Попит з аліментників стане суворішим

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Днями в Білорусі набуде чинності закон «Про внесення доповнень і змін до деяких кодексів Республіки Білорусь з питань стягнення аліментів на дітей». Він торкнеться кількох сотень тисяч людей - тільки платників аліментів в нашій країні.

коли   законопроект про аліменти   тільки обговорювалося, з'ясувалося, що десятки тисяч громадян Білорусі від сплати аліментів ухиляються коли законопроект про аліменти тільки обговорювалося, з'ясувалося, що десятки тисяч громадян Білорусі від сплати аліментів ухиляються. У деяких випадках форми ухилення приймають прямо таки витончені форми. Аліменти платять, наприклад, в розмірі всього 10 тисяч рублів. Депутат Роман Короп пояснював схему таким чином: «Людина влаштовується працювати на половину або чверть ставки на низькооплачувану посаду, отримує мізерну зарплату, з якої і нараховуються аліменти». При цьому заробляє собі на життя ще десь.

З введенням законопроекту в дію такі махінації стануть безглуздими, у всякому разі для тих батьків, які не ховаються і не перебувають в розшуку.

У Білорусі запроваджено аліментних мінімум

Як і раніше на одну дитину належить платити 25% від заробітку, на двох - 33% і 50% - на трьох і більше дітей. Проте ігри з мізерною офіційною зарплатою стають безглуздими, оскільки за новим законом визначено аліментних мінімум. Для працездатних батьків розмір аліментів на місяць має становити не менше 50% БПМ на одну дитину, 75% БПМ - на двох дітей і 100% БПМ - на трьох і більше дітей.

З травня уряд Білорусі збільшило бюджет прожиткового мінімуму в середньому на душу населення до 243 570 рублів. Середній розмір БПМ збільшений на 3,9% до попереднього показника в 234 370 рублів. Для працездатного населення БПМ з 1 травня встановлено в розмірі 261 320 рублів; для пенсіонерів - 219 140; для студентів - 262 140; для дітей від 3 до 16 років - 297 070; для дітей до 3 років - 215 160 рублів.

Як бачимо, на мінімальні аліменти особливого не пошикуєш. Однак це все ж більше, ніж нічого. Спочатку планувалося мінімальний розмір аліментів на місяць щодо БПМ зробити більше, однак це положення не пройшло необхідні узгодження.

Чи не увійшло до закону і ще пропозицію, яким батькам ставилося в обов'язок утримувати своїх дітей і після повноліття в разі, якщо вони навчаються. В результаті за законом допомагати своїй дитині здобувати освіту і допомагати взагалі після 18 років кожен з батьків буде тільки за власним бажанням. Можна таку підтримку оформити і юридично, через угоду між батьками.

До слова, в багатьох країнах законодавчо закріплена норма про сплату аліментів до отримання дитиною освіти - в Фінляндії, Угорщини, Голландії, Чехії, Ірландії. У Словенії аліменти виплачуються до 26 років у разі, якщо дитина вчиться.

Зате в Білорусі встановлена ​​пеня за кожний день прострочення виплати аліментів в сумі 0,3% БПМ. «Це складе 9% в місяць. Ми сподіваємося, що такий захід в більшій мірі буде стимулювати боржника платити аліменти », - говорив на цей рахунок міністр юстиції Віктор Голованов. Неустойка буде нараховуватися від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення.

Про сплату аліментів можна укласти угоду

Якщо у вас якісь особливі потреби або можливості, краще укласти угоду про сплату аліментів. При цьому сума аліментів все одно не може бути менше мінімального розміру, визначеного законом. Угода про сплату аліментів не може бути укладено в разі сплати аліментів за Шлюбному договором, Угоди про дітей або судовою постановою.

Аліменти відповідно до угоди можуть сплачуватися:

• в процентному відношенні до заробітку чи іншого доходу зобов'язаного сплачувати аліменти;
• в твердій грошовій сумі, що сплачується періодично або одноразово;
• шляхом передачі майна у власність дитини.

Угода укладається в письмовій формі і посвідчується нотаріально, для чого сторони зобов'язані подати нотаріусу документи, що засвідчують особу, а також свідоцтво про народження дитини.

Не забудьте про державу

Аліменти, як ми розуміємо, можна платити не тільки другого з батьків або опікуна, а й державі. За інформацією Мін'юсту, пише «Інтерфакс-Захід», в 2008 році з неблагополучних сімей було вилучено 6 тисяч дітей, але через 6 місяців половина з них повернули в сім'ї після проведення відповідними інстанціями заходів за планами захисту сім'ї. З позбавлених батьківських прав громадян аліменти на дітей платять 70% матерів і 30% батьків.

За даними Мінпраці, за весь час виконання декрету президента від 24 листопада 2006 року № 18 «Про додаткові заходи щодо державного захисту дітей у неблагополучних сім'ях» відшкодовувати витрати на дітей відповідно до рішення суду були зобов'язані майже 28 тис. осіб, близько 17 тис. з них зареєстрували в службі зайнятості, приблизно 16 тис. осіб було працевлаштовано. Мінпраці ставить завдання працевлаштувати до кінця першого півріччя 2009 року всіх недбайливих батьків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online