Підстави для неустойки по аліментах: розрахунок неустойки

  1. Підстави для стягнення штрафної санкції
  2. Порядок нарахування неустойки на прострочені аліментні виплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розрахунок неустойки позовів про аліменти виплат і судове стягнення цієї неустойки вважаються одними з найбільш результативних і високоефективних засобів боротьби з особами, що намагаються ухилитися від виплати аліментів, які потрібні для утримання неповнолітніх дітей Розрахунок неустойки позовів про аліменти виплат і судове стягнення цієї неустойки вважаються одними з найбільш результативних і високоефективних засобів боротьби з особами, що намагаються ухилитися від виплати аліментів, які потрібні для утримання неповнолітніх дітей. Російський Сімейний кодекс в даному питанні повністю стоїть на боці стягувача аліментів, надаючи стягувачу великі можливості і права, яких немає практично більше ні в одній сфері російського законодавства.

У цій статті докладно описуються основні правила обчислення неустойки по аліментах як санкції за невиконання батьком-боржником своїх обов'язків і наведені приклади нарахування такої неустойки.

Підстави для стягнення штрафної санкції

Неустойка, відповідно до норм цивільного права, є санкцією за порушення різних цивільних зобов'язань, включаючи і зобов'язання батьків по виплаті фінансових коштів на утримання неповнолітніх дітей.

Неустойка в сімейному праві, як і в усіх цивільних правовідносинах, може бути договірної і законною.

Договірна неустойка може застосовуватися при наявності угоди про сплату аліментних платежів , Укладеного між батьками дитини. Сімейне законодавство дає можливість батькам укласти подібну добровільну угоду з встановленням в ньому конкретного розміру щомісячних виплат, який визначається на підставі взаємної домовленості.

Сторони угоди вправі також встановити в документі порядок і терміни аліментних виплат на утримання дітей. Крім цих умов російське законодавство дозволяє сторонам угоди включити в текст документа і умови стосовно санкцій за порушення договору. Батьки, яке уклало добровільне угоду щодо аліментних платежів, можуть самі передбачити в своєму договорі відповідальність порушника у вигляді неустойки за невиконання обов'язків батьком-боржником.

Закон дозволяє встановлювати розмір неустойки на розсуд сторін угоди і ніяк не обмежує максимальний розмір можливих санкцій. Дане питання залишається відкритим для вирішення самими сторонами, які оформили угоду.

Законна неустойка встановлюється російським Сімейним кодексом (стаття 115). Законодавчо встановлений розмір неустойки за несвоєчасну сплату аліментів - 0,5% в день.

Дана штрафна санкція і при законною, і при договірній неустойку нараховується за кожен день допущеної платником аліментів прострочення щомісячного платежу. Нарахування неустойки на прострочені платежі відбувається аж до виконання батьком-боржником свого обов'язку.

Порядок нарахування неустойки на прострочені аліментні виплати

Порядок нарахування договірної і законної неустойки на прострочені аліментні виплати трохи відрізняється. Це стосується, в основному, терміну, коли можливе нарахування штрафних санкцій.

Коли виплата аліментних платежів на утримання дітей здійснюється за згодою батьків, сторони зазвичай самі в документі визначають точну дату щомісячних виплат.

Наприклад, при договірній неустойку в угоді про виплату аліментів встановлено, що батько-платник зобов'язаний здійснювати виплату аліментів до 21 числа поточного місяця щомісяця. Отже, платежі за липень 2014 року мають надійти з батьків-одержувачу не пізніше ніж 21 липня 2014 року. У тому ж угоді сторонами встановлена ​​відповідальність платника аліментів у вигляді неустойки.

Для прикладу візьмемо встановлений розмір договірної неустойки 1 відсоток від суми заборгованості по аліментних виплат за кожен день допущеної платником аліментів прострочення. Якщо 21 липня 2014 року батько, який одержує аліменти, не отримав щомісячний платіж від платника, то вже 22 липня 2014 року його право нарахувати на прострочену суму неустойку в розмірі 1%. Далі неустойка буде нараховуватися на прострочену виплату щодня, поки не надійде аліментних платіж за липень. Наприклад, 1% від 15 000 рублів складе 150 рублів. Якщо була допущена прострочення платежу за 10 днів, сума неустойки збільшиться до 1500 рублів. Через місяць прострочення боржник буде зобов'язаний крім основного аліментного платежу виплатити додатково 4500 рублів в якості штрафної санкції.

При законної неустойку, тобто в разі стягнення аліментних платежів з боржника в судовому порядку, термін щомісячних платежів по аліментах у вигляді конкретної календарної дати судовою ухвалою не встановлюється. Тому в правозастосовчій практиці іноді виникають питання про те, з якого ж дня стягувач аліментів має право нараховувати штрафні санкції.

Як правило, судова правозастосовна практика виходить з того, що нараховувати штрафні санкції на прострочені аліментні виплати потрібно з 1 числа місяця, наступного за звітним. Відповідно, якщо в липні 2014 року батько-боржник не перерахував стягувачу аліментів належну суму за липень 2014 року, неустойка за відсутності у сторін конкретної домовленості про терміни виплати буде нараховуватися вже з 01 серпня 2014 року.

Важливо пам'ятати, що неустойка, як і сама заборгованість по аліментних виплат в цілому, може стягуватися через суд лише за останні три роки, оскільки стягнення будь-яких штрафних санкцій поряд з іншими зобов'язаннями підпорядковується законодавчим вимогам щодо терміну позовної давності.

Ще одна важлива умова для нарахування неустойки за аліментних платежах, встановлене в законі - це наявність провини боржника в освіті відповідної заборгованості по аліментах.

Відсутність провини повністю звільняє платника аліментів, який допустив прострочення по щомісячних виплатах, від оплати штрафної санкції.

Наприклад, якщо стягувач аліментів після отримання судового рішення сам по якихось суб'єктивних або об'єктивних причин не звертався з отриманим в суді виконавчим листом до приставам-виконавцям, то єдине, що він має право вимагати - це стягнути заборгованість по аліментних платежах за останні три роки. На отримання неустойки в даному випадку стягувач аліментів не має права.

У подібних випадках, якщо нарахована неустойка потрібно через суд, для застосування штрафних санкцій зацікавленій стороні потрібно довести вину боржника. Якщо ж існували об'єктивні обставини, що спричинили допущеної прострочення по аліментних платежах, у суду будуть достатні підстави, щоб знизити розмір заборгованості по аліментах в цілому і відмовити в нарахуванні неустойки як штрафної санкції.

До подібних випадків, коли прострочення аліментних виплат сталася не з вини платника, зазвичай відносять серйозне затяжне захворювання боржника, вимушену відпустку платника аліментів без отримання зарплати через відсутність фінансових коштів у роботодавця, важкі сімейні обставини і інші важливі причини.

Якщо ж нарахована неустойка була визнана судом, вона відразу стає частиною аліментні заборгованості.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online