Стягнення Аліментів: Як Стягнути Борг, Порядок Дій

  1. Види заборгованості по аліментах
  2. Заборгованість по аліментах: порядок стягнення
  3. Документи, які знадобляться для стягнення аліментів
  4. Формула розрахунку суми заборгованості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як правильно стягнути борг з аліментів? Куди звертатися і порядок дій. Поради юриста, як стягнути заборгованість по аліментах. Онлайн консультація.

зміст

Отже, ви потрапили в ситуацію, коли людина, зобов'язана здійснювати аліментні виплати, перестав їх виплачувати. Звичайно ж, відстояти свої Ви зможете тільки в суді. Само собою, судовий процес забирає багато сил і часу, в ньому існує маса нюансів, в яких необхідно розібратися. Відзначимо, що у грамотних фахівців судові процеси по стягненню виплат зі злісних неплатників, як правило, труднощів не викликають. Простому ж обивателю доведеться для початку розібратися в основних тонкощах справи.

Види заборгованості по аліментах

Перший критерій, в якому необхідно орієнтуватися, це різновид боргу по аліментах Перший критерій, в якому необхідно орієнтуватися, це різновид боргу по аліментах.

Вид заборгованості визначають виходячи з обставин, в яких вона утворилася. Вони бувають різні. Наприклад, заборгованість по аліментах може виникнути в межах виконавчої служби, після того, як аліменти фактично вже призначені. Іншими словами, після того, як суд прийняв рішення про стягнення аліментів, виписується виконавчий лист, який Ви подаєте в виконавчу службу. Однак, з тих чи інших причин, пристави не можуть стягнути виплати з платника аліментів, в результаті чого і утворюється заборгованість.

Іншим видом заборгованості можна вважати таку, яка вже визнана судом, що підтверджується відповідним рішенням. Таке може статися в тому випадку, якщо позивач звернувся до суду з проханням стягнути саме заборгованість по аліментних виплат.

Хоч би яким ні вид боргу, грошові кошти на утримання дитини потрібні постійно. Відзначимо, що випадки виникнення заборгованості по аліментах виникають частіше, ніж здається. Наприклад, якщо платник має постійну роботу, в разі непередбаченого зменшення доходів (звільнення, скорочення і т.д.) може виникнути борг. В іншій ситуації, особа, яка зобов'язана здійснювати виплати, оформляє собі офіційне становище безробітного (наприклад, ставати на біржу праці), фактично ж отримуючи чималі гроші на руки. У такій ситуації, якщо нічого не робити, можна залишитися і зовсім без виплат. Тому потрібно брати ситуацію в свої руки.

Заборгованість по аліментах: порядок стягнення

Першим способом, яким можна домогтися виплати заборгованості по аліментах, вважається розгляд з виконавчою службою Першим способом, яким можна домогтися виплати заборгованості по аліментах, вважається розгляд з виконавчою службою. У разі, якщо аліментні виплати непередбачено припинилися, або так і не почалися, необхідно звернутися до приставам виконавчої служби з проханням розрахувати суму заборгованості. Після цього, необхідно подати запити до відповідних служб для з'ясування наявності у особи, яка зобов'язана здійснювати аліментні виплати, джерел додаткових доходів або додаткового майна (транспортного засобу, квартири, будинку), для того, щоб накласти на боржника стягнення.

Однак потрібно пам'ятати, що в ході таких розглядів Вам доведеться постійно тримати руку на пульсі ситуації, тримати її під своїм контролем і самостійно вирішувати всі бюрократичні труднощі, що виникають в процесі. У підсумку ви можете втратити багато часу і залишитися біля розбитого корита, адже гарантій успішного результату справи ніхто не дасть.

Другим способом для стягнення боргів по аліментах вважається судовий розгляд. При вирішенні проблеми таким методом ймовірність успіх набагато вище.

Проте, такий спосіб не можна назвати легше або швидше. Перш за все, судовий процес з моменту подачі документів і вивчення їх співробітниками суду, до самого винесення рішення по справі займає, як правило, від двох місяців.

