Відмова від аліментів в добровільному порядку: порядок процедури і наслідки

  1. Чому без вагомих підстав не можна відмовитися від виплат
  2. Взаємна домовленість між батьками
  3. Які існують способи відмови від матеріальної допомоги
  4. Досудове відмова
  5. Після судового рішення і на стадії виконавчого провадження
  6. Після укладення угоди
  7. Чи можливо повторне звернення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Незважаючи на те, що в суспільстві існує стійке переконання, що розлучення - не привід позбавляти дитину фінансової допомоги другого з батьків, а в законодавстві взагалі немає місця такому поняттю, як відмова від аліментів, останнім часом це досить поширене явище. Здавалося б, кому прийде в голову відмовлятися від зайвих грошей? Виявляється, є причини, за якими така поведінка цілком виправдано, а в деяких випадках - це реальний спосіб отримати натомість ще більші блага.

Чому без вагомих підстав не можна відмовитися від виплат

Однак сімейний кодекс, який в першу чергу захищає дитячі інтереси, має з цього приводу зовсім інша думка. Закон наполягає, що дитину повинні містити обидва батьки, і будь-яку спробу позбавлення його покладеного матеріального забезпечення трактує однозначно як порушення його прав. Важливо врахувати, що спроба оформити відмову від аліментів на дитину наслідки може мати дуже серйозні.

Наприклад, якщо органи опіки випадково дізнаються, що мати не може забезпечити своїм дітям гідне життя, і в той же час не вимагає від їхнього батька належних за законом грошей, то її можуть притягнути до відповідальності за невідповідне виконання своїх обов'язків як батьків і примусити звернутися в судові органи Наприклад, якщо органи опіки випадково дізнаються, що мати не може забезпечити своїм дітям гідне життя, і в той же час не вимагає від їхнього батька належних за законом грошей, то її можуть притягнути до відповідальності за невідповідне виконання своїх обов'язків як батьків і примусити звернутися в судові органи.

Це цілком виправдано, тому що за законом грошове забезпечення покладається саме дитині, але аж ніяк не з батьків, який займається його вихованням, і використовуватися ці кошти повинні не для забезпечення безбідного життя матері, а для задоволення дитячих потреб. Тому оформити офіційну відмову від аліментів неможливо. Суд ніколи не прийме подібний позов до розгляду. Але існує кілька способів, що дозволяють зробити цю процедуру цілком законно.

до змісту ↑

Взаємна домовленість між батьками

Мати і батько можуть самостійно врегулювати питання змісту своєї дитини, підписавши нотаріальне угоду про відмову від аліментів, зразок якого наведено нижче. У ньому потрібно вказати, в якому вигляді буде надано матеріальну допомогу. Наприклад, може бути проведена одноразова виплата великої суми, якої вистачить до його повноліття, або в якості компенсації на його ім'я буде оформлена нерухомість.

Слід врахувати, що цей документ прирівнюється до виконавчого листа, і в разі порушення його умов, може бути пред'явлений судовим приставам і за місцем роботи боржника.

Батьки також можуть домовитися без укладення договору, але неофіційне угода не має юридичної сили, і відповідно, його виконання може бути під питанням.

до змісту ↑

Які існують способи відмови від матеріальної допомоги

Які існують способи відмови від матеріальної допомоги

У разі наявної домовленості, відпадає необхідність в отриманні щомісячного утримання, призначеного судом. Залежно від того, на якій стадії перебуває справа, питання можна вирішити в суді, в службі судових приставів або у нотаріуса.

до змісту ↑

Досудове відмова

Якщо мати та батько не перебувають у шлюбі, не мають розбіжностей з приводу утримання дітей і прийшли до взаємного рішення про їх забезпечення, то все вирішується дуже просто - батько, з яким залишається дитина, може просто не подавати заяву до судових органів про стягнення грошей. Але якщо шлюб зареєстрований, то закон зобов'язує суд при розгляді справи про розлучення виносити рішення про нарахування виплат.

Відмова від аліментів при розлученні можливий тільки в тому випадку, якщо будуть представлені докази, що діти будуть в достатній мірі забезпечені і не потребують допомоги другої сторони. Найрозумніше рішення в цьому випадку - укласти угоду про їхній зміст і запевнити його у нотаріуса, який обов'язково поцікавиться причинами такого рішення, а також перевірить, чи не ущемлені чи дитячі права.

до змісту ↑

Після судового рішення і на стадії виконавчого провадження

Припустимо, справі вже дано хід, і суд виніс рішення про присудження щомісячного утримання, як бути в цьому випадку? Тут можна піти на невелику хитрість і забрати в канцелярії виконавчий лист, залишивши його без руху. Далі доведеться звернутися в службу приставів, де буде поставлена ​​позначка, що заявник відмовився від отримання грошових виплат. Згідно із законом така відмова зупиняє виконавче провадження.

Згідно із законом така відмова зупиняє виконавче провадження

зразок постанови

Якщо виконання вже відкрито, а платник встиг зробити кілька платежів, то потрібно прийти в місцевий підрозділ служби приставів і скласти заяву про відмову від аліментів, зразок його можна подивитися на сайті. У ньому потрібно попросити про закриття виконавчого провадження.

загрузка ...

До заяви додаються такі документи:

  • посвідчення особи батька;
  • документи на дитину;
  • виконавчий лист;
  • Угода про відмову від аліментів або розписка про їх виплату одноразово.
до змісту ↑

Після укладення угоди

Якщо раніше між батьками було укладено угоду про грошове забезпечення, то його можна розірвати, склавши нотаріальний відмова від аліментів. Важливо пам'ятати, що нотаріус не стане завіряти угоду, в якому буде присутній тільки відмова від зобов'язань по відношенню до своїх дітей.

Батьки повинні або надати суду докази, що виплачена одноразова сума на утримання дитини або на його ім'я оформлено рівноцінне майно, або включити в договір додаткові умови, за якими батько бере на себе інші матеріальні зобов'язання.

до змісту ↑

Чи можливо повторне звернення

Щомісячні виплати можна замінити великою сумою грошей

У російському законодавстві дитячі інтереси завжди є пріоритетними, тому жодна зі сторін не зможе раз і назавжди відмовитися від їх змісту. Незалежно від того, яким чином був оформлений відмова від виплат, їх завжди можна відновити. Можна заново ініціювати справу, подавши заяву до суду, поновити виконавче провадження в службі приставів або заново скласти угоду між батьками.

Кожен батько повинен знати, що відмовляючись від грошей, гарантованих законом, на нього одного лягає вся відповідальність щодо забезпечення гідного життя своїй дитині. Тому перед вирішенням варто добре подумати, чи зможе він самостійно впоратися з цим завданням. У цьому питанні також не завадить консультація з досвідченим юристом.

Здавалося б, кому прийде в голову відмовлятися від зайвих грошей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online