Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів

  1. Інші причини для повного позбавлення батьківських прав
  2. Порядок і способи позбавлення
  3. Відео - Як позбавити батьківських прав за несплату аліментів
  4. Наслідки позбавлення прав на дитину
  5. Як скласти заяву на позбавлення батьківських прав за несплату аліментів
  6. Що потрібно зробити після того, як заяву буде складено
  7. Підведемо підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, нерідка сьогодні ситуація, при якій розпадаються сім'ї, залишаючи за собою ні в чому не винних жертв - дітей. Ставлення батьків після розлучення може бути несправедливим по безлічі причин, однак, найнеприємніші наслідки для дитини приносить відмова одного з батьків піклуватися про нього в матеріальному сенсі. На жаль, щоб виростити малюка, одного кохання замало. Як показує практика, саме батьки стають тими батьками, які від шуканої турботи ухиляються. Однак, згідно із законом неплатником аліментів може бути і мати, пішла з сім'ї. У цьому матеріалі ми поговоримо про те, як проходить позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів, а також про те, які запобіжні заходи застосовуються до матері, яка залишила дитину. На жаль, нерідка сьогодні ситуація, при якій розпадаються сім'ї, залишаючи за собою ні в чому не винних жертв - дітей

Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів

Інші причини для повного позбавлення батьківських прав

Слід звернути увагу, що лише за деякі «гріхи» і провини, вчинені по відношенню до своєї дитини, один з батьків (не тільки батько, а й мати, так як обидва батьки є рівними перед законом) може бути позбавлений природних повноважень батька. Так, підставами для здійснення цікавить нас процедури можуть також стати:

  • відмова від діяльної участі в благополуччі сина;
  • грубість по відношенню до дитини і несправедливе використання батьківських прав;
  • ставлення до дитини, що вважається хибним;
  • вчинене насильство, що завдало психічний або ж фізичний шкоди дитині.

Як бачите, серйозність позбавлення права бути батьком своєї дитини дійсно висока. Щоб її «заробити», необхідно зробити, по суті, тяжкий злочин. За умови, що воно мало місце бути, позбавлення є навіть доцільним.

За умови, що воно мало місце бути, позбавлення є навіть доцільним

Стаття 80. Обов'язки батьків щодо утримання неповнолітніх дітей

До ряду цих тяжких злочинів відноситься також і несплата аліментів, яка визначається, як злісна. Цей епітет додається, за умови, що батько:

  • ухиляється від переказу грошей будь-якими способами;
  • приховує власне місце проживання;
  • приховує місце роботи;
  • не декларує або також приховує дохід.

За умови, що ситуації спостерігається у ставленні дитини, мама (або батько, якщо дитина залишилася з ним) має право на подачу судового позову відповідного змісту

Порядок і способи позбавлення

Згідно з чинним на території нашої країни до Сімейного Кодексу, за все мається два шляхи законного здійснення позбавлення прав на дитину одного з батьків з огляду на його ухилення від виплати грошових коштів на утримання сина. Розглянемо їх у наступній таблиці.

Таблиця 1. Способи позбавлення природних прав батька

Подача позову на здійснення позбавлення Подача позову на кримінальне переслідування + подача позову на здійснення процедури позбавлення В першу чергу здійснюється подача позову тим батьком, який продовжує проживати із загальним сином після розриву відносин з колишньою другою половиною. Ознака цього позову буде наступним: "конфіскація" прав батька або матері, підставою для якої буде служити тривала невиплата аліментів, які, ймовірно, повинні використовуватися для забезпечення малюка.
Якщо ви прийняли рішення про подачу позову в такому форматі, найімовірніше, рішення буде прийнято дуже швидко. У тій ситуації, коли мама (або тато) бажає не тільки позбавити другого з батьків можливості приймати будь-які рішення щодо дитини, а й покарати його за призначенням, вона може вчинити послідовно, і здійснити:

  • подачу позову про кримінальне переслідування неплатника, і при знаходженні поставленні йому відповідних заходів покарання;
  • після того, як буде винесено рішення по першому позову, повинна відбутися подача другої заяви, в якому вже буде виказати прохання про позбавлення прав на дитину другого з батьків.
    Цей спосіб вважається куди більш тривалим, і одночасно ефективним.

