Сам собі адвокат

  1. Законодавче закріплення індексації аліментів
  2. Індексація аліментів стягнутих у фіксованому розмірі
  3. ЯКЩО В РЕГІОНІ ПОКАЗНИК ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ НЕ ВСТАНОВЛЕНО
  4. ПОРЯДОК ІНДЕКСАЦІЇ аліментів
  5. РОЗМІР АЛІМЕНТІВ, ЗРУЧНИЙ ДЛЯ ІНДЕКСАЦІЇ
  6. Приклад індексації аліментів розмір яких встановлений кратним величини прожиткового мінімуму.
  7. ЩО ЗАГРОЖУЄ ЗА НЕПРАВИЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Індексація аліментів

Законодавче закріплення індексації аліментів

Індексація аліментів проводиться судовим приставом-виконавцем або бухгалтерією організації, в яку був спрямований виконавчий лист для виконання. Індексація аліментів передбачена ст.117 СК РФ у випадках стягнення судом аліментів у твердій грошовій сумі.

Індексація аліментів повинна проводитися в разі збільшення величини прожиткового мінімуму для цієї соціальної групи населення в суб'єкті федерації.

При стягненні аліментів у твердій грошовій сумі, суд у своєму рішенні вказує, що аліменти стягуються в розмірі кратної величини прожиткового мінімуму або в розмірі певної частки величини прожиткового мінімуму. Крім того, в судовому рішенні вказується, що аліменти підлягають індексації при збільшенні величини прожиткового мінімуму.

Обов'язок по індексації аліментів покладається на судових приставів не тільки зазначеною нормою СК, але і ст.102 ФЗ РФ «Про виконавче провадження». Крім того ФССР Росії затвердив Методичні рекомендації від 19.06.2012 року № 01-16, в якій детально описана процедура індексації аліментів стягнутих судом.

В даний час п.1 ст.117 СК РФ покладено обов'язок проводити індексацію аліментів, стягнутих у твердій грошовій сумі, на всіх роботодавців, яким направлено виконавчий лист по стягненню аліментів «пропорційно зростанню величини прожиткового мінімуму для відповідної соціально-демографічної групи населення, встановленої в відповідному суб'єкті Російської Федерації за місцем проживання особи, яка отримує аліменти, а при відсутності у відповідному суб'єкті Російської Федерації зазначеної величини пропорції ально зростання величини прожиткового мінімуму для відповідної соціально-демографічної групи населення, встановленої в цілому по Російській Федерації ».

Індексація аліментів стягнутих у фіксованому розмірі

Розмір аліментів у твердій грошовій сумі, що виплачуються за угодою про сплату аліментів, необхідно індексувати відповідно до цієї угоди ...

Якщо угодою не передбачено порядок індексації, щоб захистити стягуються суми від інфляції і уникнути численних звернень до суду з приводу збільшення аліментів, встановлених у фіксованому розмірі, аліменти індексують за правилами ст. 117 СК РФ.

Якщо за рішенням суду аліменти встановлені в твердій сумі, їх індексація здійснюється пропорційно зростанню величини прожиткового мінімуму.

У Росії показники прожиткового мінімуму розраховуються:

- на федеральному рівні і по суб'єктах РФ;

- по соціально-демографічних груп населення.

Для індексації аліментів орієнтиром повинен бути обраний показник прожиткового мінімуму, встановлений:

- в суб'єкті РФ за місцем проживання особи, яка отримує аліменти;

- для відповідної соціально-демографічної групи.

Такий порядок індексації аліментів у твердій сумі наказаний ч. 1 ст. 102 ФЗ від 02.10.2007 № 229-ФЗ і п. 1 ст. 117 СК.

Якщо прожитковий мінімум збільшується судовий пристав-виконавець повинен винести постанову про індексацію аліментів, встановлених у твердій сумі, а керівник організації на підставі цієї постанови повинен видати наказ (розпорядження) в довільній формі про індексацію аліментів.

ЯКЩО В РЕГІОНІ ПОКАЗНИК ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ НЕ ВСТАНОВЛЕНО

Величина прожиткового мінімуму в суб'єктах РФ встановлюється в порядку, передбаченому регіональними законами. Вона визначається щокварталу. Про це сказано в статті 4 Федерального закону від 24.10.97 № 134-ФЗ «Про прожитковий мінімум в РФ».

Однак не всі суб'єкти РФ встановлюють показники прожиткового мінімуму.

Якщо на території суб'єкта РФ, в якому проживає одержувач аліментів, не встановлено показник прожиткового мінімуму, індексацію проводять, застосовуючи певний для відповідної соціально-демографічної групи населення федеральний показник (п. 5.2 глави V Методичних рекомендацій щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів, затверджених ФССП Росії від 19.06.2012 № 01-16).

ПОРЯДОК ІНДЕКСАЦІЇ аліментів

Порядок проведення індексації прописаний в листі ФССП Росії від 21.12.2011 № 12 / 01-31164-АП.

Коефіцієнт першої індексації визначається порівнянням величини знову встановленого показника прожиткового мінімуму з величиною показника прожиткового мінімуму, що діяла на момент винесення судом рішення про стягнення аліментів.

