Чи можна повторно подати на аліменти? (Зразок заяви)

  1. Повторне позовну заяву
  2. Коли можна звертатися з повторним позовною заявою?
  3. Коригування розміру аліментів
  4. Повторне стягнення аліментів судовим виконавцем
  5. Зразок заяви на стягнення аліментів повторно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні зобов'язання - це забезпечення батьками свого неповнолітнього або повнолітньої недієздатної дитини, що проживає окремо. У більшості випадків, таке забезпечення відбувається шляхом щомісячного перерахування встановленої грошової суми.

Аліменти можуть бути визначені:

В процесі стягнення коштів виникає безліч питань. Нерідко колишня дружина, яка отримує аліментні виплати, розуміє, що для належного забезпечення дітей цього недостатньо. Колишній чоловік також усвідомлює, що розмір встановлених судом або Угодою аліментів, які утримують з його заробітку, досить значний. А що залишилися в користуванні коштів не вистачає для нормального існування.

Крім цього, часто виникають ситуації, коли платником аліментів поводиться безвідповідально і затримує виплати. Або, порушуючи яке набрало законної сили судове рішення, скоює злочин - злісно ухиляється від сплати аліментів .

У кожному з цих випадків у матері дитини з'являється підстава для звернення до судових органів з позовом. У зв'язку з цим багато батьків задають питання: чи можна подати на стягнення аліментів вдруге?

Ми розповімо, куди і в яких випадках можна повторно звернутися за аліментами, а також надамо зразок відповідної заяви.

Повторне позовну заяву

Законодавством передбачено таке поняття, як повторна подача позовної заяви. Відносно процедури стягнення аліментів, це поняття має на увазі:

  • повторне звернення до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини;
  • повторне звернення до Служби судових приставів з виконавчим документом - з метою примусового стягнення коштів з платника.

Слід врахувати, що повторне направлення позову може бути обумовлено підставами процесуального характеру.

Так, в деяких ситуаціях, передбачених ЦПК РФ, суддя повертає позовну заяву або залишає його без розгляду. У більшості випадків повернення позову відбувається з кількох причин:

  • помилки і неточності в тексті;
  • відсутність документів, на які посилається заявник;
  • несплата державного мита або відсутність квитанції.

Суд вказує, що слід виправити і встановлює термін для усунення порушень. Якщо заявник усуває причину, яка перешкоджає прийняттю та розгляду позову (наприклад, вірно оформляє позов, докладає потрібні документи, оплачує держмито), можна подавати позовну заяву ще раз.

У певних ситуаціях, також зазначених у ЦПК, суд відмовляє у прийнятті заяви - без права повторного подання. Наприклад, при наявності вступило в силу рішення у даній справі (один і той же позивач і відповідач, один і той же спір). Або якщо в компетенцію суду не входить розгляд даної позовної заяви. Подати вдруге аналогічний позов можна, але суд відмовить в його прийнятті.

Однак якщо ситуація змінилася (помінялися обставини, виникли нові докази, змінився відповідач або заявлені вимоги), з позовом можна звернутися повторно.

Це важливо! Якщо суд прийняв рішення про утримання аліментів на користь дитини, підстави для повторного звернення з тих самих обставин - відсутні. Відповідно до закону, такий позов не може бути розглянутий судом.

Якщо рішення суду є, платником аліментів зобов'язаний здійснювати виплати - з дня відкриття провадження і до вісімнадцятиріччя дитини (у виняткових випадках - і після вісімнадцятиріччя).

Навіть якщо стягувач відмовився від отримання аліментних виплат, або платник ухиляється від перерахування коштів - судове рішення діє і є підставою для нарахування та стягнення заборгованості.

Таким чином, при наявності судового рішення по аліментах залишається тільки його виконувати - добровільно або примусово. Будь-які питання, що виникають у разі невиконання обов'язків по утриманню дитини, вирішуються судовим виконавцем або судом - в рамках наявного виробництва або на підставі позовної заяви заінтересованої особи.

Коли можна звертатися з повторним позовною заявою?

Після того як судове рішення винесено і вступило в законну силу, другий раз звертатися з позовною заявою можна в строго обмежених випадках:

  • для зменшення або збільшення розмірів змісту, якщо воно встановлено судом у фіксованій грошовій сумі;
  • для стягнення аліментних коштів на користь жінки - вагітної чи отримувала право на оформлення виплат до моменту досягнення малюком трирічного віку;
  • для зміни способів аліментних виплат - з фіксованої суми на частку або навпаки;
  • для припинення аліментних відрахувань.

