Аліменти після 18 років

  1. Аліменти на студента
  2. Аліменти на дитину-інваліда
  3. Юридичні тонкощі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно з нормами Російського законодавства дитина стає дорослим по досягненні 18 років Згідно з нормами Російського законодавства дитина стає дорослим по досягненні 18 років. Проходячи цей рубіж, діти знаходять повну самостійність і втрачають право на отримання аліментів.

Однак наскільки справедлива ця норма закону, якщо дитина є студентом або інвалідом? Чи існують можливості обійти проблему? Як продовжити виплати аліментів після 18 років?

Аліменти на студента

З людської точки зору кожен розуміє, що оплачувати навчання у вищому навчальному закладі студент може лише, поєднуючи відвідування лекцій з роботою З людської точки зору кожен розуміє, що оплачувати навчання у вищому навчальному закладі студент може лише, поєднуючи відвідування лекцій з роботою. Однак якість отриманих знань в цьому випадку явно буде страждати. Диплом, звичайно, після закінчення інституту порадує. А ось наскільки цей документ буде відповідати якості знань - це велике питання. В результаті доводиться влаштовуватися на низькооплачувану роботу.

Дуже часто студенти просять про матеріальну допомогу батьків, адже це єдиний спосіб отримати гідну освіту. В даному випадку важливо врахувати моральну сторону проблеми і, звичайно, матеріальне становище батьків.

З правової точки зору, якщо дитина досягла вісімнадцятирічного віку, батьки мають повне юридичне право відмовити йому у фінансовій підтримці. Серед юристів досить давно точаться суперечки про те, щоб внести відповідні зміни до Сімейного кодексу і на законодавчому рівні продовжити виплату аліментів на період навчання дитини після школи, тобто до 23 років.

На сьогоднішній день поправок до статті 120 Сімейного кодексу внесено не було, і на її підставі аліментні виплати припиняються, як тільки дитина переступає кордон вісімнадцятиріччя.

На щастя, два дорослих людини - батька дитини - завжди можуть домовитися і на підставі укладеного угоди оплачувати студенту навчання в інституті. Такий договір необхідно оформити в письмовому вигляді і запевнити його у нотаріуса.

Аліментні виплати можуть проводитися двома способами:

Всі подробиці по даному питанню можна прочитати тут .

Аліменти на дитину-інваліда

Законом передбачена лише одна причина, по якій суд має право зобов'язати батьків виплачувати аліменти на повнолітніх дітей Законом передбачена лише одна причина, по якій суд має право зобов'язати батьків виплачувати аліменти на повнолітніх дітей. Підставою для цього є інвалідність або непрацездатність дитини. При цьому суд повинен вирішити, що допомоги, яку забезпечує держава, на утримання дитини недостатньо.

Якщо ж дитина-інвалід отримав певну спеціальність і навіть зміг влаштуватися на роботу, швидше за все, в отриманні аліментів йому відмовлять.

В даному питанні суд розглядається кожна справа в індивідуальному порядку, враховуючи всі нюанси, наприклад, наявність інших дітей на утриманні, важко хворих батьків, матеріальне становище двох батьків дитини.

Юридичні тонкощі

Беручи до уваги багаторічну судову практику з цих питань, можна виділити деякі основні моменти:

  1. Питання про стягнення аліментів на повнолітнього дитини регулюються статтею 85 Сімейного кодексу Росії.
  2. Батьки дитини-інваліда можуть вирішити питання цивілізовано і скласти угоду і виплати аліментів, запевнивши його у нотаріуса.
  3. Якщо вирішити проблему мирно не вдається, необхідно звернутися в судові інстанції з відповідною заявою.
  4. Так як дитина досягла повноліття, він має юридичне право самостійно звернутися до суду. Також подати заяву може його батько або будь-який інший родич.
  5. Як правило, суд призначає стягнення аліментів у фіксованій сумі і не прив'язується до щомісячної суми доходів відповідача.
  6. У деяких випадках суд може зобов'язати батьків забезпечувати матеріально дитини-інваліда на протязі всього життя. В цьому випадку стягнення аліментів проводиться навіть, коли дитина робить висновок офіційний шлюб і сам стає батьком.
  7. Зобов'язання перед дитиною-інвалідом несуть обоє батьків. Саме тому повнолітня дитина має повне право розраховувати на матеріальну допомогу від батька і матері.
  8. Для того щоб суд прийняв позитивне рішення про виплату аліментів на дитину-інваліда, необхідні документи та інші докази стійкої непрацездатності. Як правило, втрата працездатності фіксується при першій і другій групах інвалідності, вкрай рідко при третьої.
  9. Якщо дитина, будучи інвалідом, має можливість самостійно себе забезпечувати, рішення суду про аліментних виплат буде не на його користь.

Про це можна прочитати тут .

Безсумнівно, в деяких питаннях законодавство не настільки досконало, як нам це б хотілося. Тим не менш, є життєві ситуації, коли в першу чергу важливо прислухатися до своєї совісті і моралі, адже допомога дітям - це першочерговий обов'язок батьків.

Однак наскільки справедлива ця норма закону, якщо дитина є студентом або інвалідом?
Чи існують можливості обійти проблему?
Як продовжити виплати аліментів після 18 років?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online