Аліменти в твердій грошовій сумі і в частках одночасно

  1. Аліменти в частковому відношенні до заробітку
  2. Аліменти в твердій грошовій сумі
  3. Чи можливо отримувати аліменти одночасно в частках і твердій сумі?
  4. Умови призначення аліментів
  5. Як подати на аліменти?
  6. Як визначається розмір аліментів?
  7. Чи можлива зміна розміру аліментів?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В яких випадках виплачуються аліменти в твердій сумі і в частках одночасно? Це дуже цікава і актуальна тема.

Аліменти в частковому відношенні до заробітку

Якщо у платника аліментів є дохід, то він повинен буде виплачувати аліменти в процентному відношенні від нього (в першу чергу, це заробітна плата, але сюди включаються і інші періодичні доходи, наприклад, від орендної плати). Розмір частки, яку потрібно буде платити на утримання дітей, становить: 25% на одну дитину, 33% на двох, 50% на трьох або більше число . Більше половини заробітної плати стягуватися може лише у виняткових випадках, і велика кількість дітей в число цих випадків не входить. Навіть якщо їх, наприклад, вісім - все одно батько буде повинен віддавати в їх користь половину заробітної плати, решта ж, якщо вони потребують великих сумах, буде доплачувати держава у вигляді різноманітних посібників.

До 70% доходу можуть стягуватися, якщо, крім виплати, необхідно стягнути ще й борг за минулий період. У рідкісних випадках суд вдається до зміни частки, але в основному при виплатах в частковому відношенні потрібно платити саме зазначені вище частини. Зміни ж можуть бути внесені на підставі матеріального стану платника або дітей (наприклад, якщо рівень життя дітей вище, ніж у платника), недієздатності одного з батьків або інших чинників.

Зміни ж можуть бути внесені на підставі матеріального стану платника або дітей (наприклад, якщо рівень життя дітей вище, ніж у платника), недієздатності одного з батьків або інших чинників

Аліменти в твердій грошовій сумі

Якщо батько має низький рівень доходів, або вони постійно змінюються, тобто їх не можна назвати регулярними. Загалом, якщо стягнути аліменти з розрахунку частки до доходу виявляється важко, або це порушить інтереси одержувача і не дозволить матеріально забезпечувати дитину, допускається встановлення судом фіксованих виплат. У деяких ситуаціях цей варіант застосовується одночасно з виплатою в частках.

Якщо вирішено вдатися саме до цього варіанту, то на відміну від пайової відносини, де орієнтири обумовлені і в абсолютній більшості випадків, наприклад, на одну дитину стягується саме 25% доходів, тут сума визначається судом індивідуально для кожного випадку. Підрахунок ведеться в мінімальних розмірах оплати праці . Залежно від ситуації і доходу платника, ці виплати можуть виявитися сильно різними, і скласти 0,4 МРОТ або, наприклад, 1,2 - як вирішить суд.

Зміна форми виплат з часткової на тверду суму зазвичай проводиться при падінні доходів платника, але в рамках розумного суд повинен намагатися зберегти колишнє забезпечення для дитини, щоб його інтереси не постраждали. Так, якщо дитина навчається у спеціалізованій школі і повинен продовжувати робити це, сума на навчання буде закладена в виплату. Аліменти в твердій сумі підлягають індексації.

Чи можливо отримувати аліменти одночасно в частках і твердій сумі?

Так, це встановлюється або угодою, завіреним у нотаріуса, або судовим рішенням. На це повинні бути підстави у вигляді особливостей доходу платника, при яких такий спосіб нарахування сприятиме збереженню забезпечення дитини на колишньому рівні. Крім цього, аліменти можуть також виплачуватися в комбінованій формі, тобто і у вигляді частки, і фіксованої суми.

Умови призначення аліментів

У законодавстві регламентуються умови, в яких змішаний спосіб виплат може практикуватися, перерахуємо їх:

  • Мінливий дохід у платника, або зазнає серйозні зміни від місяця до місяця.
  • Якщо він крім стабільного доходу має також і непостійний.
  • При отриманні ним плати в натуральній формі або в іноземній валюті.
  • В інших випадках, якщо просте стягнення у пайовому вигляді буде суперечити інтересам одержувача або самого платника.

Як подати на аліменти?

Зазвичай це питання постає після розлучення, але безпосередньо з розлученням він не пов'язаний.

