Розрахунок заборгованості по аліментах в 2018 році: приклади, порядок, методи

  1. Особливості нарахування боргу
  2. Регулювання розміру боргу
  3. Способи розрахунку боргу
  4. Розрахунок частки від доходу
  5. Заборгованість непрацюючого боржника
  6. Борг для фіксованого розміру аліментів
  7. Хто вважає борги?
  8. Звільнення від боргу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Борги по аліментах виникають у тих батьків, які не проживають разом з неповнолітніми дітьми, не беруть участі в їх утриманні та відмовляються здійснювати виплати за рішенням суду

Борги по аліментах виникають у тих батьків, які не проживають разом з неповнолітніми дітьми, не беруть участі в їх утриманні та відмовляються здійснювати виплати за рішенням суду. Причин, за якими може знадобитися розрахунок заборгованості по аліментах, досить багато. До них відносять просте ухилення батька або матері від своїх обов'язків, відсутність можливості платити, і помилкове (або умисне) відрахування неправильної суми. Будуть рости борги з аліментів і в тих випадках, коли боржник приховує свій заробіток і навіть той факт, що працює.

Особливості нарахування боргу

Необхідність в розрахунках суми заборгованості виникає тільки при наявності таких документів:

  • судового рішення про стягнення з боржника утримання неповнолітніх дітей;
  • аліментного угоди, укладеної між двома сторонами.

В інших ситуаціях батько (в окремих випадках - мати) не вважається боржником. І, навіть якщо суд приймає рішення про стягнення з батьків коштів за вже минулий період , Це називається не обов'язком, а поверненням аліментів. Вимагаючи повернення коштів від відповідача, слід знати, що розрахунок буде проводитися тільки
за останні 36 місяців, а не за весь термін.

Регулювання розміру боргу

Особливості визначення розмірів заборгованості та інші нюанси розрахунку суми в Росії регулюються наступними документами:

  • Сімейним кодексом РФ (статті 113 і 114);
  • 102-ю статтею Федерального Закону №229;
  • п'ятим розділом «Методичних рекомендацій щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів»;
  • постановою вітчизняного уряду №841 від 18 липня 1996-го року.

Розрахунки можуть проводитися і самостійно, і за допомогою відповідних служб. У першому випадку для отримання правильної суми слід ознайомитися з положеннями всіх цих документів. А, при появі проблем з розрахунками, звернутися до юриста.

Способи розрахунку боргу

Вибір методики, як розрахувати заборгованість по аліментах, залежить від способу стягнення коштів призначеного судом або певного аліментних співвідношенням.

Виплати можуть бути:

  • пайовими , Тобто залежними від рівня доходу платника;
  • у вигляді твердої грошової суми , Незалежно від заробітку боржника;
  • змішаними (що виражаються у вигляді певної суми і процентних виплат).

для непрацюючих платників розміри виплат залежать від величини середньої заробітної плати. І, хоча теж є пайовими, принцип розрахунку боргу трохи інший. При призначенні фіксованої суми враховується інший показник - прожитковий мінімум по країні.

Розрахунок частки від доходу

якщо   аліментні угоду   або судове рішення передбачають пайова відрахування утримання неповнолітніх дітей, борг розраховується, виходячи з офіційного заробітку або інших видів доходу боржника якщо аліментні угоду або судове рішення передбачають пайова відрахування утримання неповнолітніх дітей, борг розраховується, виходячи з офіційного заробітку або інших видів доходу боржника. За основу розрахунку беруться показники того періоду, в який були відсутні виплати. А документом, що визначає, як розраховується заборгованість по аліментах, є СК РФ (п. 3 102-ї статті і п. 4 113-й статті).

Так, наприклад, при наявності у боржника одну дитину до 16 років і відсутності з його боку виплат протягом 5 місяців, борг буде вважатися таким чином:

  • частка, призначена судовим рішенням, становить 25%;
  • заробіток боржника за цей період склав від 25 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян щомісяця - загальна сума дорівнює 145 тисячам;
  • борг відповідача за судовим позовом дорівнює 145000/4 = 36250 руб.

У той же час, якщо відповідач отримав за цей період якоїсь іншої дохід - пенсію , Гонорар, доплату, премію (будь-якого типу) або надбавку за вислугу років, від цієї суми теж береться певний відсоток. У наведеному прикладі це будуть все ті ж 25 відсотків. Винятком є ​​такі види доходу як:

  • компенсація за невикористаний відпустку,
  • посібник на лікування,
  • деякі види дотацій і соціальної допомоги, зазначені в спеціальному списку.

