Заборгованість по аліментах: як стягнути, порядок дій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Обов'язок утримувати свою дитину залишається у кожного з батьків навіть після розірвання шлюбу. при розлученні Обов'язок утримувати свою дитину залишається у кожного з батьків навіть після розірвання шлюбу обмовляється, з ким залишається дитина, а хто буде зобов'язаний надавати матеріальну підтримку.

Найцивілізованішим і найбільш оптимальним способом обговорити всі нюанси, пов'язані з виплатою аліментів, є домовленість між батьками. У цьому випадку, як правило, ніколи не виникає проблем із заборгованістю по виплатах або їх прострочених, оскільки батьки відповідально підходять до виховання і матеріального забезпечення дитини.

Але найчастіше виходить, що той з батьків, хто повинен забезпечувати своїх дітей після розлучення не поспішає цього робити. Навіть рішення суду про обов'язкову сплату аліментів допомагає не завжди. Боржники змінюють місце проживання, приховують свої контакти, не розкривають місце роботи і так далі.

Що таке аліментна заборгованість?

Перш за все, необхідно розуміти відмінність між боргом позовів про аліменти виплат і стягненням аліментів за минулі періоди. Заборгованість може з'явитися тільки в тому випадку, якщо раніше судом вже було прийнято рішення про аліментних виплат, але батько дозволяє собі не виконувати його.

Також заборгованістю буде визнано невиконання умов позасудової угоди між разводящимися батьками. Якщо в такій угоді було зазначено, що один з батьків зобов'язаний виплачувати матеріальні засоби для дитини, але в дійсності виплати не проводяться, то вся невиплачена сума буде вважатися боргом.

Оскільки аліментні виплати носять регулярний характер, то їх несплата в обумовлені терміни лише збільшує суму загальної заборгованості.

Куди звертатися при появі заборгованості по аліментних виплат?

Оскільки аліменти стягуються за виконавчим листом, то звертатися при появі боргу слід в службу судових приставів. На неї покладається обов'язок повного супроводу виконання рішення суду і прийняття своєчасних заходів при будь-яких діях, що порушують це виконання.

Цей спосіб вирішення проблеми заборгованості по аліментах підходить тільки в тому випадку, якщо не виконується раніше прийняте судове рішення Цей спосіб вирішення проблеми заборгованості по аліментах підходить тільки в тому випадку, якщо не виконується раніше прийняте судове рішення. Тобто, при розлученні один з батьків був визнаний зобов'язаним матеріально допомагати своїй дитині в судовому порядку.

Якщо ж всі питання по забезпеченню дитини обмовлялися в позасудовому угоді, то при порушенні його умов необхідно спочатку звернутися до суду з відповідною позовною заявою. Угода має повну законну силу, і порушення його умов карається за законом. Після цього вже слід звертатися до судових приставів.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Результат кожного з цих способів буде на користь дитини, тому говорити про більшу чи меншу ефективність судового рішення по виплаті аліментів і батьківського угоди не доводиться.

З питань аліментні заборгованості не варто звертатися в приватні структури (охоронні або колекторські агентства, і так далі). Будь-які подібні дії будуть незаконними.

Порядок звернення до служби судових приставів

Звернення з приводу наявності у другого з батьків боргу позовів про аліменти виплат починається з написання заяви. У даній заяві слід вказати, коли прийнято судове рішення про стягнення аліментів, які платежі були зроблені і яка загальна сума боргу.

Будь-яка фактична інформація, що міститься в заяві, повинна бути підкріплена доказами - копіями документів, чеками, платіжними дорученнями і так далі. Крім заяви необхідно подати особисті дані, копії свідоцтва про народження та розірвання шлюбу. Якщо полягало досудову угоду, то має бути поданий його копію.

ССП зобов'язана протягом 1 дня почати виробництво з приводу наявного боргу і робити все допустимі законом дії для усунення цієї заборгованості.

До числа таких дій відносяться:

Терміни стягнення заборгованості по аліментних виплат

На відміну від аліментів за минулі терміни аліментна заборгованість може бути стягнена без терміну давності, тобто за весь період, протягом якого необхідно проводити виплати. Але це має сенс тільки в тому випадку, якщо цей борг утворився з вини батьків, зобов'язаного сплачувати аліменти.

Якщо ж борг з'явився з вини іншого з батьків, то законом визначено трирічний термін, за який цей борг може бути стягнений.

Наявність заборгованості з виплати аліментів є підставою для залучення неплатника до відповідальності аж до кримінальної. Злісні неплатники можуть навіть втратити волі на строк до одного року.


Що таке аліментна заборгованість?
Куди звертатися при появі заборгованості по аліментних виплат?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online