Аліменти з майнового податкового відрахування: повернення прибуткового податку при покупці квартири і чи потрібно платити аліменти з майнового відрахування на житло

  1. Доходи і майнова пільга
  2. Практика суду
  3. Випадки законного стягнення вирахування
  4. Випадки незаконного стягнення вирахування
  5. Як оскаржити рішення пристава
  6. Коментарі юристів
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення прибуткового податку не перший рік залишається однією з найбільш популярних тем в області нерухомості і оподаткування. Питання про виплату аліментів і грошове утримання в даній ситуації не менш актуальні. При стягненні змісту постає питання про те, утримуються аліменти з майнового податкового відрахування в 2018 році.

При стягненні змісту постає питання про те, утримуються аліменти з майнового податкового відрахування в 2018 році

Доходи і майнова пільга

Обидві сторони в питанні щодо аліментів переслідує власну мету. Одержувач переслідує підвищення сум відрахувань при стягненні коштів, а платник - збереження достатнього і гідного життєвого рівня забезпечення.

Податкова компенсація є спірною щодо стягнення аліментів при покупці квартири або придбанні іншого типу житла. Відрахування надається одним платежем на рахунок заявника або поступово шляхом звільнення від виплати податку з зарплати.

Сам відрахування - це своєрідна допомога для покупців нерухомості або тих, хто будує житлові будинки самостійно. Компенсація надається в строго визначеному розмірі від суми сплачуваних податків.

Коментар про те, чи є відрахування видом фінансування, яке може бути піддано утриманню відрахувань, можна знайти в листі Федеральної служби по занятности і праці населення від 28 червня 2012 року В даному листі зазначено, що при отриманні вирахування від роботодавця, компенсація не відноситься до регулярного доходу. База оподаткування знижується, підвищується щомісячна заробітна плата.

Постанова 841 від 18 липня 1994 свідчить також про те, що аліменти на дитину в ситуації, якщо батьки розлучаться, утримуються з будь-яких видів зарплати і з усією її суми.

Практика суду

Якщо платник отримує певний відсоток, виплачений при покупці нерухомості, через роботодавця, відрахування дійсно може входити в установлений розмір аліментів. Наприклад, дев'ять років тому в Челябінську був винесений судовий наказ про утримання вирахування на користь виплати аліментів.

Відповідач оскаржив дії пристава щодо утримання виплат з одержуваної майнової компенсації, але його позов не отримав задоволення.

У цьому законодавстві питання більш ніж неоднозначний. Багато що залежить від особливостей виконавчого провадження і того, як громадяни виплачують своєї сім'ї аліменти на догляд за дітьми. При злісну несплату ймовірність утримання аліментів з вирахування вище.

Випадки законного стягнення вирахування

Отримати податкове вирахування не в повному заявленому обсязі через утримання аліментів можна в таких випадках:

  • Оформлення майнової компенсації через роботодавця - це відрахування податку в рахунок заробітної плати. Так як аліменти утримуються з усієї зарплати, то і з прибуткового податку певна їх частина буде стягнуто.
  • Оформлення вирахування одноразовим платежем при наявності заборгованості по аліментних виплат. Якщо борг по сплаті утворився з вини аліментообязанного громадянина, з будь-якого банківського рахунку може стягнути суму заборгованості.

Оскарження першого випадку навряд чи буде задоволено, так як аліменти знімаються з суми зарплати, а раз вона стала вище, значить, і розмір відрахування братиме участь в відрахуванні аліментів.

Наявність заборгованості з виплат грошей на утримання дитини - це виключно порушення зобов'язаного громадянина. Останнім часом заходи впливу на злісних неплатників значно посилилися, а повноваження судових приставів щодо боржників розширилися.

При заборгованості може побут заарештовано нерухоме та рухоме майно, фінансові кошти на банківських рахунках, якщо платник навмисне заперечує і не виконує свої зобов'язання і не виплачує аліменти добровільно в установлений термін. Зрозуміло, вимога виконання зобов'язань підкріплюється виконавчим документом: угодою, наказом або рішенням суду.

