Мирова угода по аліментах: як зробити висновок, в суді, неустойка, зразок домовленості

  1. суть угоди
  2. На стадії судового розгляду
  3. Різниця між аліментних та добровільною угодою
  4. перелік осіб
  5. розрахунок
  6. У твердій сумі
  7. У вигляді частки
  8. оформлення
  9. Зміст (і зразок)
  10. мінімальна сума
  11. сплата
  12. Обов'язки платника
  13. Обов'язки одержувача
  14. Висновок в суді
  15. розірвання угоди

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Однією з підстав припинення судових розглядів абсолютно по всіх цивільних справах є укладення сторонами мирової угоди. Стосується це і аліментних позовів. Позивачу і відповідачу ніколи не пізно прийняти рішення про мирне врегулювання спору. В цей статті ми розглянемо вірний спосіб оформити мирову угоду по аліментах.

суть угоди

Що ж це за угода таке - світове? Це документ, який представляє собою домовленість сторін щодо умов розглянутого спору. Можливість укладення мирової угоди, який оформлюється по аліментах особами в суді, визначена статтею 173 ЦПК . Сенс полягає в тому, що на підставі взаємної домовленості позивач від пред'явлених за позовом вимог відмовляється, а відповідач, в свою чергу, визнає їх. Про те, що сторони вирішили скласти угоду про аліментних зобов'язаннях, повідомляється судді. Якщо про це видається письмова заява, то воно в обов'язковому порядку долучається до матеріалів справи, що розглядається. Крім того, відомості про прийняте сторонами вирішенні заносяться секретарем в судовий протокол.

На якій стадії судового розгляду можливо укласти мирову угоду про зобов'язання по аліментах? Зробити це можливо абсолютно на будь-якій стадії, як до суду, так і після оголошення вердикту:

стадія розгляду

Особливості

До суду Укладання угоди виключає можливість подальшого звернення до суду з аналогічними вимогами і предметом спору, прописаними в угоді. Під час розгляду справи в суді Зробити це можна під час прийому і ознайомлення суддею з документами, на стадії слухань в залі суду, а також в момент оголошення рішення. Після винесення вердикту, на стадії його виконання Пристави-виконавці зобов'язані повернути стягувачу виконавчий лист за його заявою.

Таким чином, скласти мирову угоду про встановлення зобов'язань по аліментах боку можуть на будь-який з стадій, в тому числі на стадії виконання судового акта. Відповідно до положення статті 46 Закону від 2007 року за № 229 виконавчий лист повертається одержувачу виплат на підставі надійшов від нього заяви. Іншими словами, подаючи заяву про повернення виконавчого листа, стягувач в деякому роді не виконують своїх пред'явлених колись вимог, посилаючись на інші умови договору з платником.

На стадії судового розгляду

Що робить суд, отримавши від сторін заяву про намір укласти мирову угоду? Він може прийняти два рішення:

  • прийняти угоду, на підставі чого припинити розглядається справа;
  • відмовити сторонам у заяві та продовжити розгляд.

Прийняте судом мирова угода свідчить про припинення справи, що розглядається по аліментах. Якщо суддя приймає угоду, укладена між відповідачем та позивачем, то він роз'яснює позивачеві, що той більше з аналогічними предметом і вимогами позову звернутися не зможе. Суддя вказує також на обов'язковість виконання умов, прописаних в угоді.

Суддя також має право відмовити сторонам у оформленні угоді. Відмова завжди обґрунтовується змістом в домовленості сторін ознак незаконності. Іншими словами, якщо при складанні мирової угоди порушуються положення закону, то воно не приймається суддею.

Різниця між аліментних та добровільною угодою

Тепер загострити увагу на тому, що потрібно навчитися відрізняти два істотно різних поняття: «аліментні угоду» або «добровільне угоду» від поняття «мирова угода». Пояснимо, в чому різниця. Нотаріальне аліментні угоду - це домовленість між особами, до якої закликає законодавець до звернення в суд. На це вказано в статті 106 СК .

На жаль, багато громадян цього не роблять і відразу вдаються до допомоги суду. Така угода завжди оформляється у нотаріуса. В іншому випадку, з точки зору легітимності воно визнається недійсним. З оформленням угоди щодо аліментів у осіб зникає необхідність звертатися за врегулюванням питання до суду. Те ж саме можна сказати і про судовий варіанті вирішення питання. Якщо суд вже виніс рішення по аліментах, то сторони з цього питання вже не можуть скласти угоду. Оформивши угоду, вони можуть лише внести будь-які додаткові положення, але не суперечать судовим вердиктом. Інакше б порушувався принцип обов'язковості виконання судових актів.

Світове ж угоду метою своєї має добровільне самостійне врегулювання питання сторонами, на підставі чого настає подальше припинення провадження у справі. Поняття «мирова угода» завжди використовується в тісному зв'язку з судовим розглядом. Не важливо, розглянули чи вже справа або тільки збираються розглядати.

