Чи повинен інвалід 1,2,3 групи платити аліменти

  1. Умови, щоб стягнути аліменти з інваліда
  2. мирова угода
  3. Стягнення аліментів з інваліда в судовому порядку
  4. Які документи потрібні, щоб стягнути аліменти з інваліда
  5. Чи можна зменшити розмір аліментів
  6. Стягнення аліментів на свою користь
  7. Дитина досяг повнолітнього віку або повної дієздатності
  8. Наявність інших одержувачів
  9. Високий або низький дохід відповідача

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до норм сімейного законодавства, будь-який неповнолітній може розраховувати на отримання матеріальної допомоги. Дане вимога закріплена в статті 80 Сімейного кодексу Російської Федерації, за якою кожен батько має обов'язок по утриманню своєї дитини.

В рамках сімейного законодавства ніяких послаблень, а тим більше скасування аліментів, для інвалідів не передбачено.

Розмір аліментних виплат на користь неповнолітніх дітей, визначається наступним чином:

  1. Чверть від усіх отриманих доходів на одну дитину.
  2. Третина від отриманих доходів, якщо аліменти виплачуються на двох дітей.
  3. Половину від доходів на трьох і більше дітей.

при стягненні аліментів з інваліда, як правило, перерахування аліментів проводиться з пенсії або соціальної допомоги, а також інших джерел отримання грошових коштів. Наприклад, деякі люди. Навіть маючи інвалідність, продовжують працювати. У цьому випадку зміст буде обчислюватися і з заробітної плати батька.

Відповідно до норм сімейного законодавства, будь-який неповнолітній може розраховувати на отримання матеріальної допомоги Умови, щоб стягнути аліменти з інваліда

Відповідно до норм сімейного законодавства, якщо батько дитини є непрацездатним громадянином, і його матеріальний стан не дозволяє повноцінно утримувати своїх неповнолітніх дітей, він все одно не звільняється від своїх аліментних зобов'язань.

При цьому не має значення, стягуються аліменти з інваліда 1,2 або 3 групи. За законодавством. Будь-яка група інвалідності не є вагомою підставою для того, щоб батько міг відмовити свою дитині в матеріальної підтримки.

Стягнення аліментів з інваліда можливо якщо дитина:

  1. Чи не досяг повнолітнього віку.
  2. Знаходиться в кровній спорідненості з платником аліментів.

Варто пам'ятати про те, що правом на отримання грошового утримання від батька володіють і діти, які вже досягли повнолітнього віку. Наприклад, це стосується тих випадків, коли дитина не працездатний і за ним потрібен постійний нагляд. В цьому випадку необхідності сплати аліментів визначається в ході судового засідання, з урахуванням всіх джерел доходу.

Факт непрацездатності дитини повинен бути підтверджений документами з медичної установи, що підтверджують, що з наявним діагнозом людина не може здійснювати трудову діяльність. Також бажано, щоб законний представник (як правило, мати), надав документи, що підтверджують щомісячні витрати на утримання і лікування дитини.

Отримання аліментів можливо тільки з офіційно визнаних батьків. Зробити це можна тільки через ЗАГС (батько і мати повинні бути вписані в свідоцтво про народження дитини). При відсутності такого запису, зацікавлена ​​особа має попередньо звернутися до суду для встановлення факту батьківства або материнства.

мирова угода

Перший спосіб отримати аліменти з інваліда - складання мирової угоди. Це - оптимальний варіант, при якому сторони можуть самостійно обговорити всі умови перерахування грошових коштів (терміни, порядок виплати, порядок отримання).

Крім того, що аліментні угоду має бути правильно оформлено з юридичної точки зору, воно ще й має бути завірено у нотаріуса. Тільки після того, як фахівець поставити свій підпис на документі, він набуває чинності виконавчого листа .

В цьому випадку, якщо платником аліментів ухиляється від своїх обов'язків, встановлених цією угодою, а особливо, якщо він робить це систематично, другий з батьків має право звернутися до суду з вимогою про стягнення матеріальної допомоги з боржника.

У мировій угоді обов'язково повинна бути відображена наступна інформація:

  1. Сума, яку платником аліментів щомісяця буде перераховувати в установлений термін на утримання своєї дитини.
  2. Дата виплати.

Якщо платником аліментів надалі планує виїхати за кордон, в даному документі може бути встановлена ​​одноразова виплата.

За угодою сторін, платник може замінити аліменти на цінне рухоме або нерухоме майно, зокрема:

  1. Нерухомість.
  2. Транспортні засоби.
  3. Різні матеріальні цінності.
  4. Цінні предмети.

Розмір аліментів, встановлених угодою , Не повинен бути менше тієї суми, яка була б встановлена ​​судом, але і не повинна перевищувати 70 відсотків від заробітної плати або іншого щомісячного доходу батьків-інваліда.

Стягнення аліментів з інваліда в судовому порядку

Щоб стягнути аліменти з інваліда, найчастіше, другого з батьків доводиться звертатися до суду. Щоб визначити розмір щомісячної виплати, суддя враховує всі надані йому документи, а також інші супутні фактори.

З урахуванням всіх факторів, суддя має право зменшити розмір аліментів або, навпаки, збільшити їх. Однак необхідність будь-якого такого зміни повинна бути підтверджена документально.