При наявності такої заборгованості та виконавчого документа пристав може заблокувати будь-які фінансові кошти, які є на банківському рахунку боржника для погашення заборгованості. Податкова компенсація при цьому не є винятком.

Важливо! Дії судового пристава в даному випадку будуть законні тільки тоді, коли доведено утворення заборгованості з вини аліментообязанного громадянина.

Доказами вини платника в освіті боргу і злісної несплаті є:

приховування наявного нерухомого та рухомого майна;

  • приховування розміру доходу, наявність сірого заробітку без офіційного працевлаштування;
  • переїзд або отримання нової роботи без відповідного повідомлення про зміни;
  • умисний відмова від роботи з офіційним працевлаштуванням;
  • відсутність реакції на виклики до приставам.

Якщо ж платник визнаний невинним в тому, що накопичилася заборгованість по аліментних відрахувань, може не тільки зменшитися наявний борг, а й сам платник може бути звільнений від обов'язку.

Випадки незаконного стягнення вирахування

При оформленні виплати податкової компенсації одноразовим платежем на банківський рахунок і при сумлінній виплати аліментів утримання їх з вирахування неможливо. Незалежно від того, оформлена пільга після покупки квартири, приватного будинку, кімнати або частини, ділянки землі або після ремонту та оздоблення, при відсутності боргів він не представляє той вид доходу, з якого можна утримати аліменти.

Відрахування не вказано в Переліку Постанови 841, а також не відноситься до періодичних виплат і не належить до виду заробітної плати. Його можна класифікувати як інший податковий дохід і пільгу.

Як оскаржити рішення пристава

Важливо розуміти, що стягнення аліментів з одноразової виплати майнової компенсації за відсутності заборгованості неправомірно. Дії виконавця-пристава можуть бути оскаржені сумлінним платником аліментів.

Звертатися із заявою необхідно до начальника судових приставів. У заяві про оскарження дій виконавця вказується дата, коли виконавцем затверджена постанова про аліменти.

У заяві про оскарження дій виконавця вказується дата, коли виконавцем затверджена постанова про аліменти

У заяві потрібно вказати, що постанова незаконна на підставі постанови 841 з переліком видів заробітку. А також платник повинен вказати період, який він є платником аліментів, і підкреслити відсутність боргів.

В кінці заяви обов'язково вказують, що, керуючись статтею 121 Федерального закону, платник діє в інтересах своїх прав. При цьому обов'язково необхідно знати прізвище та ініціали пристава, дату винесення постанови.

Коментарі юристів

Незважаючи на гадану ясність питання, судова практика все ще залишається неоднозначною. Юристи в даному питанні призводять спрощене пояснення: сума повернутого ПДФО не є джерелом доходу платника. Це його особисті гроші, які колись він заплатив в бюджет при купівлі нерухомості або будівельних матеріалів.

Податкові відрахування, в тому числі, соціальні, уявити не можуть собою державну субсидію. Це лише повернення тих коштів, які вже були сплачені громадянином, тому і не є його доходом.

Однак, при наявності заборгованості, в якій винен платник, сума дійсно може бути утримана. Але тільки сума боргу, а не поточні виплати за змістом неповнолітню дитину. Наприклад, якби громадянин, який має заборгованість зі своєї вини, виграв би в лотерею, то з отриманої суми також міг би бути стягнуто борг після утримання податку, але не могла б бути утримана поточна оплата утримання дитини.

висновок

Майновий податкове вирахування не є доходом, з якого можуть бути утримані кошти на утримання дитини. Однак, при отриманні компенсації через роботодавця, вона входить в збільшену суму зарплати і не може не брати участь в розрахунку аліментів.

Сумлінний платник аліментів не буде платити їх з вирахування тільки при одноразовому його отриманні. Якщо відрахування виходить одноразово при наявності боргу по виплатах аліментів, сума боргу буде утримана. Перед оформленням вирахування краще погасити наявні заборгованості, що виникли з вини платника - це дозволить уникнути багатьох складнощів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online