Перелік доходів з яких утримуються аліменти

  1. Дохід, з якого можна утримати аліменти
  2. Дохід, з якого не можна утримати аліменти
  3. Чи можна утримати аліменти з неофіційного доходу?
  4. Правила утримання аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дуже часто мам вводять в оману, стверджуючи про неможливість отримати аліменти з безробітного або пенсіонера. Насправді доходи, з яких утримуються аліменти, не обмежуються офіційною зарплатою - утримуватися вони можуть і з інших видів грошових надходжень. Саме тому і жінкам, і чоловікам важливо знати, з яких видів доходів утримуються аліменти.

Дохід, з якого можна утримати аліменти

У РФ чітко передбачається, що аліменти на дитину можуть бути утримані з усіх видів доходу. До таких в Росії відносяться:

  • Зарплата. При цьому варто враховувати, що це не просто оклад - стягуватися аліменти з доходів можуть абсолютно всіх нарахованих роботодавцем: лікарняний, відпускні, преміальні, вихідну допомогу.
  • Пенсія (по інвалідності або за віком - не має значення).
  • Стипендія.
  • Виплати по безробіттю.

При цьому не має значення, з якої суми береться утримання. Навіть якщо вона нижча за прожитковий мінімум, то стягуються аліменти все одно в процентах від доходу.

Утримується належна сума також і з тимчасового заробітку: сезонні роботи, дохід від виконання конкретної роботи (за договором підряду), а також якщо людина отримала якісь компенсації за моральну шкоду.

Дохід, з якого не можна утримати аліменти

На жаль, далеко не з усіх грошових надходжень стягуються аліменти. Перелік доходів, з яких не утримуються аліменти, все ж не настільки великий, але при цьому слід знати, з яких доходів не утримуються аліменти. Це необхідно в першу чергу для того, щоб не дати ввести себе в оману. Причина в тому, що дуже часто чоловіки стверджують про неможливість стягнення з них аліментів через відсутність грошових надходжень. Ось чому важливо знати повний перелік, з яких виплат не утримуються аліменти. Список цих нарахувань строго затверджений на законодавчому рівні. Чи не беруться аліменти з таких виплат:

  • материнський капітал і виплати по вагітності (при цьому аліменти утримуються з лікарняного);
  • різні компенсації (фізичної шкоди, дотації на придбання ліків або реабілітацію, лікувальне харчування);
  • відрядні виплати або компенсація при перекладі в іншу місцевість;
  • якщо людині самій сплачується пенсія по втраті годувальника або ж нараховуються аліменти від іншої особи, то з них аліменти іншим особам не виплачуються.

материнський капітал і виплати по вагітності (при цьому аліменти утримуються з лікарняного);   різні компенсації (фізичної шкоди, дотації на придбання ліків або реабілітацію, лікувальне харчування);   відрядні виплати або компенсація при перекладі в іншу місцевість;   якщо людині самій сплачується пенсія по втраті годувальника або ж нараховуються аліменти від іншої особи, то з них аліменти іншим особам не виплачуються

При цьому є перевірений спосіб трохи обійти це обмеження. Дійсно, змінити законодавчі норми, які обумовлюють, з яких сум утримуються аліменти, на свій розсуд не вдасться, але при цьому можливо змінити їх практичне застосування.

Виплачуватися відповідно до цього переліку повинні кошти, тільки якщо це передбачається рішенням суду. Якщо судовий наказ переданий для примусового стягнення і в ньому встановлений відсоток утримання, то тоді слід дотримуватися переліку, з яких доходів утримуються аліменти. Але щоб цього уникнути, необхідно спочатку в судовому порядку заявити в позові конкретну суму. При затвердженні чіткої суми, яку необхідно буде сплачувати на користь дітей, платнику в будь-якому випадку доведеться відраховувати чітку суму і при цьому отримані надходження або їх характер ніяк не впливають на розмір виплати. Але тут існує й інший ризик - якщо раптом платник почне отримувати більше, то тоді відраховується сума може стати навіть менше, ніж покладений за законом відсоток.

Чи можна утримати аліменти з неофіційного доходу?

Багато платники помилково вважають, що якщо вони будуть працювати неофіційно, то це дозволить їм не платити аліменти.

Насправді це зовсім не так - з неофіційного доходу також цілком можливо утримувати належні виплати на дитину.

Найчастіше в таких ситуаціях колишнє подружжя воліють домовлятися мирно і просто укласти нотаріальне угоду, в якому обумовити всі умови виплати аліментів. Потім батько добровільно відраховує на рахунок одержувача обумовлену суму.

