Добровільне угоду про сплату аліментів. Зразок, нотаріальне завірення, приклади.

  1. Обов'язкові умови укладення
  2. Хто може брати участь в договорі?
  3. Що контролює домовленість?
  4. Окремо про призначення розміру виплат
  5. Зразок складання світового контракту
  6. Документи для нотаріуса, держмито

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Проблема обов'язкових грошових відрахувань на дітей при розлученні або при оформленні змісту непрацездатних подружжя, батьків не завжди носить конфліктний характер. Нерідко партнери приходять до спільного розуміння самі, і тоді стає можливим добровільне обопільне угоду про сплату належних аліментів на вигідних для обох сторін умовах.

Процедура має правову основу, без дотримання якої домовленість не буде вважатися дійсною, навіть якщо вона оформлена письмово. Порушення такої угоди не загрожує ніякими наслідками її порушнику, тому до договору потрібно поставитися серйозно.

Обов'язкові умови укладення

Головна умова, що робить мирову угоду про аліменти законним - воно має бути посвідчений нотаріусом. Правило порівняно нове, діє тільки з 2015 року, але є обов'язковим, без чого можливі претензії сторін за домовленістю, можуть виникнути далі, судами ніяк не приймаються.

Інше питання - сам текст договору. Його дозволяється складати без нотаріуса самостійно, останній просто запевнить готовий текст. Це допоможе заощадити пристойну суму за послуги, проте потребують виняткової пильності і впевненості в своїх юридичних силах при складанні документа, бо його зміст визначатиме далі успіх домовленості. Щоб нічого не упустити, потрібно знати суть дії.

Хто може брати участь в договорі?

Єдині дійові особи угоди, що представляє собою нотаріальне угоду про сплату аліментів, це платник відрахувань і їх одержувач. Від їх імені та пишеться договір. Платниками виступають:

  • батько, мати дитини / дітей, які не беруть безпосередньої участі в житті спільних спадкоємців через роздільного проживання або інших причин;
  • батьки, батьківські права яких відкликані законом - за тим же законом вони зобов'язані раніше фінансово забезпечувати нащадків;
  • один з подружжя, друга половина якого, зазвичай колишня, не в змозі забезпечувати себе, виходячи з здоров'я або особливого положення (вагітність, малюк до 3 років);
  • повнолітній спадкоємець, батьки якого (або один з них) потребують фінансового змісті і вирішили скористатися своїм правом отримати його від своєї дитини.

Два останніх обставини зустрічаються багато рідше перших, але нотаріальне угоду про сплату аліментів на них буде виглядати так само, як для інших.

Стороною одержувача можуть, відповідно, виступати неповнолітні отроки, непрацездатні подружжя і непрацездатні батьки. Від імені дітей до 14-ти років угоду мають право здійснювати: один з батьків, включаючи прийомних, офіційні опікуни. Коли 14-річний вік вже настав, підліток має право укласти пакт сам, з письмової згоди одного з перерахованих вище представників.

Що контролює домовленість?

Грамотне, повноваге мирну угоду про аліменти у нотаріуса повинно детально висвітлити такі сторони:

  • спосіб здійснення виплат - за графіком, одноразовий;
  • чітко встановлений розмір забезпечення - тверда сума, процентна частка, майновий внесок, скільки це в конкретних цифрах;
  • можливість індексувати виплати при настанні відповідних обставин;
  • можливість і алгоритм внесення поправок до контракту, умови і порядок його розриву;
  • термін дії домовленості.

Крім того, далекоглядно буде розписати в тексті важливі нюанси відносин розійшлися батькам спільних дітей:

  • звіт за отриманими і витраченим аліментних засобам;
  • порядок, частота, алгоритм зустрічей відлученого батька з дитиною / дітьми;
  • санкції за порушення домовленості для обох сторін;
  • приватність угоди, нерозголошення її умов, фінансових сторін тощо.

Домовленість не обмежується нічим, що не суперечить закону, учасники вправі і повинні висловити і занести в договір будь-які умови, які зручні саме їм. Чим повніше і детальніше буде контракт, тим простіше і вигідніше буде вирішити проблему з його виконанням в подальшому, якщо вона виникне.

Окремо про призначення розміру виплат

Прохачі вільні визначити будь-яку розумну суму для утримання, крім одного - відрахування не можуть бути меншими, ніж сума, яка належала б прохачеві при судовому вирішенні справи. Така згода, навіть завірена нотаріусом, легко буде відкликати в будь-який момент.