Відео - Як позбавити батьківських прав за несплату аліментів

Терміни ухилення від виплати, після яких проводиться позбавлення батьківських прав

Щоб стати неплатником, переслідуваним за законом, батьку, який залишив свого малюка, необхідно не брати участь в його житті матеріально протягом терміну від 3 до 6 місяців. Однак, на практиці все інстанції судової системи ініціюють відкриття процесу у справі, що цікавить нас тематики лише після того, як закінчується термін в пів року з моменту надходження останніх засобів.

За умови, що батько не платить аліменти набагато довше, ви також можете подати на нього позов до суду, головне, щоб термін перевищував раніше згадані нами тимчасові терміни.

Наслідки позбавлення прав на дитину

Отже, які наслідки чекають громадянина (або громадянку), рішенням суду визнаного неспроможним батьком, і позбавленого всіх прав на сина? Перерахуємо їх.

  1. Батько, який продовжує забезпечувати дитину, отримує можливість без будь-яких перешкод вирушати з сином в інші країни, при цьому йому не потрібно буде отримувати згоди на те колишнього чоловіка.
  2. За умови, що у дитини був тільки один батько, і його позбавили прав, дитина може бути усиновлена ​​людьми, які не є його кровними родичами.
  3. Раніше мав право на одержання утримання від дитини в старості батько втрачає таку можливість, і більше не може вимагати забезпечення від дитини навіть в зовсім похилому віці.

При позбавлення прав єдиного з батьків, дитини можуть усиновити не кровні родичі

Зверніть увагу: в деяких випадках батьки (або матері), на яких було подано позов про позбавлення батьківських повноважень, все ж можуть відстояти свої законні права:

  • довівши, що причина, по якій виплати не здійснювалися, була поважною (наприклад, особа раніше було звільнено з місця праці, отримала інвалідність, проходило курс лікування в медичній установі і т.д.);
  • вчасно виплатити накопичений за кілька місяців борг.

Однак, слід розуміти, що навіть за умови, що батько докладає максимум зусиль до того, щоб домогтися скасування позбавлення або непризначення такого важкого покарання, суд буде виходити в ухваленні рішення з безпосередніх інтересів дитини.

Однак, слід розуміти, що навіть за умови, що батько докладає максимум зусиль до того, щоб домогтися скасування позбавлення або непризначення такого важкого покарання, суд буде виходити в ухваленні рішення з безпосередніх інтересів дитини

Якщо буде зрозуміло, що батько намагається обдурити свого сина, а разом з ним і суддю, то рішення все ж буде прийнято не на його користь

Як скласти заяву на позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

Подача позову з вимогою позбавити одного з батьків дитини прав таким називатися, а також з вимогою відкрити кримінальне переслідування стосовно нього, здійснюється безпосередньо в канцелярію місцевої юрисдикції суду.

Форма подачі заяви письмова. У тілі шуканого позову необхідно вказати наступні важливі моменти:

  • причини вимоги позбавлення батьківських прав (злісна несплата аліментів, належних дитині по закону, які потенційно повинні йти на його утримання);
  • підстави для виявлення подібних вимог (в даному випадку мова йде про різні документах, свідченнях та інших свідченнях, які могли б довести вину неплатника).

Найефективніше буде подача відразу двох позовів:

  • про позбавлення батьківських прав;
  • про кримінальне переслідування за несплату аліментів.

Незважаючи на те, що терміни здійснення роботи по вашій справі в цьому випадку збільшаться, і конкретно позбавлення повноважень другого з батьків щодо дитини доведеться прочекати трохи довше, це кращий спосіб для того, щоб убезпечити себе і сина від недбайливого колишнього чоловіка або просто, другого біологічного батька (або прийомних батьків).