Коригування розміру аліментів

Найбільш поширена ситуація - подача позовної заяви про зміну розміру аліментних виплат (збільшення або скорочення суми). Така можливість, як для платника, так і для стягувача, встановлена ​​ст. 119 СК РФ.

У кожному разі вирішальним фактором є зміна сімейних обставин або фінансового становища одного з батьків, а саме: У кожному разі вирішальним фактором є зміна сімейних обставин або фінансового становища одного з батьків, а саме:

  1. стягувач оформився на високооплачувану роботу і його доходи дозволяють повноцінно забезпечувати гідний спосіб життя дитини;
  2. заробітна плата колишнього чоловіка настільки зменшилася, що він не в змозі перераховувати встановлений розмір аліментів;
  3. платник став інвалідом (у результаті чого з'явилася необхідність в значних витратах на його лікування), втратив дохід, позбувся роботи та інше.

У свою чергу, причинами для збільшення суми аліментів є обставини, при яких визначений судом розмір виплат недостатній для повноцінного забезпечення малюка, або фінансове становище другого з батьків погіршився.

Як офіційно змінити суму аліментних відрахувань?

  • Якщо аліментні виплати утримуються на підставі угоди , Потрібно внести зміни, запевнити їх нотаріально. Безумовно, для цього необхідна згода батька і матері, а таке в практиці можна зустріти нечасто.
  • Якщо ж аліменти стягуються на підставі рішення суду, змінити їх розмір може виключно суд. Подається нову позовну заяву, проте слід вимагати не стягнення, а зміни розміру вже встановлених аліментів. Позовні вимоги потрібно грамотно обгрунтувати, надати відповідні докази того, що виплати необхідно зменшити або збільшити.

Повторне стягнення аліментів судовим виконавцем

Отже, якщо існує судове рішення про аліментних стягнення, другий раз подавати позов не потрібно. Одержувачу залишається тільки ініціювати його виконання - направити за місцем роботи платника або на адресу ФССП.

На практиці деякі аліментополучателя відкликають виконавчі документи. Причини такого рішення різні: домовленість з платником аліментів, одноразова значна виплата коштів, переїзд з дитиною на ПМЖ в іншу країну та інше. Незалежно від причини відкликання виконавчого документа, примусове стягнення аліментів (також як виконавче провадження), буде припинено. Однак це зовсім не означає, що одержувач більше не зможе відновити стягнення.

Більше про те, в яких випадках припиняється виконавче провадження по аліментах, ми розповіли тут .

Відгук судового наказу або іншого виконавчого документа не є відмовою від аліментних виплат. Більш того, батько, з яким залишився проживати дитина, не має права відмовитися від аліментів на його утримання, так як це порушує права неповнолітньої.

Відгук виконавчого документа - всього лише один із способів заміни примусового стягнення (за допомогою державних органів) виплатою аліментів на добровільних засадах. У деяких ситуаціях такий крок є прийнятним. Як офіційно забрати заяву про стягнення аліментів, ми розповіли в цієї статті .

Однак іноді припинення виконавчого справи приносить додаткові проблеми стягувачу. Недобросовісні батьки, які звільняються від тиску з боку судового виконавця, за власною ініціативою зменшують розміри аліментів. Або зовсім забувають про свої обіцянки щодо добровільних виплат. Стягувачу нічого не залишається, як повторно звернеться в ССІ.

Це і є повторним зверненням до служби судових приставів з виконавчим документом - з метою відновлення примусового утримання аліментів. Виконавець проведе роботу по стягненню як поточних аліментних платежів, так і заборгованості за минулий період, утвореної після припинення примусового стягнення.

Зразок заяви на стягнення аліментів повторно

Для відновлення виробництва за існуючим виконавчим документом, необхідно направити на адресу судових приставів заяву.

Заява складається у довільній формі, в документі вказуються такі дані:

  • інформація про стягувача та платника;
  • номер, дата виконавчого документа;
  • реквізити банківського рахунку одержувача, на який будуть перераховуватися аліментні платежі.

До заяви слід додати виконавчий документ - як підстава для стягнення коштів.

Зразок заяви про повторне порушення виконавчого провадження

У зв'язку з цим багато батьків задають питання: чи можна подати на стягнення аліментів вдруге?
Коли можна звертатися з повторним позовною заявою?
Як офіційно змінити суму аліментних відрахувань?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online