Якщо ж добровільно не вдалося домовитися, то обов'язково звертатися в суд і отримувати відповідне рішення у даній справі, на підставі чого судовий пристав зобов'язаний буде виробляти стягнення. При цьому багато санкції пристав має право застосовувати самостійно, без додаткового рішення суду. До основних інструментів стягнення аліментів слід віднести:

Позбавлення водійських прав

Це можливо зробити, якщо борг становить більш 10000 рублів. Права не повертаються до тих пір, поки борг не буде погашений.

Арешт всіх рахунків

В цьому випадку ті гроші, які неплатник перераховує за кредити або комунальні платежі, будуть йти на погашення боргу по аліментах. На цільові потреби кошти йтимуть тільки тоді, коли борг по аліментах буде погашений, і на рахунку буде знаходитися сума понад те.

Стягнення з майна

Це можливо вже лише на підставі додаткового позбавлення суду - тоді буде відбуватися примусовий продаж майна для погашення боргу перед одержувачем аліментних виплат.

Також якщо після цього борг як і раніше не буде погашений, то тоді справа може бути передана до суду і неплатник ризикує на 2 роки потрапити до в'язниці.

Щоб це стало реальним у першу чергу необхідно встановити факт наявності неофіційного доходу у неплатника. Для цього можливо провести опитування сусідів, щоб встановити факт платоспроможності як такої, а також уточнити наявність машини у власності, цінних речей. Крім того, можливо зробити запит в банк і перевірити рух по рахунку. Зазвичай зарплату можуть надсилати на картку, і з неї легко можна буде робити утримання. У будь-якому випадку той факт, що неплатник ходить на роботу, буває досить легко встановити, тому все, що потрібно від одержувача аліментів - домогтися необхідних дій від судового пристава, щоб той належним чином підійшов до питання стягнення заборгованості і використовував для цього всі можливі методи.

Правила утримання аліментів

За загальним правилом утримують аліменти 2 способами. Точніше так встановлюється покладена сума:

За погодженням сторін

У цьому випадку подружжя просто удвох йдуть до нотаріуса і укладають офіційний договір, в якому прописують суми, дати та умови виплати.

по суду

В судовому порядку можна також вимагати встановити фіксовану суму відрахувань, незалежно від розміру доходу. Також можна отримувати аліменти і в процентному співвідношенні (залежить від того, зі скількома дітьми залишився одержувач): на 1 дитину належить 25 відсотків, на 2 - 40%, а на 3 і більше - 50% (при цьому відрахування між дітьми розділяються порівну) .

Справедливості заради варто помітити, що саме за даними спорах ці показники досить умовні. Кожне сімейну справу розглядається індивідуально, і рішення може бути прийнято і інше, на розсуд судді. Все залежить від того, наскільки аргументований буде позов і які докази будуть надані. У деяких випадках можуть присудити платити суму і більше, ніж встановлюється на законодавчому рівні.

У деяких випадках можуть присудити платити суму і більше, ніж встановлюється на законодавчому рівні

Після того, як буде отримано офіційну судовий наказ, його необхідно направити за місцем роботи платника. Навіть якщо він не працевлаштований офіційно, але місце роботи відомо, то все одно можна звернутися туди. Якщо ж платник отримує допомогу по безробіттю, то звернутися потрібно до ФСС, якщо пенсію - до Пенсійного Фонду. У стандартному порядку передається туди судовий наказ (виконавчий лист), на підставі якого будуть проводитися утримання.

Сімейний кодекс

При цьому судовий пристав стежить за тим, щоб платник і сам не порушував встановлені законодавством правила, а саме при переході на іншу роботу або ж при переїзді в іншу місцевість він повинен повідомити про це, щоб за новим місцем були продовжені відрахування. У разі невиконання даних правил цілком можливо накладення належних покарань за подібне порушення.

Таким чином, дуже важливо знати чіткий перелік, з яких доходів сплачуються аліменти. Саме від цього буде залежати виконання платником своїх зобов'язань. У більшості випадків платити він все одно буде зобов'язаний, незалежно від того, з якого доходу надійдуть виплачені аліменти. Проблема лише в тому, що дуже часто жінки просто не знають цього і тому відмовляються звертатися в інші організації або до судового пристава з вимогами відновити справедливість, вважаючи, що просто не положено нарахування цих виплат.

Чи можна утримати аліменти з неофіційного доходу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online