Завантажити зразок позовної заяви на позбавлення батьківських прав

Що потрібно зробити після того, як заяву буде складено

Важливо розуміти, що центральна фігура процесу щодо позбавлення батьківських прав зовсім не мати і не батько, які ухиляються від аліментів, або навпаки, віддають сина всіх себе. Нею є він - їх дитина, в інтересах якого будуть діяти всі, в тому числі і представники судової системи держави.

Нею є він - їх дитина, в інтересах якого будуть діяти всі, в тому числі і представники судової системи держави

Неплатником за законом може стати не тільки батько, а й мати

Саме тому, перед тим, як подати позовну запит до суду, батько, що забезпечує сина, повинен зробити наступне.

1. В першу чергу мати (або батько), які проживають разом з дитиною, і містять його, повинні звернутися до органів опіки та піклування. Там ви отримаєте всю інформацію, в якій потребуєте, а саме:

  • консультацію в усній формі;
  • список документів, необхідних до збору тощо.

Список необхідних документів розглянемо в спеціальній статті.

Після відвідин шуканої державної організації необхідно відправлятися в іншу.

2. Так, до складеного раніше позовом і зібраними за списком паперами вирушайте в судову інстанцію районної категорії, і передайте папери в канцелярію. Почекати доведеться недовго. Через незначний час після того, як суд отримає ваші документи, буде призначена дата проведення розгляду справи, складеного на вашу позовом. Другий батько буде сповіщений про цю обставину судом за допомогою відправки оповіщення на адресу його проживання.

От і все. Наступного разу, коли ви з'явитеся в суд, доведеться лоб в лоб зіткнутися з неплатником, так як він напевно з'явиться захистити свої інтереси. Не варто чекати, що другого з батьків позбавлять прав вже на першому засіданні. Суд рідко практикує такі поспішні рішення, так як:

  • керується інтересами дитини, якій потрібні обоє батьків, і дає неплатнику шанс на виправлення;
  • допускає, що у неплатника є поважні підстави та пояснення щодо того, чому він не перераховував матеріальне забезпечення своєму синові.

Зустріч в суді буде проходити саме за таким сценарієм:

  • суд озвучить причину збору;
  • ви пред'явіть звинувачення і доказ його обгрунтованості;
  • відповідач зробить спроби захиститися.

У 90% ситуацій суд після першого засідання визначає для недбайливого батька або матері конкретний часовий термін, протягом якого він може заборгованість погасити, і тим самим врятувати власне батьківське право. У разі, коли батько дав на це свою згоду, він тимчасово обмежується у зустрічах з дитиною, але рівно до моменту, поки не відновить діяльно своє добре ім'я.

У разі, коли батько дав на це свою згоду, він тимчасово обмежується у зустрічах з дитиною, але рівно до моменту, поки не відновить діяльно своє добре ім'я

Якщо другий з батьків прямо в залі засідання виявить відмова від виплати коштів, то суд може прийняти рішення про позбавлення негайно

За умови, що колишній чоловік не з'явився в суд, продовжує ховатися від вас, чи ви склали відповідну заяву, може початися його кримінальне переслідування, результатом якого часто стає реальний термін у в'язниці.

Підведемо підсумки

Наявність дитини - велика відповідальність, яка полягає не тільки в тому, що його потрібно любити, але ще і забезпечувати. Можна сказати, що любов при народженні малюка набуває діяльну форму. Чим тепліше на нащадку шапка, чоботи і т.п., тим очевидніше любов батька. Однак, не всі батьки розуміють свій обов'язок щодо нащадків. Деякі відмовляються виплачувати належні на їх утримання кошти після того, як розлучаться зі своїми другими половинами. Пам'ятайте, виплата аліментів - не особиста ініціатива, а обов'язок, визначена законом. За умови, що ваша дитина проживає окремо, і ви повинні її виконувати.

За умови, що ваша дитина проживає окремо, і ви повинні її виконувати

Виплачуйте аліменти, і бережіть свою сім'ю

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online