Заборгованість непрацюючого боржника

У тому випадку, якщо боржник не працював протягом зазначеного періоду і не вказав інших джерел доходу, розміри боргу розраховуються відповідно до 102-ї статті закону ФЗ-229 і 113-й статті СК РФ. Російське законодавство встановлює, що сума виплат для непрацюючого батька прив'язується до середньої зарплати по країні.

Якщо розглянути приклад для січня 2018 го року, розміри заробітної плати становили в цей час 35,9 тис. Руб. І борг відповідача з трьома дітьми за цей період зросте на 17,95 тис. Руб (50% від зарплати).

Судова практика показує, що для жителів регіонів РФ рівень доходу з великою часткою ймовірності може виявитися менше, ніж середній по країні. Таким чином, спроба приховування реального заробітку для них може виявитися ще більш невигідною, ніж надання реальних даних. Адже в цьому випадку борг збільшується на велику суму в порівнянні з часткою від реальної зарплати.

Борг для фіксованого розміру аліментів

Спосіб, як розрахувати борг по аліментах для виплат фіксованого розміру, передбачає використання у формулі прожиткового мінімуму. У цьому випадку рівень доходу відповідача до уваги береться, проте існують певні нюанси:

  • розміри виплат індексуються при збільшенні прожиткового мінімуму;
  • при зниженні вартості споживчого кошика за минулий період сума боргу не зменшується;
  • при розрахунках може враховуватися прожитковий мінімум по країні або за певним регіоном - на розсуд суду.

Розрахунок величини аліментів або, якщо вони не виплачуються, борг із виплати перераховується судовими виконавцями щоквартально. У 2018-му році на одну дитину має виплачуватися не менше тисячі чотиреста дев'яносто одна рубля, на двох - 1988 рублів. На трьох неповнолітніх утриманців відповідачу доведеться виплачувати 2982 рубля.

Хто вважає борги?

Робота по контролю виплат на утримання неповнолітньої дитини, розрахунок і перерахунок боргу лягає на судового пристава - але тільки при наявності відповідних документів Робота по контролю виплат на утримання неповнолітньої дитини, розрахунок і перерахунок боргу лягає на судового пристава - але тільки при наявності відповідних документів. Звертаючись до служби, яка буде займатися визначенням суми заборгованості, заявник повинен скласти два види документів:

Заява, що повідомляє про припинення надходження виплат від боржника. До нього повинні додаватися докази відсутності платежів - наприклад, у вигляді роздруківок з банківських карт;

Заява з вимогою виконати розрахунок боргу по аліментах і видати копію постанови позивачу.

Зразок заяви можна завантажити тут

Обидва документи повинні бути передані приставам одночасно - робити це варто вже після того, як період відсутності платежів перевищує 3 місяці. Писати їх можна у вільній формі, але бажано користуватися зразком, який можна завантажити вище. Після цього заявнику залишається тільки чекати, поки не вийде постанова про розрахунок боргу та притягнення боржника до різних видів відповідальності - від адміністративної до кримінальної .

Методика, використання якої передбачає порядок розрахунку заборгованості по аліментах, вибирається в залежності від способу стягнення утримання неповнолітніх дітей.

Час визначення заборгованості приставами зазвичай становить 13 робочих днів. Хоча виконати розрахунок можуть і бухгалтера організації, в якій працює боржник - в цьому випадку проблема вирішується простіше, так як виплати будуть здійснюватися автоматично з зарплати батька.

Звільнення від боргу

Сімейне законодавство України передбачає можливість звільнити боржника від виплат . Причинами списання боргу можуть стати фінансові проблеми у відповідача, важка хвороба самого батька або його близького родича, стихійне лихо або скорочення з роботи. Якщо боржник не винен в появі боргу, суддя може прийняти до уваги існуючі обставини.

Для того щоб скористатися можливістю зменшити розміри заборгованості відповідач теж звертається до суду і пише позовну заяву про звільнення від виплат. Разом з цим документом потрібно надати докази. І, чим серйозніше основанірасчет заборгованості по аліментамя у батька, тим більша ймовірність списання частини боргу або всієї суми цілком.

Хто вважає борги?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online