Позовна заява про зниження розміру аліментів: Зразок позову до суду

  1. Основні причини
  2. коли задовольнять
  3. коли відмовлять
  4. За договором між подружжям
  5. Порядок судових розглядів
  6. Що відбувається в суді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли може знадобитися написання позовної заяви про зниження розміру аліментів (зразок є на сайті)? Природно, коли в його матеріальному становищі відбудеться значний зсув в гіршу сторону. Причому втрата роботи (за умови, що можливість працювати залишилася при аліментник) не є достатньою підставою для того, щоб зменшити суму щомісячної підтримки своєї дитини. Навпаки, аліменти будуть нараховуватися в тій же сумі (фіксований платіж) або розраховуватися від середнього заробітку. Про це можна прочитати на нашому порталі більш детально в статті про витребування аліментів з непрацюючого і про витребування аліментів у фіксованому розмірі .

про витребування аліментів у фіксованому розмірі

Для того щоб зменшити тягар фінансових зобов'язань перед своїми дітьми необхідно мати вагомі причини. Наприклад, втрачена можливість заробляти кошти в зв'язку з погіршенням фізичного стану людини (хвороби). Сьогодні ми розглянемо всі поважні причини для зниження і скасування аліментів. А також порядок звернення до судових органів з подібним позовом.

Крім того, на сайті Суд.Гуру постійно чергує досвідчений адвокат по сімейних справах, консультації якого в режимі онлайн відбуваються безкоштовно.

Основні причини

Для того щоб написати позовну заяву про зменшення розміру аліментів необхідні вагомі причини, інакше заява в суд просто не приймуть. Вимога до даних причин у судді дуже високі і всі факти будуть ретельно перевірятися. Адже в першу чергу повинні бути дотримані інтереси неповнолітніх. Можна, звичайно, спробувати врегулювати даний момент не через суд і знизити суму аліментних виплат домовившись з їх одержувачем. Але це рідкісний випадок. Найчастіше доводиться все-таки писати позовну заяву про зниження розміру аліментів.

коли задовольнять

У яких випадках можливе задоволення позову про зниження аліментів:

  • якщо платник захворів і йому офіційно, через медичний заклад, що має на те повноваження, була привласнена одна з перших двох груп інвалідності - в цьому випадку аліментник самому потрібно догляд та утримання, а також, його витрати збільшаться за рахунок придбання лікарських препаратів;
  • якщо дитина стане самостійною і почне забезпечувати себе сам працевлаштувавшись (в нашій країні такий варіант розвитку подій можливий за досягнення неповнолітнім шістнадцятирічного віку) - позов про зменшення аліментів буде задоволений, якщо дитина зможе стабільно заробляти більше, ніж йому платить батько, який не проживає з ним;
  • якщо неповнолітній обзавівся прибутковим бізнесом (подарували, успадкував) - при цьому дохід також повинен перевищувати аліментні виплати, інакше заява на зменшення аліментів просто не приймуть;
  • якщо в родині аліментщика з'явилися ще утриманці (це можуть бути старі батьки і / або діти, що народилися від нові відносин) - обов'язкова умова полягає в тому, що нові обов'язки повинні бути оформлені в судовому порядку (тобто необхідно отримати виконавчий лист і т.д .) і тоді заяву на зменшення розміру аліментів буде прийнято і задоволено - суму виплат просто розділять між усіма стягувачами;
  • якщо дитина / діти якому / яким перераховувалися аліменти потрапив під опіку держави (школа інтернат з постійним проживанням, дитбудинок і т.п.) - гроші дитині в цьому випадку будуть потрібні на особисті потреби і на час канікул;
  • якщо у аліментщика з'явилася можливість багато заробляти - позовну заяву про зменшення аліментів буде схвалено, так як сума аліментів стане більше, ніж необхідно на утримання неповнолітньої.

коли відмовлять

Позовна заява про зменшення розміру аліментів

не отримає позитивного рішення суду в таких випадках:

  • якщо в родині батька, з яким залишився (лись) жити неповнолітній (і) значно підвищився, але не за рахунок одержуваних щомісяця платежів від аліментщика;
  • якщо дитині призначено пенсію (по здоров'ю або втрати одного з батьків) або він отримує стипендію, або працює, але мало отримує;
  • якщо неповнолітній обзавівся дорогим майном (подарували, успадкував), але регулярного доходу йому це не приносить.

