Зразок заяви на індексацію і перерахунок аліментів

  1. Хто і як повинен проводити індексацію
  2. Якщо в індексації відмовляють
  3. Чи можна измененить розмір аліментів
  4. Як скласти заяву на перерахунок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зобов'язання виплачувати аліменти на утримання дитини може тривати багато років Зобов'язання виплачувати аліменти на утримання дитини може тривати багато років. Воно може виникнути від самого народження і тривати до досягнення нею повноліття.

Протягом цих років інфляція може значно змінити ситуацію в країні, вплинути на рівень прожиткового мінімуму. І суми утримань, які присуджувалися в якості аліментів, можуть знецінитися. В такому випадку, коли вони не забезпечують достатнього рівня підтримки дитині, закон передбачає їх індексацію.

Сімейний кодекс вимагає індексації аліментів тільки в тому випадку, коли вони виплачуються у твердій сумі . З 2012 року такі фіксовані аліменти призначаються в пропорції до прожиткового мінімуму. Коли змінюється цей показник в регіоні або на федеральному рівні, в тій же пропорції повинен виконуватися перерахунок стягнення.

Хто і як повинен проводити індексацію

Процедуру індексації можуть проводити судовий пристав шляхом винесення постанови або бухгалтерія тієї організації, де утримуються аліменти Процедуру індексації можуть проводити судовий пристав шляхом винесення постанови або бухгалтерія тієї організації, де утримуються аліменти. Для цього на підприємстві видається наказ, який стверджує нові суми стягнення відповідно до зміни розміру прожиткового мінімуму.

Розрахунок індексації виконується з використанням коефіцієнта, що враховує співвідношення між новим і попереднім значеннями прожиткового мінімуму. На цей коефіцієнт коригується фіксований розмір стягнення, встановлений рішенням суду.

Щоб виконати перерахунок, судового пристава або бухгалтеру необхідно мати рішення суду про суму стягнення, офіційні дані про колишньою і новою сумі прожиткового мінімуму, а також знати дату вступу в силу нового показника.

Якщо виплата аліментів не проводилася, вони підлягають індексації з урахуванням зміни прожиткового мінімуму в кожному періоді, за який існує заборгованість.

Якщо в індексації відмовляють

Практика показує, що випадків, коли індексацію не проводять, досить. А значить, права дитини порушені. В такому випадку виникає необхідність звернутися із заявою про індексацію до судового пристава. При невиконанні ним своїх обов'язків, зразок, що містить вимогу індексації, передають старшому судовому приставу відділу УФССП, в якому знаходиться виробництво. Такий же зразок можна подати на підприємство, де працює платник.

Індексація аліментів має місце тільки в тому випадку, коли прожитковий мінімум збільшується, при його зниженні перерахунок не виконується.

До 2012 року, встановлюючи аліменти в фіксованому розмірі, суд спирався на показник мінімального розміру оплати праці. Іноді бухгалтера посилаються на нестиковки в законодавстві і не виконують індексацію, ігноруючи положення закону «Про виконавче провадження» від 2 жовтня 2007 року № 229-ФЗ. Якщо бухгалтерія підприємства відмовляється приймати зразок з вимогою про перерахунок, із заявою слід звертатися до суду, він і винесе рішення про індексацію на підставі заяви.

Зразок, з яким потрібно звернутися в суд, можна знайти і скачати в кінці статті. Зразок з вимогою перерахувати індексацію повинен включати:

  • назва судової інстанції;
  • дані заявника;
  • посилання на виконавче провадження;
  • дані про платника, стягувач та одержувача аліментів;
  • посилання на законодавчі акти, згідно з якими проводиться індексація;
  • прохання прийняти рішення про індексацію;
  • перелік документів, які є підставою для заяви.

Заява на індексацію направляють мировому судді за місцем проживання одержувача або платника аліментів.

Чи можна измененить розмір аліментів

Сімейний кодекс визначає, що розмір утримання, встановлений спочатку, може змінюватися у зв'язку зі зміною матеріального становища того, хто виплачує грошове утримання. Це рішення приймається на підставі заяви або платника, або одержувача аліментів встановленого зразка.

Подати заяву доцільно в наступних випадках.

  1. У платника виник обов'язок виплачувати зміст ще на одну дитину. У такій ситуації, присудження по 25% на кожного з дітей, призводить до перевищення гранично допустимої за законодавством суми і стягнення частки більшої, ніж 33% від доходу.
  2. У новому шлюбі у платника аліментів народилися діти, на їх забезпечення не вистачає засобів.
  3. Матеріальне становище платника значно погіршився, і він не має можливості виплачувати встановлену суму стягнення. Це може статися у зв'язку з втратою роботи, з необхідністю змінити рід діяльності через хворобу, з настанням інвалідності.
  4. Мати дитини дізналася про додаткові доходи колишнього чоловіка, які не були враховані судом при прийнятті рішення.

Як скласти заяву на перерахунок

Заява на перерахунок аліментів подають мировому судді за місцем проживання позивача або відповідача Заява на перерахунок аліментів подають мировому судді за місцем проживання позивача або відповідача. У його зразку вказується:

  • судова інстанція, куди подається документ;
  • інформація про позивача, відповідача;
  • номер, дата і суть судового рішення про присудження аліментів;
  • причини, за якими потрібно перерахунок суми утримання;
  • перелік доданих документів, що підтверджують ситуацію.

У зразку прохання на перерахунок слід детально вказати обставини, за якими відбулася зміна матеріального становища з посиланнями на документи, що додаються. І висловити вимогу про перерахунок розміру аліментів, раніше встановленого судом. Заява повинна містити інформацію про колишньою і нинішньою частці виплати в загальному доході.

Зразок, що містить вимогу про перерахунок, можна скачати в кінці статті.

Зразок зі зверненням про виконання перерахунку обов'язково підкріплюють:

  1. Рішенням суду про виплату, в якому встановлений твердий розмір стягнення.
  2. Документами, що підтверджують зміни матеріального становища. Це може бути довідка з роботи, медична довідка про серйозне захворювання, що вимагає зміни роду діяльності, судові документи про присудження виплати ще одній особі, свідоцтва про народження дітей.
  3. Квитанцією про сплату мита. Такі судові справи вважаються немайновими, розмір мита з січня 2019 року становить 300 рублів.

Заява на перерахунок можна подавати протягом усього періоду проведення утримань. Розглядаючи заяву на перерахунок аліментів, суд бере до уваги:

  • розмір доходу особи, з якого стягується утримання;
  • співвідношення поточної суми аліментів з доходом їх платника;
  • наявність інших осіб, які мають право на фінансову підтримку;
  • частку доходів платника, що припадає на кожного з одержувачів.

Завантажити зразок заяви про індексацію аліментів

Завантажити зразок заяви про перерахунок аліментів

Рекомендуємо до перегляду

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online