Законодавством допускається стягнення платежів і до розлучення, за умови, що другий з батьків не живе з сім'єю. До того ж, слід пам'ятати, що самі по собі аліментні виплати пов'язані не з браком, а з фактом родинних стосунків. Це означає, що стягнути аліменти можна, навіть якщо шлюбу між батьками і зовсім не було. Тоді спочатку потрібно або щоб батько визнав дитину своєю, або встановити цей факт через суд і проведення експертизи.

Якщо питання визнання батьківства вирішується разом з питанням виплати аліментів, то це буде компетенція районного суду, якщо ж лише другий - можна звернутися до світового суду.

Зразок позовної заяви додається до статті. Що можна відзначити по його оформленню? В описі суті справи потрібно буде вказати, що відповідач доводиться дитині батьком чи матір'ю, при цьому живе окремо і бажання утримувати його добровільно не проявляє, від укладення угоди відмовляється, у зв'язку з чим і був потрібен процес. Якщо шлюб між батьками не був укладений, потрібно навести докази родинних стосунків відповідача та дитини, якщо ж він народився в шлюбі, то основні відомості про шлюб. Потім формулюється сама вимога. Відзначимо, що, крім самих аліментів, в заяві допустимо вимагати стягнення також і судових витрат, державних мит - нехай позов про стягнення аліментів ними не обкладається, але їх доводиться платити, якщо разом з цим вирішуються й інші питання.

Позовна заява про стягнення грошових коштів на утримання дитини

Як визначається розмір аліментів?

Розмір аліментів можуть визначити як самі батьки, уклавши між собою угоду, так і суд, якщо вони не в змозі зробити це. У першому випадку він не може бути нижче, ніж звичайні для судового рішення 25, 33 і 50% для одного, двох і трьох дітей відповідно. Крім частки від доходу, він може бути встановлений також і в твердій сумі, або і те, і інше одночасно.

Якщо розмір аліментів визначає суд, то, вибираючи форму сплати, він виходить із заробітку платника - якщо він постійний, то призначається частка від нього, якщо немає, призначається фіксована сума або комбінований варіант виплати. Певний судом обсяг виплат згодом може піддатися перегляду у зв'язку зі зміною обставин. Але зробити це може лише суд, за винятком індексації, яку може проводити пристав.

Позовна заява про зміну порядку виконання судового рішення щодо стягнення аліментів

Чи можлива зміна розміру аліментів?

Законодавством не виключено подібне. Кожна зі сторін отримує право спробувати в судовому порядку поміняти як спосіб стягнення, так і розмір суми. Так, якщо раніше аліменти стягувалися в частці від заробітку, але потім платник втратив роботу, то і спосіб стягнення може помінятися на виплату твердої суми. Відзначимо, що на відміну від початку виплат аліментів, якщо мова йде про зміну форми стягнення, то нарахування по-новому почнеться не з моменту подачі позову, а лише після вступу в силу рішення суду.

Щоб домогтися зміни обсягу виплат, батько, з яким проживає дитина, має довести, що другий надає зміст явно в недостатньому обсязі, щоб забезпечувати його потреби. Або платник аліментів повинен довести, що у нього є обставини, через які підлягає до стягнення сума повинна бути зменшена. Найчастіше такою обставиною є нова сім'я і поява в ній дітей, які також потребують змісті.

Найчастіше такою обставиною є нова сім'я і поява в ній дітей, які також потребують змісті

щоб підняти питання про зміну розміру або способу стягнення аліментних виплат, потрібно звернутися до мирового суду з позовом про зміну порядку виконання судового рішення щодо стягнення аліментів. Зразок даного позову додається до статті, так що ви маєте можливість з ним ознайомитися і зрозуміти основні нюанси при його складанні. Виділимо, що до заяви слід додати документи для підтвердження зазначених в ньому обставин в числі копій, що відповідають кількості учасників процесу (зазвичай це три копії: для позивача, відповідача та суду). Крім цього, необхідно докласти також і те судове рішення, на підставі якого виплата здійснюється в поточний момент.

Якщо спочатку були встановлені часткові виплати, але потім суду стало відомо, що у відповідача є і інші доходи крім офіційних, то суддя може встановити змішаний спосіб. До вже встановленим пайовій змістом додається також фіксована виплата, щоб і з іншого джерела доходів йшли відрахування на дитину.

Як визначається розмір аліментів?
Чи можлива зміна розміру аліментів?
Чи можливо отримувати аліменти одночасно в частках і твердій сумі?
Як подати на аліменти?
Що можна відзначити по його оформленню?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online