перелік осіб

Перелік осіб такий же, як і при оформленні аліментного угоди. це:

  • мама і тато неповнолітню дитину, або його усиновителі;
  • мама і тато дорослу дитину за умови, що останній непрацездатний;
  • чоловік і дружина;
  • колишні чоловік і дружина.

Нагадаємо, що дружина має право вимагати від свого чоловіка аліменти в разі своєї вагітності або ж здійснення догляду за спільною дитиною під час декрету. На аліменти також має право претендувати колишнє подружжя в ряді випадків, прописаних в СК. Докладний перелік причин міститься саме в його статтях.

розрахунок

Складене сторонами мирову угоду по аліментах може визначати виплати, як у твердій грошовій сумі, так і у вигляді частки від заробітків платника. Але є важлива деталь. Встановлювана особами певна сума грошей, що підлягає оплаті в місяць в якості аліментного платежу, не може бути меншою за розмір, що покладається на одну дитину відповідно до закону. Нотаріус, який складається угоду, а також суд, який приймає заяву від сторін, повинні звернути на цю деталь увагу.

У твердій сумі

Від яких показників відштовхуються боку при визначенні суми? Це можуть бути:

  • МРОТ;
  • Середня зарплата;
  • прожитковий дитячий мінімум конкретного регіону.

Оцінюючи всі ці показники, не потрібно забувати про головну мету виплат - забезпечення звичних потреб дитини, тому акцентувати свою увагу необхідно саме на цьому. Також дамо раду, якщо виплати встановлюються у вигляді твердої суми грошей, то в мировій угоді слід прописати пункт щодо правил індексації залежно від зміни цікавить боку показника. Якщо ж цей пункт не прописаний, то індексація виплат відбудеться все одно, але вже орієнтуючись на цифри прожиткового мінімуму.

У вигляді частки

З частками справи йдуть трохи простіше. Мирова угода, складене по аліментах у вигляді частки, має містити відсоток від заробітку платника не нижче зазначеного в законі. Відсотки прописані тільки на утримання неповнолітніх дітей. Що стосується інших членів сім'ї, які розраховують на виплати: колишніх чоловіків, що діють дружин, дорослих дітей, то їм покладаються аліменти виключно в твердій грошовій сумі .

оформлення

Так як же укласти мирову угоду, що встановлює зобов'язання по аліментах? Порядок дій залежить від того, на якій стадії знаходиться вирішення питання. Якщо в суд за допомогою позивач ще не звернувся, то досить прийти разом з майбутнім платником аліментів до нотаріуса і скласти документ. Якщо ж судовий розгляд вже почалося, то сторони спільно сповіщають про свій намір суд.

Якщо рішення судом давно вже винесено, і виконавчий лист знаходиться у приставів, то одержувач і платник спочатку складають мирову угоду. Потім одержувач звертається до приставам із заявою про повернення йому виконавчого листа, посилаючись на складена угода. Підкреслимо, що угода, що оформляється після суду, не може суперечити положенням винесеного рішення.

Крім домовленості про належних аліменти може бути складено:

  • мирову угоду по неустойку, що утворилася з аліментів. Неустойка - це вид матеріальної відповідальності за несплату аліментів вчасно. передбачає її стаття 115 СК .
  • мирову угоду по заборгованості, що накопичилася за несплаченими під час аліментів. Практика показує, що в більшості ситуацій заборгованість стягується одержувачами виплат через суд.

Практика показує, що в більшості ситуацій заборгованість стягується одержувачами виплат через суд

Зміст (і зразок)

Зразок мирової угоди, що направляється по аліментах в суд, можна знайти на сайті судової ділянки. Документ обов'язково містить:

  • дату і місце оформлення;
  • П.І.Б., реквізити паспортів, відомості про прописку осіб, що складають угоду;
  • П.І.Б., реквізити паспортів або свідоцтв про народження осіб, на чиє утримання встановлюються виплати;
  • порядок визначення аліментів: фіксованої грошової сумою, у вигляді частки, разово або інший порядок (наприклад, передача замість квартири);
  • дата початку та закінчення виконання зобов'язань;
  • сума наданої допомоги;
  • періодичність: раз на місяць, квартал, півріччя і т.п .;
  • терміни: наприклад, не пізніше такого-то числа;
  • спосіб виплати: на карту, на руки, поштовим грошовим переказом або інші способи;
  • пункт про індексацію;
  • пункт про неустойку в якості міри відповідальності;
  • форс мажор;
  • підписи.

Зразок аліментного угоди можна скачати тут .

