Тонкощі шлюборозлучного процесу: з якого моменту нараховуються аліменти

  1. В який момент починається нарахування аліментів?
  2. Добровільне угоду на аліментні виплати
  3. Позовну заяву
  4. Якщо розлучення відбулося давно
  5. Як заощадити час?
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Тонкощі шлюборозлучного процесу: з якого моменту нараховуються аліменти

На жаль, в наші дні, в зв'язку з збільшенням кількості ранніх необдуманих шлюбів, розлучення - зовсім не рідкість. Дуже часто, до того як «розбігтися», подружжя, крім іншого, встигають обзавестися і спільними дітьми.

Згідно з офіційною статистикою, в абсолютній більшості випадків після розлучення неповнолітня дитина залишається з матір'ю. А це означає, що біологічний батько малюка зобов'язаний виплачувати колишній дружині аліменти. З якого ж моменту за законом має починатися регулярне відрахування аліментних виплат?

В який момент починається нарахування аліментів?

Аліменти ніколи не компенсують батьківської любові!

Деякі необізнані в юридичних питаннях громадяни вважають, що нарахування аліментів починається рівно в той момент, коли батько дитини отримує особисто в руки повний пакет паперів, що описують рішення суду з питання аліментних виплат для даної конкретної сім'ї. Однак реальний порядок речей виглядає трохи інакше.

Те, в який саме момент почнеться нарахування аліментних виплат на дитину, безпосередньо залежить від того, на основі якого документа було прийнято рішення про стягнення з батька грошових коштів на утримання малюка. Це могло бути:

  • офіційно задокументований добровільне угоду між колишнім подружжям;
  • подане матір'ю дитини позовну заяву , З метою вирішити питання з виплатою аліментів у судовому порядку

Кожен з цих випадків потребує окремого детального розгляду.

Добровільне угоду на аліментні виплати

У разі, коли рішення про сплату батьком дитини аліментів було прийнято за обопільною згодою колишнього подружжя, «точкою відліку» для нарахування аліментних виплат вважається дата офіційного укладення відповідного договору. На практиці це означає, що рівно через один календарний місяць з моменту підписання паперів, мати малюка може розраховувати на отримання від колишнього чоловіка певної грошової суми.

З точки зору уникнення зайвої бюрократії, такий спосіб стягнення аліментів, безумовно, більш зручний для обох подружжя. Однак на практиці екс-чоловіки часто намагаються відмовитися від позначених в підписаному ними ж договорі зобов'язань, помилково вважаючи, що подібні угоди не мають юридичної сили і через суд їх ніхто до виплат не зобов'яже. А дарма. Втім, навіть пояснювати не потрібно, скількох нервів стоять потім їх колишнім дружинам спроби домогтися свого.

Розмір щомісячних виплат в даних обставинах екс-подружжя встановлюють самостійно, що називається, за згодою сторін.

Позовну заяву

якщо до розлучення подружжя так і не змогли прийти до згоди з приводу розміру і строків виплати аліментів, мати дитини має право звернутися до суду для їх стягнення. В цьому випадку моментом початку нарахування грошових коштів буде вважатися день подання позовної заяви в контору судового діловодства. Адже згідно із законом подані документи повинні бути відправлені на розгляд судом негайно.

Аліменти: хто і скільки повинен платити - відповіді в відеоконсультації:

Якщо розлучення відбулося давно

Аліменти - часто є спірним питанням

Мати дитини зберігає за собою право подачі позову на стягнення аліментів і через кілька років після розлучення (якщо з якихось причин ще не зробила цього раніше). Однак варто врахувати, що перед тим, як у неї візьмуть відповідну заяву, жінка зобов'язана буде пояснити працівникам суду, чим була викликана така тривала затримка.

Якщо причина зволікання була поважною і екс-дружина зможе документально підтвердити це, дуже висока ймовірність, що суд прийме її бік, а колишнього чоловіка зобов'яжуть до виплати аліментів у повному обсязі (тобто за весь період часу, що пройшов після розлучення).

А ось якщо достатніх доказів суду надано не буде, всі гроші, які могли б бути перераховані за час до написання заяви, просто «пропадуть». При стандартній ситуації, встановлений законодавством термін виплати аліментів становить три роки рівно. Це означає, що, скільки б років тому не стався розлучення, в разі запізнілого звернення до суду жінка може розраховувати на стягнення грошових виплат тільки за останні 36 місяців, не більше.

Як заощадити час?

Нарахування аліментів може проводитися в судовому порядку

Щоб почати отримувати аліментні виплати якомога швидше, матері дитини не слід зволікати з поданням позовної заяви. В ідеалі перед заповненням паперів проконсультуватися з підкованим в питаннях стягнення аліментів фахівцем. Правильно заповнену заяву виключить ймовірність того, що документи не приймуть і судовий процес затягнеться. У позовній заяві необхідно вказати:

  • паспортні дані обох батьків і дитини;
  • точні терміни ухилення батька від сплати аліментів;
  • номер банківського рахунку, куди слід переводити стягнені грошові кошти.

Як правило, аліментні справи мають високий пріоритет у черзі на судочинство. Процедура стягнення аліментів затягнеться тільки в тому випадку, якщо відповідні папери були подані до суду відразу, одночасно з документами на розлучення (Але і в цьому випадку затримка складе не більше місяця).

Думка юриста = експерта:

Пропонована нашим читачам замітка орієнтує за термінами стягнення аліментів на користь дитини. Як зазначено, є 2 шляхи, домовленість і через судове примус. Причому часто буває, що судовий шлях є наслідком порушення домовленості.

Необхідно відразу звернути вашу увагу, що в суді необхідно буде доводити, що відповідач ухиляється від виконання своїх зобов'язань. Суду повинні будуть представлені докази, що позивач намагався змусити відповідача виплачувати аліменти. При такому варіанті платежі можна стягнути за весь період простроченої заборгованості, але не більше, ніж за три роки.

А ось якщо попередньої згоди не було, то позивач може претендувати тільки на нарахування аліментів за період, який починається з дня звернення з позовом до суду. Жодна зі сторін при виникненні та вирішенні спору не має перевагу. Саме рівність сторін в цивільному процесі є одним з принципів цивільних правовідносин.

В який момент починається нарахування аліментів?
З якого ж моменту за законом має починатися регулярне відрахування аліментних виплат?
В який момент починається нарахування аліментів?
Як заощадити час?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online