Коли перераховувати аліменти з відпускних - утримуються чи ні, чи нараховуються, гроші в 2019 році

  1. Основні поняття
  2. Порядок утримання аліментів
  3. законні підстави
  4. встановлені терміни
  5. Яким чином нараховуються?
  6. приклад розрахунку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З батька, якого суд зобов'язав платити кошти на утримання своєї дитини, повинні утримуватися аліменти не тільки з заробітку, а й з відпускних.

Коли і ким такі перерахування виробляються, як розраховуються? Розглянемо законодавчі положення, які актуальні в 2019 році.

В обов'язки бухгалтера входить проведення розрахунків і виплата аліментів працівника з його заробітку.

Щоб розібратися, утримуються аліменти з відпускних чи ні, варто ознайомитися з законодавчими нормами Російської Федерації.

Що ж вкладають в поняття «аліменти», коли вони сплачуються і яким чином утримуються?

Основні поняття

Під аліментами розуміють суму, яка сплачується батьком (батьком або матір'ю) для утримання неповнолітньої дитини, або повнолітнім дитиною для утримання літнього батька.

Аліментні перерахування можуть оплачуватися в добровільному або примусовому порядку. Відпускні - сума, яка сплачується замість зарплати в період перебування працівника у відпустці, наприклад, щорічному.

Порядок утримання аліментів

Правила справляння аліментів обумовлюються в Сімейному кодексі Російської Федерації. Якщо в організацію, де працює співробітник, приходить виконавчий лист із суду, необхідно утримати аліменти з його зарплати.

Якщо в організацію, де працює співробітник, приходить виконавчий лист із суду, необхідно утримати аліменти з його зарплати

Фото: виконавчий лист

Список перерахувань, з яких будуть утримуватися аліменти на неповнолітню дитину, є в Постанові влади Російської Федерації від 18 липня 1996 № 841 .

Ті доходи, з яких не здійснюється відрахування, перераховані в Законі від 2 жовтня 2007 року № 229-ФЗ .

Аліменти утримуються при наявності:

Для того щоб зобов'язати людини платити аліменти, варто подати відповідний позов . Після винесення судового рішення буде видано виконавчий лист.

Такий документ передається судовому приставу, який відправить його роботодавцю громадянина. Якщо особа є безробітним, необхідна сума буде стягуватися з іншого прибутку.

Величина аліментів:

На одну дитину 25% заробітку на двох дітей 33% на трьох і більше 50%

Згідно із законодавством аліменти можуть сплачуватися в таких формах:

Частками Переважний спосіб Твердим платежем, якщо

  • розмір зарплати не є стійким;
  • особа отримує зарплату в «конверті»;
  • батько не бажає влаштовуватися на роботу

Аліменти повинні платитися з усієї прибутку, про що йдеться в ст. 81 - 82 Сімейного кодексу . Сплата проводиться з заробітку, винагород та інших виплат.

Платити потрібно встановлену суму не тільки за основним місцем роботи, але і по додатковому.

законні підстави

Питання стягнення аліментів розглянуті в:

  1. Законі від 29 грудня 1995 року № 255-ФЗ .
  2. статті 106 , 108 , 110 Сімейного кодексу Російської Федерації .
  3. Законі від 2 жовтня 2007 року № 299-ФЗ.
  4. Цивільному кодексі Росії.
  5. Постанові влади від 18.07.1996 № 841.

Оскільки відпускні - частина заробітку особи на період звільнення від роботи, то утримання з аліментів здійснюється в обов'язковому порядку.

Оскільки відпускні - частина заробітку особи на період звільнення від роботи, то утримання з аліментів здійснюється в обов'язковому порядку

Що таке відпускні дивіться в статті: відпускні .

Як розрахувати кількість днів відпустки за відпрацьований період, читайте тут .

Тобто, працівник не може розраховувати на відпускні в повному обсязі. Частина з нарахованої суми йому доведеться віддати своїй дитині.

встановлені терміни

Коли перераховувати гроші аліментів з відпускних? Відпускні виплати виплачуються працівникові підприємства не пізніше, ніж за три дні до покладених днів відпочинку ( ст. 136 Трудового кодексу Російської Федерації).

А в статті 98 Закону № 299-ФЗ йдеться, що аліменти повинні виплачуватися одержувачам протягом трьох днів після видачі відпускних.

Тобто останнім можливим днем сплати аліментів є день, коли людина повинна відправитися у відпустку. Зазвичай заробітна плата і аліменти виплачуються одночасно.