приклад:

Петров домовився з колишньою дружиною Оленою про сплату їй щомісяця 10 тисяч рублів на їх спільного сина Артема, дружина умова прийняла, відповідні документи були підписані. Пізніше Олена з'ясувала, що якби справа розглядалася в суді, Петрову призначили б зобов'язання надавати для сина 25% свого заробітку кожного місяця. А заробіток Петрова виявився 80 тисяч, таким чином, виплата склала б 20 тисяч рублів. Олена звернулася до сімейного юриста і без перешкод розірвала раннє добровільне угоду про сплату аліментів за с.103 СК РФ, як порушує інтереси її неповнолітнього сина.

Ось які варіанти взаєморозрахунків можуть бути розглянуті сторонами згідно із законом:

  • регулярні фіксовані платежі за певним графіком - раз на місяць, наприклад, по 15 т. р., одна сума раз в рік, наприклад, 15 тисяч х 12 = 180 т. р., раз в квартал, і т.д .;
  • одна конкретна виплата за весь час, припустимо, 1,5 млн. рублів, один раз, без подальших домагань;
  • певний відсоток від доходів - будь-яких, крім зарплати це можуть бути і відсотки від якихось дивідендів, оренди, гонорарів, пр .;
  • майнова виплата - сторони домовляються, що платник передає в рахунок аліментних відрахувань якесь цінне майно, наприклад нерухомість (цілком, частку), транспорт, дорогі предмети, коштовності і так далі.

Договірні можуть затвердити свої власні схеми, головне, щоб це не порушувало законів, нічиїх інтересів. А також на 2019 рік дозволено доповнювати витрати окремими сумами на лікування, навчання, професійний догляд для адресата платежів та інше.

У тексті аліментного документа повинно бути якомога докладніше розписано все, що відноситься до обчислення платежів. А саме: з яких саме доходів одержувач очікує відсотки - перерахувати докладно, яким чином повинна відбуватися передача грошей - особисто, на банківський рахунок, на картку і т.д., яка величина можливої ​​переиндексации - на коефіцієнт інфляції, на фіксований відсоток, пр. якщо індексація не вказана конкретно, за замовчуванням розмір платежів буде збільшуватися відповідно до прожиткового мінімуму.

При вирішенні замінити гроші майном необхідно детально описати, що буде передано, як, коли, за яких умов, з якими наслідками.

Зразок складання світового контракту

Залучення нотаріуса допоможе повністю вирішити цю проблему, нотаріальні контори мають розгорнутими типовими формами цих документів. Правда, за професійну допомогу доведеться заплатити, і не зовсім символічну суму.

Якщо взятися за текст самостійно, зручно використовувати готовий приклад угоди про сплату аліментів нижче, підставивши туди обставини власного випадку. Саме юридичне оформлення не представляє складнощів - це типовий акт, де в шапці вказується назва, в першому розділі перераховуються боку і їх персональні дані, потім йде тіло домовленості з докладним описом суті справи, в кінці - підписи і дата. Основна складність тут - грамотно передати всі домагання, щоб вони були виконані. З цим може допомогти зразок добровільної угоди про сплату аліментів зі стандартним підходом «батьки-дитина».

З цим може допомогти зразок добровільної угоди про сплату аліментів зі стандартним підходом «батьки-дитина»

Зразок добровільного угоди про сплату аліментів. Завантажити повний текст у форматі MS Word .

Складати документ потрібно в 3 примірниках.

Документи для нотаріуса, держмито

Самостійно складений договір чи ні, похід до нотаріуса з цього питання буде обов'язковий, і ось які документи потрібні для цього:

  • паспорта учасників дії;
  • дитячі метрики (свідоцтва про народження, про усиновлення-удочеріння, про встановлення батьківства);
  • зведення про доходи платника за найближчі 3 місяці.

Якщо домовленість вже підготовлена ​​самостійно, то вона долучається до документації, в іншому випадку нотаріус прийме надані паперу і оформить акт сам.

Готовий договірної лист володіє тим же статусом, що виконавчий судовий. Тобто, перестань аліментник свої обов'язки виконувати, на підставі нотаріального акту його можна притягнути до суду.

Загальна вартість звернення до нотаріату з подібним питанням зараз складається з комісії за завірення і оплати технічної роботи. Запевнити готовий договір до 2019 року коштує 250 рублів, виконати технічно-правову роботу, інакше - підготувати професійний документ, оцінюється в залежності від регіону, а це від 2 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід розуміти, що світова аліментних договір не означає, що угоду не можна буде оскаржити. Якщо з часом з'ясується, що були порушені інтереси якоїсь зі сторін, наприклад, штучно занижений розмір виплат, або хтось був змушений підписати папір під тиском, а також, якщо допущені помилки, акт вільно можна буде анулювати через суд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Що контролює домовленість?
Хто може брати участь в договорі?
Що контролює домовленість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online