Гаряча лінія: 5 питань і відповідей по сімейному та цивільному праву

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Іноді в житті виникають питання, допомогти розібратися в яких може тільки кваліфікований юрист. Сьогодні редакція сайту Kolobok.ua запросила адвоката з питань сімейного та цивільного права Андрія Львовича Лук'янова відповісти на 5 запитань, які наші читачі найбільш часто задають в своїх листах до редакції.

Питання: Чи правомірна відмова брати дитину в садок без щеплень?

Відповідь: При прийомі в дитячий сад у дитини повинна бути довідка встановленого зразка з районної амбулаторії, в якій зазначено, що дитина в даний момент здоровий і дитячий колектив відвідувати може. При цьому наявність або відсутність щеплень у дитини значення не має.

Це визначено в листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 25.05.2011 р № 1 / 9-389 «Про виконання порядку прийому дитини до дошкільного навчального закладу», в якому зазначено наступне: відмова керівника дошкільного навчального закладу прийняти дитину в установа без відповідних профілактичних щеплень суперечить чинному законодавству України.

Питання: Який в Україні мінімальний розмір аліментів на дитину?

Відповідь: В частині 2, статті 182 Сімейного кодексу України передбачено, що мінімальний щомісячний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 30% прожиткового мінімуму, передбаченого для дитини відповідного віку, за винятком випадків передбачених статтею 184 СК України, коли розмір аліментів визначається в твердій грошовій сумі.

Прожитковий мінімум в Україні в 2017 році визначено Законом №5000 «Про державний бюджет на 2017 рік» на дитину до 6 років з 1 травня по 30 листопада 2017 року становить 1426 грн. (З 1 грудня 1492 грн.). На дитину старше 6 років - відповідно до 30.11 - 1777 грн., З 01.12 - 1860 грн.

Питання: Що потрібно знати, якщо ми вирішили взяти опікунство над дитиною-сиротою? Які вимоги висуваються до опікунів?

Відповідь: При призначенні опікуна суд і органи опіки та піклування повинні виходити з інтересів дитини, над яким встановлюється опіка. Тому законодавство передбачає ряд вимог до особистості передбачуваного опікуна.

Так, зокрема, опікуном дитини може бути дієздатна особа, яка особисто в письмовій заяві виявила бажання виконувати ці обов'язки (ст. 244, ч. 2 т. 63 Цивільного кодексу України). Опікуни повинні мати можливість виконувати свої обов'язки особисто. Тому опікуном не може бути громадянин, визнаний судом недієздатним або обмеженим у дієздатності.

Можливість особи виступати опікуном дитини не прив'язується до конкретної суми доходу сім'ї. Проте, суд при розгляді справи зазвичай запитує довідку про доходи і майновий стан потенційних опікунів та, швидше за все, не прийме рішення на користь безробітного.

При цьому відсутність власного житла і наявність знімного не стане перешкодою до опікунства. Хоча відповідно до ч. 3 ст. 244 і п. 7 ст. 212 Сімейного кодексу опікунами не можуть бути особи, які не мають постійного місця проживання. Якщо ви знімаєте квартиру, потрібно буде надати дані як довго і на яких умовах відбувається оренда, які санітарно-побутові умови будуть у дитини, хто ще живе на даній житловій площі, і чи не будуть власники житла перешкоджати нормальній обстановці для підопічного.

Крім того, обов'язково буде враховано, чи відповідаєте ви основним вимогам. Так, опікуном не може бути:
• особа позбавлена ​​батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
• особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам дитини (наприклад, встановлено, що особа зловживає алкоголем або вживає наркотичні речовини).

Першочергове право серед кількох осіб, які претендують на опіку, надається родичам дитини, незалежно від їх місця проживання, і сім'ям, в яких проживає дитина на час встановлення над ним опіки.

Питання: Чи маю я право на аліменти, якщо була в цивільному шлюбі?

Відповідь: Правовою підставою для виникнення батьківських правовідносин між батьком і дитиною, а також правового обов'язку по утриманню дитини є встановлення батьківства. Тому перш, ніж вирішувати питання про примусове стягнення аліментів, необхідно підтвердити батьківство. Оскільки ви і батько вашого малюка в зареєстрованому шлюбі не знаходились, то походження дітей по батьківській лінії може бути встановлено двома способами: шляхом добровільного визнання передбачуваним батьком свого батьківства або через суд.

Перший спосіб передбачає, що ви і батько дитини подаєте спільну заяву про визнання батьківства в орган РАЦСу за місцем проживання дітей. Якщо ж чоловік відмовляється подавати таку заяву, ви маєте повне право звернутися до районного суду за місцем проживання з позовом до батька про визнання батьківства. У заяві (а в подальшому - в ході судового розгляду справи) необхідно надати суду докази, які підтверджують батьківство.

Відповідно до частини 2 ст. 128 Сімейного кодексу України, підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що підтверджують походження дитини від даної особи і які зібрані відповідно до ЦПК України. Доказами можуть бути, наприклад, показання свідків, листи, щоденники, анкети, заяви, офіційні документи, що свідчать на користь батьківства. Лише після того, як судове рішення про встановлення батьківства вступить в законну силу, ви зможете підняти питання про примусове стягнення аліментів на дитину.

Питання: Чи можна поміняти дитині прізвище без згоди батька, якщо він не бере участі в житті дитини?

Питання: Чи можна поміняти дитині прізвище без згоди батька, якщо він не бере участі в житті дитини

Відповідь: Згідно зі статтею 148 Сімейного кодексу України, якщо батько не позбавлений батьківських прав, для того, щоб поміняти дитині до 7 років прізвище потрібна згода обох батьків. Після 7 років буде потрібно ще і згода самого малюка.

У віці 14 років дитина може змінити прізвище, маючи лише згода одного з батьків (з яким проживає), а після досягнення 16 років приймати таке рішення самостійно.

Але якщо чоловік не бачиться з дитиною, не допомагає матеріально, не бере участі в житті і вихованні малюка, можна звернутися з відповідним позовом до суду. І при залученні органів опіки та піклування позбавити свого чоловіка батьківських прав або отримати рішення про зміну прізвища без згоди батька дитини.

Також ви можете ознайомитися і з іншими важливими матеріалами з нашої рубрики «Юридичний лікнеп» або задати запитання спеціалісту, написавши листа до редакції нашого сайту за адресою: [email protected]

Питання: Що потрібно знати, якщо ми вирішили взяти опікунство над дитиною-сиротою?
Які вимоги висуваються до опікунів?
Питання: Чи маю я право на аліменти, якщо була в цивільному шлюбі?
Питання: Чи можна поміняти дитині прізвище без згоди батька, якщо він не бере участі в житті дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online