Що говорить Сімейний кодекс РФ про аліменти на дітей, батьків-пенсіонерів, на дружину

  1. Домовитися без суду
  2. Коли домовитися не вийшло
  3. Терміни стягнення аліментів
  4. Ціна питання
  5. Несплати і прострочення
  6. Батьки і дружини мають потребу в грошах
  7. Хто - кому

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За неписаними законами моралі і моральності, члени однієї сім'ї повинні допомагати і підтримувати один одного, в тому числі і матеріально За неписаними законами моралі і моральності, члени однієї сім'ї повинні допомагати і підтримувати один одного, в тому числі і матеріально. Але на практиці цей загальнолюдський закон виконується аж ніяк не завжди.

І тоді на захист прав непрацездатних родичів постає закон держави. І зобов'язує виплачувати неповнолітнім дітям, старим батькам і навіть дружині грошову допомогу - аліменти.

Хто, в яких випадках, кому і в якому розмірі повинен платити, розповість ця стаття.

Домовитися без суду

Всі питання, пов'язані з аліментами, регулює Сімейний кодекс РФ. І перша категорія громадян, що має право на отримання грошових виплат - неповнолітні діти. Згідно із законом обоє батьків зобов'язані утримувати своїх дітей. Причому неважливо, чи перебувають вони в шлюбі, розлучилися або ніколи не реєстрували відносини, живуть разом або окремо. В якому порядку і яка сума повинна виплачуватися, в ідеалі батько з матір'ю повинні вирішити самостійно, домовившись між собою.

У цьому випадку закон передбачає офіційне оформлення такого договору - Угода про сплату аліментів , Складене в письмовому вигляді і завірений у нотаріуса.

Важливо знати: Усні домовленості між батьками, в разі виникнення суперечок, судом враховуватися не будуть. Якщо угода завірено нотаріально, то воно має силу виконавчого листа. Тобто, по ньому можна стягнення аліментів примусово . Для цього потрібно направити угоду приставам або в бухгалтерію за місцем роботи платника. А при поводженні з суд цей документ служить підставою для визначення розміру суми.

В угоді повинні бути вказані сума (У вигляді частини доходу платника або фіксована), порядок і способи сплати. Так само можна передбачити індексацію грошових виплат . Сума щомісячних виплат не повинна бути нижчою за ту , На яку має право розраховувати отримувач у разі судових розглядів.

На практиці: Нотаріально засвідчена згода оформляють далеко не всі. Зазвичай колишнє подружжя домовляються про грошові виплати усно. І лише при порушенні домовленості звертаються до суду.

Коли домовитися не вийшло

Дійти згоди в грошових питаннях і виконувати його регулярно вдається не всім Дійти згоди в грошових питаннях і виконувати його регулярно вдається не всім. І тоді на допомогу батькам приходить суд. Він визначає розмір, форму і порядок виплат.

Згідно із законом утримувати своїх дітей батько зобов'язаний до досягнення ними повноліття, тобто до 18 років. Так само грошові виплати покладаються повнолітній дитині, якщо від визнаний непрацездатним. Це право закріплено в статті 85 Сімейного кодексу РФ В інших випадках виплати дітям після 18 років батьки здійснюють на добровільних засадах.

Цікаво: У 2015 році в Держдумі був зареєстрований законопроект з пропозицією продовжити термін виплати аліментів для дітей, які навчаються за очною формою до 24 років. Але законопроект ще не прийнятий і в силу не вступив.

усиновлені діти при вирішенні питань про аліменти мають такі ж права, як і кровні.

Терміни стягнення аліментів

Вимагати виплату грошей на утримання дитини батько має право, коли вважатиме за потрібне, в будь-який момент Вимагати виплату грошей на утримання дитини батько має право, коли вважатиме за потрібне, в будь-який момент. Платежі нараховуватимуться з цього дня. Так само за законом можна витребувати аліменти за три минулі роки. Це загальний термін позовної давності у цивільних справах.

Документи, необхідні для подачі позову до суду:

  • Позовна заява та його копія для майбутнього платника;
  • Паспорт заявника;
  • Свідоцтво про укладення шлюбу або його розірвання (В залежності від обставин справи)
  • Свідоцтво про народження дитини (дітей)
  • Довідку з місця проживання про проживання дитини (дітей) із заявником;
  • Довідку з місця роботи платника (якщо доходи і робота офіційні - взяти в бухгалтерії);
  • Інші документи, необхідні для винесення справедливого рішення судом.

Важливо: За законом при подачі позову заявник має право не платити держмито на підставі статті 333.36 Податкового кодексу РФ, тому що позов подається в інтересах неповнолітнього.

Ціна питання

Самим спірним моментом в питаннях грошового утримання дітей майже завжди є розмір аліментів Самим спірним моментом в питаннях грошового утримання дітей майже завжди є розмір аліментів.

І цю частину судових розглядів регулює стаття 81 Сімейного кодексу. На яку суму виплат може розраховувати той батько, з яким проживає дитина? Тут все дуже неоднозначно.

