Нюанси терміну давності по аліментах на дітей

  1. термін перетину
  2. Виникнення зобов'язань по виплаті аліментів
  3. Термін давності при прострочку платежів по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Термін позовної давності - встановлений законодавством термін, після закінчення якого майнові претензії позивача по відношенню до відповідача не будуть задоволені.

Поняття терміну давності може бути застосовано тільки при врегулюванні майнових відносин, але питання щодо сплати аліментів відносяться до сімейних відносин. Тобто терміну давності для стягнення аліментів немає, проте існують умови, зазначені в статті 107 СК РФ, якими регулюється за який термін можна стягнути аліменти.

термін перетину

Корисна інформація

Є два важливих услови, при яких повнолітні діти можуть розраховувати на аліменти, це неможливість забезпечити себе і потреба у фінансовій допомозі з боку. Тільки при одночасному дотриманні цих умов є шанс отримати матеріальну допомогу від своїх батьків у вигляді аліментних виплат. Детальніше читайте в цій статті

Для регулювання терміну давності по аліментах після повноліття було введено поняття перетинаються терміну - терміну, що настає з повноліттям дитини, після чого він не має право на отримання аліментів від батька. Але право на стягнення заборгованості по аліментах, якщо батько не виплачував належні кошти раніше (до настання повноліття) у дитини залишається і він може відстоювати свої права в суді шляхом складання позовної заяви.

Винятками, при яких продовжується наступ перетинаються терміну, є наступні обставини:

  1. Повнолітня дитина вчиться на денній формі навчання і має вік до 23 років.
  2. Повнолітня дитина має інвалідність.
  3. Повнолітня дитина є непрацездатним.
  4. Дитина є, що потребує матеріальної допомоги.

Термін давності по аліментах на таких дітей продовжується до тих пір, поки не зникне обставина, яке сприяло продовженню виплат: досягнення дитиною 23-річного віку або закінчення навчання, якщо причиною стало стаціонарне навчання; одужання, якщо причина - інвалідність, поява працездатності коли причина - непрацездатність. Якщо ж одужання і / або повернення працездатності не буде, терміну давності щодо стягнення аліментів не передбачено.

Виникнення зобов'язань по виплаті аліментів

Зобов'язання по виплаті аліментів виникають у батьків з моменту подачі кожним з батьків позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах в суд за умови, що прохання буде задоволено. Прохання про стягнення аліментів за час, який дитина забезпечувався тільки одним з батьків до пред'явлення позову, не буде задоволена, оскільки вважається, що другий з батьків не був попереджений про необхідність матеріально підтримувати дитину. Однак якщо в ході судових засідань будуть представлені докази того, що батько ухилявся від сплати аліментів, хоча був неодноразово попереджений про наявність такої необхідності, можна домогтися отримання виплат, але не більше ніж за три минулі роки. Такими доказами можуть бути показання свідків, листування батьків і т.п.

Строки звернення за аліментами залишаються на розсуд опікуна (одного з батьків, з яким живе дитина) і законодавчо не обмежуються за винятком того, що звертатися до суду необхідно до настання терміну припинення.

Згідно 107 статті Сімейного кодексу, початком стягнення аліментів є момент реєстрації відповідної заяви в судовій канцелярії. Детальніше читайте в цій статті https://divorceinfo.ru/3012-period-nachala-okonchaniya-vyplat-alimentov

Також в обхід судових засідань батьки можуть за власною ініціативою відвідати нотаріуса і скласти договір про виплату аліментів на дитину, після чого у платника з'являться відповідні умовам документа зобов'язання.

Термін давності при прострочку платежів по аліментах

Якщо батько не платив аліменти деякий час навіть після винесення судового рішення або укладення відповідного договору, завжди є можливість стягнути з боржника кошти, звернувшись до суду повторно. Якщо прохання буде задоволено, справу боржника буде передано судовим приставам, які мають повноваження для стягнення боргу, в тому числі і примусовими методами.

Однак існує термін позовної давності по заборгованості по аліментах, що дорівнює 3 років. Якщо час, в яке не сплачувались аліменти незважаючи на наявність зобов'язань перевищує встановлений термін, відповідач все одно буде зобов'язаний оплатити аліменти тільки за три роки, а попередні заборгованості анулюються. З оглядкою на термін давності заборгованості по аліментах потрібно не забувати про своєчасному зверненні до суду у разі несплати відповідальною стороною аліментів.

З оглядкою на термін давності заборгованості по аліментах потрібно не забувати про своєчасному зверненні до суду у разі несплати відповідальною стороною аліментів

Якщо опікун дитини раніше не звертався до суду з позовом про стягнення аліментів не дивлячись на наявність заборгованості і термін несплати перевищує 3 роки, вказувати причину, по якій раніше не виникало претензій до відповідача не обов'язково, оскільки закон допускає наявність особистих причин.

У тому числі звернення до суду з позовом про стягнення заборгованості можливо навіть після настання повноліття дитини протягом трьох років з моменту настання терміну припинення. При цьому, чим раніше позивач звернутися до суду, тим більший розмір заборгованості йому буде компенсовано, оскільки стягувати з відповідача заборгованість по аліментах, яка виникла більше трьох років тому, заборонено.

Всі питання, що цікавлять можна задати в коментарях до статті

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online