Далі для визначення розміру аліментів, встановлених у твердій сумі, збільшеного на коефіцієнт черговий індексації показника прожиткового мінімуму, пропонуємо скористатися формулою:

Розмір аліментів після зміни прожиткового мінімуму = Розмір аліментів

у твердій сумі до збільшення розміру прожиткового мінімуму х Новоустановлений

розмір прожиткового мінімуму: Розмір прожиткового мінімуму, що діяв до зміни.

РОЗМІР АЛІМЕНТІВ, ЗРУЧНИЙ ДЛЯ ІНДЕКСАЦІЇ

Якщо аліменти призначаються у фіксованій сумі, при визначенні їх розміру суд виходить з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення (п. 2 ст. 83 СК РФ).

Для цілей індексації розмір фіксованих аліментів може бути встановлений не в твердій сумі, а кратним розміром прожиткового мінімуму, або у вигляді частки величини прожиткового мінімуму (п. 2 ст. 117 СК РФ).

Якщо у виконавчому документі розмір аліментів вказано пропорційно мінімального розміру оплати праці (МРОТ), стягувач має право на звернення до суду із заявою про зміну способу і порядку виконання виконавчого документа. Такі роз'яснення було дано в листі ФССП Росії від 21.12.2011 № 12 / 01-31164-АП.

Приклад індексації аліментів розмір яких встановлений кратним величини прожиткового мінімуму.

Організація знаходиться в Москві, отримала виконавчий лист на утримання аліментів з працівника на двох неповнолітніх дітей у віці 5 і 10 років на кожну дитину в розмірі півторакратної величини прожиткового мінімуму для дітей у Пермському краї, де проживає одержувач аліментів. Виконавчий лист був виданий 27 лютого 2013 року.

На той момент (за I квартал 2013 року) прожитковий мінімум в Пермському краї відповідно до розпорядження Уряду Пермського краю від 24.01.2013 № 19-рп становив на дітей:

- від 0 до 6 років - 5894 руб .;

- від 7 до 15 років - 7131 руб.

Пізніше було видано розпорядження Уряду Персмкого краю від 26.07.2013 № 177-рп, яким в даному суб'єкті РФ на II квартал 2013 року була встановлена ​​величина прожиткового мінімуму для дітей:

- від 0 до 6 років - 6089 руб .;

- від 7 до 15 років - 7375 руб.

Необхідно проіндексувати аліменти за II квартал і визначити суму до доплати.

РІШЕННЯ

Початковий розмір аліментів, встановлених у фіксованому розмірі, дорівнював:

- 8841 руб. (5894 руб. × 1,5) - на дитину 5 років;

- 10 696,5 руб. (7131 руб. × 1,5) - на дитину 10 років.

Визначимо коефіцієнт індексації аліментів. Він відповідає індексу зростання показників прожиткового мінімуму:

- 1,0330845 (6089 руб.: 5894 руб.) - на дітей від 0 до 6 років;

- 1,0342168 (7375 руб.: 7131 руб.) - на дітей від 7 до 15 років.

Розрахуємо проіндексований розмір аліментів:

- 9133,5 руб. (8841 руб. × 1,0330845) - на дитину 5 років;

-11 062,5 руб. (10 696,5 руб. × 1,0342168) - на дитину 10 років.

За підсумками індексації за II квартал 2013 року сума до доплати одержувачу аліментів (утриманню з доходів платника) дорівнює:

- 877,5 руб. [(9133,5 руб. - 8841 руб.) × 3 міс.] - на дитину 5 років;

- 1098 руб. [(11 062,5 руб. - 10 696,5 руб.) × 3 міс.] - на дитину 10 років.

Зверніть увагу: якщо прожитковий мінімум знизився індексація аліментів не проводиться (п. 5.2 глави V Методичних рекомендацій щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів, затверджених ФССП Росії від 19.06.2012 № 01-16).

ЩО ЗАГРОЖУЄ ЗА НЕПРАВИЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК аліментів

За злісне невиконання рішень суду передбачена кримінальна відповідальність аж до позбавлення волі на строк до двох років (ст. 315 КК РФ).

Правильність і своєчасність стягнення аліментів за виконавчим документом і пересилання утриманих аліментів одержувачу може перевірити судовий пристав. Якщо пристав виявить, що виконавчий документ в компанію надійшло, але бухгалтер не втримав або не перерахував аліменти, то з відповідального за утримання може бути стягнуто штраф у розмірі від 15 000 до 20 000 руб. А компанію можуть оштрафувати на суму від 50 000 до 100 000 руб. (П. 3 ст. 17.14 КоАП РФ).

Якщо організація не проводить індексацію аліментів, стягувач має право звернутися до суду з позовом до цієї організації до вимог про стягнення недоотриманої суми аліментів, з нарахуванням неустойки. адміністративний збір такі позови не оплачуються. Крім того, позивач має право вимагати стягнення з організації відсотки за користування чужими грошовими коштами відповідно до ст.395 ГК РФ, що нараховуються на суму заборгованості по аліментах.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online