Стягнення аліментів за виконавчим листом - як виглядає виконавчий лист, де взяти, куди нести, дублікат - оплата аліментів за виконавчим листом

  1. Подала на аліменти, що далі?
  2. Як виглядає виконавчий лист по аліментах?
  3. Де взяти виконавчий лист?
  4. Куди нести?
  5. Як подати лист приставам?
  6. Скільки діє?
  7. Як отримати дублікат виконавчого листа по аліментах?
  8. Оплата аліментів за виконавчим листом
  9. Чи можна не пред'являти лист?
  10. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

479 переглядів

Виконавчий лист видається на підставі судового акта про стягнення аліментів у фіксованому грошовому розмірі. Для кожного виробництва допускається видача одного виконавчого листа.

Для кожного виробництва допускається видача одного виконавчого листа

ВАЖЛИВО: Якщо аліменти стягувалися в порядку наказного провадження , То лист буде замінювати судовий наказ - має аналогічну йому силу виконавчого документа. Далі по тексту при згадці виконавчого листа враховуйте, що всі ці вимоги і нюанси актуальні і для судового наказу.

При цьому їх не може бути кілька, навіть якщо утримання аліментів передбачається за кількома місцями працевлаштування відповідача. По кожному утриманню потрібно надати окрему, завірену судом, копію документа. Оригінал же виконавчого листа по одній справі може бути виданий лише один раз (ст. 429 ЦПК РФ).

Подала на аліменти, що далі?

З таким питанням найчастіше звертаються на нашу гарячу лінію збирачі по аліментних зобов'язань. Більшість учасників аліментних справ навіть не знаю, що робити з рішенням суду про стягнення аліментів.

Після подачі вимоги до суду про стягнення аліментів у будь-якому випадку доведеться дочекатися позитивного рішення.

Якщо воно відбудеться - в частині аліментних зобов'язань воно буде звернено до негайного виконання, не чекаючи 30-денного терміну вступу в силу. Виконавчий лист буде переданий судовим приставам або ж, при наявності клопотання стягувача, виданий йому на руки. Одержувач аліментів вправі сам вирішувати - відносити лист приставам або ж подавати його безпосередньо роботодавцю.

Потім стягувач має право:

  • Контролювати виконання рішення суду при активній роботі приставів;
  • Відкликати виконавчий лист при добровільній сплаті аліментів.

Кожна виплата поза виконавчого листа повинна бути зафіксована документально. Втім, це переважно турбота платника аліментів - адже йому потрібно убезпечити себе від можливих проблем.

Як виглядає виконавчий лист по аліментах?

Передбачені наступні складові документа:

  • у верхній частині розміщено чорно-біле зображення герба РФ;
  • в документі містяться дані про судове рішення;
  • найменування судової інстанції і місто (населений пункт) її знаходження;
  • дата набрання рішенням чинності;
  • інформація про стягувача;
  • ці про боржника;
  • резолютивна частина судового акта;

Документ повинен бути датований і підписаний суддею, скріплений печаткою. Текстова інформація розміщена на кольоровому тлі бланка і заповнюється машинописним способом.

Зразок для огляду виконавчого листа наведено нижче.

Зразок для огляду виконавчого листа наведено нижче

Де взяти виконавчий лист?

Для отримання виконавчого документа потрібно звернутися в суд, який зобов'язав громадянина платити аліменти. Виконавчий лист може бути вручений стягувачеві або спрямований до стягнення пристава або, за клопотанням стягувача - за місцем працевлаштування платника.

У Москві документ також можна направити в електронній формі. Тоді виконавчий лист повинен бути підписаний електронним цифровим підписом судді.

Стягувачу бажано завчасно перевірити вміст виконавчого суду. Потрібно звірити інформацію, зазначену в ньому, з відомостями, зазначеними в судовому рішенні.

Потрібно звірити інформацію, зазначену в ньому, з відомостями, зазначеними в судовому рішенні

Примітка: Слід уважно перевірити П.І.Б., дату, місце народження учасників виконавчого провадження та дитини. Важливо перевірити вимога суду та резолютивну частину рішення. При виявленні помилок, описок про це потрібно повідомити працівнику суду і попросити прибрати недоліки.

При виявленні помилок, описок про це потрібно повідомити працівнику суду і попросити прибрати недоліки

Будьте уважні: після видачі листа на руки і порушення виконавчого провадження просто так прийти в суд і замінити помилково виданий документ не вийде - питання виправлення помилок буде вирішуватися в судовому засіданні.

Куди нести?

Якщо стягувач аліментів отримав виконавчий лист на руки, то він має право:

  • віднести документ за місцем роботи платника - для того, щоб швидше отримувати виплати. Роботодавець боржника зобов'язаний утримувати аліменти із зарплати і своєчасно перераховувати їх одержувачу.
  • віднести документ судовому приставу. Він має право контролювати своєчасне перерахування аліментів і залучати роботодавця до адміністративної відповідальності. Він також зобов'язаний вживати заходів по роботі з боржниками, в тому числі, коли вони звільняються, не платять аліменти і приховують своє місце проживання.

Примітка: При відсутності явно вираженого волевиявлення стягувача щодо порядку виконання рішення суду, виконавчий лист буде виданий в день винесення рішення і спрямований в ФССП не пізніше наступного робочого дня.