Ситуації можуть бути різними і не всі з них підкріплюються нормативно - правовими актами. Багато випадків залишаються на совісті суддів вирішуються на їх розсуд з урахуванням обставин, що склалися, але і не на шкоду дітям. На нашому юридичному порталі можна отримати індивідуальну консультацію про те, як необхідно складати позовну заяву про зменшення заборгованості по аліментах, не заплативши за це ні копійки.

За договором між подружжям

За договором між подружжям

Буває і так, що до суду справа не доходить. Батьки домовляються між собою про оплату аліментів. Усний договір переносять на папір і запевняють угоду в нотаріуса. Як зменшити аліменти в цьому випадку? Знову домовитися між собою, з огляду на інтереси дітей знову ж. Скласти додатковий договір і знову запевнити його у нотаріуса. Якщо цього зробити не вдалося, аліментник залишається тільки один вихід - писати скарги на ім'я мирового судді.

Порядок судових розглядів

Хотілося б відразу відзначити - підсудність позову про зменшення розміру аліментів один з найбільш простих питань. Використовуючи зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів як шаблон (і / або скориставшись послугами безкоштовних юристів) можна буде написати клопотання (щоб борг почав зменшуватися) і віднести його до мирового суду. Так як не залежно від вартості заяви до суду про зменшення розміру аліментів (ціна позову) все, що стосується платежів на утримання неповнолітніх підсудна лише світовим суддям. Заповнюючи бланк необхідно враховувати, що кожній зацікавленій особі необхідно написати за окремим примірнику (платник (з відміткою про прийняття), одержувач, суддя).

Щоб зменшити заборгованість по аліментах можна подати заяву в суд по проживанню позивача або відповідача, причому в даній ситуації позивачем буде безпосередньо платник.

Трохи інша ситуація з державним митом. Якщо при подачі позову про стягнення аліментів державі кошти не перераховуються, оскільки заявник діє не в своїх інтересах, а в інтересах неповнолітніх, то в даній ситуації позивач діє виключно для себе (адже якщо він доб'ється зменшення аліментів, то виграє у фінансовому плані) . А значить, держмито платити доведеться. Причому сума буде залежати від загальної суми зниження аліментних висчетов за рік. Більш докладно про це можна прочитати тут . Причому обсяг скарги для суду сильного значення не має. Можна написати всього три рядки, головне щоб зміст заяви про зниження виплат по аліментах відображало суть заявки.

Що відбувається в суді

Заява мировим суддею буде прийнято до провадження, якщо його грамотно заповнили і без порушень. Час проведення судового засідання не може наступити раніше місяця після подачі клопотання. Причому приходити в суд в призначений день позивачеві і відповідачу не обов'язково. При наявності в достатній кількості підтверджують ситуацію позивача документів, справу може бути розглянуто мировим суддею одноосібно. Як у випадку прийняття позитивного рішення, так і в разі відмови в задоволенні вимог про зменшення виплат на дитину. Суддя може:

  • відмовити платнику в зменшенні щомісячних платежів на користь дітей;
  • погодитися на вимоги позивача;
  • повністю звільнити аліментщика від його фінансових зобов'язань перед своїми дітьми.

Стовідсотковий варіант, при якому мировий суддя не відмовить аліментник це коли:

  • дитині від цього рішення гірше не стане;
  • платник опиниться у скрутному становищі.

В інших випадках тяжкість стану позивача розглядається в останню чергу. Для суду (і держави в цілому) найголовніше, щоб дитина не опинився в складній ситуації і не став жити в нужді. До того ж, дуже часто недобросовісні батьки звертаються до суду з подібними заявами не тому, що дійсно потребують, а для того, щоб заощадити на власних дітях. Якщо стан здоров'я не дозволяє платнику взагалі працювати, його можуть не стягувати будь аліментних зобов'язань. При цьому зміст його дітей (якщо другий з батьків впоратися самостійно не в змозі) візьме на себе держава. Відповідач (він же батько, з яким неповнолітній проживає) може опротестувати позов безпосередньо в ході судового розгляду, представивши обгрунтування своїх вимог.

про автора

Валерій Ісаєв

Валерій Ісаєв закінчив Московський державний юридичний інститут. За роки роботи в адвокатській сфері провів безліч успішних цивільних і кримінальних справ у судах різної юрисдикції. Великий досвід в юридичну допомогу громадянам в різних областях.

Як зменшити аліменти в цьому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online