мінімальна сума

Як було зазначено вище, якщо виплати обумовлені сторонами у вигляді фіксованої щомісячної суми грошей, то вона не повинна бути нижче частки, зазначеної в законі. Мінімальні частки від заробітку платника, що покладаються на забезпечення неповнолітніх дітей, прописані в статті 81 СК:

  • одному малюкові покладається не менше ¼ частки;
  • двом - 1/3;
  • трьом, чотирьом, п'яти і більше - ½.

При призначенні аліментів у вигляді конкретної суми грошей боку найчастіше відштовхуються від прожиткового дитячого мінімуму, діючого в даному регіоні.

сплата

Після складання документа сторонам нічого не залишається, як сумлінно виконувати його. Найчастіше оплата здійснюється платниками не рідше одного разу на місяць. За невиконання умов домовленості до платника можуть бути застосовані:

  • повний асортимент заходів приставів-виконавців (штрафи, обмеження виїзду за кордон, арешти майна, вкладів у банках та інші);
  • стягнення одержувачем неустойки та інших витрат, що виникли в зв'язку з несвоєчасною виплатою іншою стороною аліментів.

Мирова угода за своєю юридичною силою - це такий же документ, як і судове рішення. Воно підлягає беззаперечному виконанню прописаних умов кожної зі сторін.

Обов'язки платника

До основних відносяться:

  • перерахування грошових коштів у зазначений строк;
  • в розмірі, обумовленому в мировій угоді;
  • саме тим способом, який визначений.

Угодою можуть бути встановлені і додаткові обов'язки, наприклад, крім щомісячної грошової допомоги, покупка дитині сезонного одягу, оплата путівки в санаторії щороку і інші.

Обов'язки одержувача

Головний обов'язок одержувача аліментів - це, мабуть, витрачати кошти саме на утримання тієї особи, кому вони адресовані. Якщо мати малюка, наприклад, витрачає аліменти на погашення кредиту, взятого нею на особисті потреби, то це дає батькові шанс оскаржити угоду в суді і знизити встановлений розмір допомоги.

Як обов'язки також можна назвати необхідність одержувача аліментів повідомляти платника про зміну банківських реквізитів. Що цілком логічно, так як це в його інтересах.

Висновок в суді

Повторимося, що укласти угоду дозволено на будь-якій стадії провадження у розглянутому судом справі: на початку, на стадії подачі паперів, під час слухань, а також під час винесення рішення. Якихось тимчасових обмежень закон не дає. За змістом угоду по аліментах, складене в суді, мало чим відрізняється від оформлюється досудового. Зразок мирової угоди тут, в нього можна внести будь-які умови, в тому числі і по аліментах.

розірвання угоди

Чи можна розірвати мирову угоду, укладену сторонами по аліментах? Так можна. Якщо обидві сторони згодні на внесення змін до складеного раніше документ, то досить вдатися до допомоги нотаріуса. Якщо ж розірвати мирову угоду про зобов'язання по аліментах хоче тільки одна сторона, то їй для цього доведеться звернутися в суд.

У зв'язку з чим на практиці розривається чий термін угоди? Причини можуть бути, наприклад, такі:

  • суттєва зміна заробітку платника, як в сторону зменшення, так і в бік збільшення;
  • зміна складу сім'ї платника, припустимо, народження другої дитини;
  • виникнення додаткових витрат у одержувача, наприклад, у зв'язку з його тривалою хворобою.

Зауважимо, що угода може бути змінено частково, шляхом внесення коригувань в окремі пункти, або анульовано зовсім. Підстави припинення зобов'язань за мировою угодою такі:

  • якщо виплати адресовані дитині, то досягнення нею 18-ти, емансипація, а також її усиновлення іншою особою;
  • наступ іншої дати, якщо вона обумовлена ​​в документі;
  • якщо виплати адресовані колишній дружині, то її вступ в законний новий шлюб;
  • смерть або платника, або особи, на чиє утримання призначені виплати;
  • визнання угоди нікчемною, припустимо, якщо при його складанні не дотримувалася форма, або на одну зі сторін інший чинився примус.

Підведемо підсумки. Укладення мирової угоди - сучасний спосіб встановлення аліментних зобов'язань. Використовувати його можна як до походу в суд, так і під час судових засідань. Угода є чудовою альтернативою судового рішення, так як має рівну силу.

Також як і оформляючи такий документ, розірвати його можна у нотаріуса тільки з обопільної згоди осіб. Якщо хтось із сторін проти, то розривати укладену раніше домовленість доведеться в суді.

Смирнова Анна Володимирівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з шлюборозлучними процесами і виплатою аліментів. Підготовка документів, в т.ч. допомога в складанні шлюбних контрактів, претензій щодо стягнення неустойок і т.д. Більше 5 років юридичної практики.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

На якій стадії судового розгляду можливо укласти мирову угоду про зобов'язання по аліментах?
У зв'язку з чим на практиці розривається чий термін угоди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online