати відповідну позначку у військовому квитку.

категорії пільг

Пенсійні та інші грошові допомоги

Ветеранам виплачуються підвищені пенсії після досягнення пенсійного віку і по інвалідності , А також ЕДВ в розмірі понад 2600 руб. Але при наявності інвалідності можна отримувати щось одне: або пенсію, або щомісячна допомога. Сума пенсійних виплат по інвалідності варіюється в залежності від присвоєної групи, причин появи каліцтв, їх тяжкості (1900 - 4300 руб.).

Розмір основної пенсії залежить від багатьох факторів:

  • вислуги;
  • військового звання;
  • останньою займаною посадою.

Відповідно до закону про монетизацію у вигляді грошей можна також отримувати щомісяця компенсацію набору соцпослуг (включає ліки за рецептом лікаря, щорічні путівки в санаторій, проїзд в приміському транспорті). Набір соцпослуг (995 руб.) Входить в розмір ветеранської пенсії.

житлові пільги

житлові пільги

Учасникам військової кампанії в Таджикистані компенсують 50% квартплати на федеральному рівні і 50% комуналки по окремих регіонах (але, за відгуками, встановлені норми використання комунальних послуг, що підлягають пільгової оплати, настільки малі, що більшості людей важко в них вкластися). Можливо безкоштовне надання житла (якщо ветеран зареєструвався до 2005 р і дійсно потребує поліпшення житлових умов) та позачергове встановлення стаціонарного телефону.

Медицина і санаторна терапія

При зверненні до медустанов Міністерства оборони ветерани обслуговуються позачергово. Така ж пільга повинна надаватися і в інших державних поліклініках.

Безкоштовно можна отримати протези (крім зубних), ортопедичні вироби. Ця послуга може стати в нагоді не тільки тим, хто отримав поранення і каліцтва в Таджикистані (а це понад 380 осіб), а й тим, у кого така потреба з'явилася пізніше.

Також є пільги на путівки в санаторії, профілакторії для лікування. Крім того, кожен місяць з бюджету ветеранам виділяється певна сума на ліки за рецептом лікаря. Еквівалент цієї суми можна отримати у вигляді грошей в складі НСУ.

Трудові та освітні пільги

Крім ежегодічного оплачуваної обов'язкової відпустки в будь-який зручний час ветеран має право вимагати відпустку за свій рахунок (до 35 днів), також в будь-який час без вказівки причин.

Ветерани війни в Таджикистані можуть пройти навчання за рахунок підприємства, вступити до навчального закладу поза конкурсом за умови успішної здачі іспитів і отримувати потім підвищену стипендію.

Податковий кодекс

Податковий кодекс РФ передбачає для ветеранів війни в Таджикистані такі привілеї:

  • пільги з ПДФО за майновим і податку на прибуток;
  • можливість не платити збір при зверненні до суду;
  • транспортні преференції на регіональному рівні (але не на федеральному).

Наприклад, в столиці ветеран може не платити податок по одному ТЗ (але якщо потужність мотора авто не перевищує 100 л. С.).

У регіонах є й інші податкові преференції.

інші преференції

інші преференції

Крім преференцій федерального значення ветерани отримують регіональні послаблення. Наприклад, на загальнодержавному рівні в 2004 скасували безкоштовний проїзд для колишніх військовослужбовців, але в деяких регіонах ця пільга збереглася.

Крім того, матеріальну підтримку повинні отримувати і сім'ї загиблих військових, а в Таджикистані померло понад 300 осіб (дружина, діти до 18 років). Але якщо вдова ветерана виходить заміж повторно, вона позбавляється привілеїв і повинна повернути всі отримані з моменту нового заміжжя допомоги і компенсації.

Серед додаткових привілеїв - позачергове зарахування в некомерційні кооперативи (житлові, садівничі, гаражні, дачні), привілейоване участь в різних культурних, спортивних, побутових події.

Також позачергово ветерани можуть купувати квитки на будь-який транспорт в касах. Їх повинні в першу чергу обслуговувати у всіх установах.

Алгоритм отримання преференцій

Для отримання пільги військові зазвичай звертаються до військкоматів за місцем проживання або іншу інстанцію, яка направила людини на проходження військової служби в конкретний регіон.

Після отримання звання ветерана можна відправитися в пенсійний фонд, податкову інспекцію, ЖКГ, щоб написати заяви на відповідні знижки.

При наявності каліцтв обов'язково проходження МСЕ для отримання довідки про інвалідність.

Всі пільги носять заявний характер. Подати заяву можна особисто або через довірену особу.

Також крім пільг на федеральному рівні, дізнайтеся, які є преференції по регіонах. Щороку місцеве законодавство видає нові накази, що стосуються пільговиків, тому потрібно бути в курсі нововведень і встигнути ними скористатися.

Хто має право на преференції?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online