Всі витрати, необхідні для забезпечення свого зобов'язання перед одержувачами повинні нести платники.
Перед нарахуванням аліментів бухгалтер повинен дізнатися дату утримання, що відбивається в виконавчих листах.

Це ж стосується і періоду припинення утримання. Коли дитині виповнюється 18 років, необхідність платити аліменти припиняється ( ст. 120 частина 2 Сімейного кодексу Росії ).

Дитиною може стати повнолітнім:

  • до того, як починається відпустка;
  • після того, як період відпустки використовується.

Наприклад, якщо дитині виповнюється 18 років до того, як особа відправиться у відпустку, утримання аліментів з відпускних не провадиться.

Якщо ж дитина стає повнолітнім під час відпустки його батька, аліментні виплати проводяться не в повному обсязі. При розрахунку буде враховано тільки ті дні, коли обов'язок по сплаті аліментів зберігалося.

Яким чином нараховуються?

Щоб виплачувати аліменти своїй дитині, відповідачу практично нічого не потрібно робити. Головне - не ухилятися від перерахувань своєму чоловікові на утримання дитини.

Утримуються аліментні виплати з відпускних начальством компанії, де особа працює відповідно до трудовим договором , Тобто є офіційно працевлаштованим.

Аліменти будуть нараховані фахівцем бухгалтерії після отримання виконавчого листа, де йдеться про початок виконавчих проваджень.

Співробітник компанії має право перенести відпустку або відмовитися від нього зовсім. Роботодавець в такому випадку повинен буде утримати аліменти з іншого виду доходу.

У законодавстві говориться, що аліменти утримуються з прибутку громадянина після того, як сплачено ПДФО за ставкою 13%.

Аліменти не можуть утримуватися з матеріальної допомоги, виданої відповідно до ст. 101 Закону № 229. Це стосується:

  • перерахувань при смерті родича;
  • виплат при одруженні;
  • виплати при народженні малюка.

Але в тому випадку, коли така допомога - один з видів заробітку особи, аліменти будуть утримані.

Чи не будуть сплачуватися аліменти:

  • з компенсації - при виплаті в зв'язку зі скороченням персоналу, при звільненні, при закритті компанії;
  • з пенсійних виплат;
  • з дивідендних перерахувань.

Правила перерахування відпускних і утримання з них аліментів розглянуті в Трудовому кодексі Росії.

Якщо працівник компанії, який повинен платити аліменти, відправляється в відпустку з 15.09, то 12 числа він повинен отримати відпускні кошти.

А до 15 перераховуються на банківську карту або сплачуються готівкою аліменти одержувачам (особам, які здійснюють догляд за неповнолітньою дитиною).

Якщо необхідна сума на утримання дитини не перерахована своєчасно, буде нараховано пеню в розмірі 0,5% за кожен день прострочення.

Злісному неплатнику загрожує примусове стягнення необхідної суми, а також належного йому майна, якщо грошей не достатньо.

Наведемо приклад розрахунку:

Наведемо приклад розрахунку:

Наприклад, у людини є одна дитина, на утримання якого він перераховує кошти. Особа відправляється у відпустку з 13.08 по 6.09.

До 10 числа працівник отримає зарплату, який розраховується так:

Потім протягом 3 днів (з 10 по 13 число) бухгалтер видає або перераховує аліменти одержувачам.

Співробітник компанії мають право користуватися вирахуванням на дітей. Тоді при розрахунку платежу буде використана така формула:

Тоді при розрахунку платежу буде використана така формула:

приклад розрахунку

Розглянемо, як розрахувати аліменти, якщо 18-річчя дитини настає під час знаходження людини у відпустці.
Фірмою утримуються кошти на сплату аліментів в розмірі ¼ прибутку співробітника.

Працівник відправляється у відпустку 12.08. (до 24.08). Розмір нарахованих відпускних становить 24490 рублів. 18 числа у дитини день народження.

Відпускні нараховуються за 13 днів, з яких лише 6 припадають на час дії аліментних зобов'язань (з 12 по 17 число). Яким буде розрахунок аліментів?

Податок на доходи фізичної особи складе:
Податок на доходи фізичної особи складе:   Величина відпускних громадянина після того, як утримано податок:   Визначимо відпускні за 1 день:   Відпускні за 6 днів: Величина відпускних громадянина після того, як утримано податок:
Визначимо відпускні за 1 день:
Відпускні за 6 днів:

Далі підрахуємо аліменти: Далі підрахуємо аліменти:

Наведемо ще один приклад. Дитині виповнюється 18 років після закінчення відпустки батька. Розрахунки будуть здійснюватися за загальними правилами.