До цього треба ще етап збору та підготовки документів. Необхідно не просто грамотно скласти позовну заяву, але і вказати в ньому посилання на актуальні на момент його подачі норми законодавства. До заяви потрібно підкласти розрахунок суми заборгованості (відповідно встановленою формулою), та підтвердити його документально (як правило, такі підтвердження видає виконавча служба).

Документи, які знадобляться для стягнення аліментів

Крім перерахованих вище документів, для подачі в суд необхідно підготувати також: Крім перерахованих вище документів, для подачі в суд необхідно підготувати також:

  • оригінали та копії свідоцтв про народження дітей, на користь яких повинні виплачуватися аліменти;
  • якщо діти були народжені в законному шлюбі, то необхідно додати оригінали та копії свідоцтва про реєстрацію шлюбних відносин;
  • якщо мав місце офіційне розлучення, необхідно докласти також свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • якщо діти були народжені поза офіційним шлюбом, то потрібне свідоцтво про встановлення факту батьківства;
  • підстави для виплати заборгованості - це може бути рішення суду (діюча) або лист з виконавчої служби (якщо аліменти зобов'язав виплачувати той самий суд, то такі папери можна пошукати в його архіві);
  • задокументовані підтвердження того факту, що за стягненням ви звертаєтеся не перший раз, а результатів немає (свідоцтва поетапного співпраці з виконавчою службою);
  • документи, які підтверджують місце проживання позивача і його дітей (як правило, довідка з будинкової книги);
  • розрахунок витрати грошових коштів, які ви щомісяця витрачаєте на утримання дітей і т.д.

Потрібно розуміти, що запорукою успішного результату справи, є, перш за все, грамотно розрахована сума заборгованості по аліментних виплат.

Для того, щоб це зробити, необхідно звернутися до тексту статті 115-ій СК РФ. Ця стаття говорить, що за кожен день прострочення аліментних виплат боржник повинен заплатити 0,5% (від суми заборгованості) неустойки. Відзначимо, що цей відсоток відраховується з тієї суми заборгованості, яка вже накапала.

Якщо розрахунок складений не правильно або позивач не доклав переконливі докази того, що виплати не здійснювалися, тобто боржник фактично ухилявся від них, то позов може бути не розглянуто. Його навіть можуть повернути позивачеві.

Розрахунок суми заборгованості по аліментних виплат до подачі в суд повинен також запевнити пристав виконавчої служби.

Статті по темі
Стягнення аліментів на утримання дитини в 2018 році
Як змінити суму виплати аліментів на дитину
Як розрахувати суму аліментів? Чи є мінімальна сума виплати?
Чи можна подати на аліменти до розлучення?

Формула розрахунку суми заборгованості

Формула розрахунку буде залежати, в першу чергу, від того, яким способом передбачено стягнення виплат Формула розрахунку буде залежати, в першу чергу, від того, яким способом передбачено стягнення виплат.

Таких способів законодавство передбачає два:

  • перший спосіб - стягнення аліментів у твердій, фіксованій сумі, яка розраховується виходячи з суми дитячого прожиткового мінімуму (застосовується, коли платник має нестабільний дохід);
  • другий спосіб - стягнення суми аліментних виплат як частини від доходів платника, визначається в залежності від кількості дітей (чверть доходів на користь однієї дитини, третина - на користь двох дітей, і половина на трьох і більше дітей).

Потрібно відзначити, що навіть у разі, якщо дитина, на користь якого повинні здійснюватися виплати, вже досяг повноліття, це не означає, що борги можна не виплачувати. Єдине, що сума заборгованості при цьому буде розраховувати інакше. Крім того, дитина, яка досягла повноліття, має право самостійно домагатися виплати заборгованості від недобросовісного батька.

Як бачите, в процесі стягнення заборгованості по аліментних виплат існує досить багато складних і специфічних моментів. Для того, щоб виключити помилки при оформленні документів, заощадити час і гроші, краще відразу заручитися правовою підтримкою грамотного фахівця в області сімейної юриспруденції. Співробітники нашої фірми допоможуть вам з самого початку процесу до винесення рішення суду і зроблять все можливе, що захистити права і інтереси свого клієнта. Вони докладуть усіх зусиль щоб досягти для вас справедливості і стягнути аліменти для ваших дітей.

Чи є мінімальна сума виплати?
Чи можна подати на аліменти до розлучення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online