Як показує практика, коли мова йде про інвалідів, в більшості випадків їх доходи становить не заробітна плата, а різні соціальні допомоги та пенсії. У цьому випадку при розрахунку розміром аліментів суддя враховує тільки ті статті доходу, з яких можливо обчислення грошових коштів на користь дітей. Перелік таких доходів встановлено Урядом Російської Федерації, і туди входять:

  1. Будь-які види пенсій.
  2. Акції.
  3. Доходи від здачі нерухомості в оренду.

Аліментні стягнення можуть проводитися не тільки за грошовими доходами, отриманими платником аліментів. Але і по доходах в натільного формі. В цьому випадку судом встановлюється платіж у вигляді фіксованому суми, так як точно встановити прибуток платником аліментів не вийде.

Відповідно до норм сімейного законодавства, суддя має право призначити додаткові виплати, у разі, якщо неповнолітня дитина за станом здоров'я потребує постійного догляду, дорогого лікування або доглядальниці. В цьому випадку платником аліментів повинен відшкодувати не тільки все оплачені витрати, але і ті, які плануються в майбутньому. У цій ситуації виплата аліментів призначається у твердій сумі. Максимальний розмір допомоги повинен бути не нижче 25 відсотків від доходу батьків, але не більше 70 відсотків.

Які документи потрібні, щоб стягнути аліменти з інваліда

Якщо батькам з яких-небудь причин не вдалося прийти до угоди з питань грошового утримання неповнолітньої дитини, мати (або батько, в залежності від того, хто постійно проживає з дітьми) має право звернутися до суду.

Щоб довести в суді необхідність сплати певною людиною грошового утримання на його дитину, а також для визначення розміру аліментів, батько повинен представити наступний пакет документів:

  1. Паспорт громадянина Російської Федерації.
  2. ІПН.
  3. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу або про його розірвання.
  4. Свідоцтво про народження дитини.
  5. Довідку про склад сім'ї, в якій вказується, що неповнолітній дійсно проживаємо разом з одержувачем.
  6. У разі хвороби дитини необхідно пред'явити відповідні довідки з медичної установи, що підтверджують діагноз, а також квитанції про покупку медикаментів.
  7. Позовна заява до суду з вимогою стягнути аліменти.

До суду віддаються копії всіх зібраних документів

Чи можна зменшити розмір аліментів

Відповідно до норм сімейного законодавства, якщо аліменти платить інвалід, він має право звернутися до суду для перегляду розміру аліментів в сторону зменшення . Зробити це самостійно не можна, рішення про зменшення розміру щомісячної виплати повинно бути прийнято судом.

Повністю звільнити інваліда від сплати аліментів неможливо, так як це порушує права дитини на отримання матеріального утримання від своїх батьків.

Стягнення аліментів на свою користь

За законодавством, інвалід 1 або 2 групи також має право стягнути аліменти в свою користь. Однак скористатися ним він може тільки в тому випадку, якщо з дати розлучення подружжя пройшло не більше 1 року.

Як правило, справи про стягнення аліментів на користь інваліда і на користь його неповнолітньої дитини розглядаються в рамках одного судового засідання.

Дитина досяг повнолітнього віку або повної дієздатності

Один з випадків, коли інвалід може зменшити розмір аліментів на свою дитину - якщо останній досяг повнолітнього віку або став повністю дієздатний. При визначенні цієї обставини, враховуються такі доходи неповнолітнього:

  1. Акції.
  2. Житлова площа, яка здається в оренду.
  3. Здійснення підприємницької діяльності.

Як правило, в ході судового засідання суддя розглядає доводи і точку зору кожної зі сторін. Тому часто, навіть високі доходи неповнолітньої дитини не є підставою для зменшення розміру аліментних виплат для інваліда.

У такій ситуації суддя може зменшити розмір аліментів тільки виходячи з матеріального становища батьків, витрат на його лікування.

Наявність інших одержувачів

Ще одна ситуація, коли суд може зменшити розмір аліментів на дитину - якщо у платником аліментів є інші неповнолітні діти або батьки, зміст яких він також оплачує.

Найпоширеніша ситуація, коли батько після розлучення вступає в новий шлюб, де у нього народжується син або дочка. У цьому випадку розмір аліментів зменшується, щоб не погіршити матеріальне становище платника і забезпечити новому дитині нормальне проживання.

У тих випадках, коли у батька є дві дитини, яких він повинен матеріально утримувати, то аліментні виплати будуть ділитися пропорційно між двома неповнолітніми.

Високий або низький дохід відповідача

Зменшення розміру грошового утримання, що виплачується дитині, може бути зменшено і в тому випадку, якщо платником аліментів має високий дохід.

У такій ситуації суддя розглядає, наскільки чверть доходів, одержуваних неповнолітнім від свого батька, відповідає всім його щоденним потребам. Якщо в ході розгляду суд прийде до висновку, що задоволення потреб не вимагає таких фінансових витрат, розмір аліментів буде зменшений.

Також зменшення розмірів грошової виплати можливо і в тому випадку, якщо доходи платником аліментів зменшилися.

Якщо дитина перебуває на повному державному утриманні, проживає в інтернаті або дитячому будинку, з батьків можуть бути зняті обов'язки за змістом своєї дитини.

Звертаємо вашу увагу на те, що законодавство Росії постійно змінюється і написана нами інформація може застарівати. Для того щоб вирішити виниклий у вас питання по Сімейному праву, ви можете звернутися в безкоштовну консультацію юристів сайту.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online