  • Якщо платник працює і робота у нього офіційна, а зарплата «біла», то тут все чітко: ¼ частина від доходу - на одну дитину, 1/3 - на двох і ½ на трьох і більше дітей. Це регламентує стаття 81 Сімейного кодексу РФ

Такий порядок виплат вигідний одержувачу тільки в разі, якщо зарплата у платника досить велика. Якщо ж дохід офіційно не перевищує мінімального розміру оплати праці, встановлений законом, то виплати будуть мізерними. Для прикладу: в 2016 році МРОТ становив 7 500 рублів. значить, на одну дитину за законом належало 1875 рублів, на двох - 2500 рублів, і 3750 - в разі, якщо дітей більше .

І навіть ця сума може бути зменшена на прохання сторін .

Фіксована сума може бути розрахована, виходячи з мінімального прожиткового мінімуму на дитину в регіоні проживання Фіксована сума може бути розрахована, виходячи з мінімального прожиткового мінімуму на дитину в регіоні проживання.

Припустимо, в Краснодарському краї в 2016 році для дітей цей показник становив 9262 рубля. Так як стаття 80 Сімейного кодексу визначає, що обоє батьків зобов'язані утримувати дитину, цю величину потрібно поділити навпіл. У підсумку вийде 4631 рубль. Це і є мінімальна сума, яку зобов'язані платити батько або мати.

Якщо ж за основу при розрахунку грошових виплат дітям береться середня заробітна плата по країні, розрахунки виглядають так. У 2016 році заробіток в середньому становив 32 400 рублів. Значить, на дитину належить платити 8100 рублів - ¼ від середнього доходу.

Вибір, як розрахувати, завжди залишається за заявником. Але і суд має право відмовити позивачеві і призначити свій порядок розрахунку грошової допомоги для дитини.

На практиці: Все більше жінок вважають за краще витребувати аліменти в твердій сумі. Це дозволяє захистити інтереси дитини в разі частих змін місця роботи або тимчасового безробіття батька.

Є ще пара способів отримувати виплат:

  • Натуральними продуктами. Припустимо, молоком і маслом, якщо відповідач фермер;
  • Цінним майном - рухомим або нерухомим. Колишній чоловік може віддати машину або будинок в рахунок сплати.

Несплати і прострочення

Якщо платник порушує терміни сплати грошового утримання на дитину, одержувач може розраховувати на стягнення відсотків від простроченої суми виплат Якщо платник порушує терміни сплати грошового утримання на дитину, одержувач може розраховувати на стягнення відсотків від простроченої суми виплат. Неустойка по аліментах може бути обумовлена ​​в угоді, завіреному нотаріально. Тоді суд буде виходити з умов договору.

Якщо ж це питання не було вирішене раніше, суд вправі нарахувати неустойку, виходячи із загальних правил цивільного законодавства. Тобто 0,5 відсотків від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Батьки і дружини мають потребу в грошах

Але аліментні зобов'язання поширюються не тільки на батьків Але аліментні зобов'язання поширюються не тільки на батьків. Діти так само повинні піклуватися про своїх старих батьків. Ці питання регулює стаття 87 Сімейного кодексу. У списку необхідних умов для отримання права на виплати від дітей три пункти:

  • Батьки або один батько повинні досягти пенсійного віку;
  • Батько або мати є інвалідами 1 або 2 групи;
  • Дохід батька (пенсія) занадто малий для оплати необхідного для життя мінімуму (ліків, їжі, комунальних послуг).

У цьому випадку суд розглядає всі обставини справи: дохід і сімейний стан працездатного дитини-платника, величина необхідної матеріальної допомоги пристарілого батька, фізичний стан позивача.

Суд має право відмовити в позові батькові, якщо він не виконував своїх батьківських обов'язків по відношенню до дитини:

  • Довгий час не спілкувався з ним, коли він був неповнолітнім;
  • Ухилявся від сплати аліментів на дитину;
  • Був обмежений або позбавлений батьківських прав .

Важливо: Відповідно до цивільного законодавства, до якого належить і сімейне право , Тягар доведення своєї правоти лежить на кожній зі сторін. Тобто під будь-яке твердження, яке звучить в судовому розгляді, необхідний офіційний документ або показання свідків.

Так само в законі передбачені випадки, коли жінка має право вимагати від колишнього чоловіка грошового утримання для себе. Причини для цього всього 4:

  • Жінка вагітна і вагітність виникла в шлюбі;
  • Жінка перебуває в декретній відпустці - сидить з дитиною до виконання йому 3-х років ;
  • Жінка доглядає за ребёнком- інвалідом до досягнення нею повноліття і вона визнана потребує;
  • Жінка доглядає за дитиною-інвалідом дитинства 1 групи. В цьому випадку виплата може бути призначена безстроково - поки дитина живий.
  • Жінка стала непрацездатною в шлюбі або протягом року після розірвання шлюбу і має з майбутнім платником спільну дитину.

Хто - кому

Про нюанси, що стосуються аліментних зобов'язань, розповідає Дмитро Білозеров на відео нижче.

На яку суму виплат може розраховувати той батько, з яким проживає дитина?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online