Чи оподатковуються аліменти із заробітної плати податком ПДФО

  1. Накладається податок на аліменти
  2. Послідовність утримання податку та аліментів
  3. Покрокове керівництво по стягненню аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти мають кілька форм виплати. Це може бути конкретна сума, що має постійний характер, або частка від загальних доходів людини, яка повинна їх платити. Якщо розглядати другий варіант, варто звернути увагу на те, як утримуються аліменти - до ПДФО або після.

Накладається податок на аліменти

Цікавлячись темою, чи обкладаються аліменти податком, варто звернутися за його роз'ясненнями до нормативно-правовим актам. Згідно з пунктом 5 статті 217 статті Податкового кодексу аліментні виплати будь-якого призначення не підлягають оподаткуванню. Неустойки, що сплачуються платником аліментів через прострочених платежів, теж недоторканні в плані податкових відрахувань.

Розібратися, чому аліменти не обкладаються ПДФО, допоможе визначення суті цих коштів. Доходом грошові кошти, призначені для утримання дитини, не зважають. Аліменти - це спосіб, який розподіляє гроші, призначені для забезпечення загального дитини, між подружжям. Податкові відрахування стягуються з платника аліментів при отриманні ним доходу.

Послідовність утримання податку та аліментів

Залишилося з'ясувати, утримуються аліменти після вирахування ПДФО або до його утримання. Відповідь можна знайти у Федеральному законі №229 «Про виконавче провадження». Згідно з цим положенням аліменти із заробітної плати працівника віднімаються після утримання ПДФО. Це відбувається через те, що грошові кошти на утримання дитини беруться безпосередньо з доходу того, хто повинен проводити таку оплату. Податок, який характеризується як поповнення державної скарбниці, до доходу не відноситься. Якщо розраховувати аліментні виплати до його відрахування, то це буде розглядатися як порушення прав платника.

Якщо говорити про застосування теоритической бази, закріпленої в Законі, на практиці, то спочатку з заробітної плати платника аліментів віднімають покладені 13% прибуткового податку. Тільки потім з суми, що залишилася розраховується розмір коштів, призначений на утримання дитини. Обсяг виплати залежить від кількості дітей:

  • Один - 25% від доходу.
  • Два - третина від доходу.
  • Три і більше - 50% від отриманих коштів.

Сума, визначена на сплату аліментів, не повинна бути більше 70% від доходу платника.

Покрокове керівництво по стягненню аліментів

Процес утримання аліментних виплат відповідає таким етапам:

Важлива інформація

Оплатити аліменти можна декількома способами - готівкою, через банк або пошту і через бухгалтерію підприємства, де працює відповідач. Важливо тільки, щоб переклади були зафіксовані - тоді в разі виникнення спору, у останнього будуть докази оплати. Детальніше читайте в цієї статті

  1. Визначення заробітку працівника за відпрацьований місяць. Сюди входять оклад, премії, надбавки та інші належні йому кошти.
  2. Утримання всіх необхідних податків, серед яких і ПДФО.
  3. Реалізація вимог виконавчих документів за якими з отриманої суми утримують аліменти.
  4. Перерахування аліментів одержувачу. Витрати по їх перекладу призначені до сплати з боку платника.

Ознайомившись з процесом утримання грошових коштів поетапно, можна зрозуміти, що спочатку з платника стягують податок і тільки потім з зарплати вираховуються аліменти. Факт початкової сплати податку з боку платника говорить про те, що аліменти не обкладаються ПДФО.

Якщо сума, призначена для виплати аліментів, має фіксовану ставку, то порядок вирахування коштів на користь держави і одержувача аліментів значення не має. ПДФО в такому випадку можуть відняти як до, так і після утримання коштів на утримання дитини.

Щось незрозуміло? Задайте питання і отримаєте коментар фахівця

Щось незрозуміло?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online