умови:

Працівник організації відправляється у відпустку З 12.08 по 24 .08 Відпускні 24490 Відпускні після сплати податку 21306 Дитині виповнюється 18 років 25 числа

Під час перебування громадянина у відпустці дитина не стає повнолітнім. А значить, утримання аліментів здійснюється з усієї суми відпускних.

А значить, утримання аліментів здійснюється з усієї суми відпускних

При зайвому утриманні аліментів компанія зобов'язана повернути кошти, які незаконно перераховані одержувачу.

Але з батьків, з яким адресуються такі суми, стягувати виплачені аліменти не можна ( п. 3 ст. 1109 Цивільного кодексу Росії ).

Тобто, якщо сума надміру сплачена з вини посадової особи, то фірмою буде вилучено такі кошти саме з нього ( ст. 248 ТК Російської Федерації ).

Роботодавці, що уклали трудові договори з громадянами Росії, зобов'язані платити відпускні в терміни, встановлені законодавчими документами.

Підстава для цього - ст. 109 СК Росії . Точно так само і за запізнення з платежами аліментів, утриманих із заробітку особи, компанію чекає відповідальність кримінального чи адміністративного характеру.

Такі правила поширюються і на відпускні, і на зарплату, і на преміальні виплати. У Кримінальному кодексі є стаття, якою передбачається відповідальність у разі втрати виконавчих листів, які були вислані поштою в організацію, де особа працює.

У Кримінальному кодексі є стаття, якою передбачається відповідальність у разі втрати виконавчих листів, які були вислані поштою в організацію, де особа працює

Де в зразку заяви пишеться текст «Прошу надати один день в рахунок відпустки» дізнайтеся зі статті: дні в рахунок відпустки .

Коли виплачують відпускні за законом, читайте тут .

Зразок наказу про утримання відпускних при звільненні, дивіться тут .

Мінімальний штраф складе половину суми, яка повинна бути перерахована одержувачу аліментів.

Отже, перерахуємо ті нюанси, які повинен знати керівник компанії:

  1. Виконавчі листи є бланками суворої звітності, і посадові особи зобов'язані їх зберегти.
  2. Максимум, який може бути утриманий з працівника для виплати аліментів - 70% від прибутку, отриманого відповідно до трудового договору.
  3. Виконавчі листи знаходяться в пріоритеті перед рештою документацією, які мають відношення до стягнення заборгованостей.
  4. Всі дані, які потрібно знати для сплати аліментів, є в виконавчих листах.

Щоб всі терміни були дотримані, роботодавець платників аліментів повинен (ст. 109 Сімейного кодексу):

  • вилучати з заробітку (в даному випадку - відпускних) необхідну суму;
  • здійснювати переклад на розрахункові рахунки (або видавати готівкою) одержувачам, але не пізніше ніж через 3 дні після нарахування відпускних

Для того, щоб не порушувати законодавства і виконуватися свої зобов'язання в повній мірі, роботодавець повинен ознайомитися:

  • з порядком виплат;
  • з правилами утримання (ким і як нараховуються аліменти);
  • з термінами перерахування.

Способи виплати належної суми:

  • за допомогою пошти;
  • банківськими переказами;
  • готівкою з кас компанії.

Отже, з відпускних, як і з інших видів доходу, аліменти утримуються. Проводиться стягування керівництвом компанії-роботодавця.

А служба судового пристава буде стежити за виконанням всіх покладених на фірму і працівника зобов'язань.

Якщо особа буде ухилятися від сплати коштів на утримання дітей, одержувачі вправі подати позов в судову інстанцію або в службу судового пристава. Тоді робота пристава буде контролюватися одержувачем.

Для правильного розрахунку аліментів з відпускних, варто використовувати спеціальні формули і враховувати кількість дітей працівника, період його перебування у відпустці і т. Д.

Відповідальність, прописаним в законодавстві Російської Федерації, і тоді не виникне ситуація, за яку варто нести відповідальність.

Коли і ким такі перерахування виробляються, як розраховуються?
Що ж вкладають в поняття «аліменти», коли вони сплачуються і яким чином утримуються?
Яким чином нараховуються?
Яким буде розрахунок аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online