Як подати лист приставам?

Виконавчий лист потрібно віднести в розпис за місцем проживання боржника. Туди ж слід подати заяву про відкриття виконавчого провадження. У документі повинна міститися наступна інформація:

  • особисті дані про стягувача та боржника;
  • відомості про судове рішення, за яким був оформлений виконавчий лист;
  • відомості про місцезнаходження та (або) та майно боржника, місце та адресу його роботи.

До заяви потрібно додати оригінал виконавчого листа, копію судового рішення, паспорт заявника (стягувача).

Додатково слід вказати актуальні банківські реквізити позичальника. Заявник має право повідомити судовому приставу будь-яку інформацію, яка сприяє своєчасному стягненню боргу. Виконавські дії вчиняються за місцем знаходження боржника. Якщо воно невідоме, то стягнення проводиться за останнім місцем перебування громадянина-боржника.

Скільки діє?

Виконавчий лист у справах про стягнення аліментів можна пред'являти протягом усього терміну обов'язку сплачувати аліменти. Документ також можна пред'являти до стягнення ще протягом трьох років після того як закінчився термін обов'язки періодичних перерахувань аліментів. Для стягнення боргів.

Для стягнення боргів

Важливо: З настанням 18-річчя дитини нарахування аліментів припиняється . Однак сам накопичений борг по аліментах нікуди не дінеться. Суми можуть утримуватися з пенсій боржника та інших періодичних доходів, а також стягуватися за рахунок майна. Додатково за несвоєчасно сплачені суми платежів може бути нарахована неустойка .

Як отримати дублікат виконавчого листа по аліментах?

Судові пристави зобов'язані забезпечувати дбайливе зберігання виконавчих документів. При його втраті пристав має право звернутися до суду із заявою і попросити видати дублікат документа - на підставі ЦПК РФ - ст. 480. Заява має бути розглянута в суді - протягом 10 днів з моменту прийняття документа.

Суд повинен встановити обставини втрати виконавчого листа, а також дослідити докази, що підтверджує втрату документа. На посадову особу, яка винна у втраті виконавчого листа, може бути накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 2500 рублів, якщо стягувач звернеться з відповідною заявою в правоохоронні органи.

За результатом розгляду заяви суд вирішує видати дублікат виконавчого листа або відмовляє на законних підставах - коли пропущений строк стягнення або ж буде встановлено фактичну наявність листа. Сторони сповіщаються про судовому слуханні з питання видачі дубліката, але можуть і не з'являтися до суду - розгляду клопотання це ніяк не зашкодить.

Оплата аліментів за виконавчим листом

Оплата проводиться на весь період, коли зобов'язана особа повинна виконувати свої фінансові зобов'язання перед дітьми та іншими одержувачами. Аліменти утримуються за місцем роботи боржника в розмірі присудженої суми або списуються з банківських рахунків, карти, стягуються з інших періодичних доходів, з яких платежі можна утримати.

Аліменти утримуються за місцем роботи боржника в розмірі присудженої суми або списуються з банківських рахунків, карти, стягуються з інших періодичних доходів, з яких платежі можна утримати

Наприклад, громадянин Агафонов повинен платити своїй дитині щомісяця аліменти в розмірі 6500 рублів. Ця сума, незалежно від бажання платника, при наявності у нього стабільної роботи, крім ПДФО, буде утримуватися бухгалтером підприємства. При цьому Агафонов право попросити стягувача відкликати лист, але це не позбавляє його обов'язку сплатити аліменти в зазначеному в рішенні розмірі.

Чи можна не пред'являти лист?

Сторони завжди можуть домовитися про порядок сплати аліментів мирно, не вдаючись до судового розгляду.

Наявність судового рішення автоматично тягне за собою обов'язок платника сплачувати аліменти в тому розмірі, який був визначений йому судом.

Але стягувач має право тримати лист у себе як підстрахування, якщо раптом другий батько вирішує самостійно і без участі приставів виплачувати аліменти.

Але стягувач має право тримати лист у себе як підстрахування, якщо раптом другий батько вирішує самостійно і без участі приставів виплачувати аліменти

ВАЖЛИВО: При добровільному виконанні аліментних зобов'язань платнику важливо робити це правильно , Під розписку. Інакше стягувач може через пару років передати лист приставам, вказавши, що ці два роки аліменти їм не вносилися.

потрібен юрист

У конфліктній ситуації доцільно скористатися допомогою кваліфікованого юриста. Також консультація досвідченого фахівця буде потрібно при подачі позову про стягнення аліментів або ж при суперечках з судовими приставами про достатність та ефективність заходів щодо стягнення аліментів.

Наші фахівці готові безкоштовно надати повноцінну консультацію прямо зараз за вашою заявкою. Пишіть прямо зараз і ми допоможемо вам розібратися з порядком пред'явлення виконавчого листа в ФССП.


Оцініть статтю

Подала на аліменти, що далі?
Як виглядає виконавчий лист по аліментах?
Де взяти виконавчий лист?
Куди нести?
Як подати лист приставам?
Скільки діє?
Як отримати дублікат виконавчого листа по аліментах?
Подала на аліменти, що далі?
Як виглядає виконавчий лист по аліментах?
Де взяти виконавчий лист?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online