Позовна заява про зміну розміру та порядку стягнення аліментів: зразок 2018 року

  1. загальні положення
  2. Підстави для звернення до суду
  3. Порядок зміни розміру виплат
  4. Зразок складання позовної заяви
  5. Про оплату держмита
  6. Нюанси судової практики
  7. Що таке заперечення і як його подавати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Справи, що стосуються правовідносин між членами сім'ї, є найбільш складними в сучасній юридичній практиці. Найчастіше предметом спору виступає стягнення аліментів з одного з батьків. Сума, яка була обговорена сторонами раніше, може бути не актуальна з плином часу. Тому, в зв'язку з низкою факторів, розмір подібних виплат може бути переглянутий. Якщо досягнута домовленість між сторонами, то зміни відображаються лише в аліментних угоді. В іншому випадку потрібно звернення до суду.

Зміст статті:

загальні положення

загальні положення

Платити аліменти - це прямий обов'язок батька дитини навіть при позбавленні батьківських прав. На розмір таких платежів здатний вплинути цілий ряд факторів, починаючи від рівня доходів платника (певний відсоток, який повинен віддаватися на утримання дитини) і закінчуючи кількістю неповнолітніх на утриманні, які перебувають з ним у кровній спорідненості. Перегляд розміру аліментних виплат може відбутися в двох випадках:

  1. Одержувач вважає кількість вступників коштів недостатнім для нормального змісту маленької дитини.
  2. Аліментник через низькі доходи не здатний щомісяця виплачувати попередньо встановлену суму, вимагаючи її зниження.

За рішенням суду може бути як збільшення, так і зменшення аліментних виплат. Але для цього у заявника повинні бути вагомі підстави. В іншому випадку позовна заява про зміну розміру аліментів не буде задоволено.

Підстави для звернення до суду

Ініціювати судове слухання може як платник аліментів, так і їх одержувач. Чинне законодавство не визначає конкретні обставини, які є достатніми для початку судочинства. Найчастішими причинами для зменшення розміру виплат або їх скасування є:

Про необхідність підвищення аліментних виплат можуть свідчити наступні фактори:

  • Брак коштів, що отримуються для задоволення всіх потреб дитини щодо прожиткового мінімуму (в тому числі і зважаючи на інфляцію).
  • Підвищення зарплати платника, що виступає основним приводом до збільшення аліментних виплат.
  • Виникнення у платника нового джерела доходу.
  • Проблеми зі здоров'ям неповнолітнього, зокрема, коли у нього виявляється захворювання, що вимагає дорогого і тривалого лікування.
  • Втрата роботи матір'ю дитини (в цьому випадку вона може вимагати від батька виділення певної суми коштів і на своє утримання).
  • Будь-які інші підстави, які можуть бути підтверджені документально.

Щодо статті 119 Сімейного Кодексу Російської Федерації, зміна сімейного складу або матеріального становища однієї зі сторін може призвести до перегляду розміру аліментних виплат, визначених раніше. Після досягнення дитиною повноліття, всі зобов'язання батька перед ним припиняються.

Порядок зміни розміру виплат

Порядок зміни розміру виплат

Залежно від форми внесення змін, новий розмір аліментів може бути встановлений як в добровільному, так і в примусовому порядку:

  1. У першому випадку мова йде про оформлення аліментного угоди. Це документ, який складається за наявності домовленості між сторонами щодо суми та періодичності виплат. Він підписується платником і одержувачем.
  2. Якщо сторони не дійшли компромісу, то розмір виплат визначається через суд. Щоб оскаржити таке рішення, доведеться подати повторний позов.

Щодо двох попередніх пунктів, розмір платежів може бути переглянутий і змінений двома шляхами:

  1. При наявності аліментного угоди в даний документ вносяться певні зміни. Але це можливо лише при виникненні домовленості між сторонами. У разі відсутності згоди документ анулюється, а справа передається до суду.
  2. Якщо раніше розмір виплат був визначений судом, то, навіть при обопільній згоді сторін, подальша зміна порядку стягнення аліментів стає можливим тільки в результаті відповідного судового рішення. Для цього необхідно подати позовну заяву, яке може бути складено як одержувачем платежів, так і платником.

Зразок складання позовної заяви

Зразок складання позовної заяви

Завантажити бланк заяви про зменшення аліментних виплат

Слід розуміти, що будь-яке звернення до суду - це серйозний і відповідальний крок, а тому тут дуже важливо правильно оформити клопотання, підкріпивши його повним переліком необхідних документів. На жаль, випадки відмови у розгляді справи через неправильно оформленого позову або неповноти супровідної документації - не рідкість. І щоб уникнути цього необхідно складати заяву, дотримуючись такої послідовності:

  • Документ починається з шапки, в якій вказується найменування судової установи, куди подається позов про зміну розміру аліментів.
  • Дані сторін - ПІБ позивача і відповідача, місце їх проживання (по реєстрації та прописку).
  • Ціна позову (мова йде про суму, яку необхідно стягнути з відповідача).
  • Посередині рядка пишеться назва документа: «Позовна заява про зміну розміру аліментів».
  • Далі необхідно описати обставини, почавши з моменту народження дитини, розірвання шлюбу, укладення угоди або винесення судом відповідної постанови про оплату аліментів.
  • Вказати нинішній розмір виплат і їх порядок.
  • Описати обставини, що спонукали підвищити або знизити розмір платежів (це може бути або недолік грошових коштів для утримання дитини, або скрутне матеріальне становище платника).
  • Підкріпити вимоги документально, надавши відповідні папери.
  • Висловити вимога до суду змінити розмір виплат.
  • Перерахувати документи, що додаються до позовної заяви.
  • На завершення проставляється дата і підпис.

Необхідно створити стільки копій заяви, щоб вистачило кожному з осіб, які беруть участь в процесі. Кожен екземпляр позову супроводжується повним комплектом документів, який включає в себе наступне:

  • копія паспорта представників обох сторін;
  • копія свідоцтва про народження дитини, на ім'я якого здійснюється виплата аліментів;
  • якщо шлюб мав місце і був розірваний, то необхідні документи, що підтверджують ці дії;
  • документальне підтвердження підстав для підвищення або зниження розміру аліментів (обставини здоров'я, проблеми матеріального характеру, зміни в сімейному житті);
  • паперу, на підставі яких здійснюється виплата аліментів (аліментні угоду або постанова суду).

Точний перелік документів, що надаються повинен бути відображений в позовній заяві. При подачі неповного пакету, суд може відмовити в розгляді справи.

Про оплату держмита

Про оплату держмита

Обов'язковим додатком до позову є сплата держмита. Її сума визначається відповідним положенням Податкового Кодексу Росії і залежить від того, якою буде ціна позову. Остання являє собою різницю між діючим розміром аліментних виплат і запланованим. За основу приймається річний показник.

Чинне законодавство прийняло мінімальний і максимальний розмір мита. Мінімум становить 400 рублів, в той час як по верхній межі громадянину може знадобитися сплатити 60 тисяч рублів.

Нюанси судової практики

Щодо статті 23 Цивільно-процесуального Кодексу РФ, всі справи, що виникли на основі сімейно-правових відносин, розглядаються в рамках світового суду. Подача позову здійснюється за місцем проживання відповідача. Якщо ж в силу поважних причин позивач не здатний подати документи за даною адресою, то він може зробити це в відділенні суду свого району.

Слід розуміти, що суд завжди приймає сторону дитини. До того ж, при розгляді обов'язково присутній представник органів опіки та піклування, який буде стежити за чистотою судового слухання. Тому для отримання задовільного рішення, особливо, якщо справа стосується зниження суми аліментних платежів, позивачеві слід надати вичерпні докази своєї позиції. Якщо причини, за якими було подано клопотання, дійсно виявляться поважними, то внесення змін є цілком можливим.

Що таке заперечення і як його подавати

За статистикою, в більшості випадків позов на збільшення аліментних виплат подається за ініціативою одержувача коштів. І платник найчастіше незадоволений подібним рішенням. Але бувають ситуації, коли підвищення розміру аліментів є просто неможливим. У цього може бути цілий ряд об'єктивних причин. В такому випадку відповідач має право подати повернення на позовну заяву. Причиною подібних дій може виступати:

  • наявність у відповідача інших утриманців, які також потребують матеріальної підтримки;
  • захворювання, в зв'язку з яким громадянин несе матеріальні збитки або змушений менше працювати;
  • народження дитини;
  • постійна або тимчасова недієздатність і т. д.

Дуже важливо, щоб такий документ не тільки містив обґрунтовані причини неможливості підвищити виплати, але й незаперечне тому підтвердження. Написання заперечення здійснюється за наступним шаблоном:

  1. У шапці бланка вказується найменування установи, в яке подається клопотання і особа, яка виступає в ролі заявника. Тут також повинен бути присутнім номер цивільної справи, дані позивача і відповідача.
  2. По центру рядка пишеться фраза «Заперечення за позовом».
  3. Текст заперечення починається з перерахування позовних вимог. Після цього слід вказати, що відповідач не згоден з ними з певних причин (можна розписати по пунктах).
  4. На завершення необхідно надати докази, що підтверджують неможливість зміни аліментів в більшу сторону.
  5. Після цього вказується вимога: «На підставі вищевикладених даних, прошу відмовити в задоволенні позову в повному обсязі».
  6. Далі йде перелік документів, які подаються разом з запереченням.
  7. Дата і підпис.

Заперечення може бути подано будь-яка сторона, не згодної з внесенням коректив в суму аліментних плат. Для задоволення такого клопотання суду повинні бути надані докази.

Позовна заява про зміну розміру аліментів буде задоволено лише в тому випадку, якщо для цього є вагомі підстави. Дуже важливо приділити увагу особливостям складання клопотання і зібрати повний пакет документів, необхідних для початку судочинства. За виконанням вироку буде